MiG-29 Fulcrum

2000

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2018
  • Poruke: 264

Slazem se Cezare, ali gore nisam razmatrao PESA radar.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 25 Nov 2018 21:24

Zeka Peko uopšte nije problem da se radar Žuk osposobi za dađanje dva cilja samo što to Rusi ne žele da rade jer žele da prodaju nove radare. Još pre tri godine sam imao prilike da, sa pokojim Šemjakinim, u Rusiji vidim tako modifikovan Žuk samo ga Rusi ne nude jer bi zatvorili tržište za nove radare. Čak je modifikacija relativno jednostavna i jeftina (upravo je to što se Rusima ne sviđa).
Druga je stvar koliko je to stvarno efikasno.

Dopuna: 25 Nov 2018 21:25

Mislima na dejstvo na dva cilja sa PARS raketama.

Dopuna: 25 Nov 2018 21:30

Po matematičkom modelu koji sam imao prilike da vidim pri daljini lansiranja od 35 km (direktno spreda 0 stepeni) prve dve rakete pogađaju na negde 25 km od mesta lansiranja a druge dve na oko 20 km od prvobitnog mesta lovca koji lansira.

Dopuna: 25 Nov 2018 21:31

Brzina lovca i cilja oko 250 m/s, cilj ne manevriše.



offline
  • Pridružio: 20 Avg 2018
  • Poruke: 264

Cekajte ljudi, ja nisam pisao ni o radaru ZUK Idea

offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5127

ltcolonel ::Napisano: 25 Nov 2018 21:24

Mislima na dejstvo na dva cilja sa PARS raketama.

Po matematičkom modelu koji sam imao prilike da vidim pri daljini lansiranja od 35 km (direktno spreda 0 stepeni) prve dve rakete pogađaju na negde 25 km od mesta lansiranja a druge dve na oko 20 km od prvobitnog mesta lovca koji lansira.

Brzina lovca i cilja oko 250 m/s, cilj ne manevriše.


Koliki je razmak 2 cilja po azimutu? Koliki je interval lansiranja prve rakete na prvi cilj i druge rakete na drugi cilj? Kolika je kutija zahvata? To bi trebali znati da možda ovo prokljuvimo i sami....
I dalje mislim da se, ako je to uopšte moguće, radi o krajnjim mogućnostima u smislu: prva raketa samo što nije pogodila prvi cilj, a mi lansiramo drugu na drugi cilj....
Kub sistem može isto tako da lansira drugu raketu na drugi cilj, nekoliko sekundi pre pogotka prve rakete u prvi cilj....A sve do pogotka prve rakete na prvi cilj, samo se taj cilj i ta raketa osvetljavaju.....

offline
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 12561

Bas tako, zato npr Ameri za Aegis lepo navode da Burk gadja svega tri cilja sa SM-2 raketama a Tiko gadja cetiri jer toliko nisanskih radara brodovi imaju. U teoriji bi moglo vise ciljeva ali se navodi ono sto pvo sistem sigurno moze.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24370

Zeka_Peka ::
Uputstvo upotrebe R-27ER na avionu 9.13S:
"Максимально возможные превышения и принижения цели приведены в табл. ракете предусмотрена работа с уменьшенной вдвое частотой повторения импульсов подсвета цели РЛПК, что позволит осуществить одновременное наведение двух ракет на две цели. Однако в СУВ-29 одновременное наведение двух ракет по двум целям в настоящее время не реализовано.""

Nema nista od gadjanja dva cilja na 9.13S sa raketom R-27ER.

Sta je zajednicko nekim raketama PARS i ARH? Zajednicko je postojanje radio korekcije putanje. Sta je razlika? Razlika je da smo po otpocinjanju PARS vodjenja i dalje duzni da odrzimo zahvat cilja,


Je li ,koga ti ovde zezas vise ? Ako i jeste uputstvo za upotrebu R-27R/ER onda u tom citatu i imas potvrdu da je to kod MiG-29S/9.13S moguce i to bas u prvoj recenici .U drugoj recenici se pominje SUV-29 od 9.12/9.13 a ne od 9.13S jer ti je kod njega SUV-29S.U sastavu SUV-29S jeste novi radar N019M `Topaz` tj RLPK-29M .

