MiG-29 Fulcrum

1063

MiG-29 Fulcrum

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 96088

Madjarska,Keckemet-2013



Arrow http://smg.photobucket.com/user/AEROMEDIA/library/KESCKEMET?sort=3&page=1



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

Jedan kolega je na temi o VVS pomenuo puk 29-ki koje je ostao u Moldaviji svojevremeno .

Zanimljivo je da se za broj aviona koji je tamo ostao obicno srecu razliciti podaci ,te 31 pa 33 ,34 i 36 sto bi trebalo da je realno .

Naime poznato je da su SAD tokom 1997 nabavile ukupno 21 avion

Citat:Although Iran already flies the less-capable Fulcrum A, it doesn't own any of the more advanced C-models. Of the 21 Fulcrums the United States bought, 14 are the frontline Fulcrum C's, which contain an active radar jammer in its spine, six older A's and one B-model two-seat trainer.

Along with the Fulcrums, aircraft test equipment and a supply of spare parts, the United States also received 507 air-to-air missiles, including 344 AA-8 Aphids, 112 AA-11 Archers and 51 AA-10 Alamos.


Arrow http://www.fas.org/nuke/guide/russia/airdef/980500-mig-airman.htm

dakle nisu svi bili 9-13 ,bilo je i 9-12 pored dvoseda 9-51.

Navodno je tokom 90-tih Eritreji prodano nekoliko aviona ( cifre idu do 10 mada mislim da je to bilo 8 komada ) jer je jedan 9-13 ( Bort 53 cini mi se ) prodan Rumuniji a u AB Markulesti ( u SSSR je taj puk bio u sastavu Avijacije VMF ) je sada ostalo njih 6 aviona na stajanci u staroj shemi iz vremena SSSR sa Bort brojevima zute boje .

To se moze uociti na samom pocetku i kraju ovog snimka o njima u pomenutoj bazi

Arrow http://www.youtube.com/watch?v=GR9zG-B7AKM

U naslovu pise da su to MiG-29S ,greska naravno oni su MiG-29/ 9-13/

na wiki imamo neke fotke ,podatke o tome u kojem se muzeju koji nalazi sada itd

Arrow http://en.wikipedia.org/wiki/Moldovan_Air_Force



offline
  • Loes 
  • Super građanin
  • Pridružio: 25 Jun 2013
  • Poruke: 1216

@Ray ban11


Vezano za Burmu kolega u recenici napisao 24Se sto sam to ranije procitao u jednoj vesti a to isto mozete videti i ovde
http://www.flightglobal.com/news/articles/mig-29-p.....on-360592/
iz istog izvora tj. Flightglobal.com koju u vasem primeru vi dajete kao izvor vesti a tu nabavku a tu se vidi da je u pitanju MiG-29SE. Sve to nemenja konstataciju da su avioni klasicnog tipa proizvodjeni do 2012. godine. Medjutim da nebi bilo zabune a gledajuci zvanicna Mig dokumenta MiG navodi sledece vezano za tu nabavku:
"Поставка самолетов МиГ-29 Б/СЭ и имущества для Министерства обороны Союза Мьянма."

Ocigledno je iz vaseg i mog primera vesti da je FlightGlobal pomalo nepouzdan izvor reklo bi se jer ima dosta kontradiktornosti u svojim vestima a ovo im nije prvi primer te cesto njihove vesti treba uzeti sa rezervom.

Kolega u svim citatiam koje sam ja naveo kao primer za pricu o Peruanskim MiG29 tj. njihovoj modernizaciji na SM standard i koje si ti naveo postoji jedna sustinska razlika a to je oficijelni citati proizvodjaca MiG RSK i citati raznih internet sajtova i vesti. Ja sam na kraju ostao pri tvrdnji iz zvanicnih dokumenata da je u pitanju SM a ne iz internet vesti jer se one razlikuju. Kao sto ste i sami pokazali ne postoji nigde nijedan zvanican dokument koji ide u prilog tvrdnji da MiG RSk je te avione pri isporuci oznacio sa SMP.

