Srpsko višenamensko oklopno vozilo "Lazar"

677

Srpsko višenamensko oklopno vozilo "Lazar"

offline
 • kNikS 
 • Moderator u penziji
 • Pridružio: 31 Maj 2006
 • Poruke: 4630

Врло могуће, ми и не знамо која је маса Лазара са овим сад плочама. Знамо само максималну масу, али нисмо још видели накалемљен додатни оклоп на нашим возилима који штити више од нивоа 3 по 4569.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 03 Jun 2011
 • Poruke: 1725

Koliko znam taj dodatni oklop se ne vidi jer ide ispod ploca. Nije mi jasno zasto su pravili osnovnu verziju sa mrsavim oklopom da bi se modifikacijom doslo do neke zastite koja je opet ispod nivoa Patrije.offline
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 8870

Citat:Има доктринарних разлика када су возила са пушкарницама у питању. Хладноратовска БВП су их имала да омогуће борбу пешадије из возила у контаминираној атмосфери и земљишту, на ратишту које је слабо засићено ПО средствима (и пешадијом уопште).

Onada imaš hladnoratovskog Ratela, rodonačelnika BVP na točkovima, koji uredno ima puškarnice, a niko ne očekuje da će on i njegova pešadija biti u nekoj ABH situaciji. Puškarnice i prozori služe da vide oko sebe. Tome služi i čovek sa puškomitraljezom koji viri pozadi.

Citat: МРАП возило, управо супростно, намењено је условима у којима се очекује пешадија у заседи.

Al sada ima momenat da je rat mali. Za razliku od predviđenog i neostvarenog frontovskog rata na otvrenom, sada se vode drugačiji ratovi. Gde svako vozilo može da upadne u zasedu, gde je dodatni par očiju bitan. Može se primetiti da raznim vozilima, koja nisu MRAP postoje iste, najviše na vojnopolicijskim, patrolnim i izviđačkim, ali i na drugim kategorijama.

Citat:Е, Лазар ту прави компромисе. Возило које је требало да буде једноставно оклопно тело на јефитном и лако замењивом камионском подвозју прерасло је у нешто што по форми и маси подсећа на данашња точкашка БВП.

To što podseća na BVP, ne znači da mor da bude isti. Oklopni transporter je skroz prihvatljivo rešenje. Mnogo veće armije se istih ne stide.


Citat: А опет, има прозоре који компликују/компромитују повећање заштите, упитно је колико ће чак и са независним ослањањем моћи да прати или замени гусеничаре, и на крају крајева ми га још нисмо видели крштено наоружано за ту намену.(Са 2А72 без вођица, без термовизије и без ПОВР новије генерације није крштено наоружано БВП, да се размемо.)

Pa dovoljno je pogledati gde završava Lazar u VS, pa je svakome jasno niko sa njim ne menja BVP M-80a. To je apsolvirano više puta. VS jasno stavlja do znanja da ne menja guseničara točkašem. Niti da traži BVP na točkovima.

Citat:Да оставимо сад по страни исправност концепта БВП на точковима, и лако до средње оклопљених БВП генерално.

Pa opet se razvijaju i proizvode novi, vojske ih traže. Više no dovoljno da se zaključi da nekim vojskama služe svrsi. Što ne znači da bi služili i VS.

offline
 • kNikS 
 • Moderator u penziji
 • Pridružio: 31 Maj 2006
 • Poruke: 4630

A.R.Chafee.Jr. ::Onada imaš hladnoratovskog Ratela, rodonačelnika BVP na točkovima, koji uredno ima puškarnice, a niko ne očekuje da će on i njegova pešadija biti u nekoj ABH situaciji. Puškarnice i prozori služe da vide oko sebe. Tome služi i čovek sa puškomitraljezom koji viri pozadi.
Када сам написао "хладноратовско" нисам мислио на еру, него на сценарије употребе у хипотетичком рату у Европи за који су БВП првобитно и дизајнирана, то је ваљда било јасно. Дизајнирајући Ратела, Јужноафриканци су се водили сличним захтевима на основу којих су дизајнирали и безмало сва остала своја возила - високе стратегијске покретљивости, одржавања заснованог на комерцијалним компонентама, заштићена од мина (фактички су измислили МРАП), тако да су они правили возило одговарајуће за свој "мали рат", а то што упада у дефиницију БВП је пре ствар конвенције. Али и они на крају уводе точкашко БВП са седењем лицем у лице, без пушкарница - да ли је то плод искустава где жртвују део "ситуационе свесности" за бочни оклоп или су купили шта је доступно на тржишту, нисам сигуран, али на крају крајева није нарочито ни битно.  

