MiG-29 Fulcrum

2004

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24370

Kazete da ste gledali one kadrove lansiranja R-27R ,osuli paljbu po meni ,pa jel iko od vas pogledao mozda dokumentarac iz kojeg su ti kadrovi ?

Citat:Sto se ovih kadrova tice....
Arrow https://www.mycity.rs/must-login.png
... poticu iz dok. filma na Diskaveriju , moment plotunskog lansiranja R-27R i R-73 od 17te min :


Da li je iko pogledao kadrove plotunskog lansiranja 2x R-27R i 2x R-73 ???Zasto su u kadrovima koji su naknadno ubaceni tj montirani u reziji rakete R-60M kojih uopste i nema u kadrovima ? Niste to ni pogledali ali ste zato na osnovu onih kadrova sa franc. prevodom zakljucili da se R-27R lansira i cilj gadja u nisanskom rezimu. E nece da moze ...

Obratite paznju na daljine do cilja ,na skali tekuce daljine i shvatite da kad se neki cilj gadja na manjim daljinama sa R-27R1 pilot je duzan ako ga izgubi tokom auto-pracenja da ga vrati u zonu osm. polja ( to vam je ono `radar envelope` ) ,da bi obezbedio Podsvet u tom rezimu a ne u nisanskom ,u zahvatu .U konkretnm slucaju se desilo plotunsko lansiranje navedenih raketa ali nema kadrova IPV sa datom indikacijom .
Isto tako skrenucu paznju. Imamo primer gde Zeka_Peka postavlja pazite jos rece `Upustvo za upotrebu R-27ER kod MiG-29S` ali bas tako doslovce ,evo pogledajte :

Zeka_Peka ::
Uputstvo upotrebe R-27ER na avionu 9.13S:
"Максимально возможные превышения и принижения цели приведены в табл. ракете предусмотрена работа с уменьшенной вдвое частотой повторения импульсов подсвета цели РЛПК, что позволит осуществить одновременное наведение двух ракет на две цели. Однако в СУВ-29 одновременное наведение двух ракет по двум целям в настоящее время не реализовано.""
Nema nista od gadjanja dva cilja na 9.13S sa raketom R-27ER.


Nakon toga kaze nema nista od gadjanja ... pa onda pokusava da se izvuce nekakvim prevodom ,sta je tu meni zapalo za oko, pa to lajkovanje ocigledno onih koji to ni ne razumeju .Kolege, fino pise da je kod 9.13S ,tj kod SUV-29S omoguceno gadjanje dva cilja sa dve navedene rakete a to su R-27ER .SUV-29 kod 9.12/9.13 to ne podrzava ,ni verzije `ER` a kamoli gadjanje dva cilja sa obe .

Moze li MiG-29S gadjati dva cilja sa dve R-27R/ER ,moze kao sto moze i sa dve R-27T/ET ili recimo sa dve ili vise R-77A/-1 i R-73M itd .Nadalje jos jedan primer samo -demantovanja ,tako ocigledan a jos niko od aktera svega toga nije hteo da kaze ,`pa jeste pogresili smo ,prihvatamo i idemo dalje` .

Pukovnik stavlja dok. na ukr.jeziku koji apsolutno demantuje sve tvrdnje o bilo kakvom stalnom zahvatu cilja tokom gadjanja istog raketom R-27R1 a onda postavlja ovo :

Citat:Kubovac, pročitao sam šta si napisao, ali nisam siguran dali sam dobro shvatio šta si poentirao pa da ne ostane u nedoumici.
Ova dva pregleda su vezana isključivo i samo za režim osmatranja, obrati pažnju na taktove, 10,24ms od kojih impuls ide 7,92ms. Tak-tak-tak-tak-tak...


