Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2435

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2625
  • Gde živiš: Beograd

fantom_S ::Ја не знам стварно, прво се годинама тупи како је Путин диктатор, како су избори намјештени, политички противници убијани, протести брутално гушени, медији под контролом а сад се одједном тај исти диктатор боји јавног мњења. Јесте мало сутра.

Иначе ниједног диктатора никад није оборио народ?

Разлика је што се демократски лидер плаши јавног мњења да не би изгубио изборе, диктатор се плаши јавног мњења да се не би формирала критична маса и десила револуција. Уосталом ауторитативни режими су подложнији револуцијама и самим тим нестабилнији, јер за разлику од демократских, народни бес нема неки вентил кроз медије, изборе, расправе, јурење шаргарепице итд, већ углавном нека изненадна и неретко мала ствар може да га активира и да све оде у три лепе. Негде прочитах да су у ствари управо ти полу-диктаторски ауторитативни режими уједно и најнестабилнији. И тоталитарни режими типа С.Кореја или Стаљинов СССР, и демократски са друге стране, су стабилнији.

Јасно је зашто Путин не жели да изврши мобилизацију, јер би то овај рат значајно приближило просечном Русу. За сада, док гину само контрактники, ово је у основи рат који погађа само породице и пријатеље тих неколико стотина хиљада војника, и то је то. Остатак народа је одвојен од тога. Е али ако се створи могућност да војна полиција може да ти бане у кућу и одведе сина, брата, мужа, оца...Онда постаје ''personal'' што би Амери рекли. Не би се ни Америма током Вијетнама десила хипи ''револуција'' да нису почели масовно да мобилишу студенте и свршене средњошколце, и тај пацифистички покрет је добрим делом био мотивисан бригом за сопствену кожу.

А што се тиче анкета и неке наводне огромне подршке већине становништва, већ смо причали о томе. Ко год спроводио анкету, колико је поуздана телефонска анкета у земљи у којој можеш да добијеш 15 година за ''ширење дезинформација'' о ''спецоперацији'' па чак и да заглавиш казну ако то назовеш ратом?

Мени се чини да Руси већински не подржавају овај рат, али да такође не постоји нека критична маса која би му се противила. Делује ми да је већина овоме приступила поприлично апатично, и гледа како да прође кроз све ово са што мање штете по себе.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2682

Kamo sreće da je ono na početku prošlo i da nije ni došlo do ove faze.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2010
  • Poruke: 2411
  • Gde živiš: Beograd

@Markoni,
I ja kazem, konacno stvari idu kako Bog zapoveda. I odmah se primecuje da se ne bore samo oko sela koja nemaju postu ni prodavnicu, nego sada gledamo borbe u Severodonjecku.
Sto se tice okruzenja i istiskivanja, moguce je da Rusi da bi smanjili vezivanje svojih jedinica optiraju za potkovice i istiskivanje na zapad. Meni se samo cini da bi jedno jedino okruzenje 7-8k ukrajinskih vojnika i posledicna predaja moze da ima veci efekat na moral ostalih nego da padne 10 gradova. Evo kako se stvari razvijaju posle pada Azovstalja i posade. Svi sada rezonuju "kako god da se borimo, ne vredi". I padaju i bedak.

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Voja1978 ::

@Sremac,
Kako ja cujem, u Rusiji postoji vec kriticna masa dobrovoljaca (moguce malo matorijih ali zato borbeno iskusnih) koji su u fazonu "daj da mi krenemo i resimo ovo jednom zauvek". Problem je sto drzava nema osnov da ih primi jer, jelte, nije rat nego SO. I sada se trazi nacin da se oni integrisu u vojsku kroz kratkotrajni ugovor. Takodje, ako ima mladih regruta koji zele da idu u rat, sada to nije moguce. Zato se ljudi pitaju kako ugovor ako nisi odlsuzio vojsku. Pa upravo ce ovo ljudima koji sluze obicnu vojsku da omoguci da formalno postanu kontraktnjiki na neki kraci rok i da odu preko grane u borbu. Ako zele. Tako se izbegne kuknjava stranih medija i neprijatne scene u kojima ginu mladi regruti.


