Taktički balistički projektil 9K72 Elbrus (Scud- A/B/C/D)

40

Taktički balistički projektil 9K72 Elbrus (Scud- A/B/C/D)

online
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 8429
 • Gde živiš: pecina stroga

raketaš ::bla bla truć.

babaroga u primjeru koji po tvome ne valja , a koji čemo do kraja prezentirati za par dana, Lolek i Bolek se na kraju gledaju u 7 minuta , a vidno polje durbina je 180 minuta.

Dakle gledaju se i to jako dobro .

Nažalost nisi shvatio igru sa svim tim kutevima , postoje tri faze po kojima se približavaju Lolek i Bolek .

Prva faza je kad Mile zabrazdi i stabilizira MAZA na 45 stupnjeva desno ili lijevo od pravca lansiranja , druga faza je kad Mile to stabilizira cca 6 stupnjeva od pravca lansiranja pa se Lolek i Bolek vide sa durbinima koji imaju vidno polje od 3 stupnja .

Mi smo namjerno postavili Mileta na 5 stupnjeva razlike tako da se ako treba Lolek i Bolek vide odmah direktno čim se raketa uspravi .
I zato smo odmah postavili u liniju Loleka i Boleka i zamišljeni centar rakete i iz toga dobili kut za prvu iteraciju . nakon zakretanja rakete Lolek je na spec teodolitu prema paragrafu 22 vidio Boleka na cca 7 minuta i proderao se iz sveg glasa vidim te na 7 , i onda je Bolek zarotirao cijelu raketu za 7 minuta i doveo cijeli sustav u 0,5 minuta na traženi pravac .

Ja znam da su tebi ovo španska sela ali j.bi ga sam si čačkao mečku .

Ovo ti je Solid poslao kao završnu scenu kad Lolek na Spec teodolitu vidi pomaknut uglomjer i dernja se na Boleka idi po uglomeru sa raketom u desno još 6 minuta 56 sekundi i 16 desetinki sekunde i Bolek mrtav hladan ode na 7 muinuta i nakon toga ode na pivu.


Meni je jasno sta ste vi radili. Sve sto ja tvrdim je da to nije po pravilu. I da nema veze sa onom skicom iz pravila koju zovemo ringispil. I da ako tako budete radili na vatrenom polozaju necete pogoditi cilj.

Ne razumijem sta je problem raketas. Sam si danas predlozio da razlozimo stvar korak po korak pocevsi od "tabele jedan", pa si stao. Ajmo korak po korak? Pitao sam te sta podrazumjevas pod tabelom jedan? Mogu li dobiti odgovor? Ili si ti tu samo da bi dijelio jedinice?

Babaroga saljeRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5240

ma nemamo više što raspravljati prvo tvrdiš da se Lolek i Bolek ne vide kad je raketa navedena jer je tamo neki kut tau

Ja se potrudim da ti prevedem pravilo službe, solid danas otegne muda boreći se sa tih zadnjih 7 minuta i to ti nije dovoljnoonline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 8429
 • Gde živiš: pecina stroga

babaroga ::
Koncanica uglomjera gleda u neku liniju 2, mimo teodolita.
Koncanica teodolita gleda u neku liniju 5, mimo uglomjera. Niko ne gleda nikoga.
Znaci, nema ni govora o kolimaciji, jer se ne gledaju.
Ali, zato raketa gleda u cilj.


Tvrdim da se ne gledaju. Nemoj da mi stavljas rijeci u usta, pokusaj da razumijes.

Oba instrumenta gledaju u razlicitom pravcu. Ne gledaju jedan u drugog.

Bytheway, sad se javio solid, prilicno dobro raspolozen, kaze da je na nekom tulumu. Ne zali se na muda.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5240

gledaj ja ti taj prijevod mogu napisati i na srpskom jeziku i čirilicom ako treba , ali netreba , sad se praviš toša i podjebavaš , jasno ti je da se tih zadnjih 7 minuta Lolek i Bolek gledaju i da onaj koji je na teodolitu vidi otklon na svojoj skali od 7 minuta .

uostalom kad Solid dođe sa tuluma i otrezni se bude ti on to sve lijepo nacrtao i objavio na forumu.

rekoh ti ovo nisam očekivao da sam sebe ovako napucaš , ali razumijem te ne govoriš ruski , a vjeruj mi da je i meni tih par rečenica bilo teško da smisleno prevedem .