Arrow https://www.mycity-military.com/Vazduhoplovno-naor.....l#p2104513

Jos covek fino napisa ` Ova dva pregleda su vezana iskljucivo i samo za rezim osmatranja` a u tabelama vidimo taktove i intervale za rezim pracenja cilja tokom gadjanja kao i rezim Podsveta RGS tj osvetljavanja cilja ,sto sve vazi za fazu nakon lansiranja R-27R1 .Ovo je isto ono sto je `Zeka_Peka` postavio u vezi `Uputstva za upotrebu R-27ER kod 9.13S`.
Pa sami sebe demantujete,ja vam ovde nista i ne trebam ljudi sta vam je vise.Vi sami sebi u stomak skacete a ja vam za sve kriv ,pa me jos i prozivate ovde pred svima ,od samog pocetka pokusavam da vam pomognem a ne odmognem, no to vi sami sebi radite.Pogresih i ja toliko puta ,no sve se ispravi ,ukaze se na to ,prihvati se to .Je li `bojank` meni rekao za ono kod AGM-65A/B ,davno nekad, jeste ,prihvatio ,je li bilo ovo ii ono ,jeste pa sta .

Evo pogledajte svez primer ,`mean` kaze AIM-54A ima ARS ,u redu ,vidim da ima ,mada ima i PARS jel tako.Zasto niko nece malo da poredi i analizira kako funkcionise jedan N019/M sa dva K-ogledala i jedan AN/AWG-9 sa PAR(planarna resetka sa proreznim talasovodima) .Isto ,maltene isto,pogledajte u rezimu STT ,Macor lansira jednu ili recimo dve AIM-54A na taj jedan praceni cilj kojes stalno osvetljava .Pa isto radi i N019 kad u rezimu V bez SNP gadja taj jedan cilj sa jednom ili dve R-27R .U TWS Macor gadja 6 VC-a ( koliko vidim od 24 otkrivena i 18 pracenih koliko ih prikazuje na onom okruglom monitoru kod RIO ) ,dakle njih 6 sa 6 AIM-54A .Isto vam radi i N019 u `V` sa SNP gde od 10 pracenih odabira jedan ,9.12/9.13 gadja sa jednom/dve R-27R ili N019M koji ce od 10 odabrati dva i 9.13S gadjati ih sa dve R-27R/ER.

Zasto niko ovo nije prokomentarisao ? Je li AN/AWG-9 ima meh. skeniranje/meh. usmeravanje snopa ( `meh. radar` sto mean rece ) ,ima isto to i N019/M ,da i sta cemo sad ?

Citat:Because the AN/AWG-9 incorporates a track-while scan feature, it is possible to launch and guide as many as six AIM-54 missiles against separate targets, while scanning for additional targets.

Je li TWS isto sto i SNP kod Ruja ,jeste,jesu funkcije i principi rada isti ? Osvetljavanje cija,kanali RK-e itd ,da li kod AIM-54A moze da se desi da se svih 6 ciljeva isprati do moguceg pogodka/unistenja istih,naravno ,zato i sluzi dvokanalna RGS .Sve ste vi ovo ispreskakali jer ne odgovara vasoj koncepciji nametanja ovde price o stalnom zahvatu cilja ili sad novoj prici kako se vise ciljeva moze gadjati samo raketama sa ARS sto je stvarno nidje veze.Zasto vam Kubovac nije nacrtao skice za N019M a gde 9.13S gadja dva cilja sa dve R-77-1 ?


Drug pukovnik ::Nego gdje je zapelo sa odgovorom zašto navodno IC glava R-73 (neka varijanta) se ne hvata na IC mamac.Nestrpljivo čekam odgovor...ja ga ne znam.
Usput, dušik iz boca pod tlakom za “napuhivanje” unutrašnjih spremnika goriva se ne aktivira u nekim borbenim uvjetima već isključivo iz razloga p-V-T.

Da nije kojim slucajem odgovor dao isti onaj koji nam je toliko godina unazad ( zixu,aramisu,mean-u ,meni i jos nekim kolegama ) pojasnio u vezi navodjenja R-27R1 tj relacije `N019EB-/R-27R1` a to niste prihvatili nego ste osuli po meni ,na sve moguce nacine pokusali da pokazete i dokazete suprotno a svo vreme ste zapravo demantovali sami sebe .Hm,ciji li je ovo rukopis da mi je znati ?

