Naoružanje Jugoslovenske Vojske u Aprilskom ratu

8

Naoružanje Jugoslovenske Vojske u Aprilskom ratu

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2016

Već je bila započeta i druga serija Ik-3,usavršenog i veće brzine(570-580 km/h)
Jedini podatak koji sam na ovoj temi pročitao a da mi ranije nije bio poznat(barem u globalu ako ne u detaljima) je o prepravci poljskih topova u PT .Ko bi proizvodio tu pancirnu municiju 76,5 mm i po kojem projektu,domaćem ili stranom ?Kakve bi imala karakteristike u pogledu probojnosti,brisanog dometa i sl.?
Somborac,proizvodnja kamiona Praga je praktično bila rešena stvar,šasije bi pravili u Željezari Zenica a sklapali bi se u Rakovici.
Češki top 47mm je bio toliko kvalitetan da su ga Nemci koristili i u Normandiji 1944-e u utvrđenjila ali i montiran na šasije zaplenjenih tenkova.Taj lovac tenkova su nazvali Bizon.Gađajući u bok mogao je čak i tada da probuši oklop svakog savezničkog tenka.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 11806

victoria ::Češki top 47mm je bio toliko kvalitetan da su ga Nemci koristili i u Normandiji 1944-e u utvrđenjila ali i montiran na šasije zaplenjenih tenkova.Taj lovac tenkova su nazvali Bizon.Gađajući u bok mogao je čak i tada da probuši oklop svakog savezničkog tenka.
Да не мислиш на ”4,7 cm PaK(t) auf Panzerkampfwagen 35R(f) ohne Turm”, Бизон је самоходна хаубица.offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Prepravka poljskih topova je vršena po projektu inžinjera Boška Stanojlovića (konstruktora topa B1). Imaš u vojnom muzeju izloženu fotografiju prototipa tog topa ispred koga je snimljen konstruktorski tim na čelu sa Stanojlovićem. Za početak je trebalo da se koriste po našoj tadašnjoj klasifikaciji polupancirna (u stvari APHE) zrna M28 nabavljena za naš poljski top 8 cm M28. Balističke osobine su približno odgovarale od Nemaca prepravljenom u PT top francuskog poljskog topa 75 mm M97/38. Ili sovjetskom ZIS-3. Otprilike taj red veličina neki mm gore dole. Znači nije bio pandan topu 75 mm Pak 40. Jugoslavija bi za relativno male pare dobila top koji bi realno bio donekle prevaziđen negde u leto 1942. godine ali još uvek i dalje vrlo upotrebljiv.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 11806

ltcolonel ::Vathra podaci koje si ti izneo važe za 31. decembar 1938. godine. Do izbijanja rata mnogo štošta se izmenilo. Serijska proizvodnja Bristol Blenhajma, Harikena, Do-17, IK-3. Izgrađena su i dva razarača. U gradnji bila još dva (jedan od njih kasniji Split). Doijena licenva i započeta proizvodnja poljskih minobacača 47 mm kao i mina za njih. Dobijena fabrika za proizvodnju topovskih cevi većeg kalibra i kompletnih PT topova (Travnik). Dobijena licenca i započeta priprema proizvodnje PT topova Škoda 47 mm od kojih su prvi trebali da budu izrađeni do kraja 1941. godine. Izgrađena fabrika hidraulike - od kraja 1940. godine svi avioni izrađivani kod nas su imali domaću hidrauliku kao i motorna vozila. Izgrađene dve fabrike kamiona - Rakovica i Kragujevac. Izvršena modernizacija haubica 10 cm Škoda M 14 i M 16 ugradnjom dužih cevi sa novim zatvaračima. Cevi su doduše dobijene iz Čehoslovačke al su to bila i poslednja oruđa sa uvezenim cevima sve dalje modernizacije su trebale da budu sa cevima izrađenim u Travniku. Prepravka starih poljskih topova 8 cm M 05/8 u moderne PT topove zamenom starog lafeta novim dvokrakim lafetom, zamenom hidraulike i postavljanjem novog zatvarača da bi mogla da se koristi nova pancirna municija M 28. Započeta (od kraja 1940) serijska proizvodnja pancirne municije 37 i 47 mm. Serijska proizvodnja avio bombi. Nabavljen i postavljen pogon za izradu avio i auto guma u fabrici Bata u Borovu. Dovršena fabrika bojnih otrova i sredstava hemijsko biološke zaštite Ravnjak u Kruševcu. Počela serijska proizvodnja (ili bar sklapanje) aviona u novoizgrađenim fabrikama Albatros (Sremska Mitrovica), Utva (Pančevo) i Obilićevo Kruševac (samo laki avioni i jedrilice). Izrada modernih radio stanica u Čačku (telefoni su se već proizvodili). IMR je pored avionskih započela masovnu serijsku proizvodnju motora za kamione. I još mnogo toga.
Sve ovo je urađeno 1939, 1940. i početkom 1941. godine.
Koga interesuje nek pogleda u Zborniku dokumenata t. 12 knj. 1 na kraju pregled šta su Nemci kod nas zaplenili od vojne industrije. Ima to kod Gorana na njegovim Znacima.

