"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

2065

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 05 Jan 2012
  • Poruke: 995

Sta sad hoce ovi Rusi kad nam je taman krenulo kako treba, zli Rusi stoje na put nasoj sreci.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Још увек чекамо одговор Кинеза и Иранаца...



offline
  • bedno piskaralo
  • Pridružio: 08 Maj 2011
  • Poruke: 217
  • Gde živiš: bg

Luka ::Pored Amera, koje još države imaju ambasade u Jerusalimu ili planiraju da ih tamo presele?
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_diplomatic_missions_in_Israel

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2682

Drama Grenela što nema pitanja novinara i što se ne piše o "sporazumu" možda će zahtijevati da Hoti i Vučić opet odu pa ponovo potpišu Smile

offline
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 10918

Markoni29 ::Још увек чекамо одговор Кинеза и Иранаца...

Ma kakvi Iranci. Ostaćemo bez urme i to je to.

offline
  • RJ 
  • SuperModerator
  • Gavrilo Milentijević
  • Komandir stanice milicije Gornje Polje
  • Pridružio: 12 Feb 2005
  • Poruke: 35626
  • Gde živiš: ovalni kabinet

Smile

offline
  • Pridružio: 24 Jun 2015
  • Poruke: 655

Osim nediplomatskog komentara M.Z. od koga se kasnije ogradila, Rusija nije mnogo iznenađena niti pogođena "istorijskim sporazumom". To se vidi i iz komentara na Sputniku:

https://rs.sputniknews.com/analize/202009051123339.....opi-video/

ipak, znaju oni da je Srbija opredeljena za zapad i da je to decenijska konstanta.
Druga je stvar što zapad ( omerikens ) ne veruje u to opredeljenje ( sumnjam da se išta promenilo, i da ih je uopšte briga ).

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8471
  • Gde živiš: pecina stroga

@cezar i ostali

Bez da me bacite krokodilima, al kad sam vec poceo da jedem g***a, aj velikom kasikom,

Kazete konsenzus. Kazete Ustav. Pa zakon o AP KiM. Pa intelektualci

Nazalost, stvarnost je drugacija

Nikoga ni u Pristini ni u Briselu ni u Washingtonu ni u Moskvi ni u Pekingu ni u Diznilendu ne zabole za nas ustav i za nas konsenzus.

Balkan je kolonijalizovan, i mi smo male nebitne kolonije sa domorodackim stanovnistvom, koje se kolje izmedju sebe a ovi jasu. Ko kerovi. Kad gazdi dodju gosti, onda izvadi kosku i baci medju kerove pa se gosti zajebavaju i zabavljaju.

Cak i ko ce da vlada medju kerovima odlucuje gazda. Ukinuo je kerovima slobodni lov, moze hrana samo u odredjeno vrijeme i pod odredjenim uslovima. Daj sapu, sjedi, good boooy, i taj fazon.

Nazalost, tako je. Za to smo se borili.

Ne samo da ih zabole za nas ustav nego bi na svako pominjanje ustava ili nekog univerzalnog prava zavrsio bez hrane i na lancu. Da ne objasnjavam dalje.

Ustav se brani dok se ima i brani sloboda. Kad ti uzmu slobodu, onda nemas slobodu, onda si pod protektoratom. Moze ako gazda kaze.

Izgubili smo rat. Taj rat je izgubljen jer je tako moralo, tako je bilo, tako je vodjen i tako je zavrsio. Porazom. Potpisanim porazom.

Kao rezultat tog poraza okupiran je vojno dio nase teritorije, fakticki oduzet Srbiji, i onda je tu uspostavljena marionetska vlast saradnika okupatora, i onda je ta vlast proglasila da je to sad nova drzava, i onda je okupator to priznao.

Mimo svih medjunarodnih normi, mimo rezolucija SB UN, mimo medjunarodnog prava. To je bilo prije skoro petnaest godina.

