MiG-29 Fulcrum

1061

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

Ajd evo po hiljaditi put i da se zavrsi sa tim ... Smajli

Dakle serijska proizvodnja 29-ki ( 9-12/A/B ,9-13/S i 9-51 ) je zavrsila cini mi se 1992g.Nakon toga je ostao veliki broj nesklopljenih u Luhovicama/Moskva/ te 9-51 u Sokolu/N.Novgorod/.Medju njima cak i 9-13S ( jedno 30 tak komada ).

Sve kasnije sto je doslo ,recimo taj SM ( on je prvo nudjen 1995g Bugarima za 450 milki cini mi se 16 komada tako nesto ) jeste konverzija do tada ser. proizvedenih .

Tako isto i SMT ( 9-17 pa -18 i -19 ) i svi drugi .Potpuno novih nije ni bilo tokom 90-tih ( 28 9-12B i 9-51 predani Madjarima) a u isto vreme i Slovacima( 12 komada cini mi se ) na ime odplate duga.Malezija dobija isto 9-12 1995 itd .

Dakle sasavim novi se pojavljuju tek sa ovom novom generacijom visenamenskih 9-41/47 i 9-61/67 i drugi ) Neki su opet dobijeni konverzijom onih starih 9-15 .Sada imamo nove M/M2( 35-ca ) tj. K-KUB .To je to nista strasno .... Smile

To oko SM/SMP da malo razjasnimo ,dakle avioni koje ima Peru su dobijeni iz Belorusije to je zaboravljeno ,ne svi 4 iz RF/ moguce upravo 9-13S / .Zatim su oni odradili program modernizacije po uzoru SM/BM (trebalo je po standardu SMT )- ( ser. modernizovani - multifunkcionalni ,setite se da je prototip SM mogao da nosi vodjena UBS ) u tom paketu je dobijeno ono sto imaju kao sto je naveo kolega mareCar upravo beloruski BM tj .prikljucak za dopunu gorivom .Ono P je za Peru isto kao sto i MKI kod SU-30 znaci visenamenski izvozni za Indiju .

Arrow http://www.mars.slupsk.pl/fort/mig/mig-29-pe.htm

Inace ono sto je interesantno kod peruanskih UB jeste ovo sto navodi Poljak sa ovog sajta

Citat:BRLS N010ME Zhuk-ME (FGM29) [Beetle] radar from Фазотрон-НИИР [Fazotron NIIR], also on UB!




Sad da li je bas tako pitanje je ,na prednjem delu se zaista vide novi `paneli` zute boje ( moguce Al-il legura ili slicno ? ) no pitam se da ipak tu nije mozda ugradjen radar `Osa` koji je bio najavljen za ugradnju na UBT svojevremeno ? .Za N010ME mi je nekako malen prostor ...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 05 Apr 2009
  • Poruke: 3701
  • Gde živiš: JAGODINA

Osa je inače čini mi se sasvim pristojan radar sa "dometom" u rangu N019.



offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

^

Da ,to je Fazotronov PESA radar i trebalo bi da je prilicno dobar .Ovo za peruanske UB je bas interesantno i valjalo bi znati koji je zaista radar integrisan tu ako uopste i jeste .

Arrow http://www.jetdiscovery.com/wiki/osa-aiming-radar-complex

offline
  • Loes 
  • Super građanin
  • Pridružio: 25 Jun 2013
  • Poruke: 1216

@Proka89
"old and faulty" i dalje nije "used" i "faulty" je neispravan ili sa greskom sto i dalje ne znaci da ne postoji "old and accurate" ili "old and correct" ili "old and new" kada sam ti skrenuo paznju da nesto moze da postoji i u toj formi cak i nevezano za ovu temu.

Kao sto sam rekao da je pre svega problem kvaliteta(u sta spada "faulty") te ako prevedes "old i faulty" dobijas da su u pitanju stari i neispravni delovi ili stari delovi sa greskom te samim tim sto su neispravni ili sa greskom nisu kvalitetni. Sam problem kvaliteta je mogao i da se resi popravkom ali je Alzir najverovatnije to docekao kao kec na desetku i trazio Su-30 umesto MiG-29 te nije hteo da razgovara o popravci i zameni losih delova.

