MiG-29 Fulcrum

1378

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Dicus  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Okt 2008
  • Poruke: 2992
  • Gde živiš: Beogard

^ Kolos + R-73 je kombinacija koje je po meni davala ogromnu prednost Migu u odnosu na konkurente. Naročito treba imati u vidu da su tada performanse raketa srednjeg dometa bile dosta lošije nego danas.


Nego, da se vratimo malo na naše:



vitez101np by Dimitrije Ostojic, on Flickr

Ziveli



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

mean_machine ::Stoji da je elektronika bila solidno losija od americke, na primer antena radara je ociti primer toga, ali veliko je pitanje koliko bi tadasnja najbolja elektronika bila efikasna u slucaju rata izmedju NATO i VarPakta, jer bi ometanje sa obe strane bilo ogromno. U tom slucaju KOLS koji MiG-29, napredan datalink i odlicne IC rakete bi doslo do izrazaja samo tako.

To se u tekstu ne pominje.


Drugar nemoj zaboraviti da su `lampasi` mnogo vise imuniji na el.ometanja tj dejstva iz domena EI-PED nego li sva ona cuda od mikroelektronike i ostalo.Takodje treba se prisetiti slucaja pilota-lovca A.Emetija koji je na ekranu radara imao podosta smetnji i sve ih uklonio ( valjda dugmetom `Zapros` na RUS ? ) a onda izvrsio zahvat jednog cilja ... a znamo da je u pitanju N019EB i da nasi nisu remontovani i sve to 99te i NATO -ov `rat zvezda` maltene ( opsta vazdusno-kosmicka bitka kako su neki nazvali vazdusne napade tj agresiju na SRJ ) ...

Prema tome kad neko kaze `e jeste zapadna elektronika je bila daleko ispred sovjetske` nek se malo vise zapita ( ne mislim na tebe naravno nego na ove lazne strucnjake ) .Uostalom ako su bili tako losi kako to oni napravise onaj mocni `Zaslon`i prateci SUV koji bi da nije bilo Tolkaceva dugo i dugo bio enigma za te iste zapadnjake ...



offline
  • Dicus  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Okt 2008
  • Poruke: 2992
  • Gde živiš: Beogard

Uh, nije baš tako, ima tu dosta više mitologije od stvarnosti. Lampaši jesu odporniji na EMP, koji je smrtonostan za tranzistorsku elektroniku, ali EMP se ne koristi za ometanje već za totalno onesposobljavanje (najčešće se misli na EMP izazvan nuklernom eksplozijom - NEMP / HEMP )

U stvarnosti prednosti koje su doneli tranzistori, a zatim digitalni računari i na kraju upotreba DPS-a (Digitalno procesiranje signala) su neuporedivo veće od bilo čega što bi moglo da se navede u korist "lampaša". Tako da ta priča ne pije vodu.

Šta je Emeti video ne znam, verujem da je imao ometanja, ali sumnjam da je ikako mogao da utiče na njih. Inače svi postupci Emetija tokom leta su za svaku pohvalu, vidi se da je čovek bio znatno edukovaniji od nekih drugih pilota.

Problem cele serije N019 osim što se u startu nije radilo o baš zadnjoj reči tehnike je Adolf Tolkačev, čovek koji je otkrio sve tajne radara amerikancima još u ranoj fazi produkcije.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

Dicus ::^ Kolos + R-73 je kombinacija koje je po meni davala ogromnu prednost Migu u odnosu na konkurente. Naročito treba imati u vidu da su tada performanse raketa srednjeg dometa bile dosta lošije nego danas.

:


Tacno ,do pojave AIM-120 ( mada prve varijante i nisu nesto posebno bolje od onih sa PARS ) po jednoj americkoj analizi nastaloj nakon zalivskog rata i poredjenja tadasnjih dejstava protiv Iracana sa mogucim scenarijem na nebu iznad Evrope ( pogotovo centralne a znamo da su Sovjeti samo u DDR imali cak 8 pukova 29 -ki ) eto po Amerima NATO -vci ne bi dobro prosli protiv Sovjeta a u vrhu interesovanja tj obrade te analize su bili upravo NSC ( naslemna nisanska sistema ) i rakete R-73 .

Navodno bi se u prvim talasima moguceg sukoba lansirali plotuni raketa srednjeg dometa ( rakete veceg /velikog dometa su imali u pravom smislu samo Su-27S/P pored 31 -ca naravno a pitanje bi bilo upotrebe F-14 sa Finiksima zbog odbrane NA )

Onda se kaze kako bi nakon energicnih anti-raketnih manevrisanja sukobljene strane na nebu bile prinudjene da ulaze u BVB a ti vec Sovjeti imaju znacajnu prednost zbog manevraskih sposobnosti MiG-29 i Su-27 ( 2 puka u Poljskoj ) i posebno zbog NSC `Schelj-3UM` i R-73 .

Zakljucak je bio da bi ovi sto opsluzuju na stajankama aerodroma VU imali pune ruke posla sa crtanjem simbola oborenih aviona na svojim lovcima ...Analiza ja bila usko-strucna i bavila se samo domenima vazdusnih borbi bez govora o bilo kakvom globalnom ( atomskom ) ili kopnenom ratu na prostorima S.Evrope ...

Sa pocetka 90-tih ,u jednom od vazd. casopisa ..AFM ili `Combat Aircraft` ( mislim ovaj drugi )

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

Dicus ::Uh, nije baš tako, ima tu dosta više mitologije od stvarnosti. Lampaši jesu odporniji na EMP, koji je smrtonostan za tranzistorsku elektroniku, ali EMP se ne koristi za ometanje već za totalno onesposobljavanje (najčešće se misli na EMP izazvan nuklernom eksplozijom - NEMP / HEMP )



Tako je ,EMP je nesto drugo od ometanja ali je bilo govora o ometanju a ne EMP .Slucaj Emetija pokazuje da se smetnje/ometanja mogu odbaciti i nastaviti sa zracenjem ( Izlucenie ) isto tako i sa otkrivanjem/pracenjem i zahvatom izabranog cilja ...e sad konkretno sta se tacno zbilo ne znamo naravno ali ono kako je opisao govori u prilog pomenutom .

