MiG-29 Fulcrum

1373

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24370

^

Sankcije ,dugotrajni medjunarodni pritisci ,odbojnost politickog rukovodstva prema RV-PVO i onda na kraju i NATO-agresija ..sve je to dovelo do ovog sto se ima sada .. Pomenute drzave to nisu imale proteklih 20-25 godina zato su im VS-e sad takve kakve jesu u odnosu na V-PVO ( od nedavno RV-PVO VS )

Mozda je i bila ali je zaista odlicna ova ... Smile



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10347

topalovicdj ::ma pustite coveka,sta ga napadate.Pa mi i od 87 kada su poceli stizati nismo imali toliki nalet na L-18.koliko smo leteli 90-tih,jesu bile sankcije ali se vlast vozikala kao i danas a za letelice nema.O piro patronima,akumulatorima i da ne pricamo.Pogledajte Poljacima unutrasnjost kaponira i hangara.....a kako izgleda nas hangar gde cami ona sto ne leti.Da su bogatiji od nas jesu ali i da imaju vecu tehnicku kulturu od nas imaju.Sta tek reci o SU-22M4 koje Poljaci cepaju za medalju.Mi tri dana kupujemo M2,pa posle mac,nema se para a ima za ovo vozikanje i bivsih i sadasnjih politicara.
pozdrav Djordje


Tako je, a veliki plus Poljacima ide i za osvajanje remonta MiG-29.



online
  • nebkv 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 30 Mar 2007
  • Poruke: 3116

ray ban11 ::topalovicdj ::Pa mi i od 87 kada su poceli stizati nismo imali toliki nalet na L-18.

Kad smo kod naleta ( prosecan godisnji nalet po pilotu ) pilota 29 -ki u poljskim VS-ma evo nesto iz jednog starijeg dokumenta

Citat:By comparison, in 1998, Polish MiG-29 and MiG-21 pilots had approximately 40 hours a year and Su-22 crews averaged 60 hours per year. This is significantly less than the NATO standard of 180 hours annually.3 However, after joining NATO, Polish pilots from IRF and RRF units accomplished 120 flying hours per year, which is much better but still below the NATO minimum.

U pitanju je jedan tekst iz 2002 ( tada su imali 22 aviona ,18 9-12A i 4 9-51 od cega je 10 iz Ceske )

Nasi piloti-lovci na 29 -ma su u periodu 1987-1992 ,da ponovimo imali nalet i preko 120h ( instruktori i do 150h godisnje )

Da Ray ali greska je porediti nas nalet i njihov u razlicitim periodima.Mi smo 1998 a posebno 2002 imali mizeran nalet tako da je i tih njihovih 40 sati bila naucna fantastika za nas u tom periodu
Verovatno su i oni imali krajem 80tih solidan nalet kao i mi

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24370

^

Dobro ... ali je poredjenje bilo u smislu da su i nasi i njihovi piloti do pocetka 90-tih imali od prilike isti taj nalet ( u VU je to za pilote-lovce bilo 100-120 h godisnje ) a kasnije 90-tih nasi nisu mogli da prate i onih 40 h zbog predhodno navedenog ...

No da se mi vise bavimo stanjem u sad RV-PVO koje je jos nazalost na niskom nivou kad su ovi segmenti u pitanju ...

offline
  • flysky  Male
  • Zaslužni građanin
  • Nikola
  • Pridružio: 26 Dec 2012
  • Poruke: 513
  • Gde živiš: Srbija

Citat:Nema tu niklakve razlike u pristupu, vec ima jasne razlike u bogastvu doticnih drzava i mogucnosti odrzavanja istih. Plus nekome je u interesu da to tako i ostane.
Sta mislis da mi ne bi mogli tako isto da odrzavamo nase mig 29 da imamo para ko poljaci i da mi nemamo kulture u istoj...mani me te price, koja je prezvakana 100000000 puta.


