Slavni MIG-15 "Fagot"

1

Slavni MIG-15 "Fagot"

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 23560
 • Gde živiš: Petrovgrad

MiG-15 (NATO naziv "Fagot") je sovjetski lovac jednosed.On je jedan od prvih mlaznih lovaca sa strelastim krilima a slavu je stekao tokom Korejskog rata leteci na strani Severne Koreje.MiG-15 je koristen i kao baza za razvoj buducih aviona (MiG-17). To je najproizvodjeniji mlazni avion u istoriji.Proizvedeno ih je 12.000 i jos oko 6000 u drugim zemljama gde su se proizvodili pod licencom.
Cesto su MIG-15 i F-86 pominjani kao najbolji lovci tog doba i kao jedni od naj poznatijih u istoriji.Razvoj i dizajn:

Prvi mlzni avioni su bili dizajnirani kao i svi klipni,sa pravim krilima sto je ogranicavalo njihove performanse.Nemacka istrazivanja tokom WWII su pokazala da je koncept zakosenih krila bolji pri transonicnim brzinama,tako da susovjetski naucnici brzo iskoristili ta saznanja.Iako se tvrdilo da su u birou MIG koristili vecinu sazananja i resenja sa FW TA-183 te tvrdje su kasnije odbacene.Iako je nemacki avion bio jako slican sa kasnije nastalim MIG-15,ta dva aviona su imala dosta razlika u dizajnu.
Sovjeti jesu zarobili planove i prototipove za TA-183,koji su samim tim mogli biti iskorisceni za razvoj sovjetskog aviona ali su zato svi naucnici bili zarobljeni od strane zapadnih vojski.Tako da je moguce da je koriscen deo resenja sa TA-183 ali ne postoje dokazi da je MIG-15 samo dalji razvoj.U poslednje vreme dosta izvora govori o tome da je MIG-15 originalni dizajn koji je nastao po ugledu na Nemacka istrazivanja ali je projektovan,dizajniran i napravljen od strane Sovjeta.
Takodje neobicni projekat MIG-8 Utka,eksperimentalni avion sa zakosenim krilima i kanardima je takodje imao uticaj na razvoj novog lovca.
Do 1946. sovjetski dizajneri su dosli do zakljucka da nemogu da dovrse i usavrse Nemacki HES-011 aksijalne motore i da novi dizajn aviona koji je radio MIG nece odgovarati.Sovjetski minister Mihael Krunicev i dizajner Jakovljev su predlozili Staljinu da SSSR kupi motore od Velike Britanije.Staljin je odgovorio “Koja budala ce nam prodati svoje tajne?”.