Сад сам проверио податке у Развоју ОС СФРЈ Опремање наоружањем (знаш књигу Wink ).
Осим МБ за који сам исправио податке, тако су наведени подаци. Пошто је преглед дат кратко и угрубо, претпостављам да нису ставили новију производњу и развој.

offline
 • Pridružio: 20 Jan 2011
 • Poruke: 111

Napisano: 14 Jan 2013 22:49

ltcolonel ::Napisano: 14 Jan 2013 5:08

Somborac ja i ti smo završili sa raspravom pošto ti sve znaš ne vidim potrebe za daljom diskusijom. Evo ja javno priznajem da mnogo bolje od mene poznaješ vojsku Kraljevine Jugoslavije i ja se osećam nedostojnim da o njoj s tobom raspravljam.
Oćeš napismeno.
PS Samo na kraju genije koliko je u nemačkim oklopnim divizijama bilo guseničara, poluguseničara i točkaša. Da li si ikada u životu radio proračun nastupnog marša neke kolone (oklopne, mehanizovane, motorizovane, pešadijske, mešovitog sastava). Ako je mogućnost upotrebe motorizacije u Jugslaviji bila toliko mala zašto genije Nemci kao jednu od prvih mera za suzbijanje ustanka već avgusta 1941. godine formiraju motorizovane poterne odrede sastavljene od pešadije i artiljerije.
Ja i ti smo u svakom slučaju završili konec.

Dopuna: 14 Jan 2013 5:22

I još jednom ne postoji oznaka model 1940 kao zvanična oznaka za Ševroletove kamione. Ni kao fabrička ni kao vojna. Ne postoji jel razumeš srpski jezik. Tu onaku koriste hobisti kao i ti sa Axis foruma da bi označili Ševrolete koji su se pojavili 1940. godine i to vojne namene. Kad mi nađeš pravu fabričku oznaku naših kamiona po tvom mišljenju javi se i ja ću ispraviti. Ne mogu da ispavim sa model 1940 jer je takva oznaka IZMIŠLJENA.
Prošetaj to CVNDI imaš tamo bar desetak publikacija sa kompletnim spiskovima ne samo američkih vozila nego i rezervnih delova za njih od 1933. do 1971. godine i ako mi nađeš u njemu označavanje tipa mod 1937. mod 1938 ili mod 1940 ja više nikad u životu neću napisati ni jedan rad. SISTEM OZNAČAVANJA VOZILA I U AMERIČKOJ AUTO INDUSTRIJI A POGOTOVO AMERIČKOJ ARMIJI JE BIO SASVIM DRUGAČIJI.


rasprave fakticki i nije bilo, zato sto ste ignorisali (za vas) nekonformna pitanja. jos uvek nisam video fotografije (15) palih nemackih tenkista. gde je barem jedna slika fabuloznog kamiona od 3t (ys-4103)? za podatke skodinog kamiona bolje i da ne pitam vise! ako nismo istog misljenja to ne znaci da sam ja pametniji od vas - nikada nisam ni tvrdio. ja ne znam zasto ste tako nervozni!?

autogallery.org.ru/m/gchevyu.htm

“All the data on this page are from Maslacak Vojkan [...]the Yugoslavian Kingdom Army bought 400 from Chevrolet, 1 1/2-ton trucks, long wheelbase, double wheels at rear, straight 6 cyl. OHV, carburetter motor, 85 HP. To minimize expenses those trucks were sent disassembled to main components and assembling was made in Kragujevac in the VTZ (Vojno Tehnicki Zavod), - later, after WW II, this factory was renamed to Crvena Zastava, then to Zavodi Crvena Zastava and now that is Zastava-Automobili.
About 20 of these trucks were send totally disassembled for personal (Mechanic and Driver) training purposes.
Sorry, no photos of this assembling - that was Army secret, and all the Chevrolets have been destroyed/disappeared during the War.
And almost no documents - everything was lost in the war. Only a remembers of mans who was involved in this assembling.
I don't have a photo of Yugoslavian Chevrolets, but I'll send you a front page of original prospekt (56k file), that I received from one of the officers who was involved in Military Negotiations with Chevrolet.

