"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

2074

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2222

Ahenobarb ::

Odličan je sporazum. Pljunuli smo na Ruse, na Kineze, na muslimane u globalu, potpisali da ćemo raditi na dekriminalizaciji gejeva opet globalno (ponosni srpski narod koji nikada neće dozvoliti ni da peder šeta ulicom, a kamoli da bude premijer ili da se čitava država zalaže za gej prava) kao idemo u EU a onda iskažemo nameru da prebacimo ambasadu u Jerusalim, pogazmo jednu rezoluciju UN - kako onda očekujemo da se poštuje "naša" 1244...

I to je dobar sporazum? Ali dobro, ako je to rekao PreCednik, ako je to rekao Šef Stranke - u redu. Što bismo mi razmišljali i naprezali naše mozgiće.


zaboravio si ekonomski deo i par milijardi evrica kredita od amera..i to samo zato da kosovarima napravimo putic da brze stignu de ejrope..

eno ona bivsa dinkiceva strucnjakinja vergla o poslu od 4 milijadre $$$



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32325

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević izjavila za TV Prvu da su naše službe znale da će Priština na papir staviti tačku 10.
Ona je podsetila da je delegacija Prištine i rekla pre odlaska u Vašington da će tražiti priznanje Kosova. "Naše službe bezbednosti dobile su upozorenje da će se ta tačka naći na papiru", kazala je ona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potom je upozorio telefonskim putem neke od lidera EU i pokušao da im objasni da će ta tačka biti na papiru. Oni su, kaže dalje Vasiljevićeva, tvrdili da je neće biti i da će biti reči samo o ekonomiji.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020.....id=1730617



offline
  • Pridružio: 31 Avg 2010
  • Poruke: 186

Ameri daju dolare za infrastrukturu koja će njima najviše da treba. Npr. železnička pruga od Drača, Tirane pa do Niša i dalje do Rumunije, kako bi obezbedili najisplativiju logističku rutu za svoje snage blizu Rusije.

offline
  • riva 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 02 Avg 2011
  • Poruke: 349

"Za Grenela, kako prenosi KoSSev, glavni rezultat "preuzetih obaveza nastalih kao rezultat posredovanja" (brokered commitment kako je u autorskom tekstu nazvao formu dokumenta potpisanih u Vašingtonu) Kosova i Srbije, nije u odnosima između dve strane, već u odnosima dve strane sa Izraelom, Rusijom i Kinom.

Govoreći o delovima sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine, koji, na iznenađenje mnogih, reguliše diplomatske odnose dve strane sa Izraelom i proglašava Hezbolah terorističkom organizacijom, Grenel je naveo da su te tačke bitne zbog toga što je cilj SAD da "taj deo sveta nateramo da naginje više prema Zapadu".

"U tom smislu tri aspekta sporazuma su bitna. Prvi, to što se Hezbolah karakteriše kao teroristička organizacija; drugi, to što su obe strane prihvatile da diverzifikuju izvore energije. Za Srbiju, gde 100% njihove energije dolazi iz Rusije, to znači da su se složili da imaju različite izvore. To znači da se udalje od Rusije. Najzad, dogovorili su se da priznaju Izrael i prodube vezu sa Izraelom. Srbija će do sledećeg jula premestiti ambasadu u Jerusalim, a Kosovo i Izrael će priznati jedno drugo po prvi put. Sve ovo pomera taj region da naginju više ka Zapadu i udaljava ih od Rusije i Kine. Ovo je velika diplomatska pobeda Donalda Trampa", rekao je Grenel u kratkom intervjuu za JSL.

Na ovu izjavu dolazi i konstatacija novinara da je i "Bosna najavila prebacivanje ambasade u Jerusalim" što vidi kao primer trenda koji bi odluka Srbije i Kosova mogli da pokrenu.