Па добро свима је нама позанто да су се од првог дана јављали добровољци, са доста искуства, али да нису могли да се прикључе рату. Чак шта више на појединим руским проталима се јавио неки број од преко 100 000 истих што би јелте била заиста критична маса да се тамо све помете за краћи временски период.
Мишљења сам да је урпаво овај закон то дозволио, да они без већих проблема, као што си рекао се интегришу у профи јединице РФ, тачније у неке нове, које ће бити уговорне, а не добровољне, самим тим и легитимитет тих јединица је већи. А код куће ће бити исто као у америци. приамју плату и иду да ратуј уза њу и нико их присилно не мобилише. Мада сам уверен да има много Руса који би се одазвали мобилизацији да је прглашено ратно стање, а не СО...много више него што ми овде мислимо...Можда млађи не би ишли, ови нови миленијалци, који хоће мир, да са свима лепе односе имају, да путују по свету и живе у неком свом виртуалном свету, где их сви воле, гсе се сви волимо, да реалност каже да то није тако и да има оних с друге стране који би их радо видели као слуге....Млад човек има потпуно погшрену перцепцију данас, а то доводи до пропасти дражва и система у њима, ма какав он био...

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2014
  • Poruke: 1157
  • Gde živiš: u međuvremenu

bojank ::

Jeste, napisao sam vec da se svi mogu srediti ako bas, bas hoce (zamenom svega u istome), ali ne spada u "moze se brzo srediti" ni pod stavkom razno.
Da ponovim - "da ima lako sredivih T-72 ne bi slali T-62".


Постоји и сасвим другачије објашњење.

Пример,



Сами почетак видеа.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 5389

Voja1978
Probaj uhvatiti rukama divlji mačku steranu u zamku.

Psihološki efekt na vojsku se proučava stoljećima. Evo ona slika izbombardiranih “žitnih polja” , ja prebrojao prst metodom nekih 500 kratera. Tu je moglo biti cca 100 vojnika, navodno je to negdje na potezu Izjuma. Od onih što su preživjeli ovo, možda i to nategnuto 10% će biti spremni to iskustvo ponoviti.

offline
  • Pridružio: 28 Avg 2017
  • Poruke: 1585

Веровали или не.

Citat:
Француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц разговарали су телефоном са руским председником Владимиром Путином и позвали га да ослободи затворенике из Азовстала.

Штавише - У саопштењу немачке владе се наводи да су Шолц и Макрон „инсистирали на моменталном прекиду ватре и повлачењу руских трупа“.


Arrow https://www.bbc.com/russian/live/news-61446547?ns_.....type=share

offline
  • Pridružio: 14 Okt 2012
  • Poruke: 2296

Nixon ::ali barem priznajem greske i spreman sam na posljedice. Smajli


To je zapravo i najbitnije u zdravoj i kontruktivnoj polemici, A posledica nema, osim narušene sujete.

Ziveli

offline
  • 125 
  • Građanin
  • Pridružio: 24 Mar 2013
  • Poruke: 36

Zapadni političari već dugo gube osećaj za realnost. Vratiće se taj osećaj kad rusi izadju na Dnjestar i Dunav.

offline
  • Pridružio: 08 Apr 2022
  • Poruke: 646

@Trinitron,

nista ako se ne radi o ultimatumu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1128 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 5 sakrivenih i 1083 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bobrock1, Brana01, cavatina, deLacy, Denaya, FOX, Gargantua, hatman, HrcAk47, ikan, Istman, Karla, Kubovac, kunktator, laki_bb, ljuba, Mcdado, mercedesamg, Mercury, Milos ZA, milutin134, mrav pesadinac, nebkv, nemkea71, panzerwaffe, pein, Ripanjac, S2M, saputnik plavetnila, slonic_tonic, Smiljke, Srle993, stegonosa, suton, tomigun, YugoSlav, zbazin, zeo, žeks62, 1107