Taktički balistički projektil 9K72 Elbrus (Scud- A/B/C/D)

37

Taktički balistički projektil 9K72 Elbrus (Scud- A/B/C/D)

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3810

U čemu je problem?
Samo sam napisao da ako se mjenja pravilo na nečijem uratku da autor isto i navede.
Pa ne možeš u istom danu u nešto se kunit, a onda prekrižit i reći sutra ću napraviti po svome.

Nastavak neću komentirati i isključujem se iz ove totalno bezvezne galame.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2781

Drug pukovnik ::U čemu je problem?
Samo sam napisao da ako se mjenja pravilo na nečijem uratku da autor isto i navede.
Pa ne možeš u istom danu u nešto se kunit, a onda prekrižit i reći sutra ću napraviti po svome.

Nastavak neću komentirati i isključujem se iz ove totalno bezvezne galame.


Problem je da sam ti se zahvalio za ispravku, obznanio moju gresku, i rekao da cu je ispraviti. Evo originalne poruke:

babaroga ::
Dobro primjeceno, moja greska, ovu legendu sam dodao veceras na brzinu bez da gledam.

Polozaj krila I, II, III i IV je polozasj kod posjedanja VP, poslije uparkiravanja lansera i podizanja rakete.
Polozaj I', II', III' i IV' je polozaj krila kad je raketa nanisanjena u pravcu cilja.

Pokusacu da izmjenim, ali ne sad, da ne gubimo vrijeme. Sutra se radi


Probem je da je u mom svijetu to dovoljno. U tvom svijetu ti nastavljas sa komentarom koji implicira da sam ja (citiram) "mijenjao pravilo" a to dalje znaci da sam ja to uradio namjerno, i pokusao da tu izmjenu sakrijem. A to dalje implicira moju podlu namjeru.

A to nije tacno. I u tome je problem, Zato si maliciozan. Jer iz nekog razloga ne prihvatas moje priznanje greske, koja je nastala u brzini (u zadnjih tri sata smo razmjenili jedno 30 poruka), vec podmeces (na vrlo fin nacin) zlu namjeru.offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3895

kubovac kaže :

Na uglomeru na raketi zauzimamo komandovani ugao Alfa. Okrećemo raketu, gledajući u uglomer, dok se vizirna oznaka uglomera ne poklopi sa vertikalnom končanicom spec. teodolita. Očita se na spec. teodolitu neka vrednost "epsilon" kao odstupanje vizirnih oznaka uglomera i spec. teodolita i komanduje nazad na uglomer na kome se zauzme komandovani ugao "epsilon". Okrećemo raketu gledajući u uglomer dok se ne poklope vizirna oznaka spec teodolita sa uglom "epsilon" na uglomeru....

solid to nacrta u slikovnici sa Lolekom i Bolekom i Miletom , i dođe upravo do te faze i konstatira da postoji još razlika od par minuta između uglomera i spec teodolita i izvrši analizu ta dva približno paralelna pravca i skonta da kad se radi na 8 decimala postoji zaista razlika .


babaroga sve popljuje:

Svaka cast, veliki trud, ali nazalost uzalud, jer prica nije tacna. Ne nisani se tako.


a ja se pitam sada tko je tu maliciozan .

Ja sam pošao od početka sa konstatacijom da postoji i faza fine navodke jer je to loguićno budući su svi durbini autokolimacioni , odnosno kolimacioni , sve zavisi da li je upaljena lampica ili nije .

Babaroga je od početka na stavu da su dovoljni samo markeri izvan tubusa durbina .

Ni ja ni on nismo služili na sustavu skud , s tim što on nije mako od minobacača , i sam konstatira da artbusolu ne pozna i da s njom ne zna raditi, i na MB 82 ili 120 mu je normalno da koristi kolimator , a na sustavu skud bi i dalj ekoristio pikete i markere

online
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2781

Pogledaj moje komentare u kurzivu

raketaš :: Ti sad tvrdis:

Na uglomeru na raketi zauzimamo komandovani ugao Alfa.

