Zastavin terenac za Vojsku Srbije

16

Zastavin terenac za Vojsku Srbije

offline
 • Jester  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Feb 2008
 • Poruke: 6547
 • Gde živiš: Srbija

Jel ovo vozilo ima šasiju ili karoseriju? Ako ima šasiju na koju je prišrafljen sanduk, onda nema veze što se nešto uvija i savija na spoljnjem delu vozila.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 07 Nov 2007
 • Poruke: 8422
 • Gde živiš: Ravni Banat

Успут, ово возило је у овој форми постојало још од годину-годину и не знам зашто су чекали да га прикажу јавности тек пролетос.


Хммм....offline
 • Pridružio: 14 Jul 2008
 • Poruke: 3576

Kod Iveco LMV-a se branik i zadnji sanduk isto pomeraju samostalno od kabine. Cak su napred na haubi levo i desno ostavili mesta da branik moze da se pomera gore/dole.

Ovde se to lepo vidi: http://www.youtube.com/watch?v=MTSqLwWKOmk

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 5252

Bahuss ::Ono sto se meni ne dopada je krutost karoserije tj. u ovom slucaju njena savitljivost koja se posebno vidi u situaciji kada prelazi preko onih balvana jer tada se odvajaju branici od ostatka konstrukcije i sve se uvija...to za terence nikako nije dobro. Izgleda samo kao cvrst i robustan kamioncic ali je to na zalost i dalje samo turbo rival.

I kao sto neko rece ranije mora da se uradi zastitita prednjeg mosta nekim sipkama ili jakom metalnom plocom...


Po cemu je to i dalje samo Turbo rival.Zastava je pre ovog vozila radila dva vozila na bazi Turbo rivala, pa se cak ni za njih ne moze reci da su samo Turbo rival.

http://www.zastava-kamioni.co.rs/Files/PT1.pdf

http://www.zastava-kamioni.co.rs/Files/PT2.pdf

I zatim je doslo ovo vozilo.

http://www.zastava-kamioni.co.rs/Files/NTV.pdf

Lako je uociti da je ovo vozilo duze cak i od svoja dva prethodnika, kao i da ima vece osno rastojanje.Takodje mu je povecana i nosivost.Karoserija je razvijena posebno za njega, a sada vidimo da ima i novu kabinu.Motor mu je americki, a menjac nemacki za razliku od njegovih prethodnika.Takodje koliko ja vidim Zastava je ovo radila u saradnji sa VTI-ijem, i sumnjam da je rezultat svega toga samo Turbo rival.

offline
 • Pridružio: 10 Jun 2008
 • Poruke: 3867

Napisano: 14 Maj 2012 13:06

Sinoč na emisiji Dozvolite... bio odličan prilog o Zastavinom terencu sa puno detalja. Ako ima ko video neka okači.

Dopuna: 14 Maj 2012 14:33

Ukratko šta je sve bilo rečeno u prilogu:

- potrebe VS je odprilike 1400 vozila ove kategorije
- samostalno projektovano sa upotrbom jeftine metode brez dubokog izvlačenja delova (nema potrebe za skupim presama)
- delovi su savijani i posle zavarivani
- ideja je da se napravi vozilo sa što manjom zavisnošču od uvoznih delova
- ispunjava sve TTZ
- dva prototipa su u TOC-u i zovu se prototip 1 i prototip 2 Smile
- prototipovi su naslonjeni na IVECO tehnologiji i neki delovi su izmenjeni/ojačani
- varjanta samo za prevoz putnika če moči da preveze celo odeljenje
- ovo na snimkama i slikama je funkcionalni model i u skladu sa internim ispitivanjima planiraju vožnju do 1000km

I najvažnije:
- vozilo omogučava stavljanje pogonske grupe veče zapremine i snage a samim time i još nekim drugim izmenama dobija se mogučnost stavljanja oklopne zaštite

offline
 • Pridružio: 23 Jun 2011
 • Poruke: 458
 • Gde živiš: Tamo daleko ....

Drado mi je da ovi u TOC-u se ne zezaju sa nekim originalnim imenima za prototipove - kao alfa, beta itd ...bre 1 i 2 ..i to je to ...... jednostavno i ne mozes nista da zbrkas! Bravo!

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 5482

Из промо материјала Заставе камиона.

