Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

1367

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1855

Brana01 ::Bojan, kako se zove taj ruski forum? Smile Bas danas htedoh da pitam nekoga da mi proporuci neki ruski forum obzirom da imam dosta vremena Smile


Отвага 2004 је веома користан форум.

П.С. А видим већ ти је одговорено, извињавам се.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Karla 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 04 Nov 2022
  • Poruke: 471

https://t.me/i20028843/89909

Бахмут из првог лица укра. Није се најбоље завршило.


https://t.me/anna_news/50377

15 заробљених укра у правцу Авдијевке.

online
  • Pridružio: 03 Apr 2008
  • Poruke: 5829

beowl ::Napraviti od robijaša kvalitetnog i disciplinovanog jurišnika nije lak posao i u najmanju ruku zahteva vreme. Jedno su filmska ostvarenja poput "12 žigosanih" a drugo je pravi rat. Ja bih pre rekao da u vagneru većinu čine likovi sa kakvim-takvim vojničkim iskustvom. Ima naravno i na brzinu obučenih robijaša ali je to svetlosnim godinama daleko od one priče "skupili se robijaši i porazili NATO".

Da ne pominjem koliko je upitna priča da se u Bahmutu borio samo vagner i niko drugi od Rusa.


Cak i "12 Zigosanih" su bili vojni zatvorenici, iskusni vojnici zatvoreni po vojnim zatvorima.

Sa druge strane, brojka od 50.000 "zatvorenika" je cista fantazija. Tolko pripadnika Vagnera od pocetka intervecije u Ukraini nije ih bilo.
Vecina pripadnika Vagnera su bivsi vojnici-profesionalci, uglavnom iz sastava ruskih oruzanih snaga. I to ne samo borbenih jedinica, vec i pozadine. Dal treba da vas potsetim da su bas pripadnici Vagnera radili odbranbenih prepreka na Zaporoskom pravcu, znaci bilo ih je i inzinjeraca i minera. Te aktivnosti ne rade zatvorenici.

Neka moja procena je da velicina Vagnera (kompletna i borbena i pozadinska) nije veca od 15.000 ljudi, a verovatnije dosta blize do 10.000 ukupno uracunavajuci i samog Prigozina (front plus dve smene). Po sirini fronta, ta brojka bi trebala da bude realna, znajuci da je teritorija koje su pokrivali VDV-ofci na Хersonskom frontu iza Dona bila oko 15.000 ljudi, a su oni bili maksimalno prenapregnuti.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1855

Frunze ::Вагнер јесте ангажовао одређен број робијаша, али како се дошло до тога да већину Вагнерових војника чине робијаши? Ко је то и како утврдио или барем саопштио?

Пирошкин је у синоћнем или прексиноћнем интервју (оном од сат и 20 минута) рекао да су У ЈЕДНОМ МОМЕНТУ у свом саставу имали око 50% робијаша и 50% нормалних добровољаца, т.ј. 20 хиљада једних и 20 хиљада других.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14854

Да пробамо да анализирамо бројку од 10 хиљада дронова које по РУСИ украјинци губе на месечном нивоу.

Претпоставка 1 - већина од наведених су мали комерцијални дронови, који је могуће оборити електронским дејствима. (у том контексту је и наведено у тексту). Такви мали дронови коштају од неколико стотина до неколико хиљада евра. Ради лакше рачунице, рецимо да је један дрон хиљаду долара.

Претпоставка 2 - негде је раније навођено да већина малих дронова накупи свега по 3 лета пре него што се изгуби. Користићемо овај број ради лакше анализе.
То значи да на линији фронта дронови месечно изведу око 30.000 летова, односно око хиљаду дневно.
Један лет може да траје око пола сата у просеку.

Финансијски, куповина 10 хиљада дронова по 1000 евра комад у просеку је око 10 милиона долара месечно. За вођење рата овог обима, није превише, поготово због значаја који дронови имају.