Problem je sto gazda nece da mu ti nesto rezis i pokazujes zube, nego ima da mases repom i da vices kako mi je dobro. I zato te kara na dnevnoj bazi. To se zove dresura.

E, sad, sta da vlast u Srbiji radi? Ima tri opcije.

Prva je da nadje saveznike, da se naoruza, i da krene da ratom povrati oteto. Ili je to treca opcija. Jer, neprijatelj je svuda okolo i mnogo je jak. To je opcija koja nema sanse na uspjeh u ovom momentu.

Druga opcija je da se prizna okupacija, da se prihvati sve sto okupator zahtjeva, u nadi da ce biti bolje, da ce mucenje stati, da ce nam dati da budemo ravnopravni, da imamo svoj stav i svoj konsensus i da ce da nam vrate slobodu. Ni to nije opcija. Jer, nisu nam uzeli Kosovo jer im neki andrak treba Kosovo nego da nas pokore. Da nam uzmu slobodu. I mozemo da budemo srecni sto su stali na Kosovu.

Treca opcija je da se prihvati status kvo, i da se u toj situaciji pokusa ojacati ekonomski, politicki, intelektualno, sistemski, do te mjere da gazda mora da sjedne i da pregovara. Ne da nam vrati slobodu, jer to mu ne pada na pamet, ali da prihvati status kvo, to jest da prihvati da se u lokalu mi pitamo za neke stvari, i da nam to ustupi u zamjenu za nesto sto njemu treba.

To je jajarska diplomatija, ali takva je, i meni se cini da je to jedina dostupna opcija za jos dugo vremena, bez obzira ko je na celu drzave.

Drugi problem je sto pola Srbije ne vjeruje Vucicu, a drugo pola Srbije zabole uvo za Kosovo. Otuda nezanje, nerazumjevanje, podjebavanje, Vucicu pederu i stajaznam. Ne da AV nije sam doprinjeo tome, ali tako je.

Medjutim, ako sve to prihvatimo i pogledamo ovaj sporazum iz vedra neba realno, sta se moze zakljuciti?

Kosovo sad mora u mali Sengen. Kosovo koje je do prije par mjeseci drzalo 100% takse na uvoz robe iz Srbije. Mali Sengen ne trebam objasnjavati. Ako krene, Srbija preuzima vodecu ekonomsku ulogu u regionu. Ima direktan pristup trzistu od oko 4 miliona stanovnika koje je i geografski izolovano i osudjeno da trguje primarno sa Srbijom koja je najkonkurentnija na tom trzistu.

Zamislite da ste kosovski biznismen. Da imate firmu na Kosovu, veliku firmu, i da pocnete da trgujete sa Srbijom. Nakon par godina, ta ce trgovina da dostigne takav znacaj za vasu firmu da ce te se ozbiljno suprotstavljati svakom pokusaju da se taj sistem narusi zbog politike. Politikom se na dnevnom nivou bavi sirotinja. Biznisi se bave pravljenjem para i ne interesuje ih politika dok im se ne mjesa u pravljenje para. Kad im smeta da prave pare, onda ce biznisi da uloze pare da tu smetnju otklone. Na zalost, tako liberalna demokratija funkcionise.

Dalje, kako zamisljamo integraciju Kosova u Srbiju? Upalis tenkove i zauzmes pokrajinu? Usput protjeras siptare? Ili polako, godinama, stvaras ekonomske veze, instrumente svoje ekonomske moci u samoj pokrajini, odvajas pokrajinu od dalekog centra u Washingtonu ili u Briselu, i pretvaras polako pokrajinu u partnera u dnevnim zivotnim poslovima? Ima li ovo smisla?

Zastita Srba i SPC na Kosovu? Ko da ih zastiti? Nato i Euleks ili kako se vec zovu, dvajes godina k**com ne mrda da zastiti ili sacuva bilo koji interes srpskog stanovnistva ili izbjeglica. Zasto? Jer je i to nacin pritiska na Srbiju. Oce da naprave situaciju sa Srbima u pokrajini toliko teskom da vlast u Beogradu na kraju kaze daj da se dogovorimo da bi sacuvali onaj narod dolje.