Ja ovu ovu gore konstataciju ne mogu da nadjem u tvojoj prezetaciji. To je naknadna pamet. U originalnoj prezentaciji ugao Alfa ne pominjes. Niti pominjes kako se dobija ugao Alfa. Naprotiv, ti u prezentaciji tvrdis da se osa uglomjera drzi na nuli, i da se raketa tada rotira. Tvoja konstatacija nije tacna. Evo citat tvog teksta.Pravilo kaze slijedece:Okrećemo raketu, gledajući u uglomer, dok se vizirna oznaka uglomera ne poklopi sa vertikalnom končanicom spec. teodolita.

Ovo nije tacno. U pravilu ti lijepo pise da se raketa okrece dok se koncanica uglomjera ne poklopi sa vizirnom markom na teodolitu.

Očita se na spec. teodolitu neka vrednost "epsilon" kao odstupanje vizirnih oznaka uglomera i spec. teodolita i komanduje nazad na uglomer na kome se zauzme komandovani ugao "epsilon".

Okrećemo raketu gledajući u uglomer dok se ne poklope vizirna oznaka spec teodolita sa uglom "epsilon" na uglomeru....

Ovo je tacno.

solid to nacrta u slikovnici sa Lolekom i Bolekom i Miletom , i dođe upravo do te faze i konstatira da postoji još razlika od par minuta između uglomera i spec teodolita i izvrši analizu ta dva približno paralelna pravca i skonta da kad se radi na 8 decimala postoji zaista razlika .

Postoji jos razlika jer ne koristis ugao Alfa. Zato se javlja greska. Ukljuci ugao Alfa u prezentaciju i greska mora da bude 0-00 ako se dobro crtalo.raketaš ::
babaroga sve popljuje:

Svaka cast, veliki trud, ali nazalost uzalud, jer prica nije tacna. Ne nisani se tako.


a ja se pitam sada tko je tu maliciozan .Popljujem? Ne vidim da sam bilo gdje i bilo koga "pljuvao". Naprotiv, kazem svaka cast, veliki trud, ali NE VALJA. Jer ne valja. Ne nisani se tako. Nemas ugao Alfa u tvojoj prici. Ne zaizimas taj ugao na uglomjeru prije rotacije rakete. Zato dobijas gresku. Jednostavno nisi dobro uradio raketas. Sta je tu pljuvanje?

Da li sam ja maliziozan kada ukazem na gresku?

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3895

Babaroga to što ukazuješ na naše greške je ok i meni bi bilo drago da kroz konstruktivnu kritiku dođemo do konačnog rješenja ovog problema .

Največa je greška što mi crtamo sve u mjerilu 1 prema 1 i provjeravamo trigonometriju , a ti se slijepo držiš onog ringišpila .

Mi smo taj ringišpil nacrtali u mjerilu i onda skontali da ruje polaze od toga d je točka 1 u ringišpilu točka vertikalne projekcije ose rakete , a to nije točno . Majstor Mile je fulio centar kruga i raketa mu nije u centru kruga . Automatski se kutevi na ringišpilu mjenjaju .

Novi centar odnosno ,nova realna točka 1 se dobije tako da se nišan ostavi na nuli i cijela raketa zarotira
da bi nišan vidio markere na teodolitu . To smo prikazali u poglavlju D .

Nakon toga se zauzima kuta alfa u našem slučaju je to 5,24 stupnja , i rotira se raketa za taj kut, kao u pravilu službe .

Dalje Solid analizira neparalelnot odnosno pomak dvaju pravaca i tu staje , i počinje ova bjesomučna paljba .

Mi još nismo doveli raketu u kut alfa i nismo ni došli do kuta epsilon , a Kubovac je lansirao raketu, a ti zapjevao pjesmu uzlud vat trud sviraći.

Samo pokušavamo one rutine koje su normalne u radu sa artiljerijskom busolom panoramom i kolimatorom prilagoditi pravilu službe na Scudu.

Za mene je spec teodolit sa Vehom isto što i artiljerijska busola , samo puno veče točnosti , a uglomer na raketi je za mene panorama .