chevrolet ys-4103 je model od 3 tone!
znaci sta... imamo izjavu gospodina maslacka, imamo prospekt i moju (i druge) sliku tog kamiona, ali vi i dalje uporno trazite dlaku u jajetu.

na strani 8 imate model koji odgovara (po specifikacijama) 1:1. model se zove 4403!


mycity.rs/must-login.png

Dopuna: 14 Jan 2013 23:23

vathra ::sombor ::
Једно запажање, пут на слици изгледа прилично добро - подлога од туцаника, горе вероватно асфалт, и то прилично раван.
А занимљиво је и што је Шкодин мерзер без цеви (ишла је посебно током марша), па изгледа прилично крупнокалибарски Wink


pa i jeste dosta krupnokalibarski na kraju krajeva (sa 305 mm).

nemci su zaplenili u toku aprilskog rata 6 takvih merzera od nase vojske. ja mislim da "ih imam sve". slike sa tegljacem su jos redje. u nemackoj vosjsci su dobili sledecu specifikaciju = 30,5 - cm - mörser 638(j)
Dopuna: 14 Jan 2013 23:35

vathra ::Сомборе,
чини ми се да се промашио смисао реченице о најмодернијој војсци - не говори се да јесте била, него шта би било да је била.


ja sam to onda pogresno protumacio. mea culpa!

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 14 Jan 2013 23:48

Somborac ako se ozbiljno baviš ovim onda mi morao da znaš da u jednom broju Vazduhoplovnog glasnika imaš detaljan opis naše Prage (da je praviš ako treba) kao i izveštaj sa njihovog ispitivanja. VRLO DETALJAN TEKST. U našoj predratnoj literaturi bar na pet ili šest mesta imaš detaljan opis Prage. E sad ako ti teraš mak na konac sa nekim detaljima a tražiš mi podatke o Pragama o kojima postoji (za razliku od Ševroleta) brdo podataka u našoj predratnoj literaturi ja ne mogu drukčije da shvatim nego da me za...aš.

Dopuna: 14 Jan 2013 23:53

E sad ja moram da se izvinim ti si tražio za Škodu a ne za Pragu. Samo što mi imao nekoliko modela Škodinih kamiona. Dobili smo ih i 1928. i 1935. godine i to različite modele zavisno od toga za koji su top predviđeni.

Dopuna: 14 Jan 2013 23:55

Bar četiri modela a verovatno i više. Nešto kamiona iz Čehoslovačke je isporučeno i pre 1928. godine al ne znam kog proizvođača a još manje kog modela, premda zbog velikog uticaja Škode i to su najverovatnije bili Škodini kamioni.

Dopuna: 14 Jan 2013 23:58

Podatke o nekim od modela imaš kod Turine Naoružanje vojske Kraljevine Jugoslavije al ne baš detaljne podatke. Upute za Škodine kamione ja nisam uspeo da nađem u CVNDI a ako ih tamo nema onda ih i nema. Doduše možda je neko bio bolje sreće.

Dopuna: 15 Jan 2013 0:01

Zamalo da zaboravim za Škodine kamione namenjene za vuču artiljerijskih oruđa uvedenih u naoružanje do 1932. godine ima dosta detaljno u knjizi Jovana Jovanovića, Artiljerija Kraljevine Jugoslavije iz 1933. (ili beše 1934. godine) da ne tražim sad. Naročito su detaljno dati podaci za kamione Škoda M28.

offline
 • Pridružio: 20 Jan 2011
 • Poruke: 111

ltcolonel ::Napisano: 14 Jan 2013 23:48

Somborac ako se ozbiljno baviš ovim onda mi morao da znaš da u jednom broju Vazduhoplovnog glasnika imaš detaljan opis naše Prage (da je praviš ako treba) kao i izveštaj sa njihovog ispitivanja. VRLO DETALJAN TEKST. U našoj predratnoj literaturi bar na pet ili šest mesta imaš detaljan opis Prage. E sad ako ti teraš mak na konac sa nekim detaljima a tražiš mi podatke o Pragama o kojima postoji (za razliku od Ševroleta) brdo podataka u našoj predratnoj literaturi ja ne mogu drukčije da shvatim nego da me za...aš.

Dopuna: 14 Jan 2013 23:53

E sad ja moram da se izvinim ti si tražio za Škodu a ne za Pragu. Samo što mi imao nekoliko modela Škodinih kamiona. Dobili smo ih i 1928. i 1935. godine i to različite modele zavisno od toga za koji su top predviđeni.