Da ponovim jos jednom ono sto sam napiso na Ruskom vezano za SMT i SM je citat iz zvanicnih dokumenata MiG RSK a onda sam kao i ti dao primere raznih internet izvora sta sve pisu o stanju u Peruanskom vazduhoplovstvu i nazivima SM(P).

Na zvanicnom internet sajtu Ministarstva odbrane Peru-a nema oznaka SMP vec je sve preneto iz neoficijalnih, a nigde nepostoji napisano da je SMP oznaka MiG RSK korporacije za taj avion. Postoje samo razne vesti koje si kao i ja si citirao iz raznih nezvanicnih izvora. FAP nigde zvanicno na svojoj internet prezentaciji avion ne zove MiG-29SMP vec navodi MiG-29 bez ikakvih odrednica o kojoj se varijanti radi. Takodje nepostoji nijedan dokument da vidimo kako ga oni interno zovu.

Jos jedan citat iz zvancnog MiG dokumenta kada se radi o avionima za Peru realizovanim u avgustu 2012:
"Проведена модернизация 5 самолетов МиГ-29 до уровня СМ для ВВС Перу."

Izmedju ostaloga kolega kazete:
"lokalna iliti zvanicna vojna oznaka u FAP je SMP kako to nisi shvatio" iako sam ja vise puta pre toga pisao da je u pitanju lokalna oznaka i nasioroko pokusao da objasnim drugiam sta je to lokalno a sat zvanicno to pa neznam sta ja tu imam da svatim? Medjutim zvanicna upotreba kao lokalnog ili internog naziva SMP od strane ministarstva odbrane Perua nije potkrpljena nijednim validnim dokumentom, najverovatnije da oni kao i mi imaju neko upustvo za letenje avionom pa bi bilo interesannto videti sta tacno u njemu pise.

Na temu interna oznaka dajes jedan zanimljiv citat koji je tacan a to je da mi interno nase MiG-29 zovemo L-18 sto opet pokazuje da avion nije i zvanicno(MiG RSK) oznacen sa L-18(ni ova tema se ne zove po internim oznakama) te ja samo postavljam pitanje da li cemo avion zvati onako kako mu je proizvodjac dao ime ili kao mi zelimo i kako nama lokalno ili interno ili sta vec odgovara. Da li ces bilo gde reci Srbija ima L-18 ili ces reci ima MiG-29 pa navesti verziju ili da li ces reci Srbija je od MiG RSK kupila L-18 ili ces reci kupila je MiG-29 tu i tu verziju. Da li cemo sada reci da kupujemo L-20(interna izmisljena oznaka dajem kao primer) ili kupujemo MiG-29M/M2. Da li cemo reci da kada bi modernizovali avione na SM standard da zakljucujemo ugovor za modernizaciju na MiG-29SM ili cemo reci da zaklucujemo ugovor (dajem samo primere) na L-21 ili na MiG-29SMS.

Znaci mi mozemo da primer radi interno ili nezvanicno u vestiam na forumiima novinama ili gde god kazemo da kupujemo paket modernizacije MiG-29SMS ali to nece postiojati ni u jednom dokumetu koji se odnosi na komunikaciju sa MiG RSK vec ce tamo lepo pisati MiG-29SM sem ako MiG RSK zvanicno ne napravi i ponudi varijantu koja se zove SMS.

Tvrdite da su avioni za Alzir bili skroz polovni ali nigde nijedan zvanican dokument bilo Alzirski bilo Ruski ne navodite koji bi isao u prilog toj tvrdnji. Pored ugovora od 1.3 milijarde dolara za isporuku 34 novih aviona postojao je i ugovor od 500 miliona dolara za modernizaciju 36 postojecih alzirskih MiG 29 na SMT standard. Uocite sami cenu i razliku izmedju ugovora za nove i ugovora za modernizaciju postojecih aviona.

Postoji dokumenat o otpremi tih aviona u oba smera postoji i cak ugovor u kome je definisan postupak nakon raskida prethodnog ugovora. Nigde se ne tvrdi da su avioni bili polovni vec da je u pitanju kvalitet. Kada su avioni vraceni nazad njih 15 komada(5 kom UB) utvrdjena je njihova vrednost u trenutku vracanja od 364 miliona(cena je umanjena zbog kratkog prijemnog perioda koriscenja). Za taj iznos od 364 miliona Alzir je dobio kompenzaciju u drugom naouruzanju. Nakon sto su avioni vraceni na njima su otklonjeni nedostaci kao i na ostatku koji je ostao u proizvodnji a nije isporucen Alziru i nakon toga su isporuceni VVS RF.

