"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

2068

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Kos93  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Sep 2007
  • Poruke: 7236

Амерички циљ када је Космет у питању је јасан, још од треће Призренске лиге. Ту се Трамп није ни питао нити је о томе размишљао, то за њега раде бројни политичари другог и трећег нивоа из његове администрације. Њему чак није ни јасно где је Косово и да ли је то арапска земља. Тако да је ипак боље причу држати на нивоу УН.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Feb 2008
  • Poruke: 1490

Eyes Wide Shut ::...Ко се сећа рата из '99, сећа се и да се злочиначка коалиција тада умало распала. Мислили су да ће нас покорити за 3 дана, али када им то није успело ни након скоро 3 месеца, у коалицији је почео да се појављује озбиљан раскол. Њему је највише допринело све чешће и интензивније бомбардовање цивилних циљева, изазног бесом и фрустрацијама (јер нису могли да нам униште или озбиљније оштете војску). Дошло је до огромног пада подршке јавног мњења за наставак рата, као и озбиљног неслагања међу злочинцима по питању његовог окончања.
Једва да су у КиМ тада окупирали (стога и Кумановски споразум, а не безусловна капитулација). О било каквој даљој окупацији територија нема ни говора.

Treba se setiti i malo dalje kroz istoriju.
Da li su u Americi postojali protesti protiv rata u Vijetnamu? Da li je javnost bila za taj rat?
Ma, šta protesti....cela Amerika se godinama ugibala pod protestima, zar ne? Čitav je pokret nastao, milioni građana Amerike na ulicama i tako godinama...i...završio se rat u Vijetnamu zbog tih protesta? Znamo da nije, nego se završio kad su crveni vojno ušli u Sajgon i Ameri bežali sa krova ambasade.

Verovanje da bi se NATO raspao u svojoj volji da nastavi sa agresijom samo da smo eto mi izdržali još koju nedelju, da bi opala podrška kod njih i da bi oni zato stali - samo je još jedno u moru tvojih nerealnih verovanja.

mean_machine ::I zato ne vidim cemu pljuvanje po Rusima koji kazu da treba resenje traziti u okviru UN. A koliko ja znam cilj Kosova je stolica u UN pa je valjda logicno da se tu resava problem?
Zbog toga što je lako ispraznim parolama braniti stav Srbije. Kritika je jer Rusija ne radi ništa osim toga, osim prosipanja parola.

Seti se:
- NATO hoće da bombarduje Srbiju, da izvrši agresiju. Šta radi Rusija?
Ništa, dogovara se sa tim istim zapadom koliko to njeno nečinjenje vredi u milijardama.

Evo, podseti se:
28.07.1999. godine
The International Monetary Fund (IMF) today approved a 17-month Stand-By credit for Russia about US$ 4.5 billion to support the government's 1999-2000 economic program.

01.08.1999. godine:
Agreement on the Paris Club rescheduling was reached on August 1, 1999. The agreement covered an estimated $8.1 billion in the following manner:
$6.7 billion was rescheduled over 20 years with a grace period of 1 ½ years and graduated payments;


Avgust 2000.
The London Club deal was finalized in August 2000 with an overwhelming participation of creditors.
All in all, the debt reduction involved in this deal amounted to about $13½ billion, equivalent to almost 40 percent of the London Club debt or 5 percent of GDP. The deal provided considerable debt relief in the servicing of London Club obligations over the medium term: it is estimated that Russia saved about $2 billion in debt-service payments a year.

Lepo su unovčili nečinjenje oko agresije na Srbiju u istoj godini kad je agresija bila.
Sa Londonskim klubom (jer su tu komercijalne banke) je pregovaranje ipak potrajalo malo duže, pa se eto ušlo u 2000. godinu, dok sa Pariskim klubom (gde su državne banke i fondovi) je išlo brže i sve je završeno dok mi još nismo ni raščistili sve ruševine. A, sa MMF-om gde Ameri vedre i oblače je sve bilo gotovo dok se još ni mastilo na kumanovskom sporazumu nije osušilo.