Citat: Al sada ima momenat da je rat mali. Za razliku od predviđenog i neostvarenog frontovskog rata na otvrenom, sada se vode drugačiji ratovi. Gde svako vozilo može da upadne u zasedu, gde je dodatni par očiju bitan. Može se primetiti da raznim vozilima, koja nisu MRAP postoje iste, najviše na vojnopolicijskim, patrolnim i izviđačkim, ali i na drugim kategorijama.
Ја не спорим добре стране ширег видног поља, више очију које могу да осматрају итд. али се поставља питање где је граница употребљивости тога. На возилима на којима је могуће постићи исти ниво заштите прозора и основног оклопа (какава су у начелу извиђачка, патролна и војнополицијска) то има смисла, али на оним где спреда тежиш да се штитиш од Бушмастера а на странама имаш онолике прозоре који штите тек од пушчаног калибра, нисам баш сигуран, нарочито имајући у виду процењену ефикасност ватре из пушкарница. За такво возило, ако баш хоћеш више пари очију, остави перископе, шанса је и да је довољно снажно наоружано да основним оруђем реши оно на шта га усмери десант.

Citat:To što podseća na BVP, ne znači da mor da bude isti. Oklopni transporter je skroz prihvatljivo rešenje. Mnogo veće armije se istih ne stide.
Па ја нисам ни рекао да треба да буде БВП, срећа у несрећи је што је оклопни транспортер. Али мало мало па видимо неко сокоћало, те Видра, те руска станица са 2А72, те троцевац...

Citat: Pa dovoljno je pogledati gde završava Lazar u VS, pa je svakome jasno niko sa njim ne menja BVP M-80a. To je apsolvirano više puta. VS jasno stavlja do znanja da ne menja guseničara točkašem. Niti da traži BVP na točkovima.
Такође је више пута апсолвирано да је Лазар у ВС угуран на љуту муку, да је њихова идеја била ближа М-20, а дефакто и Лазару 1 (који је, ако изузмеш куполу са два члана и двоструким храњењем, ближи Рателу и Јужноафриканцима генерално). Или да и даље фантазирају о амфибији.

Citat:Pa opet se razvijaju i proizvode novi, vojske ih traže. Više no dovoljno da se zaključi da nekim vojskama služe svrsi. Što ne znači da bi služili i VS.
То је тачно, мада их мањи део тих војски набавља за потребе код куће, а део њих има или планира перспективно "право" БВП. И иначе су они тежином скоро сустигли Т-55, а габаритима шинобус.

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 6526
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

"... те руска станица са 2А72, те троцевац...."

Na celik 2017 je prikazana kupola kao na BTR 82 ali sa 2A42 topom.
Mislim da je teza malo, za 200kg, ne znaci nista Lazaru. Nema kretanja cjevi koje pravi sirenje grupe pri rafalnoj paljbi.
Trzaj koji prenosi na kupolu i vozilo je mnogo jaci nego na 2A72.

Malo mi je to skepticno za tu kupolu jer i Ruje stavljaju 2A72 na BTR 82 a i na BMP 1.

offline
 • kNikS 
 • Moderator u penziji
 • Pridružio: 31 Maj 2006
 • Poruke: 4630

У праву си, заборавио сам већ. Стављали су Руси 2А42 и на лакша возила, али поента је била да не треба правити од Лазара БВП.

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 6526
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Ma i mene je to zbunjivalo ja gledo top kako slaze na vjezbi Celik. Gledam dobra grupacija kratki rafal na 1300, gledam kako trza cjev. Kad skontam ne trza. Cjelo vozilo na gumam ide naprijed nazad malo. Ali nema amortizacije cjevi. Onda po gasnoj kocnici skontam da je 2A42.
Jesu pokusali na laksa ali ja bih vjerovao proizvođacu, pogotovo ako je velika zemlja koja dobro istestira proizvod. Ipak je 2A42 za teze kupole. (kolika je isplativa dodatna tezina od 2t minimum), ojacanje vjenca kupole...(najvise trpi, pa i svi ti pokretaci i ziroskopska stabilizacija, sve to mora biti dodatno ojacano).
Mozda izdrzi jedno vrijeme ali ako na nekih 500granata (lupam) pocinje da pravi probleme....
Zato sam ja mlatio sta se zezaju, kad testiras top istreses borbenj komplet, to je testiranje a ne dva rafala ili jedan.

Lazar moze davati vatrenu podrsku, znaci princip BTR 82 - LAV 25, svi sa topom ili kao strayker (2 sa 12.7 dva MK 19 - u nasem slucaju BGA 30) i jedan top jaci na vod, t. j. vod topova za podrsku na četu. (da ne pocinjeno taktiku opet).
Mada vise bih volio 30-ku nego 105-cu (zbog elevacije).