Citat:Ново теренско возило „Застава-камиона” – НТВПКЛако теренско, неборбено возило, опште намене, носивости 1,4 тоне нов је производ крагујевачке фабрике „Застава-камиони”. Иако још нема назив како бисмо га популарно звали, јер је реч о функционалном моделу, већ само скраћеницу – НТВ ПК (ново теренско возило продужене кабине), успешно је прошло свој први тест вожњом. Недавно је напустило фабрички круг и прешло своје прве километре по терену, пробијајући се понекад стрмим, блатњавим стазама до Црног врха (кота 895) на Гледићким планинама.
Прошло је асвалтним и макадаским путевим, а тестирана је и вожња по шљунковитом терену и речним газом. Поред возача, у тој пробној вожњи провезли су се они који су за његов настанак заслужни – четири инжењера конструктора и директор техничко-технолошког развоја. И након вишечасовних проба, успешно се вратило у фабрику, без отказа.
За разлику од осталих возила, која су произведена у тој познатој крагујевачкој фабрици, ово ново, разликује се по томе што је испунило један од тежих захтева Министарства одбране – да буде у што је могуће већој мери домаћи српски производ и независан од „Ивека”, тако да нема никаквих технолошких или уговорних ограничења у смислу његове евентуалне продаје негде у иностранству. То није случај са оним крагујевачким возилима која су базирана на „Ивеко” технологији и решењима. Наравно, извоз је други циљ, а први да НТВ ПК постане лако теренско возило којим би се опремала наша војска.
Настало је на бази класичног камиона, исте тонаже, али у варијанти сингл кабине, која је скренула пажњу јавности на прошлогодишњем сајму наоружања и војне опреме „Партнер”. Међутим, нови захтев из Министарства одбране био је да наредни теренац не буде класичан камион већ теренско неборбено војно возило са продужњном кабином за превоз 5+1 путника и корисном носивошћу од 1,4 тоне. Када су испуњени основни захтеви, његов развој дефинисан је као истраживачко-развојни задатак, који ће делом финансирати Министарство одбране.
Функционални модел је у „Застави-камионима” развијен у веома кратком периоду – од 11. јануара до 15. априла ове године. У развој је било укључено 10 инжењера, од којих су петорица била стално ангажована на том задатку. Треба поменути и то да им је посао био олакшан јер су на пројектовању сингл кабине за претходно возило инжењери радили 13-14 месеци.
Нов модел је потпуно једноставе израде, сопствене производње и дизајна и има могућност пријема сваке мото-пропулзивне групе. Значи, мотор, мењач, редуктор могу да буду од разних произвођача, а не уско везани за „Ивека”.
Вредан пажње је и податак о уштеди немалих средстава коришћењем савремене технологије и одређених програмских пакета приликом пројектовања. Наиме, пројектовањем је избегнуто улагање у алате потребне за такозвано дубоко извлачење каросеријских делова за једно такво возило који би коштали 15 милиона евра. „Заставини” инжењери су на основу 3Д пројектовања узели обрисе и направили неопходне алате (такозване маскаре) захваљујући којима се обездеђује да свака кабина буде истоветна.
Које су карактеристике тог возила? Оно има савремену моторизацију, квалитетну трансмисију, квалитетне механичке блокаде, стални погоном на сва четири точка, са централним диференцијалом. Предњи и задњи погонски мост и сва три диференцијала имају блокаде са електричним командама. Опремљено је малолитражним дизел мотором еуро 3, а може и еуро 4 и 5, „каминс” од 2.800 кубика и 130 КС.
Ново у односу на ранија возила јесте савременија компоненташка опремљеност – команде попут светала, електро-инсталација, електро-инструмената, опремање инструмент табле. За све то су набављене војне верзије светских произвођача, попут аустријског PIK AS-а.
Комфорнија је и кабина у односу на два прототипа која се испитују у ТОЦ-у – нешто је шира и дужа и међуосовински размак предњег погонског и задњег погонског моста је нешто дужи, а да није угрожен попречни радијус преласка.
Каросерија је прављена на модуларном принципу, значи може бити за 2+1 и 5+1 путника. Ово теренско возило намењено је за транспорт терета до 1.400 кг, за једно минобацачко одељење. Може да носи 32 сандука муниције, да вуче минобацач 1.700 кг и једно одељење минобацачко. Или 1.400 кг са 2+1 путника, а према пројекцији, моћи ће да служи за превоз укупно десет путника-војника.
Један од захтева из Министарства одбране био је пројектовање задњих врата и он ће бити реализован у наредној, другој фази. Направиће се задња врата која би требала уједно да буду носећа за резервни точак. То ће бити урађено у што краћем року у наредном периоду. У фабрици се надају да ће им финансијску подршку пружити два министарства – одбране и економије и регионалног развоја.
Постоје могућност да возило има витло, климу или друге опције и то ће бити додато према захтевима Министарства одбране. Сем тога, возило са 2+1 или 5+1 путника може да има у каросеријском делу надградњу као што је санитет, радио станица, сервисна служба, покретна радионица и друго, а возило 2+1 остало би за превоз логистичких ствари.
Иначе, у пројектовању и изради функционалног модела задовољени су сви тражени тактичко-технички.
Треба истаћи да оваква конструкција, односно платформа, не омогућава ниво оптерећења са додатном балистичком заштитом. Додуше, постоје планови и размишљања да се направи лако оклопно возило са јачим мотором и јачим подвозом, које би имало сличне перформанске као ово.
Каква је даља судбина новог теренца? Наредни задатак његових канструктора и радника је да возило прође 1.000 км како би се спровела обавезна интерна испитивања. Кад се тај услов задовољи, возило ће преузети Војнотехнички институт и предати Техничком опитном центру на даља испитивања – да прође следећих 25.000 километара и докаже своју издрживост и трајност, како би на крају, ако буду задовољени сви захтеви било уведено у опрему Војске Србије. Производ мора да буде функционалан, у комфору и луксузу примереном војсци, безбедан у употреби и стабилан у квалитету.
Како је Војска Србије исказала потребу да се у наредних неколико година опреми са око 1.400 возила те категорије, у фабрици „Застава-камиони” се надају да ће њихови теренци добро проћи и бити уведени у оперативну употребу Војске. Ако се то оствари и крене производња овај програм би ангажовао 200 до 300 радника и сачувао њихова радна места. То би им, према речима челних људи, омогућило препород и дало нову снагу.
Чињеница да су запослени успели да у веома кратком року конструишу функционални модел новог теренца који на својој првој вожњи није имао отказа, говори о томе да та фабрика живи, да у њој има знања, искутва, технолошке дисциплине и воље да наставе даље. То би било још лакше уз стратешког партнера из њихове бранше.


