Energija i energenti kao strateško oruđe odvraćanja

4

Energija i energenti kao strateško oruđe odvraćanja

offline
 • Loes 
 • Super građanin
 • Pridružio: 25 Jun 2013
 • Poruke: 1216

"Trece ima veze sa cestim misljenjem da je zapad zapravo porazen u Ukrajini jer ce se Ukrajina brzo slomiti iz ekonomskih razloga. Zapad ce dati nesto para ali ce debelo zaraditi na Ukrajini. Za nekoliko godina, koliko ce igranka trajati, ako ne i vise, zapad ce opljackati Ukrajinu kao sto je opljackao celu istocnu Evropu. Kad ce crta podvuce, Ukrajina ce dugovati par stotina milijardi dolara a sve sto u njoj valja bice vlasnistvo zapada. Kad se ovo zavrsi, Ukrajina ce ponovo uz Ruse ali uz vise godina zakasnjenja, osiromasena, ruinirana, demografski opustosena... A zapad ce ekonomski biti u plusu, plus sto je dobio na vremenu. "

--------------------------------------------------------------------

Prva i osnovna stvar Ukrajina ima problem sa daljim zaduzivanjem, proglasena je kao zemlja pre bankrotom od "merodavnih" "zapadnih" bonitetnih agencija a jedino zaduzivanje im je do sada pomagalo da se odrze iznad vode i to sa sve bednim rezultatima u domenu socijalne politike-male penzije postace manje, plate ce i dalje kasniti itd...

Tesko da se Ukrajina moze bilo gde zaduziti za neek vece cifre imajuci u vidu da im godisnje treba 15-30 milijardi za svega 5 godina im treba minimum 75 miljardi sto niko zemlji pred bankrotom nece pozajmljivati.

Zasto je USA dala garanciju od 1 miluijarde za zaduzivanje? Pa upravo zbog toga sto nema ko da im zajmi direktno novac.

Kina pokrece tuzbu zbog toga sto su Ukrajinci umesto na postovanje ugovora sa njima "sprcakli" novac na desete stvari vrednost tuzbe je oko 4 milijarde USD...

Kako se u takvoj zemlji neko na "zapadu" moze obogatiti?
Davanjem novca koji ne moze da naplati?

"Bogacenje" otvaranjem trzista kao da ono nije bilo otvoreno do sada za sve i svasat uz mozda malo smanjnje carina kao jedina novost da li ensto menja? Pa pogledajte koji je to "dramatican skok" imao u Srbiji prodaja novih vozila od kada su bez carine da ne idem dublje u tu pricu....

Nema vece prodaje bez veceg standarda a imajuci u vidu da ce smanjivati vec ionako mizerne penzije i socijalana davanja kakav to "veci" standard moze biti?

Ukrajina ce pod pritiskom zapada kome treba "sigurna" dostava gasa prodati svoj naftovod tj. to ce biti najveca "pomoc" koju ce prmiti od mozda maksimalno 5-6 milijardi EUR-a. Drugi unutrasnji izvor prihoda moze doci konfiskacijom imovine nekog od tajkuna za sada mozda samo od jednoga i to naravno nece imati neki poseban efekat jer su u pitanju opet za Ukrajinske pojmove manje cifre od svega mozda par stotina miliona USD(efiksanost zaplena je uvek manja od vrednosti kompanije pri tome ne mislim na neke prirodne resurse koji dugorocno mogu dati vise)

Zasta ce taj novac biti iskoristen?

Za kupovinu gasa naravno. Sve druge pare koje stizu od IMF-a i EU nisu trenutno namenjene kupovini gasa tj. imaju svoje namene i to pod tacno odredjenim uslovima koje treba ispuniti.

Nece da kupe direktno od Rusije?

Pa ne moraju imaju na raspolaganje da ga kupe od preprodavaca(gas iz Rusije prodat na primer Nemackim firmama) ili iz Norveske ili Alzira....

Jednog lepog dana mogu da kupe i taj famozni LNG iz skriljaca .

Dakel no problem ima gde da kupe gasa....

