"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

2066

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 13 Sep 2010
  • Poruke: 175

srbin.info/politika/vucic-o-snimku-zamenil.....roveravao/
Ne znam da li je ovo novinar dobro preneo ili je verodostojna izjava, a ima i druga "Небојша Стефановић: Многи не разумеју колики је ниво победе коју је Вучић успео да оствари у готово немогућим условима у Вашингтону" ako su njega tako pametnog prevarili kakvi su njegovi savetnici.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 16 Jan 2012
  • Poruke: 326

Auuuu....babarogooo... Shocked



offline
  • Pridružio: 15 Maj 2019
  • Poruke: 1515

offline
  • Pridružio: 30 Jul 2011
  • Poruke: 775

babaroga ::Cak i ko ce da vlada medju kerovima odlucuje gazda. Ukinuo je kerovima slobodni lov, moze hrana samo u odredjeno vrijeme i pod odredjenim uslovima. Daj sapu, sjedi, good boooy, i taj fazon.

Nazalost, tako je. Za to smo se borili.

Ne samo da ih zabole za nas ustav nego bi na svako pominjanje ustava ili nekog univerzalnog prava zavrsio bez hrane i na lancu. Da ne objasnjavam dalje.



Slozio bih se jer evo imamo ovde mnogih tema gde recimo ne vidimo kljucne stvari. Da spomenem recimo samo onu o nabavci aviona. Bilo gde i kako, uvek se vratimo na isto - da nema pas za sta da ujede.

Uvek se prica svede na "pa znas treba graditi ekonomiju pa onda"... a gde i kako? Cime? Sa kojim trzistem? Sa kojim firmama? Sa kojim proizvodima???

Na stranu da je Vucic kretenoid - dasta. Na stranu da smo suplji 100%.

Ali uvek se vracamo na to da nemamo kako i cime da se oporavimo. Svi se smeju kada se nesto radi, ne valja nam ovo ili ono, sto da pravimo avione, sto da radimo ovo ili ono, sto da izvozimo bilo gde, nase ne valja i glupo je, komunisticki lusteri i tome slicno.

Hocemo trzisnu ekonomiju? Gde nam je trziste? Ko je za nas to? U kojim bankama da dizemo kredite? U ciji lanac snabdevanja da se ukljucimo? Kome robu da prodajemo? Sami ne mozemo i to je kraj price.

Nama su najveci ekonomski "saradnici" EU i SAD. Mi zelimo njihov sistem, mi smo prodali sve, sve podredili tom sistemu. Kulturoloski i idejno smo unisteni i mi van tog zacaranog kruga ne mozemo.

Nemamo alternativu.

Ma da, znate samo treba napraviti konkurentan prozivod pa ce onda... od cega? Od koje tehnologije? Od kojih para? I sve da napravimo nesto konkurentno? Dali zaista ste toliko glupi da verujete da ce vam neko otvoriti svoje trziste bez politickih ustupaka??? Ma sigurno.

A na kraju krajeva niko je i ne nudi. Beskrajno pozivanje na Ruse je u namanju ruku promaseno. Rusi da znaju, umeju i mogu mislim da bi nesto uradili u Belorusiji i Ukrajini. I na kraju krajeva, nista nece uraditi Vucicu, nisu nista uradili ni Milu i tako to pa da ne emotivisemo u tom pogledu.

Ovo jeste kurvanje ali...

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3071

pedja63 ::Auuuu....babarogooo... Shocked
Šta je, tu je... Neutral

offline
  • riva 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 02 Avg 2011
  • Poruke: 349

@babaroga
Zanimljiv kut gledanja. Jako interesantan post usprkos dužini. Dobar point o tome kakva je sad pozicija Srbije u pregovorima u Briselu.
Puno stvari stojii
Sa druge strane , drugog kuta gledanja, mogu se razmatrati moguće posljedica premještanje ambasade Srbije u Jeruzalem. Uzajamno priznavanje Kosova i Izraela. Pitanje je Jeli to dobra cijena za potpisano.
Vjerojatno su ovim dogovorom dobili jedino Izrael i Trump, ovi ostali su ostali malo posramljeni. Ono šta su potpisali AV i Albanci će vjerovatno ostati mrtvo slovo na papiru, uz blam koji su doživjeli i jedni i drugi u očima ostatka svijeta ("magareće klupe").