A to ne menja da si negirao mogucnost svojom upornoscu da postoje i stari(zbog stojanaj tj. skladistenja) ali novi delovi koji mogu biti i ispravni cak i nevezano za ovu temu zbog samo tebi znanog principa. Vec sam ti ponovio jedanput sada drugi put da sam vec ukratko se osvrnuo oko sudjenja i napisao da je jedna privatna firma prodala delove loseg kvaliteta ali to namerno preskaces kao da nisam napisao pa onda ti dajes izvestaj sa sudjenja i pokazujes mi kao da sam ja eto nesto preskocio te nisam u toku. Gresim samo u tome sto neko moze da umisli da je sve njegovo ispravno te da ono sto mu je jasno napisano treba da izvrce sto puta da bi sebi dokazao nesto.

Ako procitas "using forged certificates and tags while charging as if it were new equipment.: videces da je MiG RSk kupovao nove delove a to sto je neko podmetnuo delove loseg kvaliteta i neispravne i falsifikovao dokumentaciju i dalje neznaci da je RSK MiG pravio avion od polovnih delova sa namerom da tako uradi te da je neko u MiG RSK propisao da se SMT pravi od polovnih delova(pojescu ceo avion - napravicemo tortu:) kao avion pa cemo je podeliti- ako nadjes negde tako nesto) ili koristio polovan avion koji je modernizovao vec da mu je podmenuto od strane fdobavljaca(od ko zna koliko firmi koje isporucuju delove) i to kada bi analizirao nije ni 10% delova koji se ugradjuju u avion.

MiG RSK je pravio nov avion i tome nema sta da se doda, sta bi rekao ako neko na primer za nasu novu Lastu 95 isporuci delove sa faslifikovanom dokumentacijom koji nisu ispravni i kvalitetni da li bi rekao sklapaju je polovnu ili avion je nov a delovi koji su neispravni bice zamenjenia onaj ko isporuci delove koji nisu kvalitetni i falsifikuje dokumetaciju pravac corka.

Zato specijalno za tebe opet citat mog teksta u kome sam se ukratko osvrnuo na to a da ti nisi imao pojma o tome a onda si poceo da pises o tome i da micitiras neke tekstove kao da sam je bez poznavanja te materije mogao pre tebe da napisem sledece:
Loes ::Sud je na primer odbacio optuzbe o losem kvalitetu MiG-29SMT i odgovornosti rukovodstva MiG RSK za to.

Glavni krivac je ispao jedan privatni biznismen koji je navodno isporucio zupcanike losek kvaliteta MiG-u...

Okreni obrni ti avioni "loseg" kvaliteta danas uspesno lete u Rusiji.


I na sve to iako sam pre tebe pisao o tome ti i dalje kazes nakon svega kazes "Trazio si dokaze eto ti." kao da sam to trazio od tebe a ne da napises gde si video da je ceo MiG-29 skalpan od polovnih delova te da vec jednom razgranicis da moze postojati i nov a star deo(star od stojanja u polici a ne od koriscenja sto bi ga odmah ucinilo polovnim) sto sam samo dao kao primer da bi malo sire sagledao celu stvar cak ni n e tvrdeci da su koristili stare a nove delove.

Nigde i doslovce nigde neces naci da je polovan airframe u pitanju kao i da su polovni delovi u pitanju od kojih je napravljen ceo avion a da nepricam svo vreme voaj sustian je prica o polovnom avionu koji je prodat kao nov.

Ko se jos seca postojao je problem i sa isporukom losih delova za Poljske MiG-29 od strane dobavljaca RSK MIG sto pokazuje da takvi incindenti mogu da se dogadjaju a opet to nista neznaci u pogledu da je kompanija namerno narucila polovne ili neispravne delove sto je notorna laz vec narucuje NOVE.