Ipak dao je odobrenje i Mikojan i Klimov su otputovali u Britaniju.Na Staljinovo veliko iznenadjenje britanski ministar ekonomij i njegov pro-sovjetski ministar trgovine ser Stafford Cripps su bili voljni da daju licencu za proizvodnju motora Rolls-Royce Nene.
Motor je zatim proizvodnjen pod oznakom Klimov RD-45.Kasnije je Rolls-Royce pokusao da naplati tadasnjih 207 miliona funti za licencu ali bez uspeha.
15. aprila 1947. savet ministara je izdao dekret 493-192 kojim trazi od MIG OKB da napravi dva prototipa novog mlaznog lovca.Zahtev je bio da se prvi let obavi krajem decembra tako da su dizajneri OKB-155 okrenuli prethodnom projektu MIG-9.
On je patio od vise nedostataka,prvi je resen ugradjivanjem novog Klimovog motora a da bi resili drugi dizajneri su se okrenuli eksperimentisanju sa zakosenim krilima kai redizajniranjem repa.Prvi prototip je dobio oznaku I-310.
I-310 je bio lovac sa zakosenim krilima i repom i tada dobrim performansama sa maksimalnom brzinom od 1040 km/h.njegov glavni konkurent je bio Lavockin LA-68.Posle ocenjivanja odabran je MIG-ov dizajn.Pri proizvodni model pod oznakom MIG-15 je poleteo 21.decembra 1948.Na prvi pogled bilo je jasno da je MiG-15 za celu generaciju napredniji u odnosu na svog prethodnika MiG-9.Osim potpuno metalne konstrukcije (uglavnom aluminijske) novi lovac je dobio i strelasta krila postavljena pod uglom od 35 stepeni. Na svako krilo su uz duz cele tetive postavljene dvie aerodinamicne pregrade kako bi se poboljsalo upravljanje avionom.Repni horizontalni stabilizatori postavljeni su pod uglom od 55,7 stepeni a vertikalni stabilizator pod uglom od 40 stepeni.Iako je avion trebao leteti visokim podzvucnim brzinama upravljacke su komande bile su i dalje kao na avionima sa klipnim motorima.Sa druge strane ugradjena je presurizovana kabina i veliki pokrovni deo koji je pilotu pruzao odlican pogled na sve strane.Ugrađeno je i izbacivo sediste preuzeto sa MiG-9UTI.
Sa MIG-9 je preuzet i stajni trap tipa tricikl.Sve su noge imale po jedan tocak sa tim da se prednja noga uvlacila prema napried.Noge glavnog stajnog trapa uvlacile su se u krila.
Usao je u sluzbu sovjetskog vazduhoplovstva 1949. i dobio NATO oznaku “Fagot”.Rani proizvodni modeli su imali tendenciju prevrtanja takoda su ugradjeni aerodniamicni dodaci “nozevi” koji su resili taj problem a bili su podesavani na zemlji pre svakog leta.
Unapredjena verzija MIG-15 Bis je usla u sluzbu pocetkom 1950. sa motorom Klimov VK-1,unapredjenom verzijom RD-45/Nene plus manje modifikacije i unapredjenja aerodinamike samog aviona. Uvedeni su i novi odbacivi tankovi za gorivo zapremine 400 litara, koji su se mogli postaviti pod oba krila.MiG-15 Bis je usao u operativnu sluzbu krajem 1950.a NATO mu je dao oznaku Fagot-B,da bi MiG-15 naknadno oznacio kao Fagot-A.MiG-15bis je sa svojim verzijama postao najbrojnija proizvodna verzija.
I sovjetsko ratno vazduhoplovstvo je bilo zadovoljno sa MiG-15bis te je trazilo samo manje izmene tokom njegove proizvodnje.Jedna je bila zamena topa NS-23 topom NP-23 koji je osigurao za 50 % vecu brzinu paljbe.Promenjeni su i pokrov kabine kako bi pruzio jos bolju vidljivost a jos je i dodatno oklopljena.Povecane su vazdusne kocnice.Ugradjen je i Sirena 2 sistem za javljanje radarske ozracenosti.Motor je dobio sistem za autonomno startovanje sa elektricnim motorom,koji je otklonio potrebu za kamionima sa posebnim agregatima. Manji broj MiG-15Bis proizvedeni su sa kocecim padobranom i sistemom protiv blokade kocnica.
MIG-15 je prvobitno bio zamisljen da presretne americke bombardere kao sto je B-29.Bio je ispitan i ocenjen u vazdusnim brobama sa jednim bivsim americkim B-29 kao i sa kasnijim sovjetskim kopijama TU-4.Kako bi osigurali obaranje tako velikih bombardera,naoruzanje MIG-15 je se sastojalo od topa 37 mm i dva od 23 mm.
Ovakvo oruzje je davalo veliku vatrenu moc u presretackoj ulozi,ali njihova spora brzina paljbe i ne bas velika brzina nije bas bila dobra protiv manjih pokretljivijih aviona.
Topovi 23 i 37 mm su imali poprilicno razlicitu balistiku i neki piloti su prijavljivali da dok su bili gadjani da se desavalo da granate 23 mm prolaze ispod njih a 37 mm iznad njih.
Topovi su se nalazili u nosnom delu sa ustima cevi iza usisnika i sa smestajem municije sa donjeg dela koja se mogla brzo promeniti.

Napravljene su razne druge varijante MIG-15 ali najbrojnija je bila MIG-15 UTI,dvosed trener.
Posto su iskustva sa MiG-9 pokazala da je potrebno razviti posebnu verziju za preobuku pilota jer letenje na mlaznim lovcima zahteva bitno drugaciju tehniku nego letenje na klipnim.Zbog toga je 1949 dat zahtev za razvoj dvosedne verzije MIG-15 koja se trebala temeljiti na MIG-15.Avion je dobio povecanu kabinu sa dva sedista smestena jedna iza drugog i dvojnim komandama.Mesto za drugog pilota osigurano je uklanjanjem velikog rezervoara za gorivo.Pokretao ga je motor RD-45F a naoruzanje se sastojalo od jednog topa NR-23 i jednog mitraljeza 12,7 mm.MiG-15UTI je vrlo brzo postao standardni avion za preobuku svih drzava Varsavskog pakta ali i velikog broja drugih drzavaU operativnoj je upotrebi je ostao sve do sedamdesetih godina zbog toga sto Sovjeti nuisu pravili trenere za MIG-17 i 19 nego je koristen MIG-15 UTI.Bio siguran i lagan za letenje a zvali su ga "Babuška".U istoriju je usao i zbog toga sto je na njemu 27.marta 1968. poginuo slavni Juri Gagarin.

