F-35 Joint Strike Fighter

736

F-35 Joint Strike Fighter

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13732
 • Gde živiš: Apsurdistan

Nisam se bavio preše tim političkim aspektom, tako da je vrlo moguće to što govoriš.

Inače ukoliko se u kontekst stavi da su svi avioni 4te generacije uporedivi, te je pitanje samo "elektronike". Hajde da se podsetimo da F-35 ima bolju autonomiju nosa od F-16, a sigurno nema lošije manevarske sposobnosti, čak pre nešto bolje nego F-16 blok 70 sa CFT. Što bi ga stavilo u ravan najubojitijeg BVR lovca samo iza F-22. Jer čak da ga prati Su-35 na 90km, mada mislim da je bliže 50 d o 60km, kakve je verovatnoća da će to moći ARS raketa? Sad jedino da se uzdamo u magične sposobnosti ometača na Su-35.

Onda vidimo koliko su Su-57 i F-22 u ligi za sebe. Tu ne mislim na neke vratolomije pri malim vrzinama, već očuvanje energije pri zaokretu i povrćaj brzine ukoliko naprave neustaljeni.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • yrraf  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 1687
 • Gde živiš: Loznica Srbija

Stvar i jeste u tome da Su-35 nije Su-27. Potonji je nastao itekako imajući u vidu razvoj euro-kanarda i njihove karakteristike. Druga stvar, konstantno se zaboravlja veličina, a ona je kod lovaca itekako bitna. Snaga radara bilo koje generacije zavisi od veličine antene i snage napajanja. Zato pop**dim kad neko pomene prdavca kao što je JAS-39 u istoj rečenici sa Su-35 ili F-15EX. To je kao Tojota Yaris i Ferrari. Dve klase lovaca. Može da im fuziju čega hoće, nema predajnu snagu radara da se nosi sa savremenim teškašima. Ti evropski lovci suštinski nisu doneli ništa novo u svojoj koncepciji da bi se smatrali boljim od ekipe iz osamdesetih. Gledajte kada su Rusi i Amerikanci imali optičke senzore, nišanske kacige, BVR rakete. Jel stvarno mislite da su čekali 30-40 godina i da su u međuvremenu Evropljani sve to osvojili i sad su superiorni i to čak i od lovaca teže kategorije? Ja itekako sumnjam. F-35, F-22, Su-57, to već jesu mašine koje donose nove tehnologije i prave razliku (bez obzira što za neke misije jesu ili nisu odgovarajuće platforme). Euro-kanardi su kincepcijski mašine koje su trebale biti razvijene najkasnije devedesetih ali nije bilo para a ni žurbe zbog pada berlinskog zida. To su danas mašine sa kojima i dalje drže korak unapređeni lovci iz osamdesetih pa čak i sedamdesetih.



offline
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 2116

Evropljani imaju svoju tehnologiju koja je negde paritetna a negde je u zaostatku sa SAD i Rusijom. Nije to stvar da su SAD I Rusija sedele i čekale, nego je to stvar da je zadnjih 10-15 godina tehnologija dostupnija pogledajte gde su u vreme kada je program ATF pa i JSF proizvodili čipovi koje firme su imale monopol a pogledajte danas. Tada smo imali Japan i SAD danas pored njih Kina, koreja itd itd. I dalje su oni dosta ispred al ne kao nekada. Jedini konkretna prednost evropljana od svega navedenog jeste Meteor raketa. Što se tiče pogona odn zadrzavanja energije tokom leta rakete, e sada sto se tiče vodjenja to nisam siguran.

offline
 • stug 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 2006

Nebo_M ::Eurofajter i Rafal bih pre rekao da su pravljeni kao avioni za paritete sa USAF nego da se takmice sa rusima. ruse oni uzimaju u usta kao odlican izgovor jer nije red da kazes - Mi razvijamo lovacku avijaciju da bi bili isti kao ameri ili jos jaci. Pa ne ide... Ovako uzimaju ruse u usta non-stop a rusi se kao prave blesavi, raduckaju, razmenjuju tehnologiju i cute...

Ovo je itekako točno, samo ne treba izgubiti iz vida da je težište na prodaji ne na bojišnici. Europljani su se takmičili sa omerikens. Ali za udio na tržištu koje nije kupovalo Rusko niti nužno omerkens opremu (Japan je primjer koji je morao kupovati isključivo od omerikems).

offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 10015
 • Gde živiš: U sremu voljenome...

CLmax=1.8 za Su27...molim lepo i dovidjenja....koji lovac moze da mu u ovome parira, ni jedan tacnije moze 747 boing jer je njegov CLmax sa flapsovima pri sletanju 1.72....ostali lovci su tu negde oko 1,40 i nesto...