Kako KoSSev podseća, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, najavio je da će juče Predsedništvu BiH uputiti zahtev da BiH ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva premesti u Jerusalim. Kako to Grenel vidi, ovakav sporazum učiniće da SAD budu bezbednije jer dobijaju više partnera okrenutih Zapadu, a istovremeno će i američki biznisi, ali i evropski biznisi koji "su puni zapadnih vrednosti" dobiti novi region u kom mogu da se šire.

"Umesto da Srbija i Kosovo gledaju ka Kini i Rusiji, oni će se okrenuti Americi i zapadnjačkim biznisima u Evropi kako bi počeli da šire svoj poslovni sektor. To znači da će mnogo ljudi u Srbiji i na Kosovu raditi u kompanijama koje imaju zapadne vrednosti, što će se godinama preneti i na njihove porodice i transformisati region", Grenelova je ocena.

Da se radi o "Još jednom velikom sporazumu!" stoji i na sajtu Bele kuće u kratkoj vesti o tome "kako je predsednik Tramp zbližio Srbiju i Kosovo". "Fokusirajući se na stvaranje poslova i ekonomski rast, dve zemlje su uspele da ostvare veliki iskorak – nešto što niko nije verovao da je moguće", citat je Donalda Trampa izdvojen u kratkom opisu. Njega prati i izjava Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost, Roberta O’Brajana, za kog je takođe "ključna dodatna vrednost dogovora Kosova i Srbije" to što je sada moguće "uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kosova, većinski muslimanske zemlje i države Izrael", prenosi KoSSev.."

http://rs.n1info.com/Vesti/a637925/Grenel-Sporazum.....obeda.html

Ono o "prenasanju na porodice" je Bebee Dol

offline
  • Pridružio: 19 Okt 2011
  • Poruke: 116
  • Gde živiš: Banja Luka

Чудан споразум, много противречности, и за и против. Молићемо се Богу да ипак ово све изађе на добро, да опстанемо на Косову и Метохији, и у Републици Српској и у Црној Гори.

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Gama
Ако је то истина онда се на листи незадовољних прикључио и Израел. Ово је катастрофално вођење дипломатије.
Мислим да је АВ у јако јако незгодној ситуацији.

offline
  • Aleksa Radojičić
  • Pridružio: 18 Apr 2015
  • Poruke: 110
  • Gde živiš: Sremska Mitrovica

Što se tiče železnice i puta, ako gledamo sa geografske i ekonomske strane, Srbiji su najprirodniji izlazi na more dolinom Morave i Vardara na Solun i dolinom Drima na albanske luke, pogotovo Drač. Tako da sa te strane taj put i železnica uopšte nisu loša ideja i prestavljaju veoma važan projekat za Srbiju i naš razvoj. Dalje, dok god se na vlasti u Albaniji nalazi Edi Rama i njegovi socijalisti, postoji veoma veliki prostor za poboljšanje odnosa, pogotovo na ekonomskom planu između Albanije i Srbije i pored svih problema sa Kosovom, što opet otvara prostor da ta železnica i put omoguće Srbiji pristup nekim novim tržištima itd.

S druge strane, celokupno mešanje SAD u te projekte je isključivo iz njihovog interesa, jer su ti putevi preko potrebni ukoliko bi SAD morale da dovlače svoje snage na brdoviti Balkan, ako krene opštenarodno ratovanje u Evropi. Tako da sa te strane, projekat nama i ne odgovara previše, ako gledamo iz te perspektive naše međunarodne pozicije i neutralnosti.

Još jedna stvar koja bi bila interesantna za videti je uticaj ove izjave o namerama na neko potencijalno učešće Srbije u Incijativi tri mora, ako bi SAD tu incijativu podržale kao način da kontrolišu i Rusiju i Nemačku u Evropi, što bi nama u osnovi veoma dobro došlo i iz ekonomske i iz međunarodne perspektive.

offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

Gama ::Politika.rs: Srbija neće preseliti ambasadu u Jerusalim ako Izrael prizna Kosovo

http://www.politika.rs/sr/clanak/462096/Srbija-nec.....zna-Kosovo
Да, на то сам мислио кад у претходном посту поменух наговештај владе о непридржавању договора.