Operaciona istorija:


MIG-15 je bio umnogome izvozen,Kina je dobila prve Bis verzije 1950.Kineski MIG-15 su ucestvovali u prvoj borbi izmedju dva mlazna lovca u istoriji kada su snage Severne Koreje izvrsile napad na Juznu Koreju.MIG-15 sa strelastim krilima se pokazao superiornim u odnosu na prvu generaciju lovaca sa ravnim krilima kao sto su bili F-80 i Gloster Meteor kao i klipni P-51 i F-4U Corsair(iako ce kasnije jedan F-9F oboriti prvi MIG-15).Samo su F-86 sa dobrim pilotima mogli da se nose sa MIG-15.

Prvu akciju su MIG-15 su videli u toku kineskog gradjanskog rata(46-49) kada su snage sa Tajvana napale kontinentalni deo Kine posebno Sangaj.Tada je Mao zatrazio pomoc i iz Rusije je stigla 50ta IAD(lovacka eskadrila) sa MIG-15 Bis.28. aprila 1950. kapetan Kalinikov je oborio P-38 i tako postigao prvu vazdusnu pobedu za MIG-15.Jos jedna je usledila 11. maja kada je kapetan Ilija Ivanovic Sikarenko oborio B-24 Liberator.

Svi podaci o operacionoj istoriji u korejskom ratu su prebaceni u temu Arrow Vazdušni rat iznad Koreje ( ex. Jevgenij Pepeljajev)

Hladni rat:
Tokom 50-ih MIG-15 je koriscen od strane SSSR i zemalja varsavskog pakta prilikom presretanja NATO aviona koji su vrsili izvidjacke letove.U dosta slucajeva su se dogadjali incidenti koji su se nekad zavrsavali sa obaranjem NATO aviona.

-16. decembra 1950 jedan RB-29 je oboren iznad japanskog mora od strane dva MIG-15.

-19. novembra 1951 porucnik Kalugin je oborio jedan C-47 iznad Madjarske

-13. juna 1952 dva MIG-15 na kojima su leteli kapetan Oleg Piotrovic Fedotov i porucnik Ivan Perovic Proskurin su oborili RB-29A blizu zaliva Valentin.

-13. jula 1952 sovjetski MIG-15 pod komandom kapetana Osinskog je oborio DC-3 svedskog vazduhoplovsstva iznad baltickog mora.

-7. avgusta 1952 dva MIG-15 su oborili jedan RB-29 iznad Kirilskih ostrva.

-18. novembra 1952 cetiri MIG-15Bis su napali cetiri F-9F-2 Panther sa nosaca USS Princeton blizu Vladivostoka.Jedan pilot MIG-a kapetan Beljakov je uspeo da tesko osteti jedan F-9F ali su zatim on i porucnik Vandalov oboreni.

-29. jul 1953. dva MIG-15Bis su presreli RB-50G blizu japanskog mora i upozorili ga da se povce.Mitraljesci iz su otvorili vatru i ostetili jedan MIG da bi zatim MIG-ovi oborili RB-50

-17. aprila 1955 piloti Korokov i Sazin su oborili RB-47E severno od Kamcatke.

Suecka kriza:
Egipat je kupi odredjeni broj MIG-15 i 17 1955. od Cehoslovacke uz podrsku SSSR taman na vreme da ucestvuju u krizi oko sueckog kanala.Tokom borbi sa izraelskim avionima egipatski MIG-ovi su uspeli da obore bar tri izraelska aviona(Piper Cub,Meteor F8 i Dassault Ouragan) uz gubitak nekoliko svojih aviona.

Verzije:

I-310:prototip
MIG-15:prvi proizvodni model
MIG-15P:jednosed presretacka verzija MIG-15Bis
MIG-15SB:jednosed lovac bomarder
MIG-15SP-5:dvosed presretac,verzija MIG-15UTI
MIG-15T:leteca meta
MIG-15Bis:poboljsana verzija lovca jednoseda
MIG-15Bis R:tegljac meta
MIG-15UTI:dvosed za obuku
J-2:kineska oznala za MIG-15
JJ-2:kineska oznaka za MIG-15UTI
J-4:kineks oznaka
LIM-1:proizvdjen licencno u Poljskoj
LIM-1A:Polska izvidjacka verzija
LIM-2:MIG-15Bis pravljen pod licencom u Poljskoj
LIM-2R:Poljska izvidjacka verzija MIG-15Bis sa aerofoto kamerama
SB LIM-1:Poljski Lim-1 preradjen u dvosed
SB LIM-2:Poljski Lim-2 preradjen u trenera sa VK-1 motorom
SB LIM-2a ili ART:Poljska izvidjacka verzija za potrebe navodjenja artiljerije
S-102:MIG-15 pravljen pod licencom u Cehoslovackoj
S-103:MIG-15 Bis pravljen pod licencom
CS-102:MIG-15UTI proizvodjen po licenci
Raduga KS-1 Komet: prepravljeni MIG u krstarecu raketu

