Tenkovi T-54 i T-55

43

Tenkovi T-54 i T-55

offline
 • buster  Male
 • Zaslužni građanin
 • Dusan Saric
 • 3D modelar, graficki dizajner i jos mnogo toga...
 • Pridružio: 16 Sep 2009
 • Poruke: 658
 • Gde živiš: Banja Luka

@torpex ovu pricu ovdje ponavlja skoro svaki novi clan. Prvo uzmi i procitaj sve sta je pisano o T serijama tenkova, pa onda njihova iskustva iz prvog i drugog rata u Ceceniji.
Eksplozija municije se desavala kada je tenkovski komplet bio pun. Znaci 22 granate u punjacu i ostatak po tijelu tenka i kupoli. kada su tenkovi isli samo sa municijom u punjacu nije dolazilo do eksplozije...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 22 Jul 2012
 • Poruke: 90

buster ::@torpex ovu pricu ovdje ponavlja skoro svaki novi clan. Prvo uzmi i procitaj sve sta je pisano o T serijama tenkova, pa onda njihova iskustva iz prvog i drugog rata u Ceceniji.
Eksplozija municije se desavala kada je tenkovski komplet bio pun. Znaci 22 granate u punjacu i ostatak po tijelu tenka i kupoli. kada su tenkovi isli samo sa municijom u punjacu nije dolazilo do eksplozije...


Nema tu šta mnogo da se priča i raspravlja . Iskustva iz 1. rata u Čečeniji su katastrofalna , čak su ruski vojnici pravili crnohumorne viceve o T-72 i T-80 . Možemo mi da pričamo bajke , ali slike dovoljno govore . Evo samo nekih iz rata u Gruziji 2008. , gde su korišćeni T-72 sa reaktivnim oklopom , pa im opet nije pomoglo : Tekst za link . Ima toga još ali mislim da nije potrebno da stavljam ono što svi znaju .

Inače , tačno je da je municija u samom punjaču nešto sigurnija nego onaj ostatak van njega . Međutim , ne možeš ti da šalješ tenk u borbu sa samo 22 granate (različitih tipova) . Pogotovu ne ako se uzme u obzir za šta je projektovan T-72 (duboki prodori u pozadinu protivnika prema doktrini SSSR ) .

O samom punjaču i njegovim vrlinama i manama , sa sve šemom rada može da se pročita ovde :
Tekst za linkoffline
 • Pridružio: 01 Dec 2009
 • Poruke: 1555
 • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

@ torpex
Kolega to da li je neko duzan ili ruzan neigra ama bas nikakvu ulogu u pobedi na nekom konkursu, pogotovu vojne opreme.
Treba pogledati i procitati naravno kako je prosao T-80 Abrams T-84 Celindzer II i pobednik Leopard na prakticnim delovima.
Ovde se navode neke mane i neke prednosti T-55 u odnosu na savremene tankove koji su skuplji, a imaju iste mane u odnosu na T-55.
Svako oruzje i orudje sa dobrom doktrinom u napadu ili odbrani moze da neprijatelju nanese odredjene gubitke.
U ceceniji su rusi navuceni ko prezervativ, i isto tako skinuti sa dnevnog reda.
A zasto zato sto su namamljeni u grad da udju sa oklopom i podrskom a onda rokani sa najvisih spratova i desetkovani.

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Torpex ako ćemo pojedine slučajeve imaš bogami prilično slučajeva i u Iraku gde su Abramsi bukvalno dezintegrisani. Ali je zaista čudo jedno koliko na ovom forumu ima branilaca lika i dela američke vojne industrije i to potpuno neargumentovano. Tako se daju primeri uništenih tenkova u Gruziji al se previđaju uništeni Abramsi u Iraku. Na pojedinim forumima ima baš lepih kolekcija uništenih Abramsa u Iraku i to mnogo više nego ruskih tenkova u Gruziji. Što si tiče pojačavanja oklopa na Abramsu tu je vrlo malo urađeno na bočnom oklopu jer bi već i onako ogromna težina otišla u nebesa.
Što se tiče naših M 84 i T 72 postoje vrlo opsežne studije rađene na osnovu ratnih iskustava u izradi nekih je učestvovala i moja malenkost i ono što je sigurno to je da nije tačno da postoji neka posebno velika osteljivost na eksploziju municije. Izuzetno mali broj tenkova M 84 je eskplodirao u borbi. Ono što se moglo videti na TV su uglavnom napuštene oštećene M 84 koje su za potrebe propagandnih snimanja naknadno dizane u vazduh.

