Domaća balistička raketa dometa 300 km, 400 mm Šumadija

14

Domaća balistička raketa dometa 300 km, 400 mm Šumadija

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25858

VERA -`VElika RAketa` iliti `Kosava` kako je navodno trebao da se zove raketni sistem 400mm i dometa do 140 km u JNA .

Citat:Zaustavljena proizvodnja razornog višecevnog raketnog bacača „Orkan“ kao i njegovog projektovanog i usavršenijeg naslednika „Košava“.

Ima i ova Kosava ali to izgleda nije bas to ...

Arrow http://www.mycity-military.com/Artiljerija-municij.....istem.html

U ovom tekstu ima svakakvih podataka o nekim projektima raketa kako malog tako i srednjeg dometa u JNA/VJ ???

Citat:Zaustavljanje rakete nosača dugog dometa „Kobra“, i ofanzivne rakete dometa preko 1.000 km „Piton“ koji su se na tržištu naoružanja s nestrpljenjem očekivali zbog svojih bojevih performansi i velike preciznosti.

Jedna neformalna grupa inženjera iz Beograda je na poziv tadašnjeg načelnika generalštaba Vojske SRJ uradila idejni projekt balističkog projektila dometa 400 km. Od idejnog projekta se nije mrdnulo, jer je ta ekipa na svakom koraku sabotirana od strane sopstvene države. Projekt je nastavljen u Iraku gde ga je zaustavio rat kada je Irak voljom SAD obrisan sa mape sveta, zatim u Libiji, gde je zaustavljen „dogovorom“ Libije i SAD da se zaustave takvi projekti, da bi konačno doživeo uspeh u Pakistanu.
Imali smo i takav projekat pre 25 godina – projekt balističkog projektila dometa 400-600 kilometara! Predložio ga je Energoinvest, ali nikada nije ni pokrenut, odbijen je na vojnom savetu sa obrazloženjem da „SFRJ nije potreban takav ofanzivni projekt, jer nema nameru da vodi agresivni rat“


Arrow http://www.srpskapolitika.com/Tekstovi/Komentari/2011/latinica/035.html

Dometi malo upitni ....

Sto se tice sistema Ababeel-100/ Ababil -`Lastavica` , 100 -moguce za domet 100km ? / u Iraku njegov razvoj tamo je isao u 2 pravca ...

Jedan je bio razvoj rakete na bazi cvrstog raketnog goriva i precnika 400 mm ( domet 130-140 km ) a bio je izradjen i jedan lanser 4x400 mm na vozilu-tockasu koje je prikazano na prvoj medjunarodnoj vojnoj izlozbi u Bagdadu maj 1989g .To je valjda na bazi nase R-400mm iz druge polovine 80-tih ..Drugi pravac razvoja se odvijao kroz projektovanje i izradu rakete sa motorom na tecno gorivo i vertikalnim startom .

Na slici raketa Al`Fath sa motorom na tecno rak. gorivo .Citat:The Al Fat’h program began under the Ababil-100 project in the early 1990s. By 1994 the liquid- and solid-propellant missile development programs under Ababil-100 had split, and the solid-propellant program retained the Ababil-100 name. According to a senior Iraqu missile official, the first technical review meeting was held for the commencement of the Al Fat’h missile program in June 1997.

Od ranije poznat sajt

Arrow http://www.globalsecurity.org/wmd/world/iraq/ababil.htm

Dakle Ababil-100 je ostao u kal 400 mm i sa cvrstim gorivom a daljim razvojem se doslo do raketa `Al Fath` , na tecno gorivo i vecim precnikom ( 500mm -700mm ) malo vecim dometom ( do 180 km ) .Daljim razvojem te rakete se doslo do`Al Samud/II` . Takodje vert. start i tecno gorivo .Od 172 str dokumenta

Arrow http://www.un.org/depts/unmovic/documents/UNMOVIC%.....h%2003.pdf

I ono sto je pomenuto na temi o Orkanu za rakete Ababil-100 ali i Al Fath/Al Samud su bile u opciji b/g napunjene sa skoro 900 KB-1 .Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 2890

Al Samud dve verzije lansera
v.1

v.2offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3457Ova tablica je ostala prilično ne zapažena na temi Orkana , a bilo bi dobro ovdje prebaciti i ostatak tog obaveštajnog materijala . Naime netko vrlo stručan je vrlo dataljno istražio i napisao izvještaj o radu na raketama kalibra 400 mm , da li je taj materijal negdje objavljen kompletan ili je samo parcijalno iskorišteno par skica i tablica u nekom izvještaju , to ne znam , ali sad slažem razbijenu vazu , a ne znam kako je izgledala .

