PORS "Bumbar"

63

PORS "Bumbar"

offline
 • Pridružio: 24 Feb 2012
 • Poruke: 86

Loes ::@elias @proka89
Autotracer-autotreking se nalazi na lanseru sto znaci da lanser mora da bude svo vreme uperen prema cilju zato sam i rekao da je u neku ruku poluatomatski tj. nemoze sve sam projektil da obavi....Ali imajuci u vidu da operater neucestvuje u tom procesu vec je sve automatizovano proizvodjaci mu daju oznaku fire and forget. I hellfire raketa je takva(automatski sitem na avionu ili helihopteru gde nakon pocetnog zahvata clja od strane operatera i komande za ispaljenje operater nemisli dalje o navodjenju vec se raketa navodi na zrak koji se projektuje odbijanejm od cilja prema njenoj glavi) i mnoge druge...

Hellfire je dobio naziv od Helicopter Launched Fire and Forget Missile...


Kao sto vec rekoh Hellfire radi na ODBIJENI LASERSKI ZRAK (to su sve samonavodjene rakete). Cini mi se da zato idu 2 Apaca u paru jedan vrsi ozracivanje cilja a drugi lansira...Postoje i one koje princip zasnivaju na komandnom vodjenju (poluautomatski sistem) VODJENJEM U LASERSKOM SNOPU - mesto lansiranja je mesto sa kog se vrsi obelezavanje cilja ZiveliRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Loes 
 • Super građanin
 • Pridružio: 25 Jun 2013
 • Poruke: 1241

@Goddard

Nemoraju da idu dva Apacha zbog toga sto sve se nalazi na jednoj letilici ili lansirnoj platformni zato sam i rekao da iako su automaski su u sustini poluatomatski jer svo vreme lanser mora da ozracava cilj, unistenjem lansera(na primer helihoptera ili aviona ili automatskog lansera kod Korneta EM) prekida se navodjenje.
Ozracenje moze da sprovodi i forward air controller i u tom slucaju letilica nakon ispaljenja rakete moze da se na primer odmah vrati kuci. U toj varijanti za letilicu koja se vraca kuci je "forget" ali ne i za forward air controller-a.offline
 • Pridružio: 24 Feb 2012
 • Poruke: 86

Loes ::@Goddard

Nemoraju da idu dva Apacha zbog toga sto sve se nalazi na jednoj letilici ili lansirnoj platformni zato sam i rekao da iako su automaski su u sustini poluatomatski jer svo vreme lanser mora da ozracava cilj, unistenjem lansera(na primer helihoptera ili aviona ili automatskog lansera kod Korneta EM) prekida se navodjenje.
Ozracenje moze da sprovodi i forward air controller i u tom slucaju letilica nakon ispaljenja rakete moze da se na primer odmah vrati kuci.


Ma OK, nego me nisi razumeo, pokusao sam da naglasim da se u zavisnosti od zakona kojim se projektil vodi, uz primenu lasera koriste 2 razlicita tipa vodjenja: POLUAKTIVNO SAMONAVODJENJE (vodjenje na odbijeni laserski zrak) i POLUAUTOMATSKO KOMANDNO VODJENJE (vodjenje u laserskom snopu)...i koriste skroz drugaciji princip rada i mehaniku susreta sa ciljem...dakle kao sto hocu da kazem u terminologiji ne postoji pojam "poluautomatsko samonavodjenje"...

offline
 • Loes 
 • Super građanin
 • Pridružio: 25 Jun 2013
 • Poruke: 1241

@Goddard

Ok, razumemo se, na engleskom to zovu "semi-active laser homing" polu-automatsko lasersko samonavodjenje ili kako ti kazes vodjenje na odbijeni laserski zrak, a proizvodjaci to pojednostavlju na ispali i zaboravi, mada je zaboravi diskutabilno....