Citat:Da vas podsetim da se R-73 može na stolu ispitne stanice podešavati po osetljivosti. Obično se podešava osetljivost na srednju talasnu dužinu zračenja oplate aviona. A IC- mamci su mnogo "jači" i na njih idu IC- rakete starih generacija .

Neko je od kolega ,mislim `darkangel` pitao za mogucu ugradnju Zhuk-ME(M2E) ,pa onda ona prica oko KSA,turbo-startera ,agregata ,pri tom pitao za onaj GP-21:

Citat:GP-21 jeste sastavni deo generatora naizmenicne struje no nije on sam generator nego je generatorov privod iliti spojnica. Svi avionski uredjaji kojima treba naizmenicna struja su napravljeni da rade na frekvenciji od tacno 400 Herca, ima naravno minorna tolerancija, tako da generator mora da proizvede tacno tih 400, ni manje ni vise. Frekvencija direktno zavisi od obrtaja rotora generatora, tako da KSA koji na svom izlazu ka generatoru nece imati konstantne obrtaje, jer se i motori vrte zavisno od rezima koje zadaje pilot. Taj GP-21 je uredjaj koji povezuje KSA i sam generator i stabilizuje obrtaje rotora generatora naizmenicne struje da bi isti proizvodio struju frekvencije 400 Hz. Taj uredjaj koristi princip hidraulicke spojnice, mada u sebi sadrzi i mehanicku.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 12561

@Rej

Poenta cele price je u tome da ako se gadja vise ciljeva sa AIM-54A u zavrsnici mora ARS. Ako pak gadjas samo jedan cilj onda moze ARS ili PARS tj STT pogotovo ako je cilj problem (MiG-25 ili vrlo agilan lovac) npr AIM-54A je gubila zahvat svojim radarom pri relativno jednostavanom manevru izbegavanja raketa to pisu na eagle.ru gde imas sigurno jednog mornarickog pilota ne znam da li je pilot F-14 a rekao bih da jeste jer pominje tacne oznake upustava i koje upustvo Iranci nisu dobili za F-14.

Ja sam inace F-14 uzeo cisto kao teorijski primer onoga sto ja i Kubovac pisemo, a to je problematika gadjanja vise ciljeva sa PARS raketama ako radar nije PESA/AESA. Videcu da nastavim o tome na onoj temi o raketama da ne bih ovde opet davio sa brodovima jer su oni po meni odlican primer teorijskog funkcionisanja radara i pars i ars raketa, Aegis je pefektan za teoretisanje.



offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24370

^

E vidis nije to poenta price niti to mora biti tako ,jer postoje slucajevi kao sto su navedeni upravo ovde ,ovo sto si ti postavio :

Citat:Track While Scan: During a TWS shot, the missile is first given preset instructions for an optimal flight path. The missile then flies out and at a point starts receiving track data and command messages from the AWG-9 radar. Eventually, the AWG-9 will transmit a missile message known as the Active Transfer Command (ATC) which tells the missile seeker to go active. Missile Messages are still transmitted from the AWG-9 until the track is lost, just in case the missile seeker fails to find the target. Up to 6 targets may be engaged in this mode.

If for some unforeseen reason the missile should lose track during active flight, it may receive and process the next misile message sent for sample data. At LTE, each missile is assigned a code so that during missile flight, only those missile messages postscripted with the proper missile code will be processed. Because each missile message is coded, up to six missiles may be launched in TWS and simultaneously controlled by the AWG-9 during missile flight.


Dakle da li obavezno mora biti ARS u zavrsnoj fazi ,ne mora,pa neki tamo cilj ti moze ometati aktivni kanal vec sam to pojasnio ,na scenu stupa onaj dopunski poluaktivni a to onda znaci da pilot mora drzati ciljeve u `radar envelope` i dalje ih osvetljavati .Nista strasno pa to ima nova ruska R-77-1 zato i trazim od Kubovca da nam nacrta skice u kojem MiG-29S /N019M gadja dva cilja sa dve R-77-1,da vidimo to ...

