NATO - juče, danas i sutra

256

NATO - juče, danas i sutra

offline
 • Pridružio: 11 Jan 2015
 • Poruke: 428

cezar 35 ::@cetvrti.musketir...
Citat:Ovo su stvarno osnove koje bi svaki gradjanin Republike Hrvatske, Republike Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Jugoslavije, kao zemalja potpisnica, trebao znati.
Vec u osnovama imas gresku.
Po Dejtonu BiH nije republika, vec drzavna zajednica sa kolektivnim predsednistvom i savetom ministara (cak nije vlada) kao pomocnim organom predsednistva.


Naveo sam imena po kojim su te tri navedene drzave potpisale medjudrzavni sporazum zvani Dejton.

Nako sto su pala sve tri potpisa onda je drzava Republika Bosna i Hercegovina nastavila da postoji u kontiutetu pod nazivom Bosna i Hercegovina sa izmjenjenom unutrasnjom organizacijom.

Citat:
Article I: Bosnia and Herzegovina

Continuation.
The Republic of Bosnia and Herzegovina, the official name of which shall henceforth be “Bosnia and Herzegovina,” shall continue its legal existence under international law as a state, with its internal structure modified as provided herein and with its present internationally recognized borders. It shall remain a Member State of the United Nations and may as Bosnia and Herzegovina maintain or apply for membership in organizations within the United Nations system and other international organizations.

Democratic Principles.
Bosnia and Herzegovina shall be a democratic state, which shall operate under the rule of law and with free and democratic elections.

Composition.
Bosnia and Herzegovina shall consist of the two Entities, the Federation of Bosnia and Herzegovina and the Republika Srpska (hereinafter “the Entities”).

Movement of Goods. Services.
Capital. and Persons. There shall be freedom of movement throughout Bosnia and Herzegovina. Bosnia and Herzegovina and the Entities shall not impede full freedom of movement of persons, goods, services, and capital throughout Bosnia and Herzegovina. Neither Entity shall establish controls at the boundary between the Entities.

Capital.
The capital of Bosnia and Herzegovina shall be Sarajevo.

...

http://www.ohr.int/?page_id=63255

Mada je danas tacnije reci da unutrasnju strukruru BiH cine dva Entiteta i jedan Distrikt koji je u 90% slucajeva izjednacen sa entitetima.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 23765

http://kremlin.rs/2017/10/05/%d0%b3%d1%80%d1%83%d0.....%b3%d1%80/


Русија се опет нашла на мети званичника НАТО-а, а овог пута разлог је жеља Северноатлантског савеза да за себе избоксује такозвани „војни Шенген“.

Командант америчке војске у Европи, генерал-пуковник Бен Хоџиз изјавио је да би приликом транспорта оружја и војног терета преко граница европских земаља требало да на снази буду посебна правила која би омогућила брже пребацивање снага НАТО-а. Циљ је, према његовим речима, да „Алијанса мора да буде у могућности да се креће једнако брзо или још брже од Оружаних снага Русије“, како би њихов потенцијал „обуздавања“ био ефикасан.

Војни аналитичар Андреј Млакар за Спутњик оцењује да је Русија опет искоришћена само као изговор како би НАТО остварио сопствене циљеве.

„Пре бисмо могли рећи да је господин Хоџиз бесан зато што су му Румуни, иначе чланови НАТО-а, ударили печат у пасошу и зато што је морао да прође царинске формалности. Наиме, на последњим НАТО вежбама које су одржане на истоку Европе уочен је проблем, односно препреке на које су наишле америчке и снаге Северноатлантске Алијансе у Европи приликом пребацивања технике. Установило се на пример да оклопно-механизоване јединице нису могле да се крећу, а поједини мостови нису могли да поднесу тежину оклопних возила која су транспортована. Царинске формалности такође нису довољно прецизиране, па су војници морали да прођу пасошку и царинску контролу, а генерал Хоџиз који је путовао у Бугарску морао је принудно да слети на војни аеродром у Румунији како би обавио царинске формалности“, објашњава Млакар.

Отуда је, додаје аналитичар, и кренула прича о формирању јединствене шенгенске зоне која би олакшала транспорт материјала и технике на исток Европе, а не да би спречила транспорт руске војне технике. Руси, напомиње аналитичар, имају специјални договор са балтичким државама за транспорт према области Каљининград и упркос свим постојећим тензијама, тај уговор никада није прекинут.

„Русија је ту само материјал добре пропаганде, а реч је заправо о унутрашњем питању НАТО снага, јер поједине европске земље имају врло рестриктивна правила транспорта. Примера ради, викендом се не могу кретати поједини видови транспорта, мора се смањити количина буке, не сме се угрожавати саобраћај и томе слично. Такође, царинске формалности не могу бити исте за оне чланице НАТО-а које су у ЕУ, и оне које су са друге стране Атлантика. Циљ је дакле да се снаге САД изузму из свих тих царинских прописа приликом пребацивања војне технике и формалности попут плаћања путарине, регулисања искрцавања. Суштина је: ’Ми можемо да се искрцамо кад год хоћемо, можемо да возимо куда и када хоћемо и једино то од вас тражимо‘“, напомиње Млакар.

