"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

2070

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

Markoni29 ::Гама
Ја не сматрам да је наша власт од 2000 до 2020 покушавала да реши питање КиМ кроз УН, Русију и Кину како ти кажеш. Ја мислим да је власт покушавала да реши питање КиМ упркос резолуцији 1244 и ставовима Русије и Кине. Власт није могла то да одбаци због огромног притиска јавности. И све време власт заправо кува жабу.
Морамо да будемо реални. Власт од 2000 до данас ради у супротности са интересима Србије.

Да ли САД треба укључити у решавање проблема? Да треба. Реалност је та да управо САД имају војну базу на КиМ. Данас решити питање КиМ без САД је немогуће.
Овај споразум може чак и да се види као пут до победе. Најбољи начин враћања контроле над КиМ јесте кроз економско усисавање тог простора. И за 10, 20 год. би можда били у ситуацији да вратимо КиМ. Међутим није проблем у споразуму. Он може да се гледа из више углова. Проблем је што многи људи укључујући и мене немају никакво поверење у ову власт конкретно у АВ који је преузео целокупну власт у држави. Србија је брутално понижена у Вашингтону. Како ми можемо да верујемо да САД може бити део позитивног решења по Србију када је политика коју води АВ катастрофална?

Ја у Русији не видим решење питања КиМ. Ја у Русији видим неког ко ће одржавати статус кво док се у Србији не појаве нове државотворне снаге које ће успети да врате КиМ у састав Србије.


Ovaj odgovor nije upućen samo tebi već će predstavljati i moje viđenje celokupne situacije.

Prilično sam siguran da su sve vlasti od 2000. do 2020. pokušavale da rešavaju pitanje KiM na različite načine. Dok je još bila sveža 1999. primarno je bilo rešavanje kroz UN, a kako su se prilike menjale u svetu (2007/2008), tražili su se i drugačiji načini (npr. pokušaj prilaska Amerima za vreme Obame, pa kad su tu ispušili, okrenuli se ka EU, a kada su i tu izdimili počeli su sa nekim drugačijim pristupima).

Problem sa našim vladama od 2000. je što pokušavaju da pomire dve politike koje su teško spojive – orijentacija ka EU i zadržavanje KiM. Oni bi i jare i pare. Nijedna vlast od 2000. naovamo nije ni pomišljala da prizna KiM (osim neki političari koji su bili deo te vlasti). Niko nije lud da ga pamte kao izdajnika. Svi su oni hteli „i jare i pare“. Da su oni svi vodili isključivo politiku u interesu zapada mnogo bi to glat išlo i rešilo bi se vrlo brzo, ovako je bilo mrcvarenja do besvesti, a ekonomija je bila zapostavljana.

Stavljam akcenat na ekonomiju jer tu imamo najviše šansi. Mi ne možemo da pariramo EU, SAD ili Britancima, ali možemo njihove eksponente na Balkanu da držimo.

Ovo što ću opisati je moj lični stav, bez ikakvog zagovaranja agresivne politike i sl.

Država Srbija, po ekonomiji šiša Severnu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu + Kosovo*. Iako brojčano ove zemlje imaju stanovništvo veće nego Srbija, situacija je takva da Srbija može njih ekonomski da pregazi. U dve zemlje (CG i BiH) su paralizovane jer u njima postoji značajniji srpski element, a druge dve zemlje (Albanija i Severna Makedonija) su u žestokoj zavadi. Ekonomska razmena Srbije sa Albanijom, Severnom Makedonijom, CG i BiH je pozitivna (suficit). Ovo doprinosi tome da (ekonomskom) kontrolom ovih država, Srbija dominira ili da se pita koliko-toliko. Ekonomska integracija ovog prostora pogoduje Srbiji. Da ne pogoduje ne bi ovi na KiM uvodili sankcije. Sada da smo pametni, treba da jačamo ekonomiju. Videli smo kako loša ekonomija utiče na mlade – odlaze. Da to nekako zaustavimo i da obezbedimo kakvu takvu stabilnu situaciju za nas, na račun drugih, naravno. Kada to rešimo, lakše će se disati i bićemo u boljem položaju u odnosu na oponente.
Da ratujemo, snage nemamo, niti volje, niti ekonomije. Za vojsku, ajd. Imamo pucaljke, a to je dovoljno. Mada opet, mač sa dve oštrice.

