J-22 Orao

325

J-22 Orao

offline
 • Pridružio: 21 Apr 2011
 • Poruke: 1499Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 25 Dec 2007
 • Poruke: 1301

TOP GUN ::Normal take-off weight with a full internal fuel load of 1,700kg is 7,250kg, giving a thrust-to-weight ratio of 0.70 with the current -25 engines or 0.77 with the -28 engines. This compares with 0.65 for the BAE Systems Hawk 128 or 0.49 for types such as the Aero Vodochody L-159B.
Maximum fuel capacity with two external combat tanks rises to 2,600kg. True airspeed can reach 572kt/Mach 0.93 and service ceiling is 41,000ft (12,500m). The airframe is stressed to +8/-3g and Yak-130 can sustain a 7g level at a corner speed of 450kt (830km/h) at about 3,000ft, or 6g at 10,000ft.
Sad imamo konkretan podatak i možemo da pravimo poređenje (ili bar tako mislim i nadam se).
U topiku o (valjda) Yak-130 ili modernim trenerima se pojavila neka ocena za Yak-130, pa je ovde delimično prenosim i postavljam pitanje na osnovu tih podataka.
Dakle, u poslednjem broju Aeromagazina, neki inženjer Nenad Pavlović se rešio da me oponaša i napisao je dosta pohvalan i opširan članak o Orlu. Lepo je čovek napisao da on može da ima u ustaljenom zaokretu 5,5g opterećenje na nivou mora, a da to nemaju neki njegovi konkurenti od kojih je istakao Jaguara i Tornada, pogotovu je ocrnio AMX što se tiče pokretljivosti.
Moje je pitanje dakle: da li bi se sa povećanjem jačine motora Orla to značilo da bi (do izvesne mere) on mogao da poveća opterećenje u ustaljenom zaokretu (da bude veće od 5,5g)?? Ako je odgovor da, koliki bi trebao da ima (jači) motor da bi eventualno imao u ustaljenom zaokretu tih 7g? A ako bi imao sa punim rezervoarima goriva takve motore da mu je odnos potisak/masa 0,7, koliko bi onda moglo da bude opterećenje pri ustaljenom zaokretu??offline
 • Pridružio: 02 Jun 2012
 • Poruke: 58

a) 5400 kg (ukupan staticki neinstalisani); 7g; 115 m/s
b) 5900 kg; 6,5g; 117 m/s
sve pri 0,8 M

offline
 • Pridružio: 25 Dec 2007
 • Poruke: 1301

mihaile ::a) 5400 kg (ukupan staticki neinstalisani); 7g; 115 m/s
b) 5900 kg; 6,5g; 117 m/s
sve pri 0,8 M
Znači ako sam dobro razumeo.
Pri statičkom potisku motora (na znam na šta bi se odnosilo ovo „neinsalirani“) od 5400kg bi Orao mogao da ima stacionarni zaokret od 7g (pri brzini od 115m/s, što bi trebalo da je 0,8M) čime bi se po okretnosti izjednačio sa Yak-130 (??).
Ako bi mu motor bio potiska 5900kg onda bi mogao da pri brzini 117m/s (što je praktično opet 0,8M) ima stacionarni zaokret od 6,5g.
Malo mi je nelogično da sa jačim motorom ima slabiji zaokret, ali valjda to tako treba.
Samo još da dodam da bi sa jačim motorima J-22 imao i veću težinu pa bi to trebalo iskalkulisati, odnosno težina bi porasla na makar još 200kg: razlika u težini motora plus preko toga iduvne cevi koje bi sada bile nešto kraće i mogle bi da se verovatno naprave od kompozita ali ipak imaju neku nezanemarljivu težinu. Npr. američki F125-GA-100 bi imao težinu od 612kg naspram Viper-ovih 566kg (=motor + cev).

offline
 • Pridružio: 02 Jun 2012
 • Poruke: 58

115 m/s bi bila brzina penjanja pri M0,8
neinstalisani - vidi na 'netu
valjda i dalje manje okretan od Jaka, ali zato sonican...
sa 5900 slabiji zaokret jer si trazio za tezinu 8400 kg !
ali ne treba to uopste razmatrati, to je proslost kao i zemlja proizvodjac...
a i taj F125 ima velikih mana, ali se proizvodjac ne hwali njima..
ziv bio Jethro!