Poštovane kolege, zaista neznam čemu toolike kritike. Svakako da mi je SRCU draža dok sam živ naša avijacija nego figutativno rečeno svo vazduhoplostvo sveta. Kamo sreće da od jezivih sankcija do stravične Nato agresije nikada nije došlo ! De fakto time je drastično desetkovano naše vazduhoplopstvo u svim sferama. Ja govorim o TT kulturi koja nepodrazumeva novac već krajne odgovoran i posvećen odnos ka tehnici kao i državom koja stoji iza svog vazduhoplostva. Odlično znam u kom su stanju i kako izgledale naše MIG-29-ke (14 + 2 ) i u kom su "stanju" bez iole ozbiljnih rezervnih delova i bojevih kompleta do silnih uređaja avionike koji su posle skidanja, provere ili moguće zamene vraćane u letilice "na časnu reč". Piloti su imali savim solidnu trenažu i dovedeni do borbeno osposebljinih pilota u svakom kontekstu. Već negde od 1992-3 drastično se zanemaruje logistika i time direktno ugrožava TT ispravnost letelica . Ako neko kaže da su pokojni heroji Milenko, Zoran .... poletali 1999 u ispravnim letelicima i tvrdi da je još tada do današnjih dana išta krucijalno urađeno da se promeni svest - odgovornost ka TT ispravnosti letelica bez obzira na promene vlasti povlačim reč.

Svi znamo kada i kako su remontavni 5. preostalih MIG-29-ki i u kom su stanju danas . Dovoljno je ovlaš baciti pogled na ne tako davno remontovani MIG-29 18101 , stravičnu kanibilazaciju, sam izgled hangara ... do "uređenosti" zbrda-zdola remontnog zavoda MOMA.

Ono što se ima, to se POŠTUJE i na adekvatan način čuva. Rekao sam : Srce aviona je motor a duša je PILOT. Ako grešim ispravite me ! Ne, nikako , nepada mi na pamet da krivim pilote niti zemaljski kadar, već vojni vrh koji decenijama u mutnim politikanskim vodama gura vazduhoplostvo pod tepih, kao i oficirki - komandni kadar koji je dužan da stane ispred svojih pilota i neraskidive celine a to je obučen zemaljski kadar i planski organizovana logistika. Decenijama ustoličena politika nezameranja i skupljanja politikanskih čvaraka dovela je do blago rečeno NEODGOVORNOSTI . Uz poštovanje svih rodova, svakog vojnika, biti pilot je ELITA. Gde prolaze moralno-politički podobni a oni koji vuku, žele i mogu ostaju na pravdi Boga na periferiji, kada se dozvoli da spadnemo na bruku i sramotu nemanja guma, piropatrona, akumulutara za broj aviona meren prstima jedne ruke (što je nazabeleženo u istoriji iole ozbiljnih vazduhoplopstava) , neminovno dolazi do demolarisanja.

Da uopšte neidemo u daleku istoriju. Kako je moguće da niko , ama baš niko iz 204 eskadrile , mislim na komandni vrh , blagovremeno ne alarmira na sva zvona vrhu države : NEMAMO AKUMULATORE ; da neširim dalje ... ? Kako je moguće da piloti-oficiri , koji su dužni da progovore stoje pognutih glava, bez reči ispred ministra "lovne" avijacije ? U današnjim uslovima, zbog tolikog javašluka za mene je ma koliko bombastično zvučalo, svaki pilot koji uopšte poleti na MIG-29-kama heroj ( naježim se i na pomisli na MIG-21-ce). Rekao sam i stojim iza stava da faktor PILOT = vrhunski obučen pilot u punoj trenaži sve i sa besprekorno ispravnim MIG-29-kom (MIG-29 A) pogotovo u pari sa raketa R-73 i R-27 , pre će da izađe kao pobednik u odnosu na naprednije-modernizovane letelice sa pilotom(ima) u slaboj trenaži. Zaista neznam šata je tu loše u ovom stavu - mišljenju ?

Najbolji primer šta je vrhunska trenaža pokazao nam je pokojni general-pukovnik Ljubiša Veličković u priznaćete solidnim godinama. Večna mu slava kao svim palim Vitezovima i čuvarima našeg neba. Demo let za primer i ponos ! >



Hvala puno na postavljenoj fotografiji ; Tu sam tik , najviši rastom kraj usta topa >



Sigurno našim pilotima želim SAMO I JEDINO DOBRO ! Ako je moj greh što sam naveo nivo tehnološke razine poljskih MIG-29-ki izvinjavam se !

Svesno ponavljam : TT kultura se ne kupuje novcem !

Što se tiče naših Viteza i ne samo njih, političari dolaze i odlaze ; Verujem da konačno dolaze bolja vremena za 204 eskadrilu i da će piloti konačno biti više u vazduhu nego za trenažerom.

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Данас је СРЦЕ авиона радар који поседује као и ракете које носи под крилима...МиГ-29 поодавно нема ни једно ни друго, већ само будале за палицом које их терају...Без модернизације свега, то је само канта и ништа више...