Da si radio sa art busolom na položaju i da si koristio pamoramu na raketnom bacaću tipa Oganj ili Grad , onda bi vidio svu sličnost.

ja nisam artiljerac ali sam se družio sa artiljercima

družio sam se sa optičarima ali nisam optičar
družio sam se sa kurvama ali nisam kurva Very Happy

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

hehehehe....Ne znam samo kako sam se ja našao "između dve vatre" ili mislim da se u Hrvatskoj ta dečija igra naziva "graničar"... Dakle, gađaju me loptom i s jedne i s druge strane.
A šta sam ja uradi? Ja sam pročitao Instrukciju o navođenju i preveo je. Tačka. I još sam dodao da postoje tu neke stvari koje razumem i logične su mi, a neke ne razumem i prevodim mehanički. To nije čudno za čoveka koji nikada nije provirio u durbin žiroteodolita ili ovakvog uglomera.
Zato sam i ispisao da je ovo nekakva "lista onoga šta treba uraditi" i da bi stručno osposobljene starešine i vojnici prateći taj spisak, odradile posao nišanjenja ispravno. Naravno, ako mi "oprostite" permutaciju oko vertikalne končanice, a što sam već napisao, ali vidim da se i dalje citira moj tekst bez korekcije zbog greške....
Znači, ova "lista" je kao kad svom detetu daš spisak šta treba kupiti u prodavnici. I on čita i ubacuju u korpicu i "štiklira". I on zna šta će mu hleb ili viršle, ali nije siguran zašto kupuje brašno i kvasac i šta će to majka spremiti ili umesiti....

A plus toga, postoji još i naknadna provera svega, tako što se bukvalno merenje odradi "unazad" od durbina specteodolita prema vizirnoj oznaci uglomera, pa se zapiše ugao B2. Pa se onda durbin specteodolita okrene prema elektrovehi, pa se zapiše ugao B1. Ugao Beta dobijamo računicom B2 - B1. ZAtim računamo ugalo Alfa i to kao Beta - psi iz prvog navođenja. Dobijeni ugao Alfa zauzmemo na uglomeru i ,ne pomerajući raketu, okrenemo durbin uglomera ka vizirnoj oznaci specteodolita. Očitamo smicanje, koje ne sme biti veće od 1,5 uglovni minut. I tako smo i proverili sve, i ispravili čak i pijanog Mileta koji nije uparkirao kako treba, ali i nezainteresovanog redova koji misli na svoju curu kući i ne zna povući pravu liniju kako treba.

I nisam još pritisnuo "pusk", ali vas stalno "požurujem" upravo iz razloga da se rasprava kako-tako zaključi uz eventualne "rezerve" po ovom ili onom pitanju, ako već ne možemo da se usaglasimo.

Eto.... Smile

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 5103

OFF
Oću da mi se isplate autorska prava na lik i delo Mileta.
Kraj OFFa.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3895

Kubovac lako je vama protuavioncima , stisnete pusk i tek onda poćinje ringišpil , a ovdje se vrtiš na ringišpilu i stisneš pusk i moš se dalje slikat.

Mi se još nismo makli sa lansera , ma nismo još ni pravac sjevera odredili kako treba , a tek pravac leta , uzalud nam sva ova muka kad raketa skrene po pravcu deset kilometara .

Da bi ovaj početni pravac lansiranja zadržali ruje su uveli integrator bočnih ubrzanja o kome još nismo ni beknuli a budemo.