I, nije ih sramota da danas traže da im platimo baš baš svaki sistem, svaku raketu...a, do pre godinu dana su uživali onaj reprogram od 20 godina pred Pariskim klubom poverilaca potpisan u Avgustu 1999. godine. Šta misliš, kad je pregovaran taj sporazum kad znamo da je potpisan u Avgustu 1999. godine? Wink

- Rusija je imala svoj kontigent u okviru KFOR-a. Gde su im danas vojnici na KiM?
Jel' bi se iko usudio sa zapada da kaže Prištini da treba samoinicijativno da proglase nezavisnost sa ruskom čizmom na KiM koja tu nezavisnost priznati neće? Zato su se prvo i dogovorili sa Rusima da oni odu iz KFOR-a, i verujem da su nas i tu dobro unovčili opet....pa je tek onda usledilo proglašenje nezavisnosti. Uostalom, njihovi akteri sa sve Putinom na čelu su nedavno rekli/svedočili zašto su došli u KFOR. Nije to bilo da bi branili interes Srbije i Srba, nego: ''očigledno da ćemo odatle jednom morati da odemo, ali ćemo imati nešto za pregovaranje''. Došli su da naprave sebi još jednu monetu za kasnije cenkanje sa zapadom...što su i uradili.

- Srbija hoće vojno da jača. U okviru toga hoće određene stavke iz Rusije. Dobismo li barem nešto moderno/vredno za džabe? Ono što nam je bilo džabe je staro, u najvećoj meri još nije ni stiglo, a i kad stigne bićemo negde na nivou pomoći koju je ista Rusija dala npr. Laosu. Eto, to nam je nivo značaja kod njih. Srbija = Laos.

Odlično reče danas malo ranije babaroga:
Citat:Problem je sto je to samo zvanicni stav Moskve. Parola. Oce li Rusi doci braniti nas ustav na Kosovu. Oce li Rusi uvesti sankcije drzavama koje priznaju Kosovo? Oce li Rusi pritisnuti Brisel kad Brisel pritiska nas? Oce li Rusi usloviti njemacke investicije po Sibiru promjenom stava Njemacke o priznavanju Kosova i obavezama Srbije?

Oce, boli ih ona stvar.



offline
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2107
  • Gde živiš: Beograd

@darkangel. Да је тако, онда би још раније самоиницијативно померили амбасаду а Израел да не призна Косово. Овако испада дадосмо нешто за једно велико можда, као и обично.

online
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19102

the zivotinja ::...na Saker sajtu...

Brate, nije 2014.

offline
  • riva 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 02 Avg 2011
  • Poruke: 349

Krenulo je..
EU warns Serbia, Kosovo over Israel embassy move
BRUSSELS (AP) — The European Union warned Serbia and Kosovo on Monday that they could undermine their EU membership hopes by moving their Israeli embassies to Jerusalem, as U.S. President Donald Trump’s surprise announcement about the change left officials in Belgrade and Pristina scrambling to limit the political fallout.

https://www.yahoo.com/news/serbia-kosovo-commit-eu-talks-100444669.html

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Гама
Ја не сматрам да је наша власт од 2000 до 2020 покушавала да реши питање КиМ кроз УН, Русију и Кину како ти кажеш. Ја мислим да је власт покушавала да реши питање КиМ упркос резолуцији 1244 и ставовима Русије и Кине. Власт није могла то да одбаци због огромног притиска јавности. И све време власт заправо кува жабу.
Морамо да будемо реални. Власт од 2000 до данас ради у супротности са интересима Србије.