Сличног става је и Владимир Шчербаков, експерт часописа „Независни војни преглед“, који за Спутњик каже да ако НАТО одлучи на нападне Русију, постојеће бирократске препреке за њих неће значити ништа.

„Међутим, у мирнодопско време НАТО у Европи има велике проблеме са логистиком. Замислите руског министра одбране Сергеја Шојгуа који, како би пребацио неку јединицу из Москве у Владивосток, мора да усагласи то премештање са свим руским регионима кроз које ће проћи војници. Отприлике у таквим условима се налази НАТО у Европи“, каже Шчербаков.

Он међутим не верује да би стварање „војног Шенгена“ помогло Алијанси у „одвраћању Русије“.

„Као прво, Русија не планира да нападне европске земље. Као друго, у случају евентуалног руског напада ’војни Шенген‘ неће помоћи НАТО-у, али поента је у томе што Американци користе причу о укидању препрека како би направили ’Европу без граница‘ за своје војнике. Притом, европске земље морају да, ако се плаше ’зле Русије‘, пристану на то“, истиче Шчербаков.

Идеју о такозваном „војном Шенгену“, напомиње војни аналитичар Андреј Млакар, здушно ће прихватити нове чланице НАТО-а, нарочито оне на истоку Европе, али је питање шта ће бити са оним земљама које су у ЕУ и старијим чланицама Северноатлантског савеза.

„У случају увођења ’војног Шенгена‘ неке земље би морале да мењају војне споразуме о транспорту и пребацивању снага, а морале би да мењају чак и локална правила, јер као земље ЕУ имају врло наглашену еколошку политику и законе о спречавању буке, па би то практично значило измену сијасет закона“, каже Млакар.

Андреј Кошкин, војни аналитичар из Москве за Спутњик каже да сви војни начелници из састава НАТО-а, па и они из САД, константно желе да докажу, најпре пореским обвезницима, да су њихово постојање и њихов ангажман неопходни, али и да је стално потребно увећавати новчане износе за њихово издржавање.

„Зато се изнова надувава мит о руској претњи у нади да ће им стално капати по нека парица, да се тако изразим. На пример, ’војни Шенген‘ им је потребан како би се у оквиру те територије без проблема премештала војна техника и тако освајала предност у односу на власти држава кроз које би се ти одреди кретали. Осим тога, желе да им докажу да се налазе у савезу који их поуздано штити, иако имају много других проблема под сопственим прозором. Нека се баве мигрантима, бирократијом и другим социјалним аспектима!“, поручује Кошкин.

Он додаје да ће војне структуре НАТО-а ипак и даље инсистирати на својој причи о Русији, како би за себе обезбедили што већи комад новчаног колача и комотан простор за опстанак у Европи.Извор: rs.sputniknews.comoffline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 10992

Citat:Završni prikaz vojne vježbe "UDAR 17"
http://www.osrh.hr/#rubData/HTML/HR/GLAVNA/DOGA%C4....._17_HR.htm

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 10992

Brąz należy do Polaków
http://www.mon.gov.pl/multimedia/foto/braz-nalezy-do-polakow-i2017-10-02/offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 10992


Citat:Dan Vojske Crne Gore

Radio Slobodna Evropa

Published on Oct 6, 2017

Prvi Dan Vojske Crne Gore od ulaska u NATO obilježile su odluka Vlade da formira Savjet za NATO kojim će rukovoditi premijer Duško Marković i centralna svečanost u kasarni "Milovan Šaranović" u Danilovgradu.

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 24291

Контингент НАТО разворачивается в Румынии для противостояния России и контроля за Крымом
http://rusvesna.su/news/1507573327

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 10992

Citat:Сијарто: НАТО да укључи земље Западног Балкана
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/region/2.....lkana.html

Bebee Dol

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 10992

Citat:Водећи немачки стручњаци за безбедност више не виде САД као најважнијег савезника и сматрају да би Берлин, када је реч одбрамбеној политици, више требало да се фокусира на ЕУ уместо на НАТО. То произилази из анкете спроведене међу 200 стручњака за одбрамбена питања из политике, привреде, међународних организација и медија.
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/svet/2903214/nato-je-bio-juce-.html

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 24291

В Москве активисты забросали дымовыми шашками здание НАТО (ФОТО) | Русская весна
13 октября активисты незарегистрированной партии «Другая Россия» забросали дымовыми шашками здание Информационного бюро НАТО в Москве.
Источник: http://rusvesna.su/news/1507911096

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 24291

Nemački vojnici se potukli sa Litvancima u jednom lokalnom baru.
Немецкие военнослужащие из миссии НАТО напились в литовском баре и устроили потасовку.
Источник: http://rusvesna.su/news/1508000460

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 571 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 2 sakrivenih i 552 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Atomski čoban, bato, djboj, goxin, ivan979, kovinacc, sakota79, Skywhaler, SlaKoj, Smd, Taso, tomigun, Trpe Grozni, vlvl, W123, yrraf