MiG-29 Fulcrum

1372

MiG-29 Fulcrum

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 96554

^^^Evo i slika:
Citat: 50-ая Авиабаза. Мачулищи.




ostatak foto reportaze

Arrow http://ru-aviation.livejournal.com/3281573.html



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • flysky  Male
  • Zaslužni građanin
  • Nikola
  • Pridružio: 26 Dec 2012
  • Poruke: 513
  • Gde živiš: Srbija

Fenomenlni Poljaci na MIG-29-kama ! Biti zemlja članica Nato a održavati MIG-29-ke na ovako visokoj TT razini je poduhvat i primer šta je to TT kultura, odgovornost , organizacija i poštovanje svoga vazduhoplovstva. Tačno imaju kao temelj vrhunsku logistiku i izuzetan remontni zavod u koga je ulagano plsmaski i sistematski. Neznam koja zemlja u svetu (naravno sem Rusije) drži na ovako visokoj TT razini MIG-29-ke . Poljski piloti delom pokazuju da i bez uveliko modernijih verzija MIG-29-ki vrhunskom trenažom, krajne odgovrnim pristupom ka tehnici u svim segmentima, što se tiče MIG-29-ke spadaju u svetski vrh. Dovoljno je uporediti Poljske MIG- 29-ke i Bugarske ili ti pak Slovačke MIG-29AS pa videti figurativno rečeno dijametrlno različit pristup odnosu ka MIG-29-kama.

Kada vojna avijacije Srbije dostigne ovakav nivo TT ispravnosti, sve i sa minornom postojećom flotom (mada je u indiciji nababavka još jednog jednoseda i dvoseda uz produženje resursa par MIG-21-ca), tek tada možemo govoriti da imamo u punom smislu lovačku avijaciju koja zahvaljući odgovornoj logistici i odnosu - poštovanju države čini da su isti više u vazduhu nego prizemljeni.

Svojom su pameću i posvećenosti iz radara N-019 izvukli maksimum. Praktično od nove avionike "jedino" nova komunikaciona oprema i identifikator (svoj-tuđ) po Nato standardima. PRIMER da i bez donjih novih MFD-a (multifunkionalnih displeja) uz besprekorno održavanje i sa garavim RD-35 sa OLS i raketama R-73 + 27 bez obzira što se radi o prvim verzijama MIG-29-ka sa vrhunski obučenim pilotima, velikim fondom naleta, delom pokazuje i dokazuje da je MIG-29-ka i dalje u svetskom vrhu i manevarbilnošću, agilnošću, velikom brzinom uzdizanja, sa izuzetno malim borbenim okretom + manevar zvono, kobra ... koji ma koliko nekome deluju trivijalno i te kako mnogo znače u borbenoj primeni. Imaju i tu privilegeliju da dobro poznaju modernu avioniku F-16-ca (blok 52) i da uporedno vide koliko je neuporidivo skuplje ne samo održavanje F-16-ca već i čas naleta. Nije slučajno što ih uglavnom viđamo više u MIG-29-kama nego F-16-cama. Takođe sam mišljenja da je još daleko vreme da se "zaboravi" na dogfight. Vrhunski-utrenirani, uigrani piloti sa parom MIG-29-ca naći će načina da priđu i znatno tehnološkim naprednijim avionima novije generacije. Neko je mudro rekao : Motor je srce aviona ali je duša PILOT !

Izuzetni Poljaci na MIG-29-kama >



Svesno sam iz gornjeg videa izvukao par divnih detalja MIG-29-ki >









Ko nebi poželeo da poleti u ovoj predivnoj eskadrili ?



Radi poređenja ; Pogledajmo aprilski snimak bugarske MIG-29-ke i gostiju sa F-15 cama >



offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Nema tu niklakve razlike u pristupu, vec ima jasne razlike u bogastvu doticnih drzava i mogucnosti odrzavanja istih. Plus nekome je u interesu da to tako i ostane.
Sta mislis da mi ne bi mogli tako isto da odrzavamo nase mig 29 da imamo para ko poljaci i da mi nemamo kulture u istoj...mani me te price, koja je prezvakana 100000000 puta.

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

И да мани ме те приче, како су то добре 29тке и без модернизације. Не, браћала, то су обичне кршине заостале једно 25 година за новим авионима по питању радара.

То пије воду код неуког народа, не и код нас који се колико толико више разумемо по питању авиона и авијације од тог обичног народа.

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 939

@flysky

Ako se tako divite Poljacima sta bi tek trebalo reci za Nemce i njihovu upotrebu MiG-29 tokom 90-ih???
Bez PREMCA (uz Indiju) - najveci broj sati naleta godisnje po avionu i najveca ispravnost (ako ne racunamo zemlju proizvodjaca tj. SSSR i Rusiju) uz OGROMAN broj vezbi sto sa Amerikancima (i njihovim najmodernijim avionima u to vreme), sto sa drugim clanovima NATO-a.