offline
 • Pridružio: 25 Dec 2007
 • Poruke: 1301

mihaile ::115 m/s bi bila brzina penjanja pri M0,8
neinstalisani - vidi na 'netu
valjda i dalje manje okretan od Jaka, ali zato sonican...
sa 5900 slabiji zaokret jer si trazio za tezinu 8400 kg !
ali ne treba to uopste razmatrati, to je proslost kao i zemlja proizvodjac...
a i taj F125 ima velikih mana, ali se proizvodjac ne hwali njima..
ziv bio Jethro!
Pa i dalje ne razumem tu računicu ali šta mi preostaje nego da verujem. Ti si bar hteo da se javiš i daš odgovor na pitanje.
Pa ne verujem da bi Yak bio mnogo pokretljiviji, a ne zaboravi da Yak ima FBW plus je generacijski mnogo mlađi. Ako se uzme u obzir i cena, ne mislim da je Yak drastično bolji. Inače je dobra vest za J-22 da Rusi neće da (bar za sada) PROIZVODE BORBENU VERZIJU Yak-130.
Na osnovu svega iznetog, ciljno pitanje: ako je J-22 sada pokretljiviji od lovačko-bombarderske konkurencije (ili bar većine), zašto ne bi mogao da se koristi kao trener i da bude ravnopravan konkurenciji trenera?
F-125 je trenutno najbolja ponuda za J-22 (pa i G-4!) jer je savremen, proizvođač se naravno javno NE žali na njega. Rusi nemaju odgovarajući takmac, iz serije AL je jedino AL-55 o kome se pisalo i ima fotki, ostali su samo na prospektima. AL-55 sa potiskom od 2200/3300 nije ono što bi J-22 obezbedilo performanse i pokretljivost koja je pomenuta (da bi se poredio sa Yak-130). Onaj motor koji ima Yak-130 nije nešto posebno, makar po težini i potisku je sigurno slabiji od F-124/5, i ne vidim da bi J-22 izgubio ako se ne ugradi u njega (naprotiv, bolji motor bi mogao da bude prednost za J-22, manja masa a bolji odnos potisak/težina). Japanci za svoj ATD-X imaju nov motor (3200/5000), ali on još unek nije u upotrebi i pitanje kada će biti, a sigurno bi bio preskup.
PROIZVODNJA J-22 U OVOJ DRŽAVI:
1. Reče Ranko Živak u Politici da nam treba novi aviona (http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Potreban-nam-je-novi-borbeni-avion.sr.html) ali se to odnosi na lovački avion a ne na J-22 koji bi trebao da ima sasvim drugu ulogu (što ne znači da ne bi mogao da ima određene lovačke osobine). Bitno je da se razlikuju babe od žaba, jer nabavka lovačkog aviona nije isto što i nabavka lovačko-bombarderskog. Trebaju nam i jedan i drugi, u kom broju pitajte "nadležne". Problem je što jednosedih Orlova sa forsažnim motorom imamo malo, verovatno manje od desetak (to zna Zixo!), pa čak i sa onim sa Mahovljana (BiH) pitanje da li bi broj bio dovoljan. Ranko Živak, isti tekst:
"Каква је будућност авиона „орао”?
Авион „орао” је прави домаћи борбени авион. Пошто је „орао”, као и авион Г-4, производ домаће памети и индустрије, за које поседујемо конструкциону документацију и потпуне ремонтне капацитете, обезбеђена је њихова сигурна употреба у наредних десетак година. Тежиште у модернизацији је изражено на авиону Г-4 због ефикасније и рационалније обуке, а авион „орао” се редовно ремонтује и по потреби продужава век употребе."
ZNAČI, J-22 ĆE I DALJE LETETI, SVIĐALO SE TO NEKOME ILI NE, PARA NEMAMO ZA BOLJE, IZGLEDA ČAK NI ZA MODERNIZACIJU J-22.
2. Ako razmatramo dakle slučaj LB avijacije, onda je bolje da ih sami proizvodimo nego da ih kupujemo napolju i da time iskoristimo priliku da:
a). dobijemo moderan trenažer (15-16 komada) sa naprednijim performansama od G-4, i ne manje bitno sa osetno boljim borbenim osobinama a konkurentan ostalim trenerima u klasi.
b). dobijamo LB avion vrlo solidnih performasni i upotrebljivosti, dokazanog u borbi a sada modernizovanog (25-30 komada). Može da ima svu potrebnu elektroniku koju ima konkurencija i naravno savremen motor potrebne i dovoljne snage.
Proizvodna linija može da posluži da se (eventualno, uz određene nadogradnje linije) proizvodi i G-4, po želji nekog kupca, a naravno može da bude sama po sebi nadogradnja linije za Kopca.
Takav J-22 može da i te kako ima prođu na svetskom tržištu, jer može da se kao jeftin borbeni avion nudi mnogima. Npr., kao zamena za F-5.
BITNO: kao i G-4, ni proizvodnjom J-22 nismo konkurencija velikim silama!! Rusi za sada neće proizvoditi borbenu verziju Yak-130, Ameri sigurno NE (JSF sigurno nije konkurencija za J-22, za obratno ne znam Very Happy). Niko iz Evrope takođe (ni Nemci, ni Britanci, ni Francuzi) osim Italijana sa njihovim M-346 ali ... ko nije pokušao nije ni uspeo.