ТТ култура се купује новцем, јер ако исти имаш у довољним количинама, имаш и могућнсот да максимално одржваш своје авионе, а самим тим и да ти пилоти имају налет који треба да имају, а то је преко 120 сати годишње...

Нема шта да се пита командни кадар било које наше јединице, јер ДРЖАВА неће да помогне, јер опет тако неко хоће са стране да МИ немамо ништа.

offline
  • flysky  Male
  • Zaslužni građanin
  • Nikola
  • Pridružio: 26 Dec 2012
  • Poruke: 513
  • Gde živiš: Srbija

Citat:Данас је СРЦЕ авиона радар који поседује као и ракете које носи под крилима...МиГ-29 поодавно нема ни једно ни друго, већ само будале за палицом које их терају...Без модернизације свега, то је само канта и ништа више...

Savremeno vazduhoplopstvo i duel neminovno donosi razvoj moderne avionike, optoelektronike, OLS , sistema ometanja , unapređenje aerodinamike, manevarbilnosti, nove generacije pogonskih grupa modularne izgradnje većeg životnog veka ( primer na MIG-29-ki od RD-33 do RD-33MK a razvija se i dalje) , nove generacije raketa V-V kao i V-Z većeg dometa i znatno većih brzina gde dominira princip ispali i zaboravi), novi RAM namazi radi smanjenja radarske vidljivosti i naravno što se tiče radara od prvih Phazotron N-019 i njihovih modernizacija došli smo do čitave palete novih modularnih radara Zhuk M -AE ... , ne samo većeg dometa, nego i znatno otporniji na ometanje); > Sve je potređeno cilju : Prvi vidi-uoči , prvi ispali ! To je neosporna činjenica.

Sve je ovo neraskidivo povezovano i čini napredni višenamenski avion. Praktično smo od startnih MIG-29-ki čija je osnovna namena bila uloga frontovskog lovca došli do nove generacije 4+ višenamenskih aviona na postulatima iste arodinamičke osnove sa poboljašanjima u verziji MIG-29 KUB i MIG-29 M2 (koreni u prethodniku) ... sa većom površinom krila, boljom arhitekturom krila do repnih površina (kasnije radi unifikacije dobija naziv MIG-35 ) .

Želim da kažem da je razvoj neminovnost , ali da je vrhunski pilot u maksimalnoj trenaži taj koji pogotovovo na MIG-29-ki svojim iskustvom i veštinom sve i da samo na kratko uključi radar , može u pasivnom modu da se prišunja i naprednijoj letelici. A takvih pilota i te kako ima i sigurno nisu "budale za palicom koji lete na kantama" .

Međutim reći da MIG -29 nema ni jedno ni drugo i da su piloti u visokoj trenaži na MIG-29-kama koji lete starije verzije ( a njih je sigurno minimum 70%-80% gledajući koliko pilota širom sveta leti na istom ) "budale za palicom koje ih teraju" je krajnje nipodaštavanje i nonsense ! Shocked

Dokle god svetskim nebom lete PILOTI (faktor čovek) a ne dronovi , dokle god se pita : IMA LI PILOTA U AVIONU ? ... Prva pomisao pilota je ispravnost, pouzdanost pogonske grupe, pa tek potom neminovno avionike-sigurne komunikacije, data linka i apsolutno RADARA . Tačno, danas je stepen automatizacije ogroman, sa ciljem što manjeg psiho-fizičkog naprezanja pilota, ali su i dalje OČI i ljudski MOZAK ti koji odlučuju. Neminovno tu dolazi SPREGA svega gore pomenutog i apsolutno zbog prioriteta prvi vidi - prvi ispali rakete bilo kraćeg dometa (R-73) jer je dogfight i pored sve moguće napredne avionike shodno stepenu obučenosti-inteligencije i veštine pilota realnost i naravno nove generacije raketa R-27 , pogotovo R-77.

Kratki, delimičan pregled razvoja radara namenjenih za MIG-29 :







Polska modernizacija N-019 (Long Range) >



Nova generacija Zhuk modularnih radara (samo deo) ; Tehnloški razvoj u svim sferama je neminovno učinio svoje da bi od prvih N-019 za ~30 godina ugledali AESA što je u vreme rađanja MIG-29-ke bila daleka budućnost. Sa istog aspekta treba i gledati razvoj od prvih R-60, R-73 ... čitave lepeze novih R-27 a naročito R-77 .