Ustvari možda i znamo , ako povežemo ovu skicu sa gornjom tablicomMislim da se otvara jedna pandorina kutija i da ćemo imati što istraživati slijedećih pola godine


Jer ako pogledamo kolonu range ili onu range w/gg.... vidimo desetak kilometara veće domete sa onim w/gg nije li to sa gas generatorom ???

Prvi model rakete je imao dvorežimski raketni motor , za razliku od Orkana koji je imao dva odvojena motora buster i marš, znači i odvojene mlaznice, kod dvorežimskog motora je jedna mlaznica ali se preko dva različita goriva u istoj komori postiže ta razlika u potiscima . To je jedno vrlo moderno rješenje , ali tehnološki postavlja vrlo visoko neke letvice koje je teško preskočiti a da se čovjek ne ugruva.

offline
 • Pridružio: 02 Jul 2010
 • Poruke: 60

U kontekstu Al-ovo , Al-ono, Ababilova...
ne znam da li je pominjano ali da podsetim da su nasi 'raketasi' sa VTIa bili na 'ekskurziji' u Iraku
negde ~2000-2003god kada je Irak naravno jos uvek bio pod sankcijama-blokadom pa je ta prica brzo
zataskana.. cime su se oni bavili tamo ?? Confused

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3457

Sky1 ::U kontekstu Al-ovo , Al-ono, Ababilova...
ne znam da li je pominjano ali da podsetim da su nasi 'raketasi' sa VTIa bili na 'ekskurziji' u Iraku
negde ~2000-2003god kada je Irak naravno jos uvek bio pod sankcijama-blokadom pa je ta prica brzo
zataskana.. cime su se oni bavili tamo ?? Confused


Pretpostavljam da nisu molili krunicu niti klanjali Alahu Mr. Green

U Iraku se moglo puno toga naučiti, a moglo se i prodati znanje , to jest sebe , na nekoj takvoj turističkoj "ekskurziji". Malo se teško putovalo ali putovalo se.

Iračani su tada u nekom tehničkom ( balističarskom ) smislu glavinjali udarali glavom o zid malo lijevo malo desno, ali su imali dobru tehnološku osnovu , od Brazilaca su bili već ranije kupili kompletnu tehnologiju za izradu komora raketnih motora zavarivanjem cijevi od lima i to Maraging čelika , imali su tehnologiju kompozitnih raketnih goriva koja je bila VTI u nedostupna ( ostala je u Vitezu ) imali su tehnologiju namotavanja karbonskih niti , što je ostalo u Kamniku , a nešto je bilo u Prilepu , ali nije bilo u VTI u. Imali su tehnologiju grafitnih mlaznica , što je ostalo u Dubrovniku i termozaštite što je ostalo u Fenolitu u Sloveniji, Imali su već razrađene svoje motore na tečno raketno gorivo i naravno žiroskope i ostalu skalameriju, sa SCUD raketa

Dakle to je bilo obostrano iskorištavanje i učenje , a još se i lova pobrala.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25858

Jos neke interesantne cinjenice vezane za `Ababeel-100`.Kako je ranije pominjano razvoj zapoceo u drugoj polovini 80-tih kao `VERA`( sa nazivom rakete/sistema `Kosava` ) u VTI ,rakete 400 mm u 4 x400mm- lanseru i dometa do 140 km .Razvoj prakticno nastavljen u Iraku zbog nemogucnosti istog u SFRJ/SRJ .Iracani su tokom 90-tih dosta eksperimentisali prvo sa raketom na cvrsto gorivo i dometa do 140 km/ Ababeel-100 tj Al Fath / a onda presli na razvoj rakete na tecno gorivo Al Samud/ II .

Posto su proizveli jako mali broj 4x400mm lansera( kontejnerskog tipa ) presli su na konverziju kako raketa tako i lansera .Raketi `Al Fath` je povecan precnik sa 400 mm na 500 mm i domet oko 150km uz kruzno rasturanje /CEP/ najvise 150 m .Sa cvrstog goriva se preslo na kompozitno. Lanser je postala lanserna rampa rakete Dvina na kamionu izgleda FAP3232 sistema Orkan/Ababeel-50.


Citat:The Al Fat’h missile was a solid-propellant ballistic missile weighing approximately 1,200 kg with an overall length of approximately 6.7 meters and a diameter of 0.5 meter for the main body and 1.4 meters with the aft fin assembly. While forward canards were used on a number of missile test flights, they were not used on the Al Fat’hs provided to the Army, and none have been noted on the Al Fat’hs captured to date.