TT-karakteristike MIG-15Bis

Generalne karakteristike

Posada:jedan pilot
Duzina: 10.11 m
Raspon krila: 10.08 m
Visina: 3.70 m
Povrsina krila: 20.6 m²
Tezina praznog: 3,580 kg
Tezina opterecenog: 4,960 kg
Maksimalna tezina pri poletanju: 6,105 kg
Kapacitet goriva: 1,400 L
Pogon: 1× turbo mlazni Klimov VK-1 sa 26.5 kN potiska

Performanse

Maksimalna brzina: 1,075 km/h
Krstareca brzina: 840 km/h
Dolet: 1,200 km, 1,975 km sa dodatnim tankovima
Plafon leta: 15,500 m
Brzina penjanja: 50 m/s
Potisak/masa: 0.54

Naoruzanje

2x NR-23 23mm topovi sap o 80 granata po topu
1x Nudelman N-37 37 mm top sa 40 granata
2x 100 kg bombi,nevodjenih raketa,dodatnih rezervoara za gorivo na podvesnim nosacima.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13361
 • Gde živiš: Apsurdistan

MiG-15. Korean War Нero
http://www.youtube.com/watch?v=tcaPAtP4U2A&fea.....xt_from=PLoffline
 • Pridružio: 20 Apr 2009
 • Poruke: 73

odlična predstavitev - hvala za izčrpne informacije

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12345

Topovi (vrlo genijalan sistem smestanja jer su se brzo mogli zameniti)


offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 23560
 • Gde živiš: Petrovgrad

Emisija sa Historija u kojoj se pricalo o ravoju MIG-15 i u kojoj su govorili i ruski i americki piloti koji su ucestvovali u Koreji.

Zanimljivo je da govore pohvalno o MIG-15 sa ruskim posadama i nema onoga 10:1 za Sejbr Bebee Dol

Sami Rusi su ovde pricali koliko su Korejanci bili teski za saradnju i da je obuka pilota i mehanicara bila prava muka.

http://www.youtube.com/watch?v=lT_PhJ7jBzw

http://www.youtube.com/watch?v=YnZs0GDsdSM

http://www.youtube.com/watch?v=iRvJhLVKZF8

http://www.youtube.com/watch?v=pzPQZNH1hHs

http://www.youtube.com/watch?v=XZ0hRUm1Xck

offline
 • grbe 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 4597

U POljskoj još uvijek leti.


offline
 • Miroslav Miladinović
 • saobraćajni inženjer
 • Pridružio: 23 Maj 2009
 • Poruke: 193
 • Gde živiš: negde na brdovitom Balkanu

TOP GUN ::Takodje neobicni projekat MIG-8 Utka,eksperimentalni avion sa zakosenim krilima i kanardima je takodje imao uticaj na razvoj novog lovca.
Molio bih da ako neko ima: fotos,crtež ovog aviona ili nešto više o njemu da postuje.

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 23560
 • Gde živiš: Petrovgrad

offline
 • Miroslav Miladinović
 • saobraćajni inženjer
 • Pridružio: 23 Maj 2009
 • Poruke: 193
 • Gde živiš: negde na brdovitom Balkanu

TOP GUN ::
Blagodarim za ovaj foto.To je znači ta "Utka", prilično smela koncepcija za vreme u kojem je nastala.

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24614
 • Gde živiš: Beograd

Da na ovom avionu se ustvari ispitivalo strelasto krilo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 771 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 8 sakrivenih i 712 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 5.56, A.R.Chafee.Jr., Aleksandar Tomić, AleksaRadojicic, aljosa7, Boris90, CheefCoach, cole77, Crvena Petokraka, damirZR, darcaud, Djokkinen, Dzokilla, Faki-Valjevo, galijot, havoc995, helen1, hermann.kottmann, ibssa, kaptain, kovinacc, Kruger, KUZMAR, leptirleptir, maiden6657, mandicdamir245, Markoni29, Megapurpletv, mercedesamg, Mercury, milimoj, Milos ZA, milos.cbr, NoOneEver Dreams, nuke92, ofbeyond, RecA, repac, Roman, stug, suton, trajkoni018, vasa.93, vathra, Vlada1389, vladas87, WOLF96, Zandar, zdrebac, Zlox, Zoran Rapajić