Za ovo drugo ,sta da ti kazem, pa sta ce ti radio-korekcija uopste ako cilj stalno drzis u zahvatu ??? Mr. Green

Posto je ovo za tebe spansko selo da pojasnim ,u prvoj recenici veoma zanimljiv podatak,kaze se da je umanjena za 2x frekvencija ponavljanja impulsa podsveta cilja a njih kod N019 ima 8 .Jos nesto ,potvrdjuje se da je obezbedjeno tj omoguceno gadjanje dva cilja sa dve rakete ,znaci navodjenje dva rakete na dva cilja.Pise li mozda da to vazi samo za rakete sa ARS u tom citatu .Svo vreme demantujete sami sebe ,znaci postavljate materijal koji samo potvrdjuje ono sto vam se pise od samog pocetka .

mean_machine ::
Kubovac pise o zavrsnoj/terminalnoj fazi, procitaj ponovo sta je napisao:
Citat: Slanje radiokorekcije nije problem za 2 rakete na 2 različita cilja, problem je u završnoj fazi jer je nemoguće osvetljavati 2 cilja istovremeno za navođenje 2 rakete PARS,


Kakvoj sad zavrsnoj fazi kad je covek fino napisao sledece tj ovo :

Kubovac ::

Takođe, logično je, s obzirom da radar N019M-Topaz-M nema 2 kanala osvetljenja, da ne može gađati ta 2 cilja sa raketama PARS, nego samo sa raketama ARS. Slanje radiokorekcije nije problem za 2 rakete na 2 različita cilja, problem je u završnoj fazi jer je nemoguće osvetljavati 2 cilja istovremeno za navođenje 2 rakete PARS, jer će obe rakete primati refleksije od oba cilja i jednostavnim rečnikom "pobrljaviće"! Wink


Kako mislis raketi bilo sa PARS ,bilo sa ARS poslati uopste kodirani signal RK-e ako cilj nije osvetljen ??? Sta smo rekli ,kod N019 i R-27R imamo onaj takt podsveta i RK u trajanju 30.72ms jel tako .

I ko uopste kaze tj od koga ste vi culi,procitali to da je kao nemoguce dva cilja gadjati sa dve ili cak i vise raketa a koje imaju PARS zbog navodno problema cega, ovo ,reflektovanih signala ??? Sta cemo sa liternim frekvencijama,evo opet njih po ko zna koji put.Sta li to bese literna frekvencija ?

Zamislite da na borbeni zadatak krene MiG-29S sa novim raketama R-77-1 i sta on ne moze da gadja dva cilja ,jel zasto ? Zato sto R-77-1 ima dvokanalnu RGS ( ARS+PARS ) ...

I sta kazete ,ne mogu se gadjati dva cilja raketama sa PARS jer su oni na azimutu blizu jel ,nadjite na temi MiG-31 ,davno je stavljeno, vezba gde posada MiG-31 gadja i obara 4x MiG-21 ( radio-upravljive mete ) u smaknutom poredku ,veoma blizu jedan drugom ,sve raketama R-33 ,naravno koje imaju PARS u zavrsnoj fazi .Nemojte mi samo opet istu pricu kako je N007 radar sa PFAR jer kod osvetljavanja i RK-e to nikakve veze nema,sve vam je to po funkciji isto ,bilo da je u pitanju radar sa K-ogledalima,PAR ili FAR .

offline
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 12561

Ko mi je to pricao? Piloti F-14 koji jasno kazu da samo AIM-54 im je omogucio da gadjaju vise meta u isto vreme, ranije sam postavio dokumentarac o tome. sa PARS raketama to F-14 ne moze.

Pa onda Aegis sistem gde je to vrlo jasno koliko nisanskih radara toliko ciljeva, pa razni pvo sistemi, a da dodao bih i upustva za F-15 i F-16 za DCS gde se vidi jasna razlika izmedju broja meta koje gadja sa AIM-120 i sa AIM-7.

Ali to i nije bitno, mi pricamo o zavrsnoj fazi dakle kako u zavrsnoj fazi sa mehanickim radarom navodis dve R-27 na dva cilja koja su na slicnoj udaljenosti od lovca pa da jos zabiberimo solidno razmaknuti medjusobno?

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2018
  • Poruke: 264

"Posto je ovo za tebe spansko selo da pojasnim ,u prvoj recenici veoma zanimljiv podatak,kaze se da je umanjena za 2x frekvencija ponavljanja impulsa podsveta cilja a njih kod N019 ima 8 .Jos nesto ,potvrdjuje se da je obezbedjeno tj omoguceno gadjanje dva cilja sa dve rakete ,znaci navodjenje dva rakete na dva cilja."

Nije spansko selo, vec shvatanje da taj princip nije implementiran i to najverovatnije ne iz razloga sto su projektanti hteli da budu fini prema protivniku. Od ideje pa do konkretne i uspesne primene u praksi dugacak je put.

______________________

"Za ovo drugo ,sta da ti kazem, pa sta ce ti radio-korekcija uopste ako cilj stalno drzis u zahvatu ???"