offline
  • su27 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2012
  • Poruke: 2492

što se tiče magarećih klupa možda Tramp ne pamti ali ovi oko njega sigurno pamte, i ovaj što je bio mnogo pametan i albanska ekipa su na izborima 2016e podržali njegove protivnike, čak i finansijski, tako da ništa to nije slučajno

online
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2124

Добар си бабарого, право добар. Темељно си обрадио ствар. Ziveli

Али ипак не могу да се сложим са овим што си навео!
Бар не са свиме. А ево и зашто.

babaroga ::To je jajarska diplomatija, ali takva je, i meni se cini da je to jedina dostupna opcija za jos dugo vremena, bez obzira ko je na celu drzave.
Није то само јајарска дипломатија већ и дипломатија без циља. Дипломатија одлагања наизглед неизбежног и унапред прихваћеног пораза. Губитничка дипломатија. Индуковани дефетизам одложеног дејства. Скуп поступака чији циљ није да се нађе решење већ да се некако опстане на власти, још коју годиницу.
Нема визије јер нису способни за провиђење. Ограниченог су ума и ситне душе. И уместо да то признају и себи и другима, да оду и препусте судбину државе и народа неком просветљенијем, они крпе рупе, стављају крпу преко закрпе, чувајући то мало привилегија као неки капо у концлогору.
Да се не лажемо, скоро све власти у последњих неколико деценија, понашале су се исто или слично.

babaroga ::Drugi problem je sto pola Srbije ne vjeruje Vucicu, a drugo pola Srbije zabole uvo za Kosovo. Otuda nezanje, nerazumjevanje, podjebavanje, Vucicu pederu i stajaznam. Ne da AV nije sam doprinjeo tome, ali tako je.
Јесте, допринео је. Јер само тако може да влада. Свака несигурна, кукавичка или ауторитарна власт гледа да поларизује "своју" рају. Опет, и претходни су то исто радили, делили народ на "нас" и "њих". А не мора тако.

babaroga ::Medjutim, ako sve to prihvatimo i pogledamo ovaj sporazum iz vedra neba realno, sta se moze zakljuciti?
Али не смемо га гледати из ведра неба! Није то тек фотографија снимљена у незгодном тренутку. То је управо оно што нам окупатори стално трубе: "не гледајте у прошлост, окрените се будућности". Па морам да гледам у прошлост. Морам да знам ко ме је и како довео у тако незгодну ситуацију. Читав низ узрока довео је до ситуације да се прихватају овакви "споразуми". Нису ни они пали из ведра неба па не смем тако ни да их гледам.

babaroga ::Ako krene, Srbija preuzima vodecu ekonomsku ulogu u regionu. Ima direktan pristup trzistu od oko 4 miliona stanovnika koje je i geografski izolovano i osudjeno da trguje primarno sa Srbijom koja je najkonkurentnija na tom trzistu.

Zamislite da ste kosovski biznismen. Da imate firmu na Kosovu, veliku firmu, i da pocnete da trgujete sa Srbijom. Nakon par godina, ta ce trgovina da dostigne takav znacaj za vasu firmu da ce te se ozbiljno suprotstavljati svakom pokusaju da se taj sistem narusi zbog politike.

Зар ово већ нисмо имали? У СФРЈ? И како смо прошли? Ово важи за нормалне, ајд да кажемо демократске, државе. Оне са већ развијеном и уходаном економијом. Али овакав аргумент отпада ако је привреда базирана на криминалу, на наркотицима и прању пара. Зар мислиш да ће више утицаја имати неки мали бизнисмен од мафијашког боса?

babaroga ::Da li se slazemo da je pozicija Srbije u Briselu na ovim pregovorima znacajno poboljsana zbog ovog sporazuma? A da je, sto je jos vaznije, pozicija frau Merkel i briselske tehnokratije jako jako oslabljena ovim potezom Trampa.
Јок. Ово ми личи на узимање кеш кредита под лошим условима. Јесте, победио си, убедио си банку да ти да кинту, прикрпио си се у моменту, све изгледа боље, повериоци ти тренутно не могу ништа, одлична ситуација, можеш чак и ручком у ресторану да се частиш. А онда схватиш да си само покрио репове, да и даље немаш довољно за инвестиције и да ти је приход и даље бедан, исти онај који те је и довео у булу а приде те чекају тешке камате.