Да ли САД треба укључити у решавање проблема? Да треба. Реалност је та да управо САД имају војну базу на КиМ. Данас решити питање КиМ без САД је немогуће.
Овај споразум може чак и да се види као пут до победе. Најбољи начин враћања контроле над КиМ јесте кроз економско усисавање тог простора. И за 10, 20 год. би можда били у ситуацији да вратимо КиМ. Међутим није проблем у споразуму. Он може да се гледа из више углова. Проблем је што многи људи укључујући и мене немају никакво поверење у ову власт конкретно у АВ који је преузео целокупну власт у држави. Србија је брутално понижена у Вашингтону. Како ми можемо да верујемо да САД може бити део позитивног решења по Србију када је политика коју води АВ катастрофална?

Ја у Русији не видим решење питања КиМ. Ја у Русији видим неког ко ће одржавати статус кво док се у Србији не појаве нове државотворне снаге које ће успети да врате КиМ у састав Србије.

offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

babaroga ::Problem je sto je to samo zvanicni stav Moskve. Parola. Oce li Rusi doci braniti nas ustav na Kosovu.Ja мислио да ми озбиљно дискутујемо, али сада морам рећи да звучи као да се шалиш. Ипак, за случај да си озбиљан:

Руси немају потребе да бране наш Устав на КиМ. Као што је @mean_machine исправно приметио, КиМ не може постати чланица УН без саласности Русије. Према томе, уопште нема потебе да га бране оружјем, кад га у СБУН могу одбранити потезом пенкала, где ће истим на чланство КиМ ставити вето.

Друго: а зашто би га бранили оружјем? Јесмо ли ми савезница Русије? Нисмо. Јесмо ли можда чланица ОДКБ? Не. Да ли ми говоримо да "ЕУ нема алтернативу", и да ли гањамо чланство у њој? Да. A чланство у Евроазијској унији? Не.
Да ли су скоро све земље чланице ЕУ чланице војног савеза који је претња Русији? И да ли су јој увеле економске санкције (што је један вид рата)? Јесу.
Да ли смо ми потписница ИПАП споразума, који је највиши ниво сарадње са тим савезом, осим пуног чланства у њему? Да ли смо њиме дали дипломатски статус војницима те алијансе? Да ли смо одобрили дипломатски статус радницима руског хуманитарног центра у Нишу, за који нас Руси одавно моле? И, напослетку, да ли у нашем Генералштабу та алијанса има свој штаб?

Да ли и даље, поред свега овога набројаног, сматраш да су Руси ти, који би оужјем требало да бране наш Устав и територијални интегитет? Ако сматраш, реци - зашто?

babaroga ::Oce li Rusi uvesti sankcije drzavama koje priznaju Kosovo? Oce li Rusi pritisnuti Brisel kad Brisel pritiska nas?Зашто би уводили? Уводе ли коњокрадице и Брисел санкције земљама које нису признале КиМ? Притиска ли Брисел Русију када врше притисак на земље које су већ признале КиМ, да га сада отпризнају? Или када Руси отворено прете да ће употребом вета спречити чланство КиМ у УН:

Russia confirms veto on Kosovo independence
Arrow https://euobserver.com/foreign/23933

???

Не разумем зашто са толико гнева и жестине пишеш о Русима, без којих већ одавно КиМ не би били у нашем поседу? А без имало гнева према онима који су наше грађане, нашу браћу и сестре, бездушно убијали? И који се из све снаге, чак и сада, овог треутка, док се ми дописујемо, труде да нам КиМ отму?
И, да се разумемо: отмачина се не би зауставила само на КиМ. То би био само почетак.

babaroga ::Rusi, kao i svi ostali, gledaju na Kosovo kako na gotovu stvar. Pojeo vuk magarca. Slicno kako turska okupacija sjevernog Kipra. U stvari jos gore jer sj. Kipar nikad nije priznavan kao nezavisan.Ти имаш право на своје сопствено мишљење. Али немаш право на своје сопствене чињенице. Имаш овде линкове ка званичним руским ставовима који говоре да је статус КиМ за њих далеко од готове ствари, па погледај.