Imas li ikakakv dokaz da je avion skroz polovan kako sti tvrdio i onda modernizovan ako nemas prekini sa tom pricom.

@ray ban11

Ti imas oko za detalje ali zvanicna oznaka SMP nepostoji kod RSK MiG i avioni su po ugovoru i kroz isporuku SM a lokalna je isto kada bi neko ko je npr kupio mercedes 200D(ko ih se jos seca) dao mu naziv "mecka" medjutim mercedes niti prodaje niti ima u tom trenutku "mecku" u ponudi zato kazem lokalna. Da odem jos dalje i u selu moze biti lokalan naziv jer eto neko npr deo sela zove odredjenim imenom ali nigde zvanicno to ne postoji.

MiG bez obzira na to gde su avioni prethodno kupljeni i ciji su bili je za Peru sproveo modernizaciju do standarda SM i nigde u svojoj zvanicnoj dokumentaciji ne spominje prilikom izvestavanja o tim avionima oznaku SMP.

Cak neces naci ni da ga tako nazivaju u Peruanskom vazduhoplovstvu a ako negde imas zvanican podatak voleo bih da ga vidimo tj. gde je nastalo slovo P u MiG RSK ili na drugom mestu...

Su-30MKI (Модернизированный Коммерческий Индийский) je zvanican naziv kompanije Suhoj tako da mesanje baba i zaba se nastavlja...Ono sto je u jednoj kompaniji zvanicno u drugoj neznaci da ce tako da postupaju na kraju vec sam pisao da se gotovo sve modernizacije aviona MiG za Indijsko vazduhoplovstvo krstile oznakom UPG(MiG-21UPG, MiG-27UPG, MiG-29UPG) gde je tu slovo I(Индийский) u MiG oznakama te kako objasnjavas sto nije MiG-29SMI na primer...

Deo istorije Su-30MK i oznake I, K, M posle MK iako to nema veze sa RSK MiG i njihovim oznakama.
http://www.sukhoi.org/eng/planes/military/su30mk/history/
I kod Suhoja postoje netacno prenesene oznake kao sto je na primer Su-30MKA koji nepostoji vec zvanicno postoji MKI(A) ali to je druga tema...

Mecka ili Mercedes 200D svi se mi razumemo stvar je samo da i cemo da prihvatimo zvanicne nazive ili da teramo sa nezvanicnim imenima kako nam odgovara...nadam se samo da me niko nesvata bukvalno kada dajem neke primere.

@Leonardo
Objasni mi zasto bi neko(Alzir) potpisao ugovor od 1.3 milijarde dolara za isporuku 34 aviona SMT(oko 38 miliona dolara po komadu!!!?) koji su nastali samo kao proizvod modernizacije polovnih aviona ili mislis da su imali para za bacanje te da neznaju da kupe polovan MiG za 5-7 miliona USD i da plate modernizaciju 7-8 miliona dolara sto je oko 3 puta jeftinije od ugovorene sume?

Sto se tice proizvodnje "klasicnih" MiG-29 ona je zadnji put obavljena za vazduhoplovstvo Burme za 24 komada MiG-29SE porucenih 2009 i ta je proizvodnje zavrsena 2012 kada je pocela proizvodnja modela iz nove ujedinjene platforme.

Kako UAC opisuje sta MiG RSK radi:
• Serial manufacturing of the new unified family of "4++" generation multirole fighters consisting of MiG-29K/KUB, MiG-29M/M2, MiG-35/MiG-35D;
• Serial production of upgraded MiG-29 fighters, including the multirole MiG-29SMT and upgraded MiG-29UB fighters,
• Production of MiG-31E fighter,
• Upgrade of MiG-29 fighters family,
• Production of MiG-AT trainer of new generation,
• Production of light multirole aircraft
Pokusao sam vec da objasnim na vise nacina da se proizvodnja "upgraded MiG-29" se odnosi na poboljsanja u odnosu na prethodne verzije a ne na "Upgrade of MiG-29 fighter family" sto je posebno navedeno a odnosi se na modernizaciju postojecih aviona. Valjda cete razumeti ako dosad niste tu bitnu razliku.