Krajem devedesetih (kad je bilo naznake da će Ameri opet da kljuckaju Sadama) svi su se zanosili time da će Kurdi sigurno dobiti državu. Kulminacija toga je bilo tu posle 2003. godine kada su Ameri prevladali. Na kraju smo gledali to kako se Ameri odriču Kurda i njihovog referenduma. Nemojte da se iznenadite ako dođe do zaokreta i u pogledu Kosova. U ovoj situaciji nije baš realno, ali nikad se ne zna te je bolje uvek imati sve opcije u opticaju.

Svet se menja, moramo i mi. To je jedini izlaz. Politike koje ne evoluiraju, izumiru, a države i nacije propadaju. Mi možemo da idemo kroz zid, naše je pravo, ali sutra nemamo pravo da se bunimo i da kukamo kako nam ništa ne ide. Možemo ovde da se pravimo da smo blesavi i da pričamo kako ćemo da pregazimo Kosovo vojno, kako će Rusi da nas brane, Kinezi, kako sa Amerima ne treba sarađivati i sl… ali džaba. Od kukanja nema ništa, već od konkretnih stvari.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 19 Feb 2006
  • Poruke: 11156
  • Gde živiš: Banja Luka

@A.R.Chafee.Jr. ....
Citat:To se Cezare zovu predrasude. Ako ih narod ima, nikom ništa. Ako ih ima političar...
Nisam psiholog, ni psiho analiticar. Vidim stvarnost....pseudo politicare, laz, prevare, ratove, pohlepu, mrznju i planetu u haosu. Kad predjemo u 5. dimenziju postojanja i kad nestane svaka materijana potreba, onda se mozemo osvrnuti na predrasude, sindrom "malih razlika", ljudski ego i analizirati gde je ko gresio. Do tada moramo, zarad opstanka, primeniti strategiju sile, jer se svi tako brane. Prosto, razmisljam kao vojnik.
I na kraju, mislim da je ova polemika besmislena za ovu temu.



online
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 10919

Citat: Питање је у ствари било реторичко, јер се зна да су уватили џаду раније. Имало је за сврху да илуструје то чувено "јединство" међу освајачима.

Vidi, EWS svi odlaze u sličnom vremenskom periodu, kraj 1972. i početak 1973. Tada je potpisan prekid vatre i odlaze svi. Moguće je da je 72. čak bilo više Koreanaca, no Amerikanaca. 1974 i 75. Amerikanci sa kopnenim snagama ne učestvuju u borbama, a prisustvo je minorno, mahom civilno.


Citat:А што се тиче тог данашњег "савезништва"...
Није то савезништво - то је однос Бетмен + Робин. Кад неко хоће да ти упетостручи кинту за војно присуство, онда је то рекетирање, а не "савезништво".


Savezi su uglavnom takvi, jedna do dve veće i jače države i roj manjih oko njih. Ima izuzetaka, ali čak i tu ima jedna jača država, ne previše ali jača. Od bronzanog doba do danas je tako.


Citat:А, питање је и колико је чврсто.
Нпр, Вранцузи, Швабови и Талијани су каубојски савезници их отана, па им ономад у Ираку v.2.0 сви редом показаше прстенац.
Многа "савезништва" добију контекст тек кад дође до реалне опасности од мртвачких сандука. Другачије је, него кад се само шетка по небу јеропланима, и с висине бомбардује.


Al su na drugim mestima učestvovali. I to i pešice.