babaroga ::Dalje, potpisali smo povlacenje vojske i napustanje teritorije. O tome pricam kad kazem da smo vojnicki porazeni. Na zalost na kraju rata se ne broje tenkovi nego se povlace nove granice na mapi.Па нису повучене "нове границе на мапи". Војно смо сачували територијални интегритет. Провери наше границе у УН.
А војска се јесте повукла, али је КиМ предат под протекторат УН, а не злочиначкој алијанси против које смо ратовали. Кумановским споразумом је био предвиђен њен постепени повратак.
Зашто до тога није дошло, навео сам и у претходном одговору. Разлог је била издаја похлепних политичара, а не некакав "поптписани пораз" и "промена исцртаних мапа" о којима причаш.

babaroga ::Sve ostalo, ukljuciv i deklaraciju o nezavisnosti Kosova, je posljedica tog rata.Опет нетачно. ДОС политичари нису инсистирали на испуњењу тачки предвиђених Кумановским споразумом (повратак војске). Да јесу, не би дошло до самопроглашења независности тзв "Косова". Али издајници су заузели став "ЕУ нема алтернативу", планирајући да трампе КиМ за чланство у распадајућој ЕУ.

babaroga ::Mozemo da budemo srecni sto su stali na Kosovu. Mogli su da zakuvavaju u Bujanovcu i Presevu, da formiraju tamo zonu zabrane letenja i novu kurdsku drzavicu. Mogli su da nastave sa Vojvodinom,Могли су, али кад би се гађали трамвајима. То само ако су желели да им се алијанса распадне. Зато је и дошло до Кумановског споразума.
Злочиначки план је био потпуна окупација КиМ и понижење Србије. На крају су морали да се задовоље нашом привременом предајом покрајине под протекторат УН. На то сигурно не би пристали да су могли да раде шта им се прохтело.

babaroga ::Problem je sto AV & Co vec godinama ubjedljivo dobijaju izbore. I vladaju bez problema. Sto znaci da ih vecina u Srbiji podrzava. Svaki narod ima onakvu vlast kakvu zasluzuje.Јесу имали подршку на почетку, јер је народ желео смену претходне лоповске власти. Међутим, то што сада "добијају изборе", уопште не значи да их народ и даље подржава.
Погледај шта се десило у Црној Гори. Избори су годинама бивали покрадени. Кад је народу досадило, збацио је диктатора.
Иначе, слажем се да сваки народ има власт по заслузи.

babaroga ::A i da jesmo jaki, i da smo izabrali takav put, zavrsili bi ko Iran, ili Venecuela, ili ko Putin, jer takvo je danas vrijeme.Набрајаш имена држава, па онда уз њих Путиново име. Претпостављам да си хтео рећи "Русија"?
Нема ништа лоше у томе како данас Русија стоји. Дај Боже да смо ми заиста стојимо као Русија!
А што се тиче тога "такво је данас време"... Озбиљне државе не базирају своју спољну политику на томе "каква су данас времена". Већ то чине на деценије и деценије унапред.

offline
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 12559

neshaoct ::
Zbog toga što je lako ispraznim parolama braniti stav Srbije. Kritika je jer Rusija ne radi ništa osim toga, osim prosipanja parola.
.
.
.
Oce, boli ih ona stvar.


Naravno nece oni vojno da ratuju sa zapadom da bi mi odbranili Kosovo nisu hteli ni 1990tih a nece vala ni sad ali kazu cemu zurba imate UN pa tu resavajte problem jer je jasno da dok god problem resavamo na zapadu mi samo dobijemo q. od ovce koji sad pak i skupo platimo.

Identican je stav Kine.

offline
  • Pridružio: 19 Feb 2006
  • Poruke: 11156
  • Gde živiš: Banja Luka

Markoni29 ::Гама
Ја не сматрам да је наша власт од 2000 до 2020 покушавала да реши питање КиМ кроз УН, Русију и Кину како ти кажеш. Ја мислим да је власт покушавала да реши питање КиМ упркос резолуцији 1244 и ставовима Русије и Кине. Власт није могла то да одбаци због огромног притиска јавности. И све време власт заправо кува жабу.
Морамо да будемо реални. Власт од 2000 до данас ради у супротности са интересима Србије.