NO samo jedno pitanej u svim tim kupovinama da li iko misli da ce da idu na lepe oci, uz velike subvencije i sa neplacanjem po vise meseci pa tome dodajte i ucene tipa tranzit ili ce Ukrajian da se suoci sa moranjem pri placanju u protivnome nema ko da prodaje. Ko je taj drugi izvor gasa koji ce Ukrajini na lepe oci da subvecionise cene, oprasta neplacanja i isporucuje gas?

Royal Dutch Shell? Exxon Mobil? BP? Chevron? Total? Statoil? Emirates LNG?

Koja od njih je u komunistickom drustvenom sistemu? Koja je u drzavnom vlasnistvu drzave spremne da pomaze Ukrajini kroz 50% subvencija u ceni gasa??

Koja od navedenih kompanija ce prodavati gas Ukrajini kao sto je do sada to radio Gazprom? Ko ce da naredi nekoj od privatnih kompanija van vecinski drzavnih da ceka Ukrajinu nekoliko meseci sa placanjima i da im daje po ceni 50% ispod trzisne i da ih moli da im plate?

Jedini jeftiniji gas moze jedino doci iz Turkmenistana ali pogodite kuda moze da dodje po jeftinijoj ceni? Mozda samo vazduhom, jer preko Rusije i Irana nece moci da bude jeftin....Turkmenistan ako se odvazi da gradi gasovd bez saglasnosti Irana i Rusije prema Azerbejdzanu odakle bi dalje preko Turske isao do Evrope moze da se dogodi da preko noci postane nova provincija Irana(sto mozda nije iskljuceno i bez toga).

Gasa iz skriljaca u USA ima za maksimalno 20-30 godina i to uz poprilicnu destrukciju eko sistema ako sve budu eksploatisali. Sta ce nakon toga? Kako vreme bude prolazilo vec za 5-10 godina sa smanjenjem rezervi cena ce poceti u USA da mu raste. Na kraju ce morati da kupuju od nekoga drugoga jer neke nove tehnologije snabdevanja alternativnim izvorima energje koliko god nekome delovale blisko za sada nisu perspektivne za neku masovnu primenu bez najmanje jos 50 godina tehnoloskog razvoja(nuklearna fuzija npr) a da ne pricamo o problemima cuvanja energije dobijene iz odredjenih izvora(solarne npr)...

Dugorocno gledano Rusija nema problema u Ukrajini problem ima samo Ukrajina...

Sta je mozda najveca posledica desavanja u Ukrajini? Pre svega buduci pad standarda zivljenja izazvan potpuno ekonomskom cenom(sa vecom zaradom) daljinskog grejanja i gasa i padom raznih primanja(penzije i socijalni izdaci) stanovnistva kao i drugim ekonomskim posledicama.

Prava opasnost po Ukrajinu od svih tih ekonomskih posledica je da u jednoj takvoj zemlji dodje do dalje polarizacije na istok i zapad koji su i do sada bili ekonomski drugaciji tj. da se jos vise udalje. Kome to ide na ruku pa dugorocno opet Rusiji. Na zapadu Ukrajine u tom ekonomskom raslojavanju rasti ce podrska za neku formu nacional-fasizma dok ce na istoku sve vise da se pitaju sto da finansiraju zapad.

Paralelu sa tim desavanjima mozete naci i u EU tj. Italiji u kojoj su sve glasnije price da se bogati sever odvoji od sirmoasnog juga. Kakav je uticaj Rusije na ta desavanja u Italiji? Nikakav. To pokazuje da Rusija moze da bude nemi svedok buducim desavanjima u Ukrajini tj. nemora da mrdne prstom.