Lakše mi je to nacrtatai taj završni trenutak kad je raketa 7 minuta do pravca , ali eto da nije tulumarenja već bi to imali nacrtano


naknadno dodano sviđa mi se ova definicija kolimacije kad snajku primim za dupe negdje u mraku i zagledam joj se u oči.

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5095

Kao autor teme, osećam "moralnu" odgovornost da pokušam malo da "spustim" loptu, ali i da nešto zdravorazumski objasnim, pod uslovom da je to tačno.

Znači, imamo poznatu tačku 2 (specteodolit) i tačku 3 (elektro veha). Odredili smo pravac severa i izmerili vrednosti odstupanja vizirne linije tačke 2 i tačke 3.
Pritom, odredili smo i orijentirni pravac gađanja, koji je u stvari tačan pravac gađanja i kada bi sada mogli "teleportovati" lanser sa raketom na tačku 2 i pravilno je okrenuti ka tom pravcu gađanja, sve bi već tada bilo gotovo.
Ali to nije moguće, zbog nepreciznosti u "parkiranju" lansera i potrebe da se raketa rotira ka cilju. DA bi to izveli, moramo vršiti merenja. Odnosno, moramo "preslikati" situaciju sa tačke 2 odakle imamo pravac gađanja već određen, na tačku 1. gde smo "parkirali" lanser. Ovo tumačim kao određivanje "paralaxa", ugla odstupanja koordinata stajnih tačaka....
Da bi to izveli, moramo malo udaljiti lanser od tačke 2 i tu jedan operator zabije kočić, zaveže za njega kanapče i povuče ga pravo 20-30 metara i tu takođe zabije kočić i zaveče kanapče. Ako je pri tom malo "skrenuo" sa puta (Titovog) nije važno, sve će se to popraviti kasnije.
Onda drugi operator na kraju tog kanapčeta "ocrta" kružnicu prečnika 1,5 metar i označi je sa 4 piketa i označi sredinu kružnice sa piketom.
Od sredine kružnice pod uglom od 45 stepeni u desno, povuče novo kanapče i veže ga za kočić 10 metara dalje.
Sada Mile dovozi lanser, a operator ga navodi tako da otprilike sredina rakete tj. lansirnog stola bude na sredini kružnice iznad piketa i da desni točkovi vozila budu u liniji kanapčeta od kočića do centra kružnice.
Kada je to uradio, sve ostale radnje i merenja, imaju za zadatak da "preslikamo" situaciju sa tačke 2, na tačku 1 i to tako što moramo otkloniti:
- nepreciznost u parkiranju vozila po uglu
- nepreciznost u parkiranju vozila i centriranju lansirnog stola iznad centra kružnice
- nepreciznost u određivanju ugla od 45 stepeni od linije viziranja uglomer-spec teodolit
- nepreciznost u samoj liniji viziranja specteodolit-uglomer, koja se otklanja dobijanjem tačnog ugla Beta

I kao rezultat dobijamo ugao Alfa kao poklapanje vertikalne končanice uglomera sa vizirnom oznakom specteodolita. Ovo još nije dovoljno precizno.
Moramo sada sa specteodolita očitati odstupanje odnosno "smicanje" i to nazvati ugao epsilon. Zauzme se ugao epsilon na uglomeru i okrećemo raketu gledajući u uglomer dok se ne poklope vizirna oznaka spec teodolita sa uglom "epsilon" na uglomeru....

I onda još to sve možemo naknadno proveriti preko durbina specteodolita prema vizirnoj oznaci uglomera, pa se zapiše ugao B2. Pa se onda durbin specteodolita okrene prema elektrovehi, pa se zapiše ugao B1. Ugao Beta dobijamo računicom B2 - B1. ZAtim računamo ugalo Alfa i to kao Beta - psi iz prvog navođenja. Dobijeni ugao Alfa zauzmemo na uglomeru i ,ne pomerajući raketu, okrenemo durbin uglomera ka vizirnoj oznaci specteodolita. Očitamo smicanje, koje ne sme biti veće od 1,5 uglovni minut.