U vrijeme kad je nastajao sustav scuda ruje nisu vladali tim pravcem , na nekim raketama večeg dometa iz tog perioda imali su radio upravljanje po pravcu lansiranja , tako da razmišljam da li su kraj ovog ringišpila koji je davao recimo jednu do 2 minute imali i nešto o čemu se nije pričalo ni prodavalo drugima , ali su oni to imali u primjeni.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

raketaš ::Kubovac lako je vama protuavioncima , stisnete pusk i tek onda poćinje ringišpil , a ovdje se vrtiš na ringišpilu i stisneš pusk i moš se dalje slikat.Slažem se....ipak....imamo li nekakav "opipljiv" dokaz preciznosti Scud B u praksi? Mislim da je kod Scud A CEP 3000 - 3500 metara, tako da njega ne bih spominjao.
Zašto su Sovjeti lansirali veliki broj raketa Scud B (i Luna) na nekim gotovo minimalno dozvoljenim daljinama, a pritom su rakete uvek napunjene "do čepa" gorivom i oksidansom? Naravno iz razloga "veće štete na cilju".... Naravno, pretpostavljam da nisu mnogo vodili računa o "kolateralnoj šteti" jer su se mudžahedini uglavnom krili po kakvim vukojebinama i brdima i u pećinama.....ali ipak....Da li je samo to bio razlog? Ili oni ipak znaju ono što mi ovde sumnjamo, a ne govorimo javno? Da je ipak ta "prevelika preciznost" ipak upitna.
Zaista mi deluje teško dokazivo da će Scud B lansiran i ovako "nanišanjen" odleteti 200 km i pasti sa maksimalnim rasturom od 186 metara ili tako neka cifra....Možda i hoće, ali toliko ima promenjivih u ovoj jednačini: promeni se jačina i pravac vetra, vlažnost vazduha, temperatura i silčno....

Pa i kod radarskih vođenih raketa z-v imaš zonu uništenja 7-15 metara od cilja i to za sisteme do 24 km....Mislim da je već za S-200 čak 35-40 metara za domete preko 150 km (da sad ne tražim podatke), a vode se radarski (ne znam za pouzdaniji način vođenja).....

online
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2781

raketaš ::Babaroga to što ukazuješ na naše greške je ok i meni bi bilo drago da kroz konstruktivnu kritiku dođemo do konačnog rješenja ovog problema .

.........

Da si radio sa art busolom na položaju i da si koristio pamoramu na raketnom bacaću tipa Oganj ili Grad , onda bi vidio svu sličnost


Eeee, sad je prica normalnija, ton je korektan. Osim zadnje recenice. Ali ajde, otrpicu jos ovaj put.

Hvala sto si iznio svoju logiku. Sad mozemo da analiziramo gdje gresimo

raketaš ::Babaroga to što ukazuješ na naše greške je ok i meni bi bilo drago da kroz konstruktivnu kritiku dođemo do konačnog rješenja ovog problema .

Največa je greška što mi crtamo sve u mjerilu 1 prema 1 i provjeravamo trigonometriju , a ti se slijepo držiš onog ringišpila .


Crtanje u mjerilu nije greska. Ako se slijedi postupak nisanjenja opisan u pravilu, crtajuci u triigonometriji i u razmjeri 1 : 1 dobicemo tacan rezultat.

raketaš ::..... a ti se slijepo držiš onog ringišpila .

Mi smo taj ringišpil nacrtali u mjerilu i onda skontali da ruje polaze od toga d je točka 1 u ringišpilu točka vertikalne projekcije ose rakete , a to nije točno . Majstor Mile je fulio centar kruga i raketa mu nije u centru kruga . Automatski se kutevi na ringišpilu mjenjaju .


Ulazna pretpostavka (boldvano) vam je pogresna.

Ringispil je samo skica koja objasnjava princip nisanjenja. Nigdje na ringispilu ne stoji da je raketa iznad tacke 1. Niti to stoji u pravilu.

Majstor Mile nema sanse ni poslije dvije flase rakije da parkira raketu tacno iznad tacke 1. Znaci, otklon ose rakete od tacke 1. je realni problem na VP i rjesava se pravilnom upotrebom nisanskih instrumenata (teodolita i uglomjera) i pravilnom primjenom pravila gadjanja. Mada je u sustini nebitan kod nisanjenja. Jer se svaki otklon rakete unutar onog kruga od metar i po prenosi linearno na cilj (u idealnim uslovima) i stoga je zanemariv. Potpuno je nebitno da li ce raketa pasti metar i po desno ili lijevo.

raketaš ::
Novi centar odnosno ,nova realna točka 1 se dobije tako da se nišan ostavi na nuli i cijela raketa zarotira
da bi nišan vidio markere na teodolitu . To smo prikazali u poglavlju D .