Na ovaj nacin su razmisljali projektanti rakete AIM-7, tako da su odgovori na tvoje pitanje rezultati primene te rakete u praksi. Umesto svadje cim se napise nesto sto ne podilazi tvojoj maniji mozes konsultovati najjednostavnije izvore dostupne svima i zakljuciti da je prilaz vodjenju kakav ima R-27R i jos neke njihove rakete potpuno logican.

"The disadvantages of beam riding are twofold: One is that a radar signal is “fan shaped”, growing larger, and therefore less accurate, with distance. This means that the beam riding system is not accurate at long ranges, while SARH is largely independent of range and grows more accurate as it approaches the target, or the source of the reflected signal it listens for.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24370

^

Je li ovo tvoj rukopis ovde ? Jeste ,sta sad hoces da pokazes/dokazes ?

Citat:Uputstvo upotrebe R-27ER na avionu 9.13S:
"Максимально возможные превышения и принижения цели приведены в табл. ракете предусмотрена работа с уменьшенной вдвое частотой повторения импульсов подсвета цели РЛПК, что позволит осуществить одновременное наведение двух ракет на две цели. Однако в СУВ-29 одновременное наведение двух ракет по двум целям в настоящее время не реализовано.""

Nema nista od gadjanja dva cilja na 9.13S sa raketom R-27ER.


Dakle prvo navedes da je upustvo upotrebe R-27R/ER na MiG-29S a onda kazes da nema nista od gadjanja dva cilja tim raketama kod 9.13S sto je u potpunoj suprotnosti spram onog sto stoji u citatu kojeg si naveo .

@mean

Sta da kazem,pa kakav je to radar AN/AWG-8 nego kako ti rece `meh. radar`,tj radar sa meh. skeniranjem jel tako, ( meh .usmeravanje snopa ) .Sta imaju AIM-54A ,ona prva verzija, pa PARS pobogu ,INS+PARS ,neki izvori navode kombinaciju PARS+ARS u zavrsnoj fazi ( dvokanalna RGS kao kod R-77-1 ) .Tek je AIM-54C imala u celosti digit. elektroniku ,racunar i novu ARGSN.

Samo nemojte o ovom kao i o zahvatu .Ljudi poleti na zadatak MiG-29S sa dve R-27R/ER i sta ne moze da gadja dva cilja zato sto su to rakete ,sta sa PARS a radar mu to omogucava ??? Poleti na zadatak Su-27SM/SM3 ( radar N001V/VEP ) naoruzan sa sve raketama R-27R/ER i sta ,ne moze da gadja dva razlicita cilja iako tradar to omogucava ,zato sto rakete imaju PARS ??? Ovaj PARS je postao prava tabu -tema. Smile

offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5127

Ne znam zašto je tako teško shvatiti da je problem u reflektovanom signalu, a ne u signalu koji se prima na repnom kanalu prijemnika PARS rakete u fazi slanja radiokorekcija. Problem nastaje u SARH fazi kada se signal osvetljenja reflektuje od cilja i odbije nazad prema PARS raketama. U tom slučaju, a ciljevi se nalaze u uskoj kutiji 8x4, obe rakete će na čeonim prijemnicima primiti oba signala i doći će do greške u računanju brzine zbližavanja i greške u usmeravanju leta rakete. Razlog tome? Ciljevi nisu dovoljno razmaknuti po azimutu, a radar ne obezbeđuje automatsko praćenje 2 cilja koji su razmaknuti više od 8 stepeni po azimutu.
PS. ovo se odnosi na MiG-29S i njegov radar N019M Topaz......

Ovo bi slično bilo i kod Zhuk-ME. Pitanje je samo da li taj radar može razdvojiti 4 cilja u toj kutiji i da li je kod njega kutija možda malo šira ili ostaje ista. Ako je u istoj kutiji, vrlo teško će gađati 2 cilja jednovremeno sa PARS. Ako je kutija nešto šira, usled veće brzine pretraživanja odnosno praćenja, onda možemo da divanimo o tome, ali nisam u stanju da nađem detaljnije podatke.

Što se tiče MiG-31 i njegove mogućnosti da navodi 4x R-33 sa svojim radarom koji je PESA (pasivna elektronska skenirajuća rešetka), stvarno sam više puta objasnio o mogućnostima radara koji ima preko 1000 pojedinačnih emitera i nađite na temi AESA radari imate moja objašnjenja sa skicama i biće jasnije. Nije taj moj tekst bezgrešan, ali je prilično dobar.
Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 821 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 2 sakrivenih i 802 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: darkangel, havoc995, ILGromovnik, Ivica1102, kjkszpj, KOV, Krvava Devetka, milenko crazy north, Parker, royst33, sabros, Srle993, stalja, Stoilkovic, strela, wizzardone, šumar bk2