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 11770

Napisano: 29 Jul 2012 22:15

Da je oklop abrams optimizovan za prednjih 60 stepeni je odavno poznato. Specifikacije za M1 su bile - 115mmm potkalibarna i kumulativna sa 1km spreda, 100mm pancirana sa boka kupole sa 1km i osnovna verzija RPG-7. Prednji oklop je rastao ali bocni nije sve do TUSK paketa.
Na trupu bocni oklop varira od 38 do 51mm i tu su Sovjeti bolji sa 80mm ali to je u oba slucaja nedovoljno pri dejstvu po boku. Abrams ima bolje suknjice - 2 sa jedne i 4 sa druge strane su kompozitne i bolje od gumenih na sovjetskim tenkovima, ostatak je 5mm ne-balisticki celik. No one su deo prednje zastite (tih cuvenih prednjih 60 stepeni) i to je to.
Jedini hladnoratovski tenk koji je posvetio vise paznje zastiti bokova je Challenger sa dodatnim oklopom (koji je uvek montiran u ratnim dejstvima) po celom boku trupa. No on to placa nikakvim oklopom na donjem prednjem delu trupa (mada je taj deo u borbi jako retko izlozen neprijatelju)...

Dopuna: 29 Jul 2012 22:17

ltcolonel ::
Torpex ako ćemo pojedine slučajeve imaš bogami prilično slučajeva i u Iraku gde su Abramsi bukvalno dezintegrisani...

No budimo realni - ti koji su se "dezintegrisali" su zakacili stvari koje bi razbucae bilo koji tenk na svetu.

Dopuna: 29 Jul 2012 22:26

torpex ::...Međutim , ne možeš ti da šalješ tenk u borbu sa samo 22 granate (različitih tipova)...
Da li ti je jasno da i kod zapadnih tenkova nije sva municija u tenku dostupna u borbi?
Realno na M1 je od 40 metaka dostupno 17 u polovini skladista u zadnjem delu kupole.
Drugi deo kupole (17 komada) obara brzinu gadjanja na 2-3 metka u minuti i zahteva duzu otvorenost blindiranih vrata koja ogradjuju municiju od posade (jer puniocu treba vise vremena da ih izvadi).
6 metaku u trupu zaboravi u toku borbe.

Leopard je tu bolji ali municija u trupu nije nicim zasticena i u slucaju pogotka u istu kupola ce leteti kao na bilo kom T-72.
Leclerc takodje ima nezasticenu municiju u trupu.
Challenger-u municija nije uopste odvojena od posade i samo je zasticena vatrostalnim kontejnerima. No posto je dvodelna (zapravo trodelna, kapisla je posebna i ouni se automatski iz magacina od 10 komada pri trzaju topa) projektili se cuvaju u zadnjem delu kupole a punjenja (znatno osetljivija) u trupu.