Ukrajinsko vodjstvo je kao jednu od mera "protiv" Rusije odlucilo da prekine vojnu ekonomsku saradnju sto ce definitivno doneti probleme Ukrajini u celosti ali pre svega istoku zemlje. Time ocigledno pokusavaju da istok zemlje stave u ekonomski procep tj. da propada sa zapadom. Drugo objasnjenej za takvo ponasanej ne postoji. Kompanije koje su vezano za odbrambenu industriju gravitiraju pre svega oko Kijeva i na istoku. Na primer Motor Sich je kompanija u Zaprozju koja proizvodi motore za helikoptere Mi-8, Mi-17 i avione An-124(cija je ponovna proizvodnja za Rusiju takodje trebalo da donese profit Ukrajini) izmedju ostalih i prekidom saradnje sa Rusijom ce pretrpeti ogromnu ekeonomsku stetu koja ce se odraziti pre svega na zaposlene(oko 22.000) i kooperante posebno saradnju sa Antonovim ciji najveci kupac je Rusija. Naravno takav razvoj imace uticaja i na dizajnera motora Ivchenko-Progress ZMKB.

Ukupan izvoz od prodaje naoruzanja i tehnologija se krece oko 5-7 milijardi, dobar deo ce otpasti koji je bio vezan za Krim(brodarska industrija i remont brodova i helikoptera) a zasutavljanjem saradnje sa Rusijim u ostalim vojno-ekonomskim sferama verujem da ce se pomenuta cifra prepoloviti mozda pre sveti na oko trecine tj 1-2 milijarde.

Oni koji brane vojnu-ekonomsku saradnju sa Rusijom porucuju firmama(Sergei Averchenko iz partije UDAR sada predsedavajuci Ukroboronprom ) da se preorijentisu na druge kupce. Sem poznatih u Kini i delom Indiji kao i ostalih u Aziji, Africi i Srednjem istoku ne postoje neki novi koji ce kupovati u nekoj makar i pribliznoj kolicini kao sto je Rusija ali to je vec poznato tako da nekih novih posebnih velikhi kupaca nece biti za vojnu industriju Ukrajine koje bi nadnoknadile manjak saradnje sa Rusijom.

Samo An-70 porudzbine od strane Rusije su vredne preko 3 milijarde i ako tome dodamo i An-124 koji su bi bili poruceni za oko 1 milijarde to su gubici od preko 4 milijarde u prodajama i to sve se desava u zemlji koja je pred bankrotom te koja se odvazila u tim uslovima da odbije takvu saradnju?

Mozda ce Luftwaffe da utrci sa kupovinom umesto Rusije?

Rusija ce sa druge strane u tim uslovima verovatno izgraditi nedostajuce kapacitete ili preorijentisati se na druge izvore. Izgubice trzste vredno oko 100 miliona USD godisnje za svoje odbrambene proizvode sto je beznacajno u odnosu na ukupan izvoz.

Ocigledno je da se pokusava prekidom vojno ekonomske saradnje kreirati nezadovoljstvo na istoku i umanjiti efekat jake industrije na istoku medjutim to je mac sa dve ostrice...Taj mac tj. njegova druga ostrica ce mozda biti kapsula za nove demonstracije na istoku protiv zapada i neocekivane izborne rezultate predsednickih izbora u maju. Ekonomske logike u takvim postupcima nema tako da je ocigledna politicka.

Karta Ukrajine po regionima prema GDP-u(zelene veci - braon manji) gde mozemo ocekivati da se situaciji jos drasticije menja u prevcu istok zapad:Do sada u Ukrajini nikada nisu koristene tenzije sa Rusijom u kontekstu nacionalizma tj. mrznje prema Rusiji zarad ostvarivanja rezultata na izborima vec se uvek tezilo balansu radi odrzavanja centralne vlasti u drzavi. Kako se u tom delu evidentno pravi zaokret nije nemoguce i da ce sam izjave politicara koje traze plodno tlo u nezadovoljnoj(pre svega u ekonomskom delu) populaciji okrenuti protiv njih samih i dalje pomoci pored ekonomske na dalju politicku polarizaciju istola i zapada Ukrajine.

Celovita buducnost Ukrajine u danasnjim ustavnim okvirima u nekoj buducnosti se cini nemoguca.

Da li Rusija ima potrebe u tim uslovima da izaziva nestabilnost u Ukrajini kroz diverzione aktivnosti na nacin na koji to rade njihovi "zapadni" suparnici i kako neki kazu prave gresku u ne podