F-35 Joint Strike Fighter

737

F-35 Joint Strike Fighter

offline
 • Pridružio: 23 Sep 2009
 • Poruke: 939

Ajmo ovako.

Koliko je efektivna radarska odrazna površina teškog lovca veća od iste malog lovca?

Da li je bitna samo snaga radara, i dimenzija antene, ili je bitan frekventni opseg rada radara, i noseće frekvencije koje može da koristi?

Koji frekventni opseg ima veće, a koji manje slabljenje u atmosferi? Kakva je veza između povećanja frekventnog opsega rada radara i njegove snage? A opet u vezi sa slabljenjem?

Koji je znacaj frekvencije ponavljanja impulsa radara, pogotovu u osmatranju u donjoj polusferi (u zoni klatera)?

Eto par faktora bez da uzimamo u obzir digitalno procesiranje signala i razne druge stvari.

Ali, nije bitno ništa drugo, samo veličina datog lovca.

Btw, moj pokojni ćale mi je često govorio da je najbolja mala radnja, a golem pazar. Samo što je to teško postići. A ko postigne, nek mu je alal.

A umeo je i da kaže: Kada bi svaka buba med brala, zunzar bi najviše, najveće dupe ima.

Ajd u zdravlje.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • yrraf  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 1687
 • Gde živiš: Loznica Srbija

Sva ova pitanja su validna naravno. Ali i dalje ne govore ili ne mogu da potvrde u kojoj meri bolji frekventni opseg ili bolja obrada signala npr. mogu da anuliraju prednosti jačeg i većeg radara. Kao što niko nigde nije objasnio koje su to vrhunske prednosti Skyward G spram OLS-35 npr. Da li je prednost i kad na nekoj platformi imaš optički pasivni senzor u upotrebi 40 godina uz unapređenja u odnosu na onu koja ga dobija u sledećoj generaciji tek? Koliko je taktika upotrebe istog razrađena kod prve a koliko kod druge platforme? Koje su karakteristike oba radara, koji RCS na kojoj daljini pri kojim uslovima otkrivaju. Vrlo delikatna i kompleksna tema. A mi dobijemo tvrdnju da Gripen NG npr. gazi Su-35. Tek tako se to tvrdi. Pritom i za jedan i za drugi imamo samo kataloške podatke. Možemo da se složimo da je tvrdnja da je ili jedan ili drugi avion superioran u najmanju ruku ekstremno paušalna. Naveli smo gomilu pitanja koja nemaju odgovor na obe strane. Nije veličina aviona sve, ali je besmislica zanemariti prednosti koju u snazi senzora i boljim dinamičkim karakteristikama za isti bk donosi. A konstantno dobijamo poređenja gde toga naprosto nema. To je pogrešno i tačka.offline
 • Pridružio: 23 Sep 2009
 • Poruke: 939

Opet mešamo babe i žabe.

Da li je isto ako imaš senzor koji ti može otprilike pokazati poziciju određenog letećeg objekta koji stvara određeno IC zračenje, i ako imaš senzor koji ti može pokazati sliku istog letećeg objekta? Kako na taktiku upotrebe dva aviona utiče razlika u osobinama ta dva senzora?

Da li je isto da u kokpitu jednog aviona imam CRT ili lcd monitor? Kolika je potrošnja električne energije jednog, kolika drugog? Koliki prostor zauzima jedan, koliki drugi?

Koliko su efikasni izvori energije na oba aviona? Koliko se generisana energija efikasno troši u svim sistemima i podsistemima aviona? Koliki procenat generisane energije se može odvojiti za rad samih senzora? Da li generisana energija omogućava rad jednog ili više sistema detekcije istovremeno?

Evo, mogu ti dati prost primer. Moja kuća sa i bez izolacije. Pametno urađenom izolacijom, zamenom nekih i boljim dihtovanjem drugih prozora sam uspeo da smanjim troškove grejanja za gotovo 50%. Jednostavno, toliko manje energije objekat rasipa.

Bolji senzor iz korena menja taktiku upotrebe istog, pa višegodišnje iskustvo u upotrebi postaje bespredmetno.

Veće može, ali ne mora, značiti bolje.