Moze jedino na crtu da mu stane mladjani 57, a njegov CLmax je vrlo verovatno veci od 2....

O elektronoci ne bih pis'o, slab sa sa njom...

online
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 24392
 • Gde živiš: Petrovgrad

Eno onaj u Tajfunu odma povlaci rucicu za kataplutiranje, cim je procitao ovo...il u bilo kom drugom avionu...ma nece ni da polete...

Ovo nije virtuelni dogfight

offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 10015
 • Gde živiš: U sremu voljenome...

Ne ovo nije virtualna bliska vazdusna borba nego samo uporediivanje koji avion ima prednost pri odredjenim manevrima nevezano za bliski vazdusni boj, ti manevri mogu biti i za izbegavanje raketa, a sve se na kraju svodi na taj vazdusni boj bliski koji ce kod aviona sa smanjenom radarskom uocljivoscu biti pod obavezno, e sad vi mislite da ga ja tupim onako u prazno...aj uzdravlje...

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13732
 • Gde živiš: Apsurdistan

yrraf ::Stvar i jeste u tome da Su-35 nije Su-27. Potonji je nastao itekako imajući u vidu razvoj euro-kanarda i njihove karakteristike. Druga stvar, konstantno se zaboravlja veličina, a ona je kod lovaca itekako bitna. Snaga radara bilo koje generacije zavisi od veličine antene i snage napajanja. Zato pop**dim kad neko pomene prdavca kao što je JAS-39 u istoj rečenici sa Su-35 ili F-15EX. To je kao Tojota Yaris i Ferrari. Dve klase lovaca. Može da im fuziju čega hoće, nema predajnu snagu radara da se nosi sa savremenim teškašima. Ti evropski lovci suštinski nisu doneli ništa novo u svojoj koncepciji da bi se smatrali boljim od ekipe iz osamdesetih. Gledajte kada su Rusi i Amerikanci imali optičke senzore, nišanske kacige, BVR rakete. Jel stvarno mislite da su čekali 30-40 godina i da su u međuvremenu Evropljani sve to osvojili i sad su superiorni i to čak i od lovaca teže kategorije? Ja itekako sumnjam. F-35, F-22, Su-57, to već jesu mašine koje donose nove tehnologije i prave razliku (bez obzira što za neke misije jesu ili nisu odgovarajuće platforme). Euro-kanardi su kincepcijski mašine koje su trebale biti razvijene najkasnije devedesetih ali nije bilo para a ni žurbe zbog pada berlinskog zida. To su danas mašine sa kojima i dalje drže korak unapređeni lovci iz osamdesetih pa čak i sedamdesetih.

Umeš ti da napišeš nešto sem veliki avion?

Da avioni se porede prema klasama na papiru, ali to ne znači šta će nekoga zateći u ratu. Tajfun i Rafal su napravljeni da poraze Su-27 i njegove derivate. MiG-29 nije u toj priči uopšte bio konkurentan. Nisu ta dva aviona manja, jer neko nije mogao da napravi veći, nego su mogli svašta da zapajkuju u njega. Nešto što Rusi još nisu.

Svi avioni F-35, F-22, Tajfun i Rafal mogu da započnu borbu sa veće udaljenosti od Su-35. Neke ni ne bi primetio da su mu došli, drugi jednostavno imaju duže i bolje koplje. Opet u bliskoj borbi sa Tajfunom i Rafalom je bolje što mogu pre odžati energiju ili ukoliko koriste svojsva delte uporiti i naprviti intezivniji neustaljeni zaokret. Opet od napred oba aviona manje radarske i IC mete što u svakom slučaju otežava Su-35 da se nametne. Supermanevarbilnost Su-35 pri manjim brzinama je zgodno koristi samo u slučaju krajnje nužde. Neće doći neiskusan i glup pilot, tako da je održanje enrgije važnije za preživljavanje.

Mrzi me da ulazim u više detalja i da edukujem, jer neke lenjštine ne žele da čitaju dostupno.

Kao ćistokrvni Srbin sigurno neću izigrvati malog Nemaca i Engleza, te velikog Rusa. Wink

Ja ću sad stati. Ko želi naka replicira. Ziveli

offline
 • Pridružio: 22 Feb 2011
 • Poruke: 1569

Obično se ne uključujem u teme "virtuelni dogfight" pa neću to učiniti ni sada ali hoću nešto da napomenem, nešto što je svima poznato a niko to ne spominje.

Naime, treba praviti razliku između koncepta oko koga je pravljeno određeno oružje (u ovom slučaju F-35) i tehnološkog nivoa samog oružja. Kako će se određeno oružje ili oružani sistem pokazati, zavisi od oba navedena faktora.