The airframe was primarily constructed from 4 mm thick 30CrMoV9 sheet steel. While 30CrMoV9 proved difficult to form, the extensive use of this alloy throughout the airframe simplifies missile construction. Although not available, maraging steel would have been the preferred material. The aft fin assemblies and nose cones were constructed of aluminum.
The Al Fat’h was designed to be launched from a Transporter-Erector-Launcher (TEL). Based upon the SA-2/Volga missile launcher, the Al Fat’h missile was mounted in a launcher-storage box with an integral launcher rail.

The Al Fat’h was designed to carry unitary HE or submunition warheads. ISG has not found evidence to suggest the Al Fat’h was intended for use with chemical, biological, or nuclear warheads


Citat:Research for a solid-propellant ballistic missile under the Ababil-100 program (later renamed Al Fat’h) began before Desert Storm. This program was based in part on the Ababil-50, with an initial goal of achieving a range of 100 km. Research and development on this program continued through 2002.

U slucaju raketa `Al Samud I` i `Al Samud II` isli su na tecno rak. gorivo sa povecanjem precnika rakete od 500mm do 750mm u cilju povecanja dometa do 180 km cime se krsila rezolucija UN 687 o zabrani proizvodnje i unistenju svih bal .raketa dometa veceg od 150 km .Rakete su se lansirale vertikalno poput rakete SCUD( slicna rampa ) a noseca platforma je bio kamion Mercedes 8x8.

Neke zanimljivosti ...

Citat:

EARLY LIQUID-PROPELLANT MISSILE EFFORTS
As early as 1988, Iraq displayed ambitions to develop an indigenous, liquid-propellant ballistic missile. These early developmental efforts included the unsuccessful Fahad-300/500 and the G-1 projects. In 1992, an indigenous SA-2 replication (the Al Rafadiyan project) also failed but was tied with the Ababil-100 project. The Ababil project—initially intended as a compliance measure addressing the UN sanctions of 1991; limiting the range to 150 km and later renamed the Al Samud —began as a 500-mm-diameter missile designed by Dr. Hamid Khalil Al ‘Azzawi and Gen Ra’ad Isma’il Jamil Al Adhami at Ibn-al Haytham. The program experienced various problems, especially with the missile’s stability. In 1993, Dr. Muzhir [Modher] Sadiq Saba’ Khamis Al Tamimi, then Director of both Al Karamah and Ibn-al Haytham, proposed a missile design, which was deemed more stable due to its having an increased diameter of 750 mm. After reviewing various designs of the Ababil project, UNSCOM restricted missile programs to having a diameter of no more than 600 mm in 1994. Husayn Kamil held a competitive design review between Dr. Muzhir’s new 600-mm-diameter design and Gen Ra’ad’s 500-mm design; Gen Ra’ad’s design succeeded. After several years of limited success at MIC, Gen Ra’ad was removed as the head of the program, and Dr. Muzhir was put in charge of the Al Samud program in 1999. Muzhir experimented with the design of the missile—increasing its reliability—but work on this program ceased in 2000. All efforts were then refocused on the Al Samud II project. See the Delivery Systems Annex for further information on Dr. Muzhir and Gen Ra’ad.

DIAMETER RESTRICTION
On 17 March 1994, Rolf Ekeus, the Executive Chairman of UNSCOM, submitted a letter to ‘Amir Muhammad Rashid Al ‘Ubaydi concerning designs for the Ababil-100 liquid engine missile.

“. . . Iraq disclosed a new design for the Ababil-100 liquid engine missile still under research and development. . . this new design provided for a substantial increase of an airframe’s diameter, from 500 mm to 750 mm. Our analysis concluded that such a large diameter is not appropriate or justified for missiles with ranges less than 150 km. . . the Commission has to state that any increase of the diameter in the current design of the Ababil-100 liquid engine missile exceeding 600 mm is not permitted.”


Citat:

Iraq also imported missile guidance and control systems from entities in Belarus, Russia and Federal Republic of Yugoslavia (FRY)

Around 1999, Iraq was working to import new, modern, complete guidance packages from Russian and FRY entities.
Iraq was intending to purchase Inertial Navigation Systems (INS), fiber-optic systems, and high-precision machinery for indigenous production of guidance and control components.

Iraq attempted to acquire Guidance and Control (G&C) components and technology from a number of foreign sources. Iraq reportedly received a sample inertial system from the FRY, but it was considered inadequate and of poor quality (see the Delivery Systems Procurement section for more details).