Prema tome, za ozbiljnu analizu potrebno je sagledati sve, i uporediti sve. Mi nismo u situaciji da ni približno to uradimo. Time svaka tvrdnja postaje bespredmetna.

offline
 • Pridružio: 14 Dec 2010
 • Poruke: 1015

Na temama okopnih vozila smo došli do zaključka koji je nesporan. Koja kaže da veći nije bolji, laže.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12451

yrraf ::Sva ova pitanja su validna naravno. Ali i dalje ne govore ili ne mogu da potvrde u kojoj meri bolji frekventni opseg ili bolja obrada signala npr. mogu da anuliraju prednosti jačeg i većeg radara. Kao što niko nigde nije objasnio koje su to vrhunske prednosti Skyward G spram OLS-35 npr. Da li je prednost i kad na nekoj platformi imaš optički pasivni senzor u upotrebi 40 godina uz unapređenja u odnosu na onu koja ga dobija u sledećoj generaciji tek? Koliko je taktika upotrebe istog razrađena kod prve a koliko kod druge platforme? Koje su karakteristike oba radara, koji RCS na kojoj daljini pri kojim uslovima otkrivaju. Vrlo delikatna i kompleksna tema. A mi dobijemo tvrdnju da Gripen NG npr. gazi Su-35. Tek tako se to tvrdi. Pritom i za jedan i za drugi imamo samo kataloške podatke. Možemo da se složimo da je tvrdnja da je ili jedan ili drugi avion superioran u najmanju ruku ekstremno paušalna. Naveli smo gomilu pitanja koja nemaju odgovor na obe strane. Nije veličina aviona sve, ali je besmislica zanemariti prednosti koju u snazi senzora i boljim dinamičkim karakteristikama za isti bk donosi. A konstantno dobijamo poređenja gde toga naprosto nema. To je pogrešno i tačka.

Problem je sto su Rusi ozbiljno zaostajali u 1980tim pogotovo u IC senzorima a onda se SSSR raspao a sistem promenio pa vise nije bilo ogromnih para za ulaganje u vojna istrazivanja.

Dakle jaz je postajao sve veci i veci.

Npr 2006god kad je MiG-35 predstavljen njegov OLS je imao rezoluciju od 320x256, to je bio prototip mozda cak i demonstator tehnologije posto je masovna proizvodnja pocela solidno kasnije:
https://www.deagel.com/Sensor%20Systems/OLS-UEM/a003104

E sad poredjenja radi DAS senzori kod F-35 su 2006 imali rezoluciju od 640x480 a da danas je rezolucija 1024x1024 ili cak i veca.

Inace DAS kod F-35 ni ne sluzi ko OLS kod MiG-35 dakle nije neka vrsta pasivnog radara vec je to jedan od sest IC senzora koje F-35 ima a sluze da otkriju opasnosti i za famozan pogled kroz avion sto ni jedan pilot ne koristi sto i sami lepo kazu.

DAS video:
https://www.youtube.com/watch?v=MXoqb7GT6Lk

Sto se tice MiG-35 davno bese kad sam video snimak sa OLS i ono je bilo pa bolje da nisu ni prikazali.

online
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 24392
 • Gde živiš: Petrovgrad
Citat:
Aircraft assigned to the 354th Fighter Wing and 168th Wing park in formation on Eielson Air Force Base, Alaska, Dec. 18, 2020. More than 30 aircraft were quickly generated and prepared to launch in an effort demonstrating the readiness capabilities of the 354th Fighter Wing and the 168th Wing. (U.S. Air Force photo by Senior Airman Keith Holcomb)

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13732
 • Gde živiš: Apsurdistan

Polemarchoi ::Na temama okopnih vozila smo došli do zaključka koji je nesporan. Koja kaže da veći nije bolji, laže.
Pošto se ovde može pročitati pregršt gluposti na temi, postaviću jednu pitanje. Ne napadam tebe Polemarchoi, već samo želim dati kontra pitanje. Dok prvom rečenicom komentarišen neke ranije i uklonjene komentare. Zašto kit ima tako malo oko?

Veće može biti bolje ako si na istom tehnološkom nivou. Ako zaostaješ, onda nešto kompenzuješ.