I to je meni prilično "pitko" i jasno....Molim vas da me ispravite gde grešim.
I kao opasku, moram napomenuti, da mi nisu jasne izjave kako trebao "zanemariti ringišpil" iz zvanične Instrukcije za navođenje raketa 8k14...To naprosto ne može tako, ne možemo improvizovati, uvoditi dodatne radnje i pričati o radio-vođenju kada je jasno da toga nije bilo, bar ne u širokoj upotrebi.
Moguće je da je SSSR to imao kod svojih sistema (deluje logično, kada je to već razvijeno kod sistema srednjeg dometa, koji su stariji od Elbrusa), ali mi to ne znamo pouzdano....

ETo.... Smile

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5240

Kubovac do one 4 nepreciznosti si dosta dobro shvatio problem mi točku 1 nemamo nigdje označenu , imamo taj kolac u centru kruga , ali to nije centar rakete , sva daljnja zavrzlama je oko toga što se centar rakete i centar tog kolca razlikuju za pol metra , ma da se razlikuju u 5 cm opet nije dobro.

Ja sam to pravilo sluđžbe proćitao bar deset puta i pokušo sam po tom pravilu postaviti raketu i stvar ne ide samo tako kako je opisano.

ako se držimo strogo forme onda moramo vidjeti da se u članku 15 spominje kut beta 2, a njega u shemama ( ringišpilu )nema , znaći več u prvom koraku improviziranje i pretpostavke .

Zato sam krenuo drugim putem da vidim na bazi zdrave logike i znanja geometrije što se sve treba učiniti da se raketu nanišani.

Okrenuo sam redosljed postupaka i kolega Solid je to sve nacrtao i doveo raketu do točne navodke.
A onda je počelo uzalud vam trud sviraći.

Dakle da ne bi bio trud uzaludan ide nova serija crteža i skica sa oznakama i točnim postupkom korak po korak .

Da li su ruje zaboravili napisati jednu rečenicu na početku između paragtrafa 13 i 14 ili se to podrazumjeva , ne znam , ali kad mi izložimo svoj redosljed ostaje na svakom od vas da sa svojom zdravom pameti zahkljući da li je trebalo prvo promjeniti koordinatni susta i točku 1 postaviti u osu rakete ili je trebala točka 1 ostati i dalje na kolcu.

Vrlo jednostavno mi smo odredili gdi je centar rakete odnosno točka jedan cijelog sustava i ako znaš gdi je centar rakete lako prenesš kut alfa sa točke 2.

to je elementarna nacrtna geometrija , a onda je počela haranga na nas , da ste nas pustili da obrazložimo stvar do kraja i da niste inzistrirali na riingišpilu već bi davno lansirali raketu, ovako se pitam koji je smisao ovog prepeucavanja ja tvrdim da se nišan i uglomer gledaju oko u oko u završnici navođenja , a babroga da se ne gledaju a raketa je dovedena , tko je tu lud

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5095

Napisano: 04 Maj 2019 12:37

raketaš ::Kubovac do one 4 nepreciznosti si dosta dobro shvatio problem mi točku 1 nemamo nigdje označenu , imamo taj kolac u centru kruga , ali to nije centar rakete , sva daljnja zavrzlama je oko toga što se centar rakete i centar tog kolca razlikuju za pol metra , ma da se razlikuju u 5 cm opet nije dobro.A zar ne stoji taj ugao Tau koji to treba otkloniti?
Dakle imamo tu "pločicu" na koju se kači uglomer i ona ima neku svoju fabričku oznaku, pretpostavljam kao da se nalazi u centru ose rakete, odnosno ona predstavlja razliku uglova između ose upravne na žiro stabilizatore između krila I i III i ugla okomite, vertikalne ose rakete, i tu oznaku unesemo u kartice. Zatim od azimuta referentnog pravca severa oduzmemo azimut pravca gađanja (odstupanje od referentnog pravca severa) i na dobijenu vrednost dodamo fabričku vrednost Tau.
Na taj način smo vertikalnu osu rakete podesili da bude upravna na liniju spec teodolita: azimut referentnog pravca - azimut gađanja + Tau i tako obezbeđujemo da se raketa okrene sa svojim krilima I i III prema cilju....

Ne znam koliko sam uspeo da objasnim, ali ima mi logike.....