Rekao sam vec ,nema razlike u signalima kod radara sa meh i onim sa el. skeniranjem .Ovo drugo je samo brze u pogledu vremena potrebnog za skeniranje datog sektora.Isti su rezimi zracenja,signali itd .nemojte da mesate tu ARS i PARS kad jedan N007 gadja 4 cilja bilo razmaknuta ili `skupljena` sa 4 R-33 koje imaju PARS. Sve to vazi i za N019M i R-27R/ER .

Nego nesto mi nisi dobro procitao citat vezan za STT:

Citat:Single Target Track: In this mode the AWG-9 maintains track on one target and may launch a AIM-54 in Semi-active mode while the AWG-9 illuminates the target. The AWG-9 will also send track data and steering commands to the missile via coded messages in the radar pulse.(just as I speculated) As per the document, the missile will not ever go active in this mode of operation.

Jos nesto da se prodetaljise,imate snimak probnih lansiranja 6 AIM-54A sa F-14A ,naravno da se one ne lansiraju u jednom istom momentu/trenutku tj sekundi da kazem.Za lansiranje svih 6 treba oko 10 sek ,mozda i vise ( za 4 R-33 do 10sek ) .Pa za svaki cilj ponaosob treba zahvat ,ne zahvata radar svih 6 VC-a iz TWS odjednom jel tako .Sta mislis da ce svaka od njih 6 doci u zonu aktiviranja ARGSN istovremeno ,nece naravno ,posebno zavisno od daljine do ciljeva .

Fino pise ,svaku raketu radar prati kodiranim signalima RK-e ,cak i u zavrsnoj fazi ( ARS ) ako RGS izgubi cilj ,dodatno se salje kodirani signal RK-e da bi raketa propratila cilj po `PA- kanalu` ,naravno uz pracenje i osvetljavanje cilja ,bez toga nema RK-e .Sve ovo isto vazi i za nove rekoh ruske R-77-1 .

online
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5129

Raketa R-77-1 je ušla u upotrebu tek 2015. godine na avionu Su-35S koji ima PESA radar NO35 Irbis.......

offline
  • Pridružio: 14 Jul 2013
  • Poruke: 1097


SMT.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24370

Kubovac ::Raketa R-77-1 je ušla u upotrebu tek 2015. godine na avionu Su-35S koji ima PESA radar NO35 Irbis.......

To ipak nije tacno, R-77-1 se vidja gotovo na svim Suskama ukljucujuci i one SM/SM3 sa radarima N001V/VEP( meh .skeniranje) ,MiG-31BM i naravno da moze da je nosi MiG-29S a koji su aktivni u VKS u Lipecku ,ranije u 73GvIAP u AB Sajkovka cini mi se .

To o cemu vi komentarisete ,navodjenje vise raketa sa PARS na vise ciljeva a da moze samo sa kako kazete `PESA/AESA` radarima ,nema bas osnova .

online
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5129

Ajde da se ne igramo. Tražio si od mene da nacrtam gađanje 2 cilja raketama R-77-1, sa aviona MiG-29S sa radarom N019M Topaz, ja ti lepo kažem da je raketa tek 2015. ušla u upotrebu i to na Su-35 koji ima PESA radar. Ajde daj neki dokaz da se te rakete koriste na MiG-29S i da omogućavaju gađanje 2 cilja, pa ćemo da crtamo! Smile
Niti u jednom dokumentu uz MiG-29S se ta raketa ne pominje ni u kom kontekstu.

offline
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 12561

@Rej

Po n-ti put ja pisem o gadjanju vise meta i da to zahteva da AIM-54A sama zahvati metu u zavrsnici, ako izgubi zahvat tu je awg-9 da pomogne da tragac opet zahvati metu. Dakle okreni obrni mora sama raketa metu da zahvati da bi je pogodila.