Дакле, јасно је да је сада и у Бриселу добио по ушима (због селидбе амбасаде у Јерусалим). Отуда и та изненадна "промена става".
А ако одустане од селидбе, за бербу ушију се спрема и Наранџасти Каубојац.
"Брат Си" ће тек да узме корпу. А Руси су у жетву ушију ишли још ономад, кад су га натерали да помене придржавање резолуције 1244. Мада, судећи по твиту Захарове, та жетва ће се због "диверсификације" гасовода сада наставити.

Сваком је обећао по нешто, и сада му сви рачуни стижу на наплату. Неко ко је зиста паметан не би ни судбину своје приватне фирме овако стављао на коцку, а камоли судбину државе у којој живи 7 000 000 душа. Невероватно.

online
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3463

AleksaRadojicic ::Što se tiče železnice i puta, ako gledamo sa geografske i ekonomske strane, Srbiji su najprirodniji izlazi na more dolinom Morave i Vardara na Solun i dolinom Drima na albanske luke, pogotovo Drač. Tako da sa te strane taj put i železnica uopšte nisu loša ideja i prestavljaju veoma važan projekat za Srbiju i naš razvoj. Dalje, dok god se na vlasti u Albaniji nalazi Edi Rama i njegovi socijalisti, postoji veoma veliki prostor za poboljšanje odnosa, pogotovo na ekonomskom planu između Albanije i Srbije i pored svih problema sa Kosovom, što opet otvara prostor da ta železnica i put omoguće Srbiji pristup nekim novim tržištima itd.

S druge strane, celokupno mešanje SAD u te projekte je isključivo iz njihovog interesa, jer su ti putevi preko potrebni ukoliko bi SAD morale da dovlače svoje snage na brdoviti Balkan, ako krene opštenarodno ratovanje u Evropi. Tako da sa te strane, projekat nama i ne odgovara previše, ako gledamo iz te perspektive naše međunarodne pozicije i neutralnosti.

Još jedna stvar koja bi bila interesantna za videti je uticaj ove izjave o namerama na neko potencijalno učešće Srbije u Incijativi tri mora, ako bi SAD tu incijativu podržale kao način da kontrolišu i Rusiju i Nemačku u Evropi, što bi nama u osnovi veoma dobro došlo i iz ekonomske i iz međunarodne perspektive.

Имамо Бар, Констанцу и што је најважније Солун, преко кога би требао да иде један крак Пута свиле. Драч је ту потпуно небитан. Више ће то користити другима него Србији.
Узгред то је онај "излаз Србије на море" који су смећарски таблоиди раније најављивали.
То са пругом најмањи проблем, све остало у овом срамотном документу је за Србију погубно.

offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

Toper ::Чудан споразум, много противречности, и за и против.Као што већ рекох, најбољи показатељ колико је уговор добар је то што, 2 дана након његовог потисивања, влада најављује да га неће поштовати. Може ли ишта бити неозбиљније?
А не могу тврдити да је "неспоразум", јер су пре потписивања дали изјаву, парафразирам: "ми не можемо позвати Израел да призна КиМ. Али ако се они међу собом то договоре, то је њихова ствар".
Алузија је јасна: "нама је то у реду".

Кад би човек имао 70 оваца у тору, не би се овако неодговорно понашао према њима, а камоли према држави са 7 000 000 људи.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 943 korisnika na forumu :: 21 registrovanih, 4 sakrivenih i 918 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, cikadeda, Dimitrije Paunovic, Djordje29, DPera, dragoljub11987, HrcAk47, ILGromovnik, Karla, Kriglord, krkalon, Krvava Devetka, MilosKop, opt1, powSrb, raykan, Shilok, slonic_tonic, sovanova95, styg, zlaya011