Rusija je kod Korneta EM napravila da dva projektila idu po jednom snopu tj. da oba jasu na isti snop pa se verovatnoca unistavanja cilja dosta povecava cak i da primeni neke mere izbegavanja a u vodjenju primenjuju treking na automatskoj stanici za ispaljivanje sto bi bila neka maksimalna kombinacija upotrebe tog sistema. U varijanti sa 9М133FМ-3 on radi na principu POLUAKTIVNOG SAMONAVODJENJA na nacin kako ga definises.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

Napisano: 10 Jul 2013 9:29

Ne. Poluaktivno samonavođenje je samo u slučaju da se komanda za aktuatore stvara na raketi, u odnosu na cilj, što ni u jednom slučaju Korneta nije, kao ni u slučaju ostalih koji jašu po laserskom snopu a jeste u slučaju Helfajera ili recimo Krasnopolja.
Razlika je u praksi što su ovi većinom jendokanalni po cilju, osim Korenta koji je superiornim uređajem za vođenje uspeo da omogući napad na dva cilja u uskom sektoru.
Helfajer za razliku od toga može da ispali ceo komplet raketa sa malim ili malo većim razmakom u nešto širem sektoru i da onda premešta osvetljavajući zrak.
U borbenim dejstvima znali su tako da pogode i po 4 cilja (možda i više ali to ne garantujem) odjednom naravno u nekom relativno uskom sektoru (gađanje rasute kolone).
Dakle, kako god, vođenje po laserskom snopu nije poluaktivno samonavođenje već kako mu ime kaže vođenje.
Uostalom ta prateća funkcija koja ga čini prema strelcu (ali ne i raketi) poluaktivnim, na Kornetu je verovatno efikasno upotrebljiva samo na niskoleteće ciljeve, teško da deluje po zemlji gde je bez iole jasnog kontrasta.
I nijedan sistem po laserskom snopu nije fire and forget u tehničkom smislu, već je u ovom slučaju Korneta samo čovek izbačen iz petlje, uređaji nisu.
Pravi sitemi ispali i zaboravi po definiciji su samo sa aktivnim radarskim ili pasivnim IC samovođenjem ili eventualno pasivni po nekom kontrastu (ali to mora da bude u raketi).
Po definciiji fire and forget sistem znači da kada ispališ raketu prestaje SVAKA vrsta komunikacije sa njom.
Ne računamo naravno sisteme kod ICBM i CM koji su posebni ...

Dopuna: 10 Jul 2013 9:41

P.S. reči ručno, poluautomatsko i automatsko se u srpskom koriste isključivo u smislu opisa, man at loop stanja i to po pravilu za PT rakete jer samo one imaju sva tri oblika mada je prvi davno zastareo.
Tako bi svi oblici gađanja koje smo naveli bili poluautomatski, bez opbzira da li je primenjeno samonavođenje ili vođenje, osim tog Kornetovog moda praćenja cilja koji bi bio automatski.
I kod Korneta strelac mora (mopja pretpostavka nisam video) da premesti marku sa prvog na drugi cilj posle pogotka,jedino što su uspeli da najašu dve rakete u snopu.
Kod Sosne je to najahivanje sa dve rešeno sa bliskim radio vođenjem koje je inače bilo neophodno radi uvođenja na jahanje snopa, pa je posredno rešilo problem druge rakete u plotunu u prvom trenutku posle lansiranja, a nadalje je verovatno suština kodovanje laserskog zraka.

offline
 • duxhm  Male
 • Legendarni građanin
 • vojnik
 • Pridružio: 12 Maj 2010
 • Poruke: 2935

@Loes
Mislim da kolega Goddard pokusava da kaze da ako je poluautomatsko onda je vodjenje (ili navodjenje), a ne samonavodjenje jer neko mora da vodi raketu do cilja, odnosno da cilj drzi na nisanu do pogotka.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 24814
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Kornet prati modulisani laserski zrak pomoću senzora i vrši korekciju u odnosu na liniju viziranja.


Ne možemo pričati o klasičnom vođenju i ako je tako nazvano u našoj literaturi, jer zrak ne prenosi nikakve podatke o korekciji putanje, već samo liniju viziranja. Vrednost greške i ispravku računa sama raketa.

offline
 • Pridružio: 24 Feb 2012
 • Poruke: 86

Izgleda da se ne razumemo. Glavna logika je kinematika vodjenja i ona se veoma razlikuje za 3 osnovne metode vodjenja. Ukratko osnovna podela sistema vodjenja je:

1) SAMONAVODJENJE

a) sistemi sa aktivnim samonavodjenem (raketa emituje zracenje ka cilju, odbijeni zrak registruje glava za samonavodjenje)

b) sistemi sa poluaktivnim samonavodjenem (postoji izvor zracenja koji je smesten van rakete (recimo na letelici ili nekoj drugoj borbenoj platformi), i koji se salje na cilj, odbijeni zrak dolazi do glave za samonavodjenje)

c) sistemi sa pasivnim samonavodjenem (sam cilj predstavlja izvor nekog zracenja – recimo u IC spektru, koji glava za samonavodjenje registruje)

Svi sistemi potrebni za izvrsavanje zakona vodjenja (sistemi za stabilizaciju i upravljanje) smesteni su na raketi.