Sa AIM-7 ne moze da gadja vise meta i to je problem u tvojoj postavci, po tebi bi morao da moze ako moze sa ars raketom.

Sto se tice STT to nije gadjanje vise meta vec jedne dakle ja o tome nikad nisam pisao u scenariju koji sam naveo, samo sam napisao da je Iranac koristio STT misleci da zato nije mogao ARS jer ne moze, valjda sam trebao da napisem i to se ti ne bi mi spinovao napisano.

offline
  • Pridružio: 13 Jun 2007
  • Poruke: 2289
  • Gde živiš: South of Heaven

@ Nikola
Čoveče,osvesti se! Počeo si da maltretiraš ljude,da ih prozivaš na nacionalnoj osnovi,stručnjake da ismevaš i nazivaš neznalicama,vraćaš se na postove ljudi od pre mesec dana (što znači da si fokusiran na osvetu,a ne na dijalog), da opominješ ljude koji 'lajkuju' postove drugih učesnika,iza sebe imaš samo svoje proizvoljno tumačenje svih živih mogućih tema i sebe postavljaš kao najviši autoritet medju stručnim ljudima,iako za tako nešto nemaš pokriće niti u iskustvu,niti u osposobljenosti,niti u školovanju... Iza sebe imaš samo ono što si apostrofirao; godine provedene kao član foruma,što te uopšte ne izdiže od članova koji su se juče pojavili i koji imaju nešto pametno da kažu.... Ruše ti autoritet? Koji autoritet,pa njega sam gaziš,ne gaze ti ga drugi,sramotiš se strašno i držiš nekoliko tema kao taoce,ponavljajući sve u krug... Prestani i osvesti se,aman!

Činjenica je da su sovjeti kaskali za zapadom u pogledu elektronskih senzora,naročito u pogledu avionskih radara (njihovih performansi). Oko raketa su se koliko-toliko držali,ali v-v rakete sa radarskim navodjenjima (polu-aktivnim i aktivnim) su im kasnile bukvalno decenijama,za zapadnim pandanima.

I ti se sad trudiš nezamislivo; da izmisliš ulepšanu verziju svih tih 'mitskih' priča i prezentuješ nam kao stvarnost...PRESTANI! MiG-29,(9,12b) ima inferiornu elektroniku,uprkos 'fuziji senzora',u odnosu na F-16C,avion dobar samo za dog-fajt (i tu su ga u realnosti Su-27 zasenili),a ti nam ga prezentuješ kao platformu za upotrebu PARS raketa,uz istovremeno osmatranje-skeniranje vazdušne situacije (naoružani mini-AWACS,šta li)...mnogo je i za ono slatko,malo detence,čiju si sliku postavio...

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24370

@Kubovac

Da se ne igramo cime Kubovac ? Wink

Nego vidim da ste malo detaljisali Macora ,no ne bas u detalje .kako to da ste zaboravili jednog takodje cuvenog i to visinskog presretaca Tornado ADV pa kaze se za njega sledece :

Citat:The Tornado ADV provides autonomous, all-weather air defense. It can patrol for more than two hours at 350 nautical miles from base and can climb to 30,000 feet in under two minutes. The ADV detects targets more than 100 nautical miles away and engages those targets beyond visual range. It is equipped with a secure data link for integrated tactical scenarios and has a multiple-target track-while-scan radar with high electronic countermeasure resistance. The Tornado ADV features tactical air-to-air displays. It can launch four medium-range Skyflash missiles at four targets in close succession.

Pri tom je cuveni radar Foxhunter izgleda sa `dvoogledalnom antenom` ( reflektorna K-ogledala ) ili mozda sa parabolicnom antenom ( kao kod recimo RP-25 `Smerch` ) ,nebitno ,bitno je da ima ono meh.skeniranje .Eve ga :

Arrow https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2.....ado_01.jpg

Arrow https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4.....r_0003.jpg

A takodje cuvene rakete Skajflesh imaju sta ?