Nego da prekinemo ovo, nema potrebe za dalje.

online
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 10919

Citat: Nisam psiholog, ni psiho analiticar. Vidim stvarnost....laz, prevare, ratove, pohlepu, mrznju i planetu u haosu. Kad predjemo u 5. dimenziju postojanja i kad nestane svaka materijana potreba, onda se mozemo osvrnuti na predrasude, sindrom "malih razlika", ljudski ego i analizirati gde je ko gresio.
I na kraju, mislim da je ova polemika besmislena za ovu temu.



Samo sam ti ukazao da kako ti vidiš Arnaute, tako neko vidi Srbe. A predrasuda može vrlo lako da dovede do svega što si naveo u stvarnosti.

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Апропо савеза и савезништва. Многи су у истом "савезничком" статусу према САД као што смо ми били према Отоманском царству за време Деспота Стефана.

Гама
Мислим да је тренутна геостратешка ситуација у свету таква да ми не можемо да мењамо приступ решавању питања КиМ ако желимо повољан исход. Ми још увек не можемо да тражимо савезнике међу онима који су нас бомбардовали.

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8475
  • Gde živiš: pecina stroga

Da zatvorimo cijelu ovu pricu o Rusima i Kosovu.

Ruska pozicija je jasna. Rusi su rekli (i Putin, i Lavrov) da ce Rusija podrzati sve ono sto se Srbija i vodje na Kosovu dogovore.

Ovakva diplomatska formulacija obicnim smrtnicima zvuci jako razvodnjeno i uopsteno i altruisticki. Ali nije tako. I to malo ljudi, pogotovu u Srbiji, vidi.

Ova gore formulacija u stvari znaci da Srbija ima blanko pravo veta u SB ako se sa necim u vezi Kosova ne slaze.

Sto je jako bitno. Jer, bez obzira na tridesetogodisnje napore okupatora da marginalizuju SB i UN, nije im uspjelo. I oni to znaju. Znaju okupatori da im fali taj legitimitet, da bi ozvanicili svoje projekte socijalnog inzinjeringa, ne samo na Balkanu nego i sire.

Problem je sto se mi ovdje zivi isikirasmo sta ce reci Rusi. Pa nece reci nista. Znaju Rusi kako nas ovi drugi jasu, znaju da ako necemo u Evropu nema nam buducnosti, znaju kako je tesko na ovim prostorima voditi vojno neutralnu politiku i odbijati ulazak u NATO.

Dok god mi radimo stvari tako da direktno ne ugrozimo interese Rusije (ulazak u NATO, ili nekakva politicka saopstenja u nekim situacijama protiv ruske pozicije), Rusija ce nas podrzati na Kosovu. Ne zato sto je za Srbe i protiv kosovkih albanaca, vec zato sto je protiv agresije i okupacije koja se sada hoce legalizovati tako sto ce neko natjerati Srbiju da prizna nezavisnost Kosova.

Rusi ce da brane Srpski interes na Kosovu samo radi principa. Rusi niti su doveli Vucica na vlast niti ce ga skidati. I Rusi su pragmaticni, pogotovu sada pod Putinom. Nemaju oni emotivnih niti panslavenskih slabosti prema Srbiji, niti prema bilo kojoj drugoj zemlji ili narodu. Pokazali su u Donbasu svoj pragmatizam. Zato i jesu imperija, jer tako vode politiku.

Srbija, bez obzira ko je na vlasti, mora da iskoristi ovaj period dok je pozicija Rusije jasna, dok se Putin pita. Problem je sto se mi ne pitamo za dinamiku procesa, a Rusija nema nikakvog uticaja na pregovore.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32593

"Suština i, ako smem da kažem, ono što je za nas najvažnije, slobodan protok ljudi, robe i kapitala i usluga; da više ne može da se pravi šteta bilo kojoj strani ekonomski, da bilo koja strana uvodi nekakve takse, tarife, kao što smo to imali slučaj ranije", rekao je predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima, važno je da imamo zajedničko tržište rada, da imamo zajedničko tržište robe, da razmišljamo o budućnosti i to je nešto što će doneti napredak celom regionu.