Да ли САД треба укључити у решавање проблема? Да треба. Реалност је та да управо САД имају војну базу на КиМ. Данас решити питање КиМ без САД је немогуће.
Овај споразум може чак и да се види као пут до победе. Најбољи начин враћања контроле над КиМ јесте кроз економско усисавање тог простора. И за 10, 20 год. би можда били у ситуацији да вратимо КиМ. Међутим није проблем у споразуму. Он може да се гледа из више углова. Проблем је што многи људи укључујући и мене немају никакво поверење у ову власт конкретно у АВ који је преузео целокупну власт у држави. Србија је брутално понижена у Вашингтону. Како ми можемо да верујемо да САД може бити део позитивног решења по Србију када је политика коју води АВ катастрофална?

Ја у Русији не видим решење питања КиМ. Ја у Русији видим неког ко ће одржавати статус кво док се у Србији не појаве нове државотворне снаге које ће успети да врате КиМ у састав Србије.

Lajkovao sam sve sem boldovanog.
Prica o ekonomskom usisavanju prostora mi lici na pricu o nevidljivoj ruci trzista, a sve to pripada liberalnom ekonomskom konceptu koji upravo umire. SFRJ je imala visestruko snazniju privredu i decenijama je ulagala visestruko vise u KiM nego sto ce Srbija moci u narednoj deceniji, pa smo imali pobunu Siptara na KiM.
Moj stav je da Siptari razumeju samo 2 krajnosti...silu i podrsku sa Zapada.
Silu postuju i klanjaju joj se. Klanjaju se i podrsci sa Zapada. Onoga trenutka kad nestane podrska sa Zapada, a Srbija postane ugledna drzava i respektabilna vojna sila, tzv. Kosovo ce, kao zrela kruska, pasti u krilo Srbije, jer postuju silu.

offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

neshaoct ::Treba se setiti i malo dalje kroz istoriju.
Da li su u Americi postojali protesti protiv rata u Vijetnamu? Da li je javnost bila za taj rat?
Ma, šta protesti....cela Amerika se godinama ugibala pod protestima, zar ne? Čitav je pokret nastao, milioni građana Amerike na ulicama i tako godinama...i...završio se rat u Vijetnamu zbog tih protesta? Znamo da nije, nego se završio kad su crveni vojno ušli u Sajgon i Ameri bežali sa krova ambasade.
Verovanje da bi se NATO raspao u svojoj volji da nastavi sa agresijom samo da smo eto mi izdržali još koju nedelju, da bi opala podrška kod njih i da bi oni zato stali - samo je još jedno u moru tvojih nerealnih verovanja.
Тако је, хајде да се сетимо мало даље кроз историју. Само што се бојим - како рече ма'нити Вук - да си мало "помешао грендмас 'н' фрогс", па поредиш монолитну војску једне државе, са интегритетом једне алијансе.
Зато нам реци шта је било с коњокрадичким савезницима у 'Наму? Јесу ли се и Вранцузи, Британци, Аустралијанци и Јужнокорејанци такође пентрали с кровова на коњокрадичке хеликоптере?
Или су они ипак уватили запалење мало раније, кад су кола окренула низа страну?

Ово само иде у прилог ономе што написах у мом претходном посту - да се јединство освајача најчешће распадне када наиђу на чврст отпор, и "добитак" по лабрњи. Тада оду да себи траже лакшу жртву.

А ти само остани да живиш у океану својих фантазија, и у уверењу да се свакој будали коју пут нанесе на тебе, треба сагнути и скинути гаће.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 651 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 1 sakriven i 639 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, Battlehammer, bojank, DPera, dragoljub11987, gorantrojka, hyla, Krvava Devetka, Lord Nem, nemkea71, slonic_tonic