A former Iraqi rocket motor test engineer claimed that experts from the FRY were involved in the development of the Al Fat’h missile system. Their involvement included analyzing instruments on the rocket motor test stand and providing an INS that was considered inadequate and of poor quality.Citat:Iraq researched a variety of different configurations for the Al Fat’h submunition warhead before finally arriving at a design containing 850-900 submunitions.

These submunitions were based on FRY anti-personnel/anti-tank KB-1 submunition identical to those used in the Ababil-50 submunition payload.
The submunitions are stacked on top of one another and held in place by foam molds (see Figure 12).
The KB-1 submunition is an open-ended tube, housing a copper-shaped charge (see Figure 13). Upon detonation, the body fragments and scatters the ball bearings surrounding the outer shell, and the shaped charge fires, projecting the jet forward to penetrate the target. Typically, the submunitions contain 30 g of explosives.

ISG judges that it is not possible to modify the KB-1 submunition to accommodate chemical or biological agents. Considering the small internal volume of the submunitions and risk of agent fratricide from the explosive charge, the KB-1 submunition is not a candidate for chemical or biological agent dissemination.
Arrow https://www.cia.gov/library/reports/general-reports-1/iraq_wmd_2004/chap3.html

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 2890

Napisano: 20 Feb 2015 10:19

Gargantua ::+ ...........
prebačeno sve što je bilo na temi o orkanu gledaću da pročešljam još dokument.

Dopuna: 20 Feb 2015 14:46

Koga interesuje deo dokumenta, iako ima dosta strana sve bitno bi trebalo da je tu, ima malo ponavljanja no... Nisam ponavljao jedino tabelu koju je Raketaš apostrofirao, ima je prebačenoj poruci.
Uff jedva...

offline
 • Pridružio: 31 Maj 2014
 • Poruke: 60

youtube.com/watch?v=sdhew-5ehh8

O kakvoj raketi Vucic prica domace proizvodnje dometa 286km na 59min15sec.

offline
 • Pridružio: 06 Avg 2013
 • Poruke: 1686

dalibor_milenkovic ::https://www.youtube.com/watch?v=sdhew-5ehh8

O kakvoj raketi Vucic prica domace proizvodnje dometa 286km na 59min15sec.


Iscitaj temu vojska Srbije, vezbe i aktivnosti. Mozda je omasio u ciframa, jer ih je bubao napamet.

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 2890

Kako ponovo kreće priča sada sa visokih pozicija, da malo utvrdimo gradivo. Na sajtu Edepro nema više pominjane rakete ali na SDPR-ovm sajtu i to samo na engleskoj verziji uz znane slike stoji sledeće:

Citat:
Luna Long Spear MLRS is quadruple 400 mm self propelled long range artillery rocket system formed by integration of four barrelled 400 mm launcher on the existing launcher of tactical rocket system LUNA. System is featuring with extremely long range of more than 200 km, advanced conventional warhead family, modern simplified INS/GPS trajectory correction system as well as complex vehicle-integrated BMS and FCS, which is including launcher-mounted INS as main navigation system, as well as and GPS-technology based navigation and orientation systems, digital encoders and inclinometers as back-up. The system is originally intended for cost-effective conversion of existing obsolete LUNA tactical rocket system, but project is also including possibility of system integration with any 8x8 cross-country truck

Rocket Type: INS-based trajectory correctable rocket

Warhead type: family of 350 kg weight warhead including HE-FRAG with tungsten-made balls

Rocket weigh: 1750 kg

Rocket motor: advanced aluminium augmented polyethilene-based composite propellant

Max. range: >200km

Dispersion: CEP 100 m at max range

Min. range: 40km

Platform: 8x8 all-terrain truck ZIL 135 P from original LUNA system or other 8x8 cross-country truck

System total weight: 33 tons


http://www.yugoimport.com/en/proizvodi/luna-long-s.....ket-system

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 971 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 8 sakrivenih i 927 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, A.R.Chafee.Jr., ALBION101, attila.jukicburai, bojank, danilopu, darionis, dedalus, Dragan Mačak Damljanović, Fog of War, Georgius, GreenMan, ivance95, Kubovac, limeni, ljuba.b, Milan A. Nikolic, miljannis, Misha V, MrNo, mushroom, Nomenklatura, pein, PrintZip, randja26, robertino, ruseskij, SAA fan, sakota79, SsssssNOVI, stegonosa, Toni, vathra, vlvl, voja64, zooix