"O tome se nije bilo lako dogovoriti jer nekom drugom možda nije bilo tako stalo do toga, nama jeste i mi se time ponosimo i to je za nas užasno važno", rekao je Vučić.
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politik.....stina.html

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5489



offline
  • Pridružio: 13 Sep 2010
  • Poruke: 2401

Не бих се ја превише бринуо за позицију Русије. Тај процес је двостран.

Колико год нама користи та позиција, толико и та позиција представља јефтин начин за Русију да онемогући Србија да иде према ЕУ и НАТО. Јер објективно да није косовског питања били би тамо давних дана и понашали се према Русији као и остале полуколоније.

Није искључено да ће се све тако и завршити, али то би баш захтевало ђукановићевске обрте у нашој унутрашњој политици. А могуће је... продају се људи и то доста јефтино. Very Happy

online
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2125

Gama ::Stavljam akcenat na ekonomiju jer tu imamo najviše šansi. Mi ne možemo da pariramo EU, SAD ili Britancima, ali možemo njihove eksponente na Balkanu da držimo.
Можемо ли и толико?
Бојим се да би и то зависило од воље наведених моћника. Ми смо сувише мала економија, са малим потенцијалом на краћи рок. Са овим стопама раста и структуром привреде немамо никакве шансе да, у следећих десет-двадесет година, достигнемо не развијене земље већ и неке из нашег окружења. Сва регионална заступништва великих компанија налазе се код других. Лагано нас и путеви заобилазе. Све празнине које би Америка оставила за собом (ако смањи интерес за регион) не бисмо попунили ми, попунила би их Немачка. Што директно што преко својих сателита. Уосталом они то одавно и раде. Не знам, сад ћу лупити, али вероватно би довољно било да Немци шутну неку фабрику аутомобила капацитета 400-500 хиљада годишње у рецимо Тирану, неку фабрику беле технике у Тетово и да анулирају сваку нашу предност. Јер нам је обим економије мали. Ми бисмо и даље радили јефтине делове за туђи финални производ.
Хоћу да кажем да, на овај начин, држећи се овог курса (мотање каблова, ЕУ нема алтернативу и слично) не можемо довољно брзо постићи повољну стратешку позицију. У Титовој Југославији то су добро схватили. Политички су се дистанцирали и од запада и од истока и градили тржиште у трећем свету. Покрет несврстаних је имао битну економску компоненту.
Уздати се у брзо јачање економије једнако је (у овим околностима) нереално као и уздати се у брзо јачање војске.
У ствари, ... могуће је. Али само ако бисмо напустили или замрзли процес придруживања ЕУ и окренули се другим тржиштима. Полако, јер брзо не може. Зато нам треба добра дипломатија и паметни људи на правим местима. А тада бисмо морали ту позицију да осигурамо. Да се чврсто држимо неутралности, да упоредо са економском јачамо и војну моћ а богами и ону трећу - "меку моћ". Онако како ју је Џозеф Нај дефинисао.
Једина друга могућност да брзо постигнемо економску доминацију у региону јесте да у целом свету транспорт драстично поскупи па да локална производња постане конкурентнија.
А како је кренуло, није то ни тако немогуће. Mr. Green

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 867 korisnika na forumu :: 49 registrovanih, 7 sakrivenih i 811 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, A.R.Chafee.Jr., airsuba, ajo baba, Atomski čoban, babaroga, Boris90, Brana01, cer, dane007, Dimitrise93, dulleo, FOX, Georgius, h8propaganda, havoc995, ikan, ivica976, Još malo pa deda, Karla, kokodakalo, ksyyaj, kunktator, kybonacci, Marko Marković, Marko.anticc, mikrimaus, Milometer, miodrag, mrav pesadinac, opt1, panzerwaffe, Parker, radionica1, rasok, royst33, S2M, slonic_tonic, Smajser, SR-3m, Srle993, Steeeefan, theNedjeljko, uruk, VJ, wolf431, zziko, šumar bk2, Čivi