offline
 • Pridružio: 22 Jul 2012
 • Poruke: 90

Napisano: 29 Jul 2012 22:44

ltcolonel ::Torpex ako ćemo pojedine slučajeve imaš bogami prilično slučajeva i u Iraku gde su Abramsi bukvalno dezintegrisani. Ali je zaista čudo jedno koliko na ovom forumu ima branilaca lika i dela američke vojne industrije i to potpuno neargumentovano. Tako se daju primeri uništenih tenkova u Gruziji al se previđaju uništeni Abramsi u Iraku. Na pojedinim forumima ima baš lepih kolekcija uništenih Abramsa u Iraku i to mnogo više nego ruskih tenkova u Gruziji. Što si tiče pojačavanja oklopa na Abramsu tu je vrlo malo urađeno na bočnom oklopu jer bi već i onako ogromna težina otišla u nebesa.
Što se tiče naših M 84 i T 72 postoje vrlo opsežne studije rađene na osnovu ratnih iskustava u izradi nekih je učestvovala i moja malenkost i ono što je sigurno to je da nije tačno da postoji neka posebno velika osteljivost na eksploziju municije. Izuzetno mali broj tenkova M 84 je eskplodirao u borbi. Ono što se moglo videti na TV su uglavnom napuštene oštećene M 84 koje su za potrebe propagandnih snimanja naknadno dizane u vazduh.Što se tiče šansi preživljavanja posade , tu poređenja nema -Abrams je za dva koplja ispred svih derivata T-72 . Slika potpuno uništenih Abramsa naravno ima mnogo , ali mahom se radi o detonacijama ogromnih količina eksploziva (rang avio-bombe) . Voleo bih da bilo ko nađe sliku Abramsa kome je kupola odletela 50 m u vazduh usled probijanja oklopa kumulativnim projektilom Wink

Inače , Abrams ima sistem zaštite za slučaj eksplozije municije (tzv blow-out panels ) . Koga interesuje može da pogleda snimak :Što se tiče M-84orki , ne znam kakve ste vi studije radili , ali nažalost ima dosta snimaka gde je upravo kupola odletela u vazduh . Sad , da li se neko trudio da je namerno tako detonira ? Postoji mogućnost , mada meni deluje verovatnije da je snimak autentičan jer Hrvati su gledali da što više zaplenjene tehnike JNA odmah upotrebe , a ne da je uništavaju ako još može da posluži .

Dopuna: 29 Jul 2012 22:53

bojank ::
Na trupu bocni oklop varira od 38 do 51mm i tu su Sovjeti bolji sa 80mm ali to je u oba slucaja nedovoljno pri dejstvu po boku.


Koliko je meni poznato , bočni oklop varira od ekvivalentno 300 mm čelika za kumulativne (HEAT) projektile do navodnih 800 mm za novije M1A2 na boku kupole . Naravno , napominjem , radi se o ekvivalentima a ne o stvarnoj debljini .


bojank ::
Da li ti je jasno da i kod zapadnih tenkova nije sva municija u tenku dostupna u borbi?
Realno na M1 je od 40 metaka dostupno 17 u polovini skladista u zadnjem delu kupole.
Drugi deo kupole (17 komada) obara brzinu gadjanja na 2-3 metka u minuti i zahteva duzu otvorenost blindiranih vrata koja ogradjuju municiju od posade (jer puniocu treba vise vremena da ih izvadi).
6 metaku u trupu zaboravi u toku borbe.


Realno , niko u jednoj borbi ne iskoristi svu municiju . Prosečan utrošak je negde 10-ak metaka (granata) . Problem nastaje ako je popuna daleko ili ne može da priđe , a treba da se održi položaj ili ide napred . T-72 bi trebalo (prema standardu) da nosi 12 fugasnih granata u punjaču od 22 metka . Ako to potroši u prvom okršaju , onemogućeno je dalje napredovanje ili odbrana zaposednutog . A treba da se setimo da je SSSR imao doktrinu dubokog prodora i upravo zato su T-72 morali da nose više municije i bure sa gorivom , jer se očekivalo da posle proboja fronta napreduju stotinama kilometara u dubinu neprijateljske teritorije .

offline
 • Jester  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Feb 2008
 • Poruke: 6304
 • Gde živiš: Srbija

Ne znam koliko je puta o ovome pisano, ali izgleda da se ova tema oko municije u autopunjaču T-72 ponavlja u nedogled.