Sto se tice proizvodnje SMT(napominjem da deo letilca koji je po ugovoru nije isporucen Alziru a ceo ugovor prebacen na Ministarstvo odbrane RF) i uopste kada Mig prica o proizvodnji reci ce:
Приоритетной финальной продукцией в отчетном 2010 году, были самолеты МиГ-29СМТ для ВВС МО РФ и истребители корабельного базирования МиГ-29К/КУБ для ВМС Индии.
Ili ce pak reci

"изделиям МиГ-29СМТ, изделиям МиГ-29К"

Kada MiG zeli da kaze da je izvrsena modernizacija postojecih aviona reci ce :
"Mодернизация самолетов МиГ-29"

Kada MiG prica o medernizaciji i remontu za npr Srbiju reci ce:
"восстановительный ремонт и модернизация самолета МиГ-29 в Сербии"

Kada MiG zeli da kaze sta ima u ponudi za proizvodnju reci ce:
"продвижение новых поставок самолетов типа МиГ-29 (МиГ-29Б, МиГ-29СЭ, МиГ-
29СМТ) в страны, имеющие в эксплуатации самолеты этого типа"

Kada MiG zeli da kaze koje programe modernizacije ima u ponudi reci ce:
"продвижение программ модернизации самолетов МИГ-29 до уровня МиГ-29СД,
МиГ-29СМ и МиГ-29СМТ"

I za kraj citat iz Komersanta 17.08.2013. od koga je ova diskusija pocela
"Впрочем, как выяснил "Ъ", до момента заключения контракта на МиГ-35 РСК МиГ может получить дополнительную нагрузку в виде контракта на истребители МиГ-29СМТ. По словам источников "Ъ" как в авиапромышленности, так и в Минобороны, стороны готовы рассмотреть возможность закупки партии самолетов данного типа со сроком поставки до 2016 года. Сейчас на вооружении российских ВВС состоит 28 МиГ-29СМТ. Они были переданы им в 2008 году после отказа Алжира принять их из-за претензий к качеству. После того как контракт с Алжиром, заключенный в 2006 году при участии Владимира Путина, был аннулирован, самолеты согласился взять министр обороны Анатолий Сердюков, но их пришлось серьезно дорабатывать, так как Минобороны РФ выдвинуло еще более серьезные требования, чем Алжир. Но теперь проект "СМТ" может быть возобновлен."


btw.

Pretragom nisam na forumu nasao pa cisto da napisem da pored porucenih MiG-29M/M2 koji su u proizvodnji Sirija je modernizovala 2011 4 komada MiG-29 na SM standard.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2011
  • Poruke: 5389

Vidim ja da sam se debelo zajebao sto sam tebi uopste pokusao ista da objasnim. Ti si ovde na forumu, najpametniji i jedini u pravu. Znas sve bolje nego svi mi zajedno. I budi siguran da ti ja dalje necu nista ni protivreciti ni odgovarati, sto se mene tice ti se od sada pa na dalje u pravu za sve sto kazes. Ako neko drugi ima volje neka se dalje preganja sa tobom. Ziveli

offline
  • Loes 
  • Super građanin
  • Pridružio: 25 Jun 2013
  • Poruke: 1216

Nema moja pamet veze sa tim sta MiG proizvodi i kako oznacava avione, pamet, barem ono sto je od nje ostalo:) koristim za razne potrebe tako da je ponekad moja pamet odraz moje gluposti:) a ljubav prema NVO mi je sada hobi, mada je jedno vreme bila i posao...Nije stvar u ganjanju vec u argumentima pa tako i ja npr necu vise objasnajvati sta je SMT ili SMP ko zeli i zna moze i sam da dodje do informacija i zakljucaka ili umesto toga da i dalje da koristi nezvanicne termine i proizvoljno tumaci sta jedna kompanija radi iako ono sama o tome sve lepo kaze ali treba da ima ko da procita... U zdravlje Ziveli

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2007
  • Poruke: 13939

Imaš ljudi na forumu koji prate avione i po serijskim brojevima. Do sada bi uveliko izneli podatke da su neki 'novi' SMT avioni proizvedeni.