Dakle u pravu si ..EMP je nesto sasvim drugo u odnosu na smetnje ( PED ) ...

offline
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 12561

ray ban11 ::
Drugar nemoj zaboraviti da su `lampasi` mnogo vise imuniji na el.ometanja tj dejstva iz domena EI-PED nego li sva ona cuda od mikroelektronike i ostalo.


Radari u MiG-29 i Su-27 nisu lampasi.

ray ban11 ::
Prema tome kad neko kaze `e jeste zapadna elektronika je bila daleko ispred sovjetske` nek se malo vise zapita ( ne mislim na tebe naravno nego na ove lazne strucnjake ) .Uostalom ako su bili tako losi kako to oni napravise onaj mocni `Zaslon`i prateci SUV koji bi da nije bilo Tolkaceva dugo i dugo bio enigma za te iste zapadnjake ...


Jeli drugar jel imas predstavu koliki je to radar Mr. Green

Zaslon nisi mogao da spakujes u Su-27, to dovoljno govori.

Ne bih sad da ulazim u dublju tematiku, jer ne znam ali me ne bi cudilo da je B-1B imao manji pesa radar hocu reci minijaturnije izrade iako je bio veci. Na kraju krajeva sredinom ili krajem 1980tih napravljen je prvi leteci AESA radar, demonstrator za ATF. Da je SSSR opstao budi siguran da bi F-22 bio pre zavrsen naravno sa AESA radarom iako su moduli bili preskupi (pominjalo se oko 10.000dolara na pocetku 1990tih).

offline
  • Dicus  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Okt 2008
  • Poruke: 2992
  • Gde živiš: Beogard

ray ban11 ::Slucaj Emetija pokazuje da se smetnje/ometanja mogu odbaciti i nastaviti sa zracenjem ( Izlucenie ) isto tako i sa otkrivanjem/pracenjem i zahvatom izabranog cilja ...

Svaki radar u jednom trenutku postaje imun na ometanje, to jest može da detektuje refleksiju mete i pored aktivnog ometanja. To se dešava kada je cilj toliko blizu da signal njegove refleksije postane dovoljno jasan da ometanje nije efektno. To se u terminologiji naziva "burn-through" distanca.

Naravno AESA radari su znatno odporniji na ometanje, a hipotetički i sami mogu da se koriste za aktivno ometanje...

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

@mean_machine

Citat:

Radari u MiG-29 i Su-27 nisu lampasi.



Kasegrejnova antena radara N001 `Mac` identicna anteni radara N019` Rubin` ,pogledaj ih dobro Wink




Citat:The N001 radar for the Su-27 was designed by Viktor Grishin. Pushing the state of the art for the USSR, the original design, known as Myech, was supposed to draw heavily on technologies developed for the experimental Soyuz radar program led by NPO Istok. It was intended to have a great deal of commonality with the MiG-29's N019 Rubin radar.

Phazotron's N019 had already reverted back to an improved version of the Sapfir-23ML's twist-cassegrain antenna to replace its problematic flat-plate antenna. It was decided therefore to use major components from the N019 radar, including a scaled-up copy of its twist-cassegrain antenna and the TS100 processor. By March 1983, the redesign was complete, though the resulting radar was nowhere near as good was intended. Instead of 200km, detection range barely reached 140km even against a large bomber.


Arrow http://toad-design.com/migalley/index.php/jet-aircraft/mig29/mig29-n019-radar/

Da ponovimo podatak A. Radica ... svapska 29 ka / 9-12A/ je otkrila F-16 u PPS( rezim Vstrecia ) na 150 km

Smile

offline
  • flysky  Male
  • Zaslužni građanin
  • Nikola
  • Pridružio: 26 Dec 2012
  • Poruke: 513
  • Gde živiš: Srbija

Mig-29 (9.12) Fulcrum A RF-92178 02 Blue. Astrakhan based from 4.GTsPAV. This aircraft came in from Kubinka where it was overhauled recently. It joined the other Astrakhan Fulcrums which were temporary based at Chkalovskaya to 'form' the '7' in the sky over Moscow during the parade. It seems that Astrakhan is the last base still operating the 'old' Fulcrum A models.


offline
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 12561

ray ban11 ::@mean_machine

Citat:

Radari u MiG-29 i Su-27 nisu lampasi.



Kasegrejnova antena radara N001 `Mac` identicna anteni radara N019` Rubin` ,pogledaj ih dobro Wink



Lampaš, misli se na koriscenje vakumskih cevi za elektorniku samog radara, u slucaju MiG-29 i Su-27 koriste se poluprovodnici, moguce da su se i kod MiG-23 koristili jer bi lampas slicnog dometa kao Safir-23 zahtevao znatno vise prostora.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 863 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 7 sakrivenih i 817 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, aleksandarbl, Bloody, Bubimir, crnitrn, Djokislav, DonRumataEstorski, flash12, FOX, HrcAk47, Insan, JimmyNapoli, Kubovac, laganini123, laki_bb, mikrimaus, milenko crazy north, Milometer, mocnijogurt, nemkea71, Niko Bitan, nuke92, opt1, pein, raso7, Raso75, Ripanjac, Sir Budimir, slonic_tonic, Srle993, t84dar, Tragač, vathra, vlajkox, W123, wolf431, zdrebac, zillbg, |_MeD_|