Nakon toga se zauzima kuta alfa u našem slučaju je to 5,24 stupnja , i rotira se raketa za taj kut, kao u pravilu službe .


Tu je greska.

Crtajte ovako: oznaci tacku 1. i krug od 1,5 m oko te tacke. Parkiraj raketu bilo gje unutar tog kruga i tek tada pocni da mjeris uglove. To je ono sto pravilo kaze. I ne rotiraj raketu dok ne izmjeris uglove!
Jako bitno.

I ne mjeri uglove na tacku 1. Mjeri uglove na uglomjer. Tako kaze prvilo. Zanemari tacku 1.

Buni nas tacka 1. Zaboravimo tacku 1. Nje nema na ringispilu jer nije bitna. Nije cilj nisanjenja da se tacka 1. poklopi sa ravni cilja. Cilj je da se ziro stabilizovana osa rakete navede u pravac cilja.

raketaš ::
Dalje Solid analizira neparalelnot odnosno pomak dvaju pravaca i tu staje , i počinje ova bjesomučna paljba .

Mi još nismo doveli raketu u kut alfa i nismo ni došli do kuta epsilon , a Kubovac je lansirao raketu, a ti zapjevao pjesmu uzlud vat trud sviraći.


Neparalelnost se javila jer ste rotirali raketu prije zauzimanja nisanskog ugla Alfa, a sa vizirom uglomjera koji gleda 90 stepeni upravno na dasku sa libelom, ili sa koncanicom u vertikalnoj ravni koja presjeca osu rakete. A to je pogresno.

A kad zauzmemo nisanki ugao Alfa na uglomjeru i zarotiramo raketu. tada ce na kraju koncanica uglomjera da gleda pravo na teodolit (vizirnu marku).

Time je zavrsen korak jedan u okretanju rakete, koji ja na mojim skicama zovem Korak Alfa.

raketaš ::
Za mene je spec teodolit sa Vehom isto što i artiljerijska busola , samo puno veče točnosti , a uglomer na raketi je za mene panorama .

Da si radio sa art busolom na položaju i da si koristio pamoramu na raketnom bacaću tipa Oganj ili Grad , onda bi vidio svu sličnost.

ja nisam artiljerac ali sam se družio sa artiljercima

družio sam se sa optičarima ali nisam optičar
družio sam se sa kurvama ali nisam kurva Very Happy


Ja sam prvi iznio ovdje tezu da je teodolit busola a uglomjer panorama, pa sam bio napljuvan zbog toga i nazivan svakakvim imenima. Receno mi je sta ti znas, ti si samo artiljerac, nisu ovo minobacaci, mi smo pravili orkane. Otprilike sta ti znas, ti si glupi artiljerac. Nema to veze sa panoramom koju ti znas, ovdje se radi kolimacijom.

Cak mi je u jednom momentu trazeno da pojedem g...no. No dobro.

Opet naknadna pamet.

A ovo ko je sta radio necu vise da komentarisem, besmisleno je.

Po ko zna koji put vratio si se na post da bi ga izmjenio i dodao zaoku o druzenju sa opticarima i kurvama. Po ko zna koji put, molim te da sacuvamo nivo diskusije, pa ce mo da zatvorimo ovu problematiku. Ostavimo minuli rad i ajde da se bavimo cinjenicama.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 806 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 9 sakrivenih i 757 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, babaroga, dankisha, dogodine, Duh sa sekirom, dule10savic, Duško, Filip Marinković, Georgius2, hyla, ivance95, jimmy1, kaptain, kolateralnasteta, kuntalo, Logic005, Lošmi, Markoni29, MB120mm, mercedesamg, Mercury, mnn2, Nebo_M, pacika, Panter, pera12345, rkekoke, royst33, ruma, sekretar, suton, Toni, vasa.93, Vlad000, Vlada1389, vlvl, Webb, Zerajic, |_MeD_|