Primera radi, spartanski mač Xiphos niti po sastavu niti po načinu izrade nije bio tehnološki napred, već je bio superioran zbog koncepta koji je primenio (težak kratak mač je bio savršen za borbu prilikom sudara gusto zbijenih falangi). Sa druge strane kompozitni luk je bio tehnološki iskorak u odnosu na redovan. Dakle jedno oružje je steklo superiornost konceptom a drugo tehnologijom.

E sad F-35... U njega su nesprno inkorporirane najsavremenije dostupne tehnologije, od motora do senzora. Pitanje je, da li je to pogođen ili promašen koncept !?
Vi možete da imate najsavršenije izrađenu katanu, doćiće Leka Dukljanin, pozajmiće jednoručnu polunaoštrenu sablju od saborca i ubice vam čuvenog samuraja, zašto se to desilo zna svako ko se ikada bavio mačevanjem a slobodno neka svi drugi udaraju katanom po raznim materijalima i neka se dive kakvu štetu pravi, samo nemoj da se zeznu i da izađu nekomna realan dvoboj kao pomenuti samuraj.

Šta je problem po mnogima celog programa JSF, to što je jako upitno kako će prolaziti protiv protivnika koji će borbu zasnivati na čistoj snazi (derivati Su-27, derivati F-15, derivati Mig-31), a reklamiraju ih kao devojku za sve. Ogromne su tu razlike u brzinama, ubrzanjima, visinama, vremenu koje mogu da provedu u vazduhu punonaoružani, borbenom radiusu itd. Ako ovi protivnici F-35 budu mogli, a moćiće, da biraju kada će i da li će stupiti u borbu, neće to valjati po F-35. Jedan od osnovnih projektnih zadataka pri izradi Su-27 je bilo da može da nosi velike količine goriva u unutrašnjim spremnicima, to je i tada i sada velika taktička prednost. Setite se samo da do pojave F-15 ameri nisu imali čime da presretnu Mig-25, pa kako da se sa njim bore. F-22 5 generacijom čini upravo to što može da se u dužem vremenu kreće jako brzo na jako velikoj visini (superkrstarenje), pa ga ti vijaj i stigni sa F-35, a nemaš ni dovoljnu brzinu ni dovoljno goriva.

offline
 • yrraf  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 1687
 • Gde živiš: Loznica Srbija

Ne govorim o veličini radi veličine, nego upravo o snazi i veličini antene koju radar na većem avionu ima. Snazi koja dolazi od jačeg motora. To se uporno sve vreme zaboravlja i gura se mantra o "naprednoj avionici". Šta to konkretno znači? Koliko ima operativnih JAS-39 sa (AESA) radarom koji je ispred PESA radara na Su-35? Kolika je snaga tog radara u odnosu na Su? Kakvi su ometači spram onih na Flankeru i koliku snagu mogu imati sa tri puta slabijim potiskom motora koji ih napaja? (Jedino se za Rafal može reći da je tehnološki stvarno klasa sa operativnim AESA radarom i vrhunskim V-V raketama, recimo da on jeste platforma koja može da se odlično nosi sa novim Flankerima ali EF-2000 i JAS-39 to sigurno nisu u ovom trenutku.) Kad to ubacimo u jednačinu onda priča o "dužem koplju" pada u vodu. To je suština. Suština je i u nosivosti, kakve letne karakteristike ima F-15EX sa lupetam 6 AMRAMA a kakve JAS-39 sa istim teretom? U realnoj borbi se sve to broji. Doneti sud tako olako i reći "ima napredniju elektroniku" je paušalna ocena. Opet kažem, možda su USAF i VKS gomila debila koja baca pare na teškaše umesto da kupuje manje, efikasnije lovce sa boljim karakteristikama? Barem jedni od njih mogu sigurno da spakuju svu naprednu tehnologiju u manjeg lovca, pa ipak ne odustaju od F-15. Njihovi vrlo ozbiljni saveznici takođe ni pod razno ne pristaju da se oslone isključivo na F-35 već svim silama žele ili napredni F-15 ili svoju verziju F-22. I svi su oni izgleda budale, kad imaš za smešnu lovu švedski lovac sa pola potiska F-18 koji je superioran u odnosu na najjače lovce koje Rusi imaju u inventaru? Daj prosvetlite ih da ne bacaju pare. Kraj off-a.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 786 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 10 sakrivenih i 737 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ArmyBoss, Bane san, bankulen, dac, Doca, Dukelander, FOX, GUARIN, HrcAk47, indja, Insan, kovinacc, krkalon, Krusarac, KUZMAR, ljubo70, manda87, Marko Marković, MB120mm, Milan A. Nikolic, misa1xx, Mixelotti, nuke92, panonski mornar, Recce, Regrut Boskica, Rumba King, sakota79, segax1, shone34, Sirius, suton, Toni, Trpe Grozni, Uki19989, Vlada1389, VP6919, W123