Mislim da bi bilo pogresno i nase BVP 80 upotrebljavati drugacije.
Samo kao bolje naoriuzani OT koji moze da da podrsku.

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 8870

Citat: Дизајнирајући Ратела, Јужноафриканци су се водили сличним захтевима на основу којих су дизајнирали и безмало сва остала своја возила - високе стратегијске покретљивости, одржавања заснованог на комерцијалним компонентама, заштићена од мина (фактички су измислили МРАП), тако да су они правили возило одговарајуће за свој "мали рат", а то што упада у дефиницију БВП је пре ствар конвенције

Dve sitnice, Ratel je BVP prevashodno zbog načina upotrebe, ne neke šupljikave konvencije. Takođe je i višenamenska platforma. Drugo taj rat nije bio klasičan mali, jbg obe strane koriste najtežu opremu koju imaju.

Citat: Ја не спорим добре стране ширег видног поља, више очију које могу да осматрају итд. али се поставља питање где је граница употребљивости тога. На возилима на којима је могуће постићи исти ниво заштите прозора и основног оклопа (какава су у начелу извиђачка, патролна и војнополицијска) то има смисла, али на оним где спреда тежиш да се штитиш од Бушмастера а на странама имаш онолике прозоре који штите тек од пушчаног калибра, нисам баш сигуран, нарочито имајући у виду процењену ефикасност ватре из пушкарница. За такво возило, ако баш хоћеш више пари очију, остави перископе, шанса је и да је довољно снажно наоружано да основним оруђем реши оно на шта га усмери десант.


Lazar jeste bizaran sa prozorima, nisu na OT potrebni toliko i u tom broju. No zbog prirode rata koji je popularna, OT treba i da ima neki "sistem", koji god da ubaci još koje oko. Gledajte na to kao na povećanje zaštite. Jbg ko koga prvi vidi, ima veću šansu da prvi stupi u dejstvo i na kraju ostane živ. Pogotovu ako je u zasedi polu ozbiljno PO sredstvo.

Citat:
Па ја нисам ни рекао да треба да буде БВП, срећа у несрећи је што је оклопни транспортер. Али мало мало па видимо неко сокоћало, те Видра, те руска станица са 2А72, те троцевац...


Na svu sreću to je samo za vašare. Wink


Citat: Такође је више пута апсолвирано да је Лазар у ВС угуран на љуту муку, да је њихова идеја била ближа М-20, а дефакто и Лазару 1 (који је, ако изузмеш куполу са два члана и двоструким храњењем, ближи Рателу и Јужноафриканцима генерално). Или да и даље фантазирају о амфибији.


Meni deluje da su u pitanju dva različita TTZ, jedan je bio za 8x8 za VS koja ide na safari je, a drugi je M-20, za "narodniji" VS koja sedi kući. Verovatno zato Lazar 3 nije skraćen na 6x6.

Amfibija je samo pusto naklapanje forumskog življa. I pusti san po nekog zadrtog generala.

Citat:
То је тачно, мада их мањи део тих војски набавља за потребе код куће, а део њих има или планира перспективно "право" БВП. И иначе су они тежином скоро сустигли Т-55, а габаритима шинобус.


Jbg ja za teški BVP podrazumevam T-15 i Nemer, srednji Puma, CV, Ulan, Bredli, BMP-3, laki sve točkaše i starije guseničare.

Uzgred, pre sam mislio na vojske koje ratuju kod kuće. Te safari vojske su svet za sebe.


PS izbor Patrie Jazavca za JAR je komplikovana i duga, nebitna priča.

offline
 • Pridružio: 14 Mar 2017
 • Poruke: 1800

Citat:Amfibija je samo pusto naklapanje forumskog življa. I pusti san po nekog zadrtog generala

Jeres. Amfibijske sposobnosti™ su od ključne važnosti! Barem za forumsko šitpostovanje.

Što se tiče M-20, meni izgleda kao prava stvar, mada treba još malčice da se finišira (mogućnost spoljašnjeg skladištenja, kutije, pa čak i rezervoar za ašik mlaku vodu meraklijsku je jako simpatičan dodatak). Ogromna unutrašnjost bi omogućavala prenos konkretnih količina oruđa za podršku, npr. BGA, teškog snajpera, dodatne municije, itd.

Dok Lazar i dalje izgleda kao da ne zna šta bi i šta će zapravo da radi.

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 8870

Lazara doživljavam kao propuštenu priliku. No nije bitno.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 561 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 2 sakrivenih i 555 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: cenejac111, havoc995, mushroom, voja64