Do oksplozije barutnih punjenja u karuselu autopunjača dolazi kada kumulativni mlaz pogodi kapislu jednog od barutnih punjenja, koje se nalazi negde otprilike između četvrtog i petog potpornog točka, iza bočnog oklopa, naravno. Tada se barutno punjenje aktivira i dolazi do lančane reakcije ostalih barutnih punjenja. U svakom drugom slučaju, gde se barutno punjenje nije aktiviralo, doći će do sagorevanja i tada će barutna punjenja samo sagoreti jedno po jedno. Međutim, u tom slučaju, dolazi do aktiviranja automatskog PP sistema i posada ima vremena da napusti tenk, pre nego što se vatra rasplamsa.

Razime je da ne dolazi do aktiviranja i eksplozije barutnih punjenja svaki put kada nešto pogodi T-72.


Da, ima slika uništenih M-84 gde je kupola odletela u vazduh, ali ne uvek kao direktna posledica pogotka, već zbog podmetanja ekspoziva ili požara od strane posade ili samih napadača (kako ne bi ponovo došli u ruke JNA).

Najpoznatija i najmasovnija zaseda, gde su M-84 izbušeni Osama i RPG-7. Nađi mi jedan M-84 sa odvaljenom kupolom: http://www.oklop.net23.net/grobljetenkova/trpinjska/strana.t55.html

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Tropex za ovo

Koliko je meni poznato , bočni oklop varira od ekvivalentno 300 mm čelika za kumulativne (HEAT) projektile do navodnih 800 mm za novije M1A2 na boku kupole . Naravno , napominjem , radi se o ekvivalentima a ne o stvarnoj debljini .

pa ti bi bio najbogatiji čovek na svetu. Znaš šta bi ti Amerikanci za ovo platili. Smanji doživljaj. 800 mm na boku kupole - na ovom forumu stvarno ima zabavnih faca.
Odavno se ovako nisam smejao. Nemoj životati.

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 11868

torpex :: Što se tiče M-84orki , ne znam kakve ste vi studije radili , ali nažalost ima dosta snimaka gde je upravo kupola odletela u vazduh . Sad , da li se neko trudio da je namerno tako detonira ? Postoji mogućnost , mada meni deluje verovatnije da je snimak autentičan jer Hrvati su gledali da što više zaplenjene tehnike JNA odmah upotrebe , a ne da je uništavaju ako još može da posluži .
Имаш доста снимака са Абрамсима који су изгорели. Сад код њих није одлетела купола и наизглед изгледају у реду, али се врло често види како је тенк "клецнуо", односно спустио му се клиренс. Обзиром да му је вешање на торзионим штаповима, мислим да је јасно колико је унутра горело да би они попустили. Имаш и снимак где гори тенк, и после који минут цев топа се спусти доле. Јасно је да у тим случајевима тенк завршио као потпуни губитак.
Вратанца за муницију јесу користан додатак, али један случај из Ирака где су се активирали је показао ману система - врели гасови од сагоревања су усисани у гасну турбину која с запалила, па је и тај тенк завршио као потпуни отпис.

На Т-72 и братији у већини случајева не дође одмах до детонације муниције.

offline
 • Pridružio: 27 Okt 2011
 • Poruke: 1331

ltcolonel ::Tropex za ovoKoliko je meni poznato , bočni oklop varira od ekvivalentno 300 mm čelika za kumulativne (HEAT) projektile do navodnih 800 mm za novije M1A2 na boku kupole . Naravno , napominjem , radi se o ekvivalentima a ne o stvarnoj debljini .


Takav oklop nije imao niti Maus... Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 856 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 7 sakrivenih i 813 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, 9k38, A.R.Chafee.Jr., babaroga, boki199777, Doca, Dr.Strangelove, drimer, FOX, Georgius, goxin, GreenMan, GrM, GUARIN, Imperator41, indja, ivica976, JovanTV, Krusarac, lacko, Leonardo, leptirleptir, Markoni29, Milan.1976, Rakenica, raketaš, sizif, Sr.Stat., stegonosa, t.mile, tetanakg, Toni, vathra, vlvl, x9, zlaya011