Jedan od zvanicanih izvora koji se moze koristiti je o celom slucaju je sa sudjenja u RF koji je dosao do zakljucka da MiG RSK ne snosi odgovornost te da su pojedinci koji predstavljaju podizvodjace ili tacnije kooperante za MiG RSK isporucili odredjene komponente falsifikujuci propratnu dokumntaciju i isti su za to osudjeni. Nigde nikada nije utvrdjeno da je ceo avion bio polovan a da se kratko vratim opet na ugovor on se odnosio za 1.3 milijardu USD odnosio na nove avione.

Jedna od mojih bitnih poenti je da je ugovor od 1.3 milijardi bio za nove avione da li to sporite i na osnovu cega?

U celoj toj prici ja sam na osnovu zvanicnog dokumenta naveo da MiG RSK ima SMT u ponudi za proizvodnju i posebno za modernizaciju sto je po meni bitno cisto da bi se znalo da SMT postoji u dve varijante.

Kolega posebno je interesannto da kao znacajnu vest navodite tekst koji u naslovu ima "Cheap Russian Crap" osobe koji je radio kao konsultant za State departmant US vlade i koji je dizajnirao preko 100 raznih ratnih simulacija u kojoj je glavni protivnik u vecini slucaja USSR i Rusija. Bas objektivan primer. Ne postoji druga strana medalje ako si zeleo da impliciras da avioni nisu novi vec polovni(kada si stavio "novih" pod navodnike) vec samo "misljenje" autora da "odd about this was that both aircraft have questionable reputations" tj. da oba aviona(MiG-29 i FC-1) imaju upitnu reputaciju sto predstavlja opet samo njegovo misljenje.

On nigde ne navodi da su dobili avione cija je montaza pocela jos 1991/92 pa neznam na osnovu cega to postade cinjenica. Imate li neki verifikovani izvor tj. zvanicni dokument da potvrdi "cinjenicu" o polovnim avionima te da l iimate dokaze da su ti modeli cija je montaza ako je to tacno pocela 1991/92 polovni.
Cak i da je istina da su montazu zapoceli 1991/92 na onovu cega proglasavate nesto za polovno. Mozda nije lose da se pogleda definicija sta znaci rec ili termin "polovno" ili "used" pre nego sto se koristi.

Kada su ljudi "objektivni" u tekstovima pa samo tretiraju jednu stranu medalje nije tesko izvuci pogresne zakljucke.

Da nebi vise tupio o prodajama aviona i prenosio i trazio ili komentarisao vesti svaki put po nesto vezano za MiG-29 i njegovim skorijim prodajama evo jedne tabelice iz 2012 koja govori o nabavkama i uvodjenju u upotrebu aviona za VVS RF u periodu 2010 do 2015 na bazi potpisanih ugovora:

A ovde mozete videti pregled eksportnih ugovora Rusije za izvoz vazduhoplova koji su realizovani ili nisu (ne ukljucuje ugovore cija realizacija je delimicno zavrsena do pocetka 2012. tj jos je bila u toku kada je tablica pravljena) do pocetka 2012.




U tabeli kada je Burma u pitanju mozete videti da je naveden MiG-29 bez dodatne oznake jer su u pitanju dve varijante B i SE. 12 M/M2 odnose se na ugovor za Siriju koji je bio u trenutku stopiran ali se realizacija nastavila.