Одужих и ја. Свешћу све ово у пар реченица као закључак:
Оваквом политиком (дипломатијом, економијом, одбраном) ништа се не решава али се повећава комплексност ситуације. Што је комплекснији (више променљивих), више енергије и времена треба да се систем доведе у равнотежно стање а ако се закасни, систем прелази у хаос и распада се. Одакле нам енергија, знање и средства да све компликованију скаламерију држимо у радном стању?

Не се љутиш због добронамерних замерки. Све остало си добро описао. Ziveli

offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

@babaroga

Овај одговор није "бацање крокодилима". Написао си доста тога што стоји, али има и нечега што мислим да не стоји. Написаћу како ја видим ствари. Дакле, једна размена мишљења, другарска:

babaroga ::Nikoga ni u Pristini ni u Briselu ni u Washingtonu ni u Moskvi ni u Pekingu ni u Diznilendu ne zabole za nas ustav i za nas konsenzus.Званичан став Москве:

Kosačov: Rešenje za Kosovo tražiti u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244
Arrow https://www.rtv.rs/sr_lat/politika/kosacov-resenje.....16008.html

babaroga ::Balkan je kolonijalizovan, i mi smo male nebitne kolonije sa domorodackim stanovnistvom, koje se kolje izmedju sebe a ovi jasu. Ko kerovi. Kad gazdi dodju gosti, onda izvadi kosku i baci medju kerove pa se gosti zajebavaju i zabavljaju.Ово је истина. Додуше, уз ограду да смо ми мало већи доморци од осталих домородаца. Колонизовали нас јесу, али нама кичму поломили још увек нису. Зато се и труде да је поломе и нама; осталима су је одавно сломили.

babaroga ::Izgubili smo rat. Taj rat je izgubljen jer je tako moralo, tako je bilo, tako je vodjen i tako je zavrsio. Porazom. Potpisanim porazom.Рат није завршен поразом, нити је исти потписан. Завршен је обуставом непријатељстава, регулисаних Кумановским споразумом.
Њиме је КиМ привремено стављено под протекторат УН, које нису биле победничка страна у рату, нити су у њему учествовале.
Е сад, то што наша издајничка "елита" није инсистирала на спровођењу свих тачака постигнутих Кумановским споразумом, и утемељених у Р1244, него су гледале да се додворе Западу ради личних интереса, је сасвим друга прича.
Ситуација је онда учињена још гором, премештањем решавања проблема КиМ из УН у Брисел. Али, опет, то су катастрофалне одлуке наше "елите", која се у свему томе водила својим личним интересом, а не националним. Рат није био окончан "потписаним поразом", као што ти кажеш.

babaroga ::Problem je sto gazda nece da mu ti nesto rezis i pokazujes zube, nego ima da mases repom i da vices kako mi je dobro. I zato te kara na dnevnoj bazi. To se zove dresura.За ово важи оно што написах изнад, о колонизацији Балкана.

babaroga ::I mozemo da budemo srecni sto su stali na Kosovu.Ово није тачно. Ко се сећа рата из '99, сећа се и да се злочиначка коалиција тада умало распала. Мислили су да ће нас покорити за 3 дана, али када им то није успело ни након скоро 3 месеца, у коалицији је почео да се појављује озбиљан раскол. Њему је највише допринело све чешће и интензивније бомбардовање цивилних циљева, изазног бесом и фрустрацијама (јер нису могли да нам униште или озбиљније оштете војску). Дошло је до огромног пада подршке јавног мњења за наставак рата, као и озбиљног неслагања међу злочинцима по питању његовог окончања.
Једва да су у КиМ тада окупирали (стога и Кумановски споразум, а не безусловна капитулација). О било каквој даљој окупацији територија нема ни говора.