Citat:Нема шта да се пита командни кадар било које наше јединице, јер ДРЖАВА неће да помогне, јер опет тако неко хоће са стране да МИ немамо ништа

Dolazi vreme kada će napokon da se pita pilotski kadar, ma koliko to nekome delovalo utopistički jer će država i te kako (makar skromno) da pomogne ne iz ljubavi ka vazduhoplovstvu već radi skupljanja političkih poena ( politaičar(i) tačno biraju tajming da demagoški - medijski kad im odgovara ispune obećanja) a takođe neko i te kako bitan - iznutra želi da mi konačno imamo NEŠTO! Nekažem toliko na sva zvona najavljen MIG-29M2 ali skromnije verzije , npr SMT vrlo moguće . Otom - potom . Vazduhoplostvo i lovačka komponenta RV i PVO Srbije ma koliko to neko želeo, neće se ugasiti !

Takođe TT kultura koja je nekima toliko mrska , nepodrazumeva novac , već DOMAĆINSKO I ODGOVORAN ODNOS ka tehnici i resursima koje raspolažeš . TT kultura podrazumeva uređen sistem odgovornosti, poštovanja koji je "sistem lezi hlebe da da jedem" uništio. Uz domaćinski i odgovran odnos sa postojećim resursima , danas sigurno nebi spali na ovako niske grane. Međutim , sve se menja i ništa nije večno, niti bogom dato.

2012 čuli smo obećanu-politikansku "renesansu" sa novim MIG-29 M2 (MIG-35) >



Kada zatreba, medijskom politikanskom šminkom i par MIG-29 SMT-a mogu da se oboje u zadnju reč tehnike i dosledno drži pravac "reformi" >

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Nije mi samo jasno zasto se po 1000000000 put sve ovo ponavlja. O ovon avionu se sve zna vec. Da je kanta jeste jer da bi bio dobar mora da se modernizuje. Ne samo elektronika vec i zastarele rakete koje isti nosi. To sto je on nekada bio, vise nije.

Pisali su ti ovde da je dobar za patroliranje u mirnodobskim uslovima, dok u savremenom ratu nema sta da trazi.

Mani me price o silnim radarima od kojih je koliko uslo u upotrebu? Cak ni VVS nece te vec savremenije radare. Da budem iskren VVS NECE MiG 29, vec to tako hoce vrh drzavni, da bi mogli da ga prodaju drugima. Jer kopile koje nece rodjena drzava nece ga ni stranac kupiti.

I mani me te price doce do promena u Srbiji i kupovace se za vojsku. Jel tebi jasno da smo kolonizovani i da se nista vise ne pitamo. Vojska je svrseno proslo vreme sa muzejskim primercima naoruzanja....

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Миллерово, 2015

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2007
  • Poruke: 13939

@sremac983,
situacije jeste takva da će se do 2018 uložiti u vazduhoplovstvo ili će se staviti katanac na tu priču.

Provblem sa MiG-29 u VVS proizišao je iz relativno skromne potražnje tokom '90 i posle. Bolji dani za kompaniju MiG su počeli kada su Indijci tražili rešenje za svoje nosače aviona. Inače Rusi ne uvode u naoružanje ništa eto reda radi, već da bi to koristili i ukoliko zatreba upotrebili u nekom sukobu. Najavljeno smanjenje na 800 borbenih aviona, a pogledaj koliko je MiG-29/35 predviđeno da unaprede i kupe.

MiG-29SMT uz neki nišanski kontejner je savremen avion u rangu velike većine modernih aviona koji se koriste širom sveta. Mana u odnosu na nove K i M mu je kraći životni vek zmaja i motora koji su ugrađeni u njih, ali je zato agilniji i pokretniji od novih verzija. Barem dok ne dobiju još novije, jače motore (oko 95 kN). Nema nikakvih prepreka da se dalje unapredi avionika kod SMT. Pogledaj modernizaciju UPG za Indiju.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1206 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 5 sakrivenih i 1164 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: anta, Brana01, CikaKURE, Dannyboy, deimos25, Dimitrise93, djboj, DragoslavS, dushan, Excalibur13, HogarStrashni, ikan, ivan1973, Karla, Krvava Devetka, kubura91, laurusri, Lazarus, madza, MB120mm, mercedesamg, Mi lao shu, muaddib, nebkv, Oscar, Panter, pein, Pikac-47, procesor, sovanova95, Srle993, stalja, Tvrtko I, vladulns, zillbg, |_MeD_|, žeks62