2) VODJENJE METODOM POKRIVANJA CILJA

a) komandni sistemi vodjenja

b) vodjenje po laserskom snopu

Ovi sistemi mogu biti: rucni (strelac prati raketu i cilj), poluautomatski (strelac prati cilj, dok racunar sa koordinatorom prati raketu), i automatski (racunar prati i raketu i cilj).

Sistemi potrebni za izvrsavanje zakona vodjenja (sistemi za stabilizaciju i upravljanje) smesteni su delimicno na raketi, delimicno na nekom drugom mestu (najcesce je to mesto lansiranja, ali moze biti i tzv. sistem izvan linije viziranja cilja – prvi koordinator prati raketu, drugi koordinator prati cilj, a kompjuter sa treceg mesta salje komandu).

3) METODA INERCIJALNE NAVIGACIJE

a) sistemi sa zirostabilisanom platformom (akcelerometri su smesteni na zirostabilisanoj platformi koja se pomocu ziroskopa i servopokretaca stabilise u inercijalnom kooordinatnom sistemu)

a) bezplatformni sistemi (akcelerometri i brzinski ziroskopi mere komponente ubrzanja i ugaonih brzina u dinamickom koordinatnom sistemu)

Stvarna trajektorija rakete u inercijalnom koordinatnom sistemu odredjuje se na osnovu signala sa akcelerometra, s tim sto se pre lansiranja u racunar rakete unose pocetni uslovi (koordinate lansirnog mesta, cilja, kontolne tacke, zeljena trajektorija...)

Koga nije mrzelo da cita sve ovo hvala na upornosti...
Very Happy

offline
 • Loes 
 • Super građanin
 • Pridružio: 25 Jun 2013
 • Poruke: 1241

@Goddard

Znanje se stice uvek i ne moze se mrzeti:)

Sustina kod Korneta je da nakon lansiranja strelac neprati cilj vec ga platforma prati a platformu cine projektil i automatska stanica za lansiranje. Sa jedne strane imas zrak koji osvetljava sa paltforme a sa druge strane imas projektil koji koriguje sam svoju putanju. Tako da je to automatizovano vodjenje po laserskom snopu i istovremeno poluaktivno samonavodjenje prema definicijama koje si ti dao zato sto su:

-istovremeno svi sistemi potrebni za izvrsavanje zakona vodjenja (sistemi za stabilizaciju i upravljanje) smesteni su na raketi a postoji postoji izvor zracenja koji je smesten van rakete i
-sistemi potrebni za izvrsavanje zakona vodjenja (sistemi za stabilizaciju i upravljanje) smesteni su delimicno na raketi, delimicno na nekom drugom mestu (najcesce je to mesto lansiranja, ali moze biti i tzv. sistem izvan linije viziranja cilja – prvi koordinator prati raketu, drugi koordinator prati cilj, a kompjuter sa treceg mesta salje komandu).

Sistemi napreduju i menjaju se pa se i definicije valjda treabju tome prilagodjavati ili postavlajti nove.

Definicije kazu stoje da bismo ih promenili, a ko mi da jasnu i nedvosmislenu definiciju koja se moze primeniti u svim krajevima sveta sta je AFV ima pice od mene:)

offline
 • elias 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 18 Jan 2010
 • Poruke: 394
 • Gde živiš: Bg

Tako je treba proširiti sistematiku. Kornet EM jeste vođena raketa, ali sistem raketa-lanser je dobio odlike samonavođenja. Mislim da se može svrstati u grupu fireandforget, jer strelac kada ispali raketu ili dve sa jednog lansera, uključi autotraking, i može da nišani sa drugim lanserom.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 696 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 5 sakrivenih i 658 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, A.R.Chafee.Jr., Apok, babaroga, bozidar79, Cirkon, darkangel, dule10savic, FOX, goxin, havoc995, ikan, ILGromovnik, Leonardo, lima, mačković, MB120mm, menges, panonski mornar, pein, Roman, S-lash, Sale.S, segax1, Sirius, stegonosa, Toni, VJ, Vlad000, vlvl, VP3987, W123, Warhawk