Na kraju ako ja lazem oko toga kako je MiG-29 modernizacija za Peru odradjena na standard SM i o proizvodnji MiG-29SMT i modernizaciji na SMT nivo laze i MiG RSK te ja zajedno sa MiG RSK bezveze unosim zabunu u vec oformljena tudja misljenja o oznacavanju njihovih proizvoda... Moj dobronameran savet svim akoji koriste internet da vest provere iz vise izvora jer precesto je nenamerno ili namerno plasiranje politacnih ili netacnih vesti tj. clanaka.

online
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1835
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

@ Loes
Ja jesam lord od oftopik, pa moram da sada odradim ono sto najmanje volim da radim
Dovesces sebe a i druge, a sto je najgore i temu pod kljuc, bices ti i jos neko banovan.
Cemu ovolika raspravka oko oznacavanja nekog aviona, stvarno mi nije jasno, kao i paketa modernizacije.
Znamo jako dobro da rusi to rade u hiljadu oznaka, a pritom ako ide nesto drugo od opreme, a po zelji kupca to je opet neka nova varijanta, i nemoze se krstiti kao orginal.
Molim te lepo da spustis loptu, zarad svega, pusti ti sto se sve pise po netu, pa ispade da je Bf-110 Kraljevski nosio semu rondelu i jos je sve to slikano za jednu noc, a pritom je sve to izmisljotina, batali vise, na kraju niko sa tobom nece polemisati vise i izgubices se u svemu.
Nekazem da nisis pametan nisi u pravu, ali dosta nas se ovim bavi iz razonode i ljubavi prema vojnoj (ratnoj ) tehnici, dosta nas maketarimo, i sad kad ti udaris sa kojekakvim opisima oznaka, koje su mozda i tacne opet se nevidi cemu sve to kada je bolje kupiti nov avion nego stari krs dovoditi na neki standard koji u globalu ne postoji samo zato sto je to radjeno sa drugim setom elektronike, i pitanje je da li ce nekome francuzi ili izraelci dati svoju elektroniku ili sta vec.
Zadnjih nekoliko strana sam samo prelistao posto mi je muka da citam raspravke o necemu sto je vec bilo i opet ce biti.

offline
  • Loes 
  • Super građanin
  • Pridružio: 25 Jun 2013
  • Poruke: 1216

@lord sir giga

Ako krsim pravila foruma valjda cu biti banovan sto i treba posebno ako bi vredjao clanove i slicno, dok se drzim teme valda nece biti takve kazne te se nadam da ce biti jednaka pravda za sve jer sam ovde nov(mlad i zelen Very Happy ) pa sam izgleda zbog toga malo pod "pritiskom". Izgleda kao da sam izneo jeres kada sam prvo napisao na strani 1464 da Mig ce da mozda proizvodi SMT od cega je sve krenulo

Loes ::Interesantno da u clanku koji govori o pomeranju realizacije(neznaci da nece biti potpisan ranije) ugovora za 37 komada MiG-35(cena po kom 24 miliona USD), pre svega zbog placanja, za fiskalnu 2016 godinu(zbog budzeta na predlog ministarstva finansija jer po njihovom vidjenju avioni i nemogu da budu isporuceni ranije jer je MiG u poslu do guse a novac je potreban na drug amesta?!) se pominje mogucnost ponovnog pokretanja proizvodnje MiG-29SMT...

zbog cega sam od nekih proglasen da pisem nebuloze posebno kada sam pokusao da objasnim i dam informacije da MiG RSK proizvodi SMT te da to nije samo paket za modernizaciju...

Svasta mi se to izdesavalo od drugih clanova da bi na kraju kolega ray ban11 na strani 1469 napisao najnoviju vest o ugovoru za proizvodnju 16 komada SMT...

Sta cu kada sam jeretik:)

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

^

Nisi ti nikakav jeretik samo nas ne slusas pazljivo .Dakle nov ugovor govori o kupovini SMT a ne o proizvodnji jer se oni i ne proizvode vec se dobijaju konverzijom starih 9-13 .

Ono za nebuloze se nije odnosilo direktno na tebe jer sam ja pomenuo nebuloze onog citata kojeg si naveo a u kojem i jesu navede neistine o nepostojecim varijantama u FAP.

I da zaista ovo sve ne bi otislo pod kljuc radi nekih kontriranja zamolio bih te da das doprinos ovoj temi a ne da je kocis ili kvaris . Wink

Evo od mene za pocetak recimo nastavak price oko moldavskih 29-ki

Poznati poljski sajt daje podatke da je u AB Markulesti ipak bilo svega 33 komada ,a da su neki prodani i dati u zakup Jemenu a ne Eritreji kako je predhodno bilo navedeno

Arrow http://www.mars.slupsk.pl/fort/mig/mig-29-md.htm

offline
  • Pridružio: 07 Dec 2011
  • Poruke: 738

U cijeloj ovoj svadji ja nisam uspio razumjeti jednu stvar: Ciji su bili ti avioni koje ce sada ruska avijacija kupiti kao SMT verzije? Je li to zaista 20 godina lezalo nedovrseno, ili je bilo dovrseno za nekog kupca koji ih na kraju nije prihvatio? Ako da, kojeg?