Svi, ali svi MiG-29 koji su dovedeni na SMT standard ili nešto slično, pošto je u pitanju otvorena arhitektura, su ili polovni ili nekorišćeni, ali proizvdeni najkasnije početkom devedesetih.

U međuvremenu Indija je dofinansirala projekat MiG-29K iz kojeg su nastali M i 35, i samo ti modeli će se proizvoditi. Dok se završi AESA radar, ta SMT ili UPG i slične modernizacije će izaći iz 'mode'. Nema tu šta dalje da se priča.

Imaš pravo ostati pri svojim ubeđenjima, što je sasvim ok. Većina koja je na ovom forumu razmišljaju drugačije - SMT paket modernizacije, K/M/35 novi avioni. U suštini nebitno da bi se ovo završilo nekom svađom Ziveli

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

Napisano: 19 Avg 2013 17:46

@Loes

Evo sta kazu sami Peruanci o oznakama

Aeronaves de la Fuerza Aérea del Perú.

Citat:Fuerza Aérea del Perú. 19 cazas (8 SMP, 3 SE y 8 index 9.13). En julio 2012 se presentó la modernización de 8 cazas (6 monoplazas y 2 biplazas) al estándar SMP,La Fuerza Aérea del Perú modernizará segundo lote de aviones caza MiG-29 (Ocho unidades)

Citat:En julio del 2012 se presenta la modernización de 8 cazas MiG-29 al estándar SMP (versión con mejoras en radar y electrónica)

Citat:18 inicialmente adquiridos a Bielorrusia, de ellos dos perdidos en accidentes en 1997 y 2001, se compraron a Rusia tres adicionales versión SE. En julio de 2012 se recibieron ocho ex-bielorusos modernizados a la versión SMP (entre ellos dos biplazas,La Fuerza Aérea del Perú modernizará segundo lote de aviones caza MiG-29

trenutno raspolozive varijante u FAP

MiG-29 /dakle 9-13/
MiG-29SE /9-13S/
MiG-29SMP
MiG-29UBP

Sama oznaka je lokalnog karaktera dakle u FAP ne u RSK MiG

Citat:Rusia ya ha culminado con las entregas del primer lote de ocho MiG-29 modernizados a un estándar conocido localmente como MiG-29SMP

Arrow http://www.infodefensa.com/?noticia=la-fuerza-aere.....aza-mig-29

Dopuna: 19 Avg 2013 17:57

RSK MiG jednostavno ovu varijantu oznacava kao SMT mada on to i nije .

Arrow http://ria.ru/defense_safety/20120822/728530103.html

Inace u tekstu pise da imaju 17 S sto nije tacno jer su iz Belorusije oni dobili obicne 9-13 a iz RF tek 9-13S kojih je isporuceno 4 komada .

offline
  • Loes 
  • Super građanin
  • Pridružio: 25 Jun 2013
  • Poruke: 1216

@ray ban11

Imam jedan lep clanak o njihovim avionima pre svega o mogucnostima tj. upotrebi MiG-29 koji za varijante MiG-29 kaze: "To date Peru has Mig-29S "Fulcrum C" in the following variants: MIG-29SM/FAP (UPGRADE) MIG-29SE; MIG-29SMT/FAP (UPGRADE); MIG-29ST/FAP (UPGRADE) , MIG-29M/FAP (UPGRADE); MIG-29UB/FAP (tandem). "