babaroga ::Kosovo sad mora u mali Sengen. Kosovo koje je do prije par mjeseci drzalo 100% takse na uvoz robe iz Srbije. Mali Sengen ne trebam objasnjavati. Ako krene, Srbija preuzima vodecu ekonomsku ulogu u regionu. Ima direktan pristup trzistu od oko 4 miliona stanovnika koje je i geografski izolovano i osudjeno da trguje primarno sa Srbijom koja je najkonkurentnija na tom trzistu.КиМ не мора нигде. И, Божјом вољом, неће ићи нигде.
КиМ је држало 100% таксе на увоз из Србије због неадекватног одговора наше издајничке власти. Да смо узватили како је требало (забраном проласка свих возила са рег. таблицама тзв "Косова", забраном проласка свих путника са докумантима лажне државе, итд, итд) те таксе не би стајале ни 3 дана.
Ако ће Србија градити "мини Шенген", онда би га требало градити са Р. Српском, Ц. Гором и евентуално С. Македонијом (ако би се с њом договорили. Јер, и С. Македонија има реметилачко становништо и издајничку власт). Дакле, да градимо инфраструктуру у оним земљама, и да јачамо своју економију, и економије оних земаља које су нам братске, а не непријатељске. И да не пуцамо себи, не у ногу, већ у главу, тако што ћемо финансирати инфраструктуру којом ће сутра наши окупатори јуришати на нашег јединог и највећег савезника.

babaroga ::Dalje, kako zamisljamo integraciju Kosova u Srbiju? Upalis tenkove i zauzmes pokrajinu? Usput protjeras siptare?Руси су у Чеченији врло јасно показали како се решава проблем одбегле територије. Најпре им побијеш терористе и коловође, а онда нађеш међу њима паметног човека који схвата да проблем није у локалном становништву (са обе стране). Већ у "демократама" са стране, који, ради својих интереса, хушкају на побуну и рат локално становништво.

babaroga ::Zastita Srba i SPC na Kosovu? Ko da ih zastiti? Nato i Euleks ili kako se vec zovu, dvajes godina k**com ne mrda da zastiti ili sacuva bilo koji interes srpskog stanovnistva ili izbjeglica. Zasto? Jer je i to nacin pritiska na Srbiju. Oce da naprave situaciju sa Srbima u pokrajini toliko teskom da vlast u Beogradu na kraju kaze daj da se dogovorimo da bi sacuvali onaj narod dolje.Са овим се слажем. Одговор је у враћању ешавања проблема под окриље УН, где би и наши савезници имали реч, и на инсистирању на спровођења тачака Р1244. Уколико би се ово одбило, одузети душманима полуге притиска евакуацијом Срба са КиМ у матицу. Не признати никакве тзв "косовске институције", "органе", нити сарађивати с њима. Искључити им напајање енергетских система, забранити транзит њихових људи и робе Србијом. Речју - учинити им живот што је могуће мизернијим.

babaroga ::Pregovori? Sa kim Srbija pregovara? Sa kosovskim siptarima? Ne, pregovara se sa okupatorima. Zahtjeve iznose okupatori, i oni odlucuju sta se moze potpisati. I sta ce se sprovesti u zivot a sta nece.Ово је 100% тачно.

babaroga ::I sta se sada desi? Desi se da okupatori nisu vise jedinstveni, da je jedan u sranju na domacoj politickoj sceni, i da mu treba neki brz sporazum koji ce mu podici rejting kod neodlucenih liberala,...Окупатори су најмање јединствени кад им се пружи отпор и постоји озбиљна могућност да добију по лабрњи. Онда они оду да себи траже лакши плен.
Јасни примери су Ирак 2.0 (где је требало трупама освајати градове, а не само бомбардовати из ваздуха), Сирија (где су се Руси умешали), Украјина (јебеш демократију - руски медвед је тамо), и сада у Белорусији.
Попуштање окупаторима само стимулише њихове ловачке инстинкте. Слично као што ни млади лав, у пуној снази, ипак на појилу неће себи за лов одабрати најбржу, најздравију газелу, него ће гледати да нађе неко младунче, малог бамбија (или бар неку старију која бар мало шепа).