ТЕХНИЧКИ ПОДАЦИ ЗА НТВПК

– Mотор
- тип - (EURO 3)………………………................….CUMMINS ISF 2.8
- врста .......................дизел, четворотактни с директним убризгавањем
- број и распоред цилиндара........................четири вертикална у линији
- пречник и ход клипа................................................................94х100 mm
- запремина цилиндра...................................................................2.800 cm3
- максимална снага при 3200 min-1 ................................................. 96 kW (130 КС)
– Мењач
- тип.......................................................................................................5S 400ZF
- број степени преноса.............................................................5+ ход назад
– Димензије возила (mm)
- размак осовина .....................................................................................3.000
- максимална дужина .............................................................................4.830
- mаксимална ширина ........................................................................... 2.100
- предњи препуст ..................................................................................... 850
- задњи препуст ........................................................................................ 980
- распон предњих точкова ...................................................................... 1.790
- распон задњих точкова ..........................................................................1.734
- клиренс.......................................................................................................260
– Димензије сандука (mm)
- дужина .....................................................................................................1.230
- ширина ................................................................................................... 1.960
- висина ........................................................................................................400
– Масе возила (kg)
- маса возила спремног за вожњу са возачем ............................................3.000
- корисна носивост ......................................................................................1.500
- маса возила са пуним оптерећењем .........................................................4.500
- максимално дозвољено оптерећење на предњој осовини ......................2.000
- максимално дозвољено оптерећење на задњој осовини ........................ 2.800
– Точкови
- пнеуматици ...........................................................255/100 R16 MICHELIN XZL
- наплатци .............................................................................................6,50 x 16
– Електрични уређаји
- напон електричне инсталације ..................................................................12V
- акумулатор ...............................................................................................97Ah
– Кочнице – ABS + EBD + ABD


Имам сличице (11) и видео (око 5 мин), али то тек кад будем имао времена да поставим (прилично велики фајлови).

offline
 • Mehanichar
 • Pridružio: 07 Maj 2012
 • Poruke: 74
 • Gde živiš: skopje,Macedonia

Prvo da vam kazem,jos od 1993 godine posedujem odnosno posedovao sam,vozio a sada odrzavam,popravjam, kombinujem skoro sva postojeca teretna vozila exYU a i ruske i mali broj japanske,i neke druge proizvodnje.Vozim terence vec 14 godina,i to po najlosijim putevima,imamo svoj offroad klub.Ova kombinacija od zastave sa motorom cummins je jedna od najboljih kombinacija koje sam do sada bio u mogucnosti da vidim ili cujem.Jedino nesto sto na zastavinom kamionu nije bilo dobro,bio je motor i menjac na starijim modelima.Ima najbolje osovine odnosno diferencijali u svojoj klasi.Neznam kod mene do sada koliko ih je ugradzeno na tamicima posto kod tamica slaba tacka mu je diferencijal.Bas bi bilo lepo ako Zastava pocne serijsku proizvodnju ovih vozila.Ja mislim da ce se pokazati kao odlican terenac........P.S.samo da znate oni moderni skupi terenci na losem terenu su skoro neupotrebljivi,gde prodzu Pinz i Uaz tesko drugo nesto da prodze,jedino mozda defender.Ovo vam kazem iz ogromnog iskustva provedenim po najlosijim planinskim putovima kod nas.

offline
 • Pridružio: 10 Feb 2010
 • Poruke: 3780

stegonosa ::Имам сличице (11) и видео (око 5 мин), али то тек кад будем имао времена да поставим (прилично велики фајлови).

Nema problema, sačekaćemo. Smile

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1101
 • Gde živiš: Kruševac

stegonosa ::Из промо материјала Заставе камиона.

Citat:...
Функционални модел је у „Застави-камионима” развијен у веома кратком периоду – од 11. јануара до 15. априла ове године. У развој је било укључено 10 инжењера, од којих су петорица била стално ангажована на том задатку. Треба поменути и то да им је посао био олакшан јер су на пројектовању сингл кабине за претходно возило инжењери радили 13-14 месеци.
...

...
Zastrašujuće kratak period razvoja! I to uz samo 5-10 inženjera!

Ovo je rezultat za poštovanje, u svakom slučaju.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 651 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 1 sakriven i 646 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bojank, Haryy, hyla, raykan