A onda pored toga postoji i sledece(citiram razne izvore):
1."19 x MiG-29 . (14 index 9.13 + 2 UB + 3 SE) . (8 en proceso de modernización al estándar SMP)"
2."MIG-29SM-P de Fuerza Aerea del Perú"
3."Rusia ya ha culminado con las entregas del primer lote de ocho MiG-29 modernizados a un estándar conocido localmente como MiG-29SMP"
4."El Grupo Aéreo 6 de la Fuerza Aérea Peruana (FAP) está compuesto por 19 cazas MIG-29, parte del Escuadrón Aéreo 612, que llegaron en marzo de 1997. Ahora, según fuentes extraoficiales, se van a comprar varios MIG-29, pero nuevos. Según nuestra fuente, tendríamos planeado comprar doce MIG-29 SMT recién estrenados y que se acantonarían en Chiclayo, sumándose a los 8 Sukhoi 30, también nuevos."
5.Entonces se puede concluir que el MIG-29 SMP es una version customizada del SMT, o mejor tomamos todas las capacidades A2A del SMT, disminuimos sus capacidades de ataque a superficie y tenemos un SMP.
6.On 12 August, the Peruvian Air Force’s Chiclayo air base saw the signing of a $106 million contract on overhauling and upgrading all of the 19 MiG-29 fighters in service with the Peruvian Air Force. Work will be handled by MiG Corp. and include bringing the MiG-29 single seaters to MiG-29SM multirole fighter standard. As is known, Peru bought 16 Soviet-built single-seat MiG-29s and two twin-seat MiG-29UB combat trainers from Belarus in 1996, which were then beefed up with three new MiG-29SEs procured
directly from MiG Corp. One of the Belarus-exported aircraft was lost in a crash, with another being decommissioned later on. The Peruvian government took a decision to have the remaining 19 MiG-29s overhauled and upgraded under the $645 million Peruvian armed forces development program until 2011

Ukljucujuci i tvoj kao i naravno sve sto mozemo dobiti pregledom dokumenata peruanskog ministarstva odbrane i vazduhoplovstva i videti sta ono tamo pisu a nigde zvanicno ne spominju SMP.

Dosta kontradiktornosti reklo bi se na prvi pogled zar ne....

Na sve to imas citiran zvanican stav ili podatke iz zvanicnog dokumenta RSK MiG firme koja je radila modernizaciju i valjda zna sta je radila te valjda ona zna kako joj se proizvod zove, dakle izbor postoji i sta ko zeli prihvatice od svega navedenog a ja sam vec rekao da volim zvanicnu terminologiju a ne neku lokalnu...Zvanicna kaze SM a sve ostalo si i sam zakljucio da je lokalna tako da dalje necu ulaziti u to...


Sto se tice http://ria.ru/defense_safety/20120822/728530103.html
Ne oznacava RSK MiG vec РИА Новости - novinska agencija mislim da je upravo prenosenje vesti koje nisu bazirane na zvanicnim dokumentima ilu su cak mozda i pogresno interpretirane problem u celoj prici oko svih oznaka...

offline
  • Pridružio: 06 Maj 2013
  • Poruke: 748

Lično mislim da je kovanica SM-P nastala kao rezultat toga što kompletan posao nije završen u okviru MiG nego uz aktivno učešće SEMAN-a (Servicios De Mantimiento) (neka vrsta peruanske Mome). Pretpostavljam da su Peruanci hteli uz učešće u modernizaciji, na neki način, da usvoje neke tehnologije, a sa druge strane, Rusi su ga suptilno prozvali "SMP" nivo modernizacije, upravo zbog eventualnih rizika koji su mogli da nastanu kao posledica učešća partnera u poslu, ali ne mora da znači da sam u pravu...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1257 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 9 sakrivenih i 1202 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., airsuba, Apok, babaroga, bagor10, Bojan85, bojank, Bubimir, bufanje, cavatina, CrazyDiablo, djboj, flash12, GandorCC, Georgius, GORDI, goxin, ivicasimo, Još malo pa deda, Kubovac, kybonacci, loon123, M1los, madza, mean_machine, milenko crazy north, Milometer, moldway, nuke92, pein, procesor, radionica1, SR-3m, Srle993, Stoilkovic, Toper, vathra, vladaa012, vladulns, voja64, wizzardone, YugoSlav, zdrebac, zeo, zillbg