Pregovori? Sa kim Srbija pregovara? Sa kosovskim siptarima? Ne, pregovara se sa okupatorima. Zahtjeve iznose okupatori, i oni odlucuju sta se moze potpisati. I sta ce se sprovesti u zivot a sta nece.

I sta se sada desi? Desi se da okupatori nisu vise jedinstveni, da je jedan u sranju na domacoj politickoj sceni, i da mu treba neki brz sporazum koji ce mu podici rejting kod neodlucenih liberala, (a kojih je veliki broj LGBT ili Zidovi ili oboje), pa te zove da se napravi sporazum. I to pravi se sporazum sa glavnim okupatorom, koji se bar jedno desetak godina nije direktno mjesao u tvoje pregovore, jer je drugi okupator, onaj u Briselu, dijelom i tvojom zaslugom, postao glavni pregovarac i glavni za tvoju sudbinu.

Mozete li zamisliti kako sve ovo izgleda frau Merkel, kojoj Vucic stize u Brisel na pregovore koji se zeljno ocekuju i pripremaju par godina, gdje treba da mu finalno lome kicmu, a Vucic peder vadi iz torbe one papire i kaze frau i Makronu bajdvej, ovo smo juce potpisali sa Trampom, bas su me namucili tamo u Washingtonu...

Da li se slazemo da je pozicija Srbije u Briselu na ovim pregovorima znacajno poboljsana zbog ovog sporazuma? A da je, sto je jos vaznije, pozicija frau Merkel i briselske tehnokratije jako jako oslabljena ovim potezom Trampa. Nisu vise jedini koji vedre i oblace na Balkanu, i odlucuju o sudbini balkanskih politicara, pojavio se elephant in the room. Sad Vucic moze da im kaze ja ovo dogovorio za dva dana, a vi niste implementirali zajednicu opstina sest godina.

I tako. Da ne duljim vise.

Zivot me je naucio da je zivot jako teska igra, i da pomaze biti realan, koliko je to moguce, posebno kad je tesko i kad je frka. Emocije su dobre za kafanu i veselja, ali za ozbiljne stvari u zivotu emocije ti najcesce nisu savezink. Naprotiv.

Prastajte, oduzih

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Darcaud

Није Србија опредељена за запад како кажеш. Него је две деценије окупирана. Политичари су марионете окупатора али је народ у великој већини русофилан. Са становишта чистих геостратешких интереса на Русији је да капитализује ту чињеницу. У опште не улазим у то да ли је то боље за Србе или не. Руски је интерес да остваре утицај у Србији. Они су свесни свега овог. Знају какво је расположење народа и колики је утицај запада на наше политичаре и институције.
Моје мишљење. Зашто су га титрали до сада? Па да би га искористили за своје циљеве. Да су радили на његовом рушењу ко би га заменио? Да ли би тај који би га заменио радио у интересу Русије? Не верујем. Мислим да је он потрошен и да ће га пустити низ воду. Верујем да располажу средствима којим ће помоћи његово убрзани пад.
Искрено сумњам да ће Руси тек тако дићи руке од Србије, ЦГ, РС. Тешко да ће дозволити да их "изваћари" неки шибицар.
А ни остали му неће остати дужни...
Ја тако мислим.

offline
  • mnn2 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 05 Avg 2006
  • Poruke: 322
  • Gde živiš: tamoDaleko

Klizav teren. Sigurno već ima red za "Svetinje". Mnoge je očepio.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 881 korisnika na forumu :: 14 registrovanih, 2 sakrivenih i 865 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Battlehammer, brundo65, Dimitrise93, DonRumataEstorski, dragoljub11987, goxin, havoc995, Kenanjoz, kovac9mm, mikki jons, pein, radionica1, sasa76, Srle993