I to niko da POMENE, al vazno je da su Poljaci uhvatili "Boga za *uda " i da rade ono sto niko drugi sem Rusa nije sposoban (jes kada bi se salili)!To sto vi vidite kod Poljaka se moglo videti na Batajnici vec 1988/9 godine.Dakle moram da vas razocaram - oni ipak nisu "izmislili toplu vodu"!

Indija uz sve zavrzlame sa Rusima ("redovna" kasnjena oko isporuka delova - narocito tokom 90-ih i neki drugi logisticki problemi) ima mocnu flotu 29-ki.Svakako nisu losiji od Poljaka kada se pogleda nalet, modernost flote i obucenost kadra (imaju taj avion skoro 3 decenije u upotrebi)...

Sta cemo sa Belorusijom???Ne bih bas rekao ni da su oni losiji od Poljske u odrzavanju (a pogotovu kada se uzme u obzir i izvedena modernizacija) i upotrebi MiG-a 29....

U "zapadnim" zemljama (tipa Holandija, Finska isl.) niko ne pravi "senzaciju" od "normalnih" stvari.
A "normalno" je da kod njih F-16 ili F-18 bez problema ubiju 150h godisnje, da je u bazama sve zategnuto pod konac, da se piloti obucavaju prema savremenim programima isl...

Ali avaj, oni ne "voze" MiG-29 (prema tome "po defaultu" nisu interesantni)....

P.S: Poljacima svaka cast, ali to sto oni rade je normalno (ni manje, ni vise od toga).Druga je tema sto kod nas neke bazicne stvari (temelji modernog odbrambenog sistema) vec 25 godina NISU "normalne" (a bile su do 1991.)...

online
  • goxin 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 20 Dec 2013
  • Poruke: 7586
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Ne modernizovan MIG 29 moze da sluzi samo u miru za AIR policing i za bombardovanje klasicnim bombama u ratu. Sve ostalo je isprobano '99 . Nije imao sansi. Slava Herojima

offline
  • Pridružio: 05 Mar 2006
  • Poruke: 659

ma pustite coveka,sta ga napadate.Pa mi i od 87 kada su poceli stizati nismo imali toliki nalet na L-18.koliko smo leteli 90-tih,jesu bile sankcije ali se vlast vozikala kao i danas a za letelice nema.O piro patronima,akumulatorima i da ne pricamo.Pogledajte Poljacima unutrasnjost kaponira i hangara.....a kako izgleda nas hangar gde cami ona sto ne leti.Da su bogatiji od nas jesu ali i da imaju vecu tehnicku kulturu od nas imaju.Sta tek reci o SU-22M4 koje Poljaci cepaju za medalju.Mi tri dana kupujemo M2,pa posle mac,nema se para a ima za ovo vozikanje i bivsih i sadasnjih politicara.
pozdrav Djordje

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Приморско-Ахтарск
2015

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

topalovicdj ::Pa mi i od 87 kada su poceli stizati nismo imali toliki nalet na L-18.

Kad smo kod naleta ( prosecan godisnji nalet po pilotu ) pilota 29 -ki u poljskim VS-ma evo nesto iz jednog starijeg dokumenta

Citat:By comparison, in 1998, Polish MiG-29 and MiG-21 pilots had approximately 40 hours a year and Su-22 crews averaged 60 hours per year. This is significantly less than the NATO standard of 180 hours annually.3 However, after joining NATO, Polish pilots from IRF and RRF units accomplished 120 flying hours per year, which is much better but still below the NATO minimum.

U pitanju je jedan tekst iz 2002 ( tada su imali 22 aviona ,18 9-12A i 4 9-51 od cega je 10 iz Ceske )

Nasi piloti-lovci na 29 -ma su u periodu 1987-1992 ,da ponovimo imali nalet i preko 120h ( instruktori i do 150h godisnje )

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 939

A da bi nasi piloti imali tih 120-150h u periodu 1987-1992 MORALI su imati i dobar tehnicki kadar koji je to sve opsluzivao!

Dakle prica o "tehnickoj kulturi kadra" se moze svesti na to da kod nas 25 godina nije ulagano u kadar i opremu pa smo docekali da nas Poljaci i neki drugi koji su tada bili iza nas (i po organizaciji vida, kriterijumima pri selekciji, pilotiskim i tehnickim skolama i mnogim drugim stvarima) u medjuvremenu prestignu.

Nisu nasi ljudi nista prirodno "gluplji" od Poljaka, Indijaca i ostalih....
Platite ih posteno, edukujte, dajte im sredstva za rad i stavite ih u dobro organizovan sistem i videcete kako umeju da budu vrlo produktivni i "tehnicki kulturni"....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 884 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 1 sakriven i 876 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Fabius, goxin, Marko Marković, opt1, Romibrat, SR-3m, TBF1D