Citat:
Guidance system: Marconi inverse monopulse semi-active radar homing
Skyflash replaced the original Raytheon conical scanning seeker with a Marconi inverse monopulse seeker that worked with the F-4's radar. Monopulse seekers are more accurate, less susceptible to jamming, and able to easily pick out targets at low altitudes. It offered significantly more performance than the original seeker, allowing them to dispense with upgrades to the warhead that were carried out in the US to address poor accuracy.


Inace jos sam tamo pocetkom 90tih imao priliku da u cuvenom casopisu AFM procitam detalje u SAD izvedenih sim-DVB gde su Briti upravo na Tornadu ADV drzali lekciju Amerima u suceljavanju sa F-15C ,da bas tako. Upravo ovo lansiranje 4 Skajflesha na 4 F-15C u veoma kratkom periodu sa vece daljine nego su to ovi mogli sa AIM-7M je bila velika takticka prednost .Zanimljivo je da su Franci predlozili razvoj tzv `Aktivnog Skajflesha` sa ARGSN ali su Briti to odbili tamo pocetkom 80tih. Sredinom 90tih su modernizovali te ADV ,integrisali amer.rakete AIM-120 i time kako kazu unapredili tzv `multi-target engagement`.Dakle nisu ga time dobili sto su integrisali rakete sa ARS za koje tako zapinjete,vec su samo unapredili navedenu mogucnost .

Vama je su rakete sa PARS i radari sa meh.skeniranjem zaista `tabu -tema`.

MiG-29S naravno da moze da nosi R-77-1 jer raketa R-77A u VVS gotovo da i nije bilo svo ovo vreme.Te rakete su u velikom broju 90tih i posebno zadnjih 10-15 godina prodane kupcima a izradjivane od ruske firme `Vimpelj` i ukr.firme `Artem` .

@ILGromovnik

Sta pricas covece ? Ko koga ovde ismeva,proziva ,pa ovi sto se vrte oko zahvata svo vreme ,ismevaju coveka koji im je to opisao jos pre 4 godine ,tvoja je greska sto to nisi ispratio .Koji strucnjaci ,koji tvrde da se R-27R1 vodi po snopu na cilj bez mogucnosti daljeg osmatranja VaP jel to,pa drugar pobogu nisam ti kriv sto si i ti medju njima ,sta cu ti ja tu sad.To sto si naveo za MiG-29 po pitanju el.opreme i slicno dovoljno govori koliko poznajes MiG-29 i koliko si pratio sva dosadasnja kazivanja i komentare upravo ljudi koji su na njemu i radili .

Sta je bilo ,pecka onaj zadnji post sa prosle strane ,slika onog decaka, pa rekoh ja ,vise on zna nego ovi zahvatcici .Izmisljate ovde za medalju, sa zahvata ste sad presli na pricu kako samo radari ti PESA/AESA navode rakete sa PARS na vise ciljeva .Naravno ljudi koji ne poznaju tematiku dobro ,lajkuju a da i ne znaju sta lajkuju .Zbog toga se stvara dojam da je prica o zahvatu prica koju treba usvojiti .Pa sta hocete vi ,da u 21veku kazete kako jedna raketa sa PARS ide na cilj po snopu radara u nisanskom rezimu .To ovaj forum ne zasluzuje .

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1216 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 8 sakrivenih i 1167 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, AC-DC, ajo baba, Apok, Atomski čoban, Bobrock1, Brana01, BRATORIII, Bubimir, Djokkinen, doktor1964, DonRumataEstorski, Dorcolac, Excalibur13, FileFinder, flash12, frenki1986, goxin, Insan, Istman, kolle.the.kid, krkalon, Kubovac, kunktator, Mi lao shu, Mikulino, milenko crazy north, panzerwaffe, pein, samsung, ser.hill, Smajser, Srle993, StepskiVuk, suton, Trpe Grozni, Tvrtko I, vathra, voja64, wolf431, 79693