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

^

Prva partija SMT koja je isporucena Alziru pa vracena nisu bili nista drugo do polovni avioni .34 komada a sada ih je operativno navodno 28 .Dakle SMT jeste proizvod nadogradnje starijih 9-13 ( moze i 9-12 ) sa novim paketom opreme ,avionike itd .On je oznacen kao 9-17.Sada imamo i 9-18 i 9-19.

Ovi novi SMT bi trebalo da nastanu konverzijom kontigenta starijih 9-13 iz sastava VVS ,mada se u tekstu u jednom pasusu pominje proizvodnja, licno mislim da se to odnosilo na MiG-35 u periodu do 2016g.

Kapaciteti RSK MiG su sada zauzeti ser. proizvodnjom M/M2 i K/KUB .

Evo sta o SMT pise nas kolega na TS blogu

Citat:Tako je nastao MiG-29SMT (projektna oznaka 9-17) koji je prvi put poleteo 22.aprila 1998. Ova verzija se nije serijski proizvodila već se nudi kao paket modernizacije već pomenutih aviona 9-12 i 9-13. Kasnije su nastale i varijacije na temu SMT sa oznakama 9-18, koju je nabavio Jemen i 9-19 koju je nabavio Alžir a kasnije vratio Rusiji koja je ove avione uvrstila u sastav svojih vazduhoplovnih snaga.

Arrow http://tangosix.rs/2013/26/04/mig-29mm2-sve-verzije-objasnjene/

offline
  • djboj  Male
  • Super građanin
  • Pridružio: 06 Jul 2010
  • Poruke: 1278

http://www.mycity-military.com/Avioni/MiG-29-Fulcrum_981.html
Komentar kolege Zixo-a
"Ako mislite na ovaj izvor sa wikipedie:

Citat:
Moldova had 34 aircraft inherited from USSR. Six of them were sold to Yemen, 21 bought by USA, 1 MiG-29S sold to Romania. Last six remaining MiG-29S were overhauled in Ukraine recently. Yemen Return Six MiG-29S.The remaining Moldovan MiGs are grounded due to lack of spare parts.


Onda tu ima mnogo netacnosti. Moldavija je imala 34 aviona i nijedan od njih nije bio MiG-29S, Jemenu prodato 6 a USA 21 avion. Rumuniji nije prodat jedan avion MiG-29S, vec joj je ustupljen jedan 9-13 zbog moldavskog spoljnjeg duga prema Rumuniji. Ukupno 28 aviona i Moldaviji ostaje 6. Jemen nije vratio avione 9-13. Po nekim podacima Jemen je nabavio 4 aviona.

Nemam informaciju o remontu moldavskih aviona u Ukrajni."

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2007
  • Poruke: 13939

ray ban11 ::Prva partija SMT koja je isporucena Alziru pa vracena nisu bili nista drugo do polovni avioni .34 komada a sada ih je operativno navodno 28 .Dakle SMT jeste proizvod nadogradnje starijih 9-13 ( moze i 9-12 ) sa novim paketom opreme ,avionike itd .On je oznacen kao 9-17.Sada imamo i 9-18 i 9-19.
U pitanju su 9.12.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1359 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 7 sakrivenih i 1316 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., bladesu, Brana01, ccoogg123, debeli, DeerHunter, Dimitrije Paunovic, dragoljub11987, ekser222, Georgius, hyla, ILGromovnik, ivan1973, Krusarac, Kubovac, lord sir giga, Lucije Kvint, Lukaaa, Mercury, milan.vukovic, nebkv, nemkea71, oldtimer, Panter, Parker, Pikac-47, royst33, S2M, slonic_tonic, ss10, Volkhov-M, VP6919, yufighter, Zandar, 79693