offline
 • Pridružio: 13 Nov 2006
 • Poruke: 4079
 • Gde živiš: Novi Sad

Dopala mi se ova fotka pa sam je samo povećao. Ko je želi za desktop neka se posluži!


offline
 • Pridružio: 25 Dec 2007
 • Poruke: 1301

Napisano: 03 Avg 2012 16:41

Besotted ::Dopala mi se ova fotka pa sam je samo povećao. Ko je želi za desktop neka se posluži!Besotted, ja se "poslužih".
I naravno, forumaški pozdrav:"Svaka ti dala...!"

Dopuna: 03 Avg 2012 16:51

Zaboravih da ovih dana napišem nešto povodom jedne vesti, koja može da bude zanimljiva.
Ne znam da je neko na avio-delu foruma napisao nešto povodom najavljene eksploatacija Litijuma u Srbiji, navodno su rezerve tolike da su ne samo evropskog već i svetskog značaja (i do 20%).
Pozanto je da u avijaciji se Litijum koristi kao legura sa aluminijumom (ALLI, valjda se tako zove, napisao sam velikim slovima da istaknem) koja ima malu težinu a dobre osobine potrebne avionima. Navodno je skupa i složena za obradu, ali to ne znači da se ne koristi.
E sada, najavljivalo se da u medijima koji su objavili ovu vest da će se Li koristiti za proizvodnju baterija (koliko znam to i nije čista tehnologija!) a niko ništa ne reče za avijaciju i mogućnost da naše fabrike to iskoriste. Ako Li dobijamo u Srbiji ZA DINARE I JEFTINIJE nego da ga uvozimo, sigurno da bi bilo dobro da se razmotri mogućnost njegove ugradnje u delove (naravno ne sve) koje možemo da pravimo, bilo za naše već pomenute avione (Lasta, Kobac, G-4, J-22 ....) i budemo konkurentniji na svetskom tržišti i time dobijemo dodatni profit, bilo za inonaručioca.
Vrlo je bitno pitanje da se što pre "nadležni" što pre odrede o tehnologiji proizvdonje zmaja, dural može da se i dalje koristi, ali... vreme radi protiv toga (kao što radi i protiv G-4!): svedoci smo koliko kompoziti počinju da dominiraju u vojnim (pa i civilnim) avionima, što se pre krene u proizvodnju od kompozita to bolje .... U svakom slučaju se kompoziti mogu da upotpunjavaju sa ALLI, ima mesto i za jedno i za drugo.

offline
 • Automatika i sistemi upravljanja motornim vozilima
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 5165

Mi nemamo tehnologiju prerade litijuma, prica se nesto o tome da bi se u slucaju ustupanja prava na kopanje rude, to pravo trebalo usloviti i proizvodnjom gotovih proizvoda kod nas, a ne samo preradom, tipa ako neko oce da vadi litijum, mora ovde i da pravi baterije. Premda znajuci ove nase politicare, ne bi me cudilo da od toga svega ne bude nista.

offline
 • Pridružio: 21 Apr 2011
 • Poruke: 1499

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 214 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 2 sakrivenih i 203 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ekser222, goxin, hyla, Kubovac, ljubo70, Metanoja, sfb, t.mile, yrraf