Производња - да ли уопште постоји довољна производња на светском нивоу? Не знам одговор на то питање, али обзиром да се дронови масовно користе од почетка рата, могуће је да је досад повећана производња, као и да су је локални погони допунили.

Линија фронта - тренутно имамо врло дугачку линију фронта - око 300км преко Дњепра, затим неких 500-600км фронта кроз Украјину, и на крају око 700км границе Русија-Украјина.
По обиму дејства, фронт кроз Украјину је најактивнији, друга два мање. Опет, лакоће прорачуна ради, да кажемо да се дејства дроновима изводе на активнијим деловима фронта, укупно око 500 километара.

Уколико један дрон може да покрије око 2км фронта ширине (по километар у страну), онда смо са хиљаду летова дневно 500км фронта покрили са по 4 налета. У укупном трајању од око 2 сата. То није претерана количина.

-----

Укупно узев, наведена процена од око 10 хиљада изгубљених дронова месечно са украјинске стране је могућа.

offline
  • jazbar 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2009
  • Poruke: 16083
  • Gde živiš: Lublana

Vidim mnogo novih forumaša, nova generacija... A gde su mi stari? Osim admina i stručnih saradnika te nekolicine ne vidim mnogo onih koji su redovno komentirali. Nadam se da ste živi i da vas služi zdravlje.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1855

beowl ::Napraviti od robijaša kvalitetnog i disciplinovanog jurišnika nije lak posao i u najmanju ruku zahteva vreme.

Нећеш сваку будалу из затвора да шаљеш у рат. Нећеш сигурно регрутовати тешке убице, силоватеље и такве. Зна се какви су најбољи за рат: џепарошки, ситни лопови, они што леже због туча, локалне баје. Они који имају храбрости и моћи, али ипак знају за ред и дисциплину.

online
  • Pridružio: 03 Apr 2008
  • Poruke: 5829

vathra ::Да пробамо да анализирамо бројку од 10 хиљада дронова које по РУСИ украјинци губе на месечном нивоу....

Pazi, i Lanseti i Gareni su dronovi, ako ubacis i te (a i slicne) u ovu navedenu brojku, shvatis da ta brojka i nije previse velika. Wink

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1855

Моја провјена је да дневно изнад украјине лети 3-4 хиљаде дронова укупно са обје стране.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14854

Trpe Grozni ::vathra ::Да пробамо да анализирамо бројку од 10 хиљада дронова које по РУСИ украјинци губе на месечном нивоу....

Pazi, i Lanseti i Gareni su dronovi, ako ubacis i te (a i slicne) u ovu navedenu brojku, shvatis da ta brojka i nije previse velika. Wink

Она бројка се односила само на украјинске.
Али Лансета и Герана, као и са друге стране Свичблејда и оних склепаних ФПВ камиказа, нема претерани број летова дневно, вероватно неколико десетина.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 934 korisnika na forumu :: 61 registrovanih, 10 sakrivenih i 863 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, acivi025, aleksandarbl, Apok, babaroga, bigfoot, Bobrock1, borya90, Brana01, cincarin, dankisha, darcaud, darkangel, dekan.m, djboj, Djokislav, Dorcolac, draganca, drimer, Dukelander, Excalibur13, HogarStrashni, JimmyNapoli, JOntra, Još malo pa deda, Koridor, Kozi-RS, Kubovac, kubura91, kybonacci, ladro, laki_bb, laurusri, Lieutenant, Marko Marković, Matrix84, mercedesamg, milutin134, Mirage 2000N, Ne doznajem se u oružje, Nikola00, pein, procesor, Prometeus, raketaš, Ripanjac, robert1979, samocitam, samsung, simazr, Srky Boy, Stoilkovic, suponik, tomigun, Trpe Grozni, vukovi, zastavnik, zixmix, zlatkoa987, zzapNDjuric99, šumar bk2