Трик је наћи прави ниво отпора, који неће код окупатора довести до агресије силом (али ће га максимално успорити и отежати му задатак). Па чак понекад и доћи близу те линије, па тек онда попуштати. А не ппуштати им у свему, и константно.
Али, овдашња гарнитура наших "вођа" са покупованим дипломама је потпуно недорасла том задатку - чак и много једноставнијим стварима од оваквих, а камоли оваквим. Видели смо то отоич кад су "успели да им замене фасциклу".
На страну то што њих такво деловање уопште ни не интересује. Интересује их само што дужи бравак на власти, а купују га управо од тих окупатора - постепеним, али константним, отуђивањима државних територија, ресурса, предузећа, итд.

babaroga ::Zivot me je naucio da je zivot jako teska igra, i da pomaze biti realan, koliko je to moguce, posebno kad je tesko i kad je frka. Emocije su dobre za kafanu i veselja, ali za ozbiljne stvari u zivotu emocije ti najcesce nisu savezink. Naprotiv.Опет си у праву. Слажем се 100%, поготово ово за емоције.
И мене је понешто живот научио - на пример, да овакве ствари човек (држава) не може да изгура сам. Емоције нам савезник нису, али нам то није ни џелат, нити би икада могао бити. А ми савезника управо, и упорно, тражимо међу нашим осведоченим вековним џелатима.
А интереси су нам тренутно, па бар 80% поклопљене са две велике силе, које би нам радо помогле, ако због ичега - онда ради себе. Поготово са једном, са која нам нуди конкретну помоћ, али ми ту помоћ упорно одбијамо.

Расписах се и ја, па праштајте и мени Ziveli

offline
  • Pridružio: 19 Feb 2006
  • Poruke: 11156
  • Gde živiš: Banja Luka

@...

Ljudi moji!
Diplomatija je vestina, a ne prilika za slikanje, rukovanje i razmenu poklona.
Pitam se da li ljudi razumeju vaznost simbolike diplomatskog protokola?
Za one koji ne znaju, gotovo je istovetna sadrzaju razgovora. Od izuzetne je vaznosti, daje okvir u kojem se razgovori krecu i za to se priprema svaka delegacija, sem ove srpske, cini mi se. Kakav je okvir dobila srpska delegacija, videli smo....ponizavajuci uglavnom.
U zivotu nisam video da je jedan predsednik ikada bio ponizen na ovakav nacin. Mozda se to nekom i spremalo, al' je taj to osetio i izbegao susret.
Ko je Srbima kriv za ono sto se desilo u Vasingtonu. Niko, ni Izrael, ni SAD, ni EU, ni Siptari. Niko, sem tih istih Srba koji su bez ikakve pripreme, znanja i diplomatske vestine dosli da se slikaju i prime poklone.
Po meni, u Vasingtonu se desio poslednji cin srpske drame, a posledice toga bice teske, ako se ne dogodi cudo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1632 korisnika na forumu :: 52 registrovanih, 9 sakrivenih i 1571 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., aramis s, babaroga, bobomicek, bufanje, cenejac111, cinoeye, croato, DejanSt, Denaya, Dimitrise93, djboj, Djokkinen, Duh sa sekirom, Dukelander, dzoni19, GandorCC, gomago, goxin, hooraay, hyla, Ilija Cvorovic, Karla, kikisp, Klecaviks, Kubovac, kunktator, kybonacci, ljuba, maiden6657, Marko Marković, mercedesamg, Mi lao shu, MikeHammer, mikrimaus, milenko crazy north, milutin134, ObelixSRB, oganj123, procesor, repac, Srle993, suton, theNedjeljko, vathra, Viceroy, VJ, Vladko, wolverined4, Wrangler, šumar bk2