Dopuna: 04 Maj 2019 12:39

raketaš ::
A onda je počelo uzalud vam trud sviraći.Inače...volim bend "Prljavo Kazalište" i kao, tada tinejdžer, sam poveo i častio društvo njihovim koncertom na Opatijskoj otvorenoj pozornice tog avgusta 1993. godine, gde su kao bis odsvirali "Uzalud vam trud svirači". Nakon 2 dana sam se odselio za Srbiju.....mala digresija i možda i zanimljivost.... Wink

online
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 8429
 • Gde živiš: pecina stroga

Napisano: 04 Maj 2019 13:10

Kubovac ::Kao autor teme, osećam "moralnu" odgovornost da pokušam malo da "spustim" loptu, ali i da nešto zdravorazumski objasnim, pod uslovom da je to tačno.

Znači, imamo poznatu tačku 2 (specteodolit) i tačku 3 (elektro veha). Odredili smo pravac severa i izmerili vrednosti odstupanja vizirne linije tačke 2 i tačke 3.
Pritom, odredili smo i orijentirni pravac gađanja, koji je u stvari tačan pravac gađanja i kada bi sada mogli "teleportovati" lanser sa raketom na tačku 2 i pravilno je okrenuti ka tom pravcu gađanja, sve bi već tada bilo gotovo.
Ali to nije moguće, zbog nepreciznosti u "parkiranju" lansera i potrebe da se raketa rotira ka cilju. DA bi to izveli, moramo vršiti merenja. Odnosno, moramo "preslikati" situaciju sa tačke 2 odakle imamo pravac gađanja već određen, na tačku 1. gde smo "parkirali" lanser. Ovo tumačim kao određivanje "paralaxa", ugla odstupanja koordinata stajnih tačaka....
Da bi to izveli, moramo malo udaljiti lanser od tačke 2 i tu jedan operator zabije kočić, zaveže za njega kanapče i povuče ga pravo 20-30 metara i tu takođe zabije kočić i zaveče kanapče. Ako je pri tom malo "skrenuo" sa puta (Titovog) nije važno, sve će se to popraviti kasnije.
Onda drugi operator na kraju tog kanapčeta "ocrta" kružnicu prečnika 1,5 metar i označi je sa 4 piketa i označi sredinu kružnice sa piketom.
Od sredine kružnice pod uglom od 45 stepeni u desno, povuče novo kanapče i veže ga za kočić 10 metara dalje.
Sada Mile dovozi lanser, a operator ga navodi tako da otprilike sredina rakete tj. lansirnog stola bude na sredini kružnice iznad piketa i da desni točkovi vozila budu u liniji kanapčeta od kočića do centra kružnice.
Kada je to uradio, sve ostale radnje i merenja, imaju za zadatak da "preslikamo" situaciju sa tačke 2, na tačku 1 i to tako što moramo otkloniti:
- nepreciznost u parkiranju vozila po uglu
- nepreciznost u parkiranju vozila i centriranju lansirnog stola iznad centra kružnice
- nepreciznost u određivanju ugla od 45 stepeni od linije viziranja uglomer-spec teodolit
- nepreciznost u samoj liniji viziranja specteodolit-uglomer, koja se otklanja dobijanjem tačnog ugla Beta

I kao rezultat dobijamo ugao Alfa kao poklapanje vertikalne končanice uglomera sa vizirnom oznakom specteodolita. Ovo još nije dovoljno precizno.
Moramo sada sa specteodolita očitati odstupanje odnosno "smicanje" i to nazvati ugao epsilon. Zauzme se ugao epsilon na uglomeru i okrećemo raketu gledajući u uglomer dok se ne poklope vizirna oznaka spec teodolita sa uglom "epsilon" na uglomeru....

I onda još to sve možemo naknadno proveriti preko durbina specteodolita prema vizirnoj oznaci uglomera, pa se zapiše ugao B2. Pa se onda durbin specteodolita okrene prema elektrovehi, pa se zapiše ugao B1. Ugao Beta dobijamo računicom B2 - B1. ZAtim računamo ugalo Alfa i to kao Beta - psi iz prvog navođenja. Dobijeni ugao Alfa zauzmemo na uglomeru i ,ne pomerajući raketu, okrenemo durbin uglomera ka vizirnoj oznaci specteodolita. Očitamo smicanje, koje ne sme biti veće od 1,5 uglovni minut.

I to je meni prilično "pitko" i jasno....Molim vas da me ispravite gde grešim.
I kao opasku, moram napomenuti, da mi nisu jasne izjave kako trebao "zanemariti ringišpil" iz zvanične Instrukcije za navođenje raketa 8k14...To naprosto ne može tako, ne možemo improvizovati, uvoditi dodatne radnje i pričati o radio-vođenju kada je jasno da toga nije bilo, bar ne u širokoj upotrebi.
Moguće je da je SSSR to imao kod svojih sistema (deluje logično, kada je to već razvijeno kod sistema srednjeg dometa, koji su stariji od Elbrusa), ali mi to ne znamo pouzdano....