@...
Postoje jasan razloga zbog kojeg se meni ne sviđa F-35. To ima čisto veze sa performansama, gde su Amerikanci mogli vrlo lako postići uporedive sa F-22, jer su A i C verzije direktno hendikepirane zbog STOVL B verzije.

Onda kad se realno sagledaju performanse F-22, bez ikakvog BS, jasno je zašto ga ne žele nikove izvoziti još uvek. E sad što većini kod nas iz prenabeđenja deluje kako Amerikanci prodaju maglu, te se preseravaju je tragi-komično ali šta da se radi.

offline
 • Nebo_M 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 26 Nov 2017
 • Poruke: 549

Ovo je tacno da su rusi zaostajali u senzorima i jos uvek se trude da tu dostignu amere, iako imaju sada pomoc sa vise strana, jos na tome moraju da rade.

Sto rece Leonardo, F-22 i Su-57 su kategorije aviona za sebe, super-teska kategorija koja ce godnama da se pegla, licka i tako dalje, daleko od javnosti i znatizeljnih pogleda. F-22 nije tehnoloski iza F-35, sta vise, kao veci avion, on je platforna koja moze iznutra totalno da se preradi kako god se pozeli, ima mesta za sve novo, a sve novo je obicno i manje od onog sto je koriceno ranije.

F-35 je vec potpuno drugaciji koncept aviona koji realno svi trebaju sada da jure. Licno je za mene, pravi F-35 jedino palubna varijanta sa vecim krilima, vecim tankom i ojacanim trapovima, to je za mene perfektan avion. Koncept koji se promovise kroz F-35 je koncept fuzije senzora, maksimalno povecana situaciona svesnost za bolje donosenje odluka u borbi. Letne karakteristike su tu stavljene malo u drugi plan, u prvom planu su stelt i senzori. To ne znaci da je on u letnim karakteristikama los, daleko od toga, ali treba razumeti da je pravljen sa totalno drugom idejom na umu. U kvalitet tehnologije ne treba sumnjati ali treba znati da to vise nije tako nedostizno i za druge, jer se sada detekcija ciljeva u vazduhu sa DAS-om, posto ga pomenusmo, drasticno poboljsavaju tako sto sada mozes da razvijes super-osetljivi senzor a da se detekcija vrsi uz pomoc super-snaznih racunara u avionu koji softverski sve obradjuju, zbog toga ce F-35 dobijati update-a i update-a ko zna koliko.

Eeeeem ali ovoga su se setili svi sada!!! Very Happy Pa su sada svi krenuli da koliko je god moguce, sve guraju i trpaju na avione po ugledu na amere, odjednom su se pojavili veliki projekti nadogradnji za MIG, SU, Rafala, Tajfuna, F-15, 16, 18 pa cak i kao retrofit komplete ako neko hoce nesto na stariji avion.

Jedan dobar primer primene te filozofije je Mig-21 Bison, ni blizu starog Mig-21 kada se pogleda oprema koju moze da nosi i misije koje moze da izvrsava. Skoro da je gurnut u multirole kategoriju.

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 70749

Lockheed Martin Delivered 123 F-35 Jets in 2020
Arrow https://www.defenseworld.net/news/28646/Lockheed_M.....-340ZLPzGh

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 70749

Izraelci zainteresovani za jos F-35
Citat:Israel wants more F-35s. Benny Gantz, Israel’s defense minister, said that he would want to buy an additional, third, F-35I Adir multi-role aircraft squadron for his country, learned BulgarianMilitary.com citing Defence24.
Arrow https://bulgarianmilitary.com/2021/01/05/israel-wa.....-emirates/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 761 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 7 sakrivenih i 715 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, aramis s, bieffe, Botovac, CheefCoach, EmilKovac, Gibli, havoc995, kalens021, Kibice, Kinkou, Krusarac, KUZMAR, madza, manda87, Markoni29, MB120mm, Mercury, Milan A. Nikolic, nemkea71, nenad81, Oscar, Recce, repac, segax1, Srky Boy, Stanlio, stegonosa, Toni, Trpe Grozni, VJ, Vlad000, Vlada1389, Warhawk, Webb, yufighter, zajcev1