Dopuna: 14 Jan 2013 23:55

Bar četiri modela a verovatno i više. Nešto kamiona iz Čehoslovačke je isporučeno i pre 1928. godine al ne znam kog proizvođača a još manje kog modela, premda zbog velikog uticaja Škode i to su najverovatnije bili Škodini kamioni.


ja tek sada mogu da dodjem (teoretksi) do nase literature... da ne idem u detalje, ali ranije jednostavno nije islo. sa drugim recima, ja imam samo informacije iz zapadne literature, sto je cesto i sasvim dovoljno i precizno za neke stvari, ali, eto, ne za sve. pragini kamioni su (barem za mene) jos veci misterijum nego skodini. a za skodine 6sd znam samo da su cehoslovaci napravili svega 75 komada i da je samo mali broj nasao put do jugoslavije. ako tu imate neke informacije za mene (o broju), bio bih vam jako zahvalan.

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 15 Jan 2013 0:02

Naravno tu su bili i kamioni i tegljači nasleđeni od Austro ugarske od kojih su neki dočekali i Drugi svetski rat.

Dopuna: 15 Jan 2013 0:12

Pošto si me zaintrigirao pokušaću da nađem šta imam o isporukama kamiona. Za one što su isporučeni na ime ugovora iz 1928. i 1935. nije problem to znam da imam samo treba da nađem. Problem je što su vozila povremeno nabavljana i iz redovnog budžeta a ne samo na osnovu kredita. Takve narudžbine je vrlo teško upecati jer su male 20, 30 ili 50 kamiona i teško im je ući u trag. Obično proizvođač ima na lageru taj broj kamiona i odmah ih isporuči i to uđe u jedinice a da se i ne primeti u papirima. Recimo takav je slučaj i sa motorciklima sitna lova ne može da se prati. Tek pred rat kad je bio tender za nabavku većeg broja 200 komada možemo da pratimo ceo proces nabavke.

offline
 • Pridružio: 20 Jan 2011
 • Poruke: 111

Napisano: 15 Jan 2013 0:13

ltcolonel ::Naravno tu su bili i kamioni i tegljači nasleđeni od Austro ugarske od kojih su neki dočekali i Drugi svetski rat.

skoda-daimler i/ili austro-daimler, da. ali mene zanima koliko skodinih kamiona (6sd) je vojska kraljevine dobila!

Dopuna: 15 Jan 2013 0:16

ltcolonel ::Napisano: 15 Jan 2013 0:02

Naravno tu su bili i kamioni i tegljači nasleđeni od Austro ugarske od kojih su neki dočekali i Drugi svetski rat.

Dopuna: 15 Jan 2013 0:12

Pošto si me zaintrigirao pokušaću da nađem šta imam o isporukama kamiona. Za one što su isporučeni na ime ugovora iz 1928. i 1935. nije problem to znam da imam samo treba da nađem. Problem je što su vozila povremeno nabavljana i iz redovnog budžeta a ne samo na osnovu kredita. Takve narudžbine je vrlo teško upecati jer su male 20, 30 ili 50 kamiona i teško im je ući u trag. Obično proizvođač ima na lageru taj broj kamiona i odmah ih isporuči i to uđe u jedinice a da se i ne primeti u papirima. Recimo takav je slučaj i sa motorciklima sitna lova ne može da se prati. Tek pred rat kad je bio tender za nabavku većeg broja 200 komada možemo da pratimo ceo proces nabavke.


broj skodinih kamiona mor' da je bio marginalan. samo mali kontingent je bio isporucen.

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 15 Jan 2013 0:42

Somborac bilo je najmanje tri uslovno rečeno veće isporuke Škodinih kamiona. Najpre 1928. godine za topove 15 cm M28 i merzere 22 cm M28. Za svako oruđe su bila potrebna po 3 vozila. Ako uzmemo broj isporučenih oruđa i neophodnih vozila za prevoz municije moralo je da bude isporučeno minimum 80 kamiona Škoda M28 a verovatno stotinjak. Imam tačan podatak al treba da potražim. Po narudžbini iz 1935. godine isporučeni su kamioni Škoda koje ti navodiš za topove 105 mm i haubice 150 mm. Konačno za 80 PA topova 76,5 mm M36 isporučeno je takođe 80 vozila za njihovu vuču. Ostaje pitanje koji su kamioni vukli municiju i komandne uređaje. Znači otprilike tri isporuke sa nešto većim brojem kamiona.

Dopuna: 15 Jan 2013 0:44

Deo vozila je tretiran kao tegljači ali su svi bili točkaši.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 498 korisnika na forumu :: 19 registrovanih, 2 sakrivenih i 477 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, Apok, boki199777, bulovic, dankisha, goxsys, Konda, Kožedub, Krusarac, MB120mm, Mercury, Mirage 2000N, NoOneEver Dreams, proka89, srecko81, Trpe Grozni, yrraf, zodiac94, Zoran Rapajić