ETo.... Smile


Kubovac, ocemo korak po korak? Sve si dobro shvatio (u globalu). Stvar je komplikovana zbog upotrebe instrumenata, ali princip je jasan i jednostavan. Ajde ako imas vremena, i ako te interesuje, da rasclanimo korak po korak? Trebace nam tri sata i jedno trideset poruka. Moze?

Dopuna: 04 Maj 2019 13:11

Kubovac ::Napisano: 04 Maj 2019 12:37

A zar ne stoji taj ugao Tau koji to treba otkloniti?


Za ovo imas gajbu pive i kilo i po janjetine kad se vidimo Mr. Green

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5095

@ babaroga

Možemo korak po korak, više zbog drugih članova foruma, ali ja rekoh, nisam nikad provirio nosom u te žiroteodolite i čuda i nisam ni nešto zainteresovan da sada taj deo učim.
Ono što me zanima je sam princip.
A on mi deluje jasan.
Imamo dve poznate tačke i tačno i precizno određen pravac severa! Dakle? Imamo sve što nam treba. Sada možemo tačno odrediti pravac gađanja.
Problem je što se tu ne nalazi lanser nego specteodolit i moramo na odvojenoj lokaciji "preslikati" sve to, a to je malo složena procedura merenja, ali ne za ljude koji znaju da rukuju s tim uređajima.
Oni će, ručnim metodama merenja sa tim uređajima, odrediti paralax lansera odnosno ujednačiti pravac horizontalne ose rakete između krila I i III kao da se lanser sa raketom nalazi u tački 2. Tako ja to shvatam.
Tako se i u PVO radi u centralizovanim sistemima upravljanja poput K-1M jedino što to radi složena aparatura u posebnim uređajima i od mera je potrebno samo orijentisati osmatračko-akvizicijski radar na položaj severa i aparaturu u raketnim baterijama koja služi da orijentiše raketne baterije na pravac severa. I čak ni taj sever ne mora 100% precizno, može samo običnom busolom. Važno je samo da se kroz centralizovani sistem upravljanja, odredi paralax (razlike u koordinatama stajnih tačaka) i faktički svi nišanski radari raketnih baterija "postave" na isto mesto kao i osmatračko-akvizicijski radar i da se služe "istim koordinatnim sistemom".....Ugrubo objašnjeno....
Tako ja to vidim i ovde....samo se mora to sve odraditi "ručnoja" sa merenjem tim uređajima, upisivanjem u tablice, malo matematike i trigonometrije, kalkulator i tako.... Wink

online
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 8429
 • Gde živiš: pecina stroga

Kubovac ::@ babaroga
Ono što me zanima je sam princip.
A on mi deluje jasan.
Imamo dve poznate tačke i tačno i precizno određen pravac severa! Dakle? Imamo sve što nam treba. Sada možemo tačno odrediti pravac gađanja.


Potpuno tacno. S tim da imamo i pravac gadjanja tacno odredjen. Odredjen je racunskim putem iz koordinata teodolita i koordinata cilja. Definise se uglom u odnosu na orjentirni pravac teodolit - veha. Na ringispilu to je ugao Psi. Pravac gadjanja (pravac ka cilju) je na ringispilu oznacen sa NS (napravljenje streljbi). Ovaj ugao Psi koristimo u kartici navodjenja.

Imamo i ugao Ans, to je azimut cilja (azimut napravljenjna streljbi). Ugao izmedju pravca sjevera i pravca cilja. I njega znamo unapred.

Da li se slazes?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 643 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 8 sakrivenih i 595 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Areal84, babaroga, Ben Roj, Boris90, CikaKURE, DPera, dragoljub11987, GarDon, Hans Gajger, HrcAk47, ikan, JOntra, Kubovac, ladro, Lieutenant, Luka Blažević, Milos ZA, miodrag, Misirac, Miškić, mnn2, moldway, mrav pesadinac, nenad81, radoznao, repac, Ripanjac, sasa76, sasa87, snezana59, Srle993, Steeeefan, strela, suton, TheBeastOfMG, vaso1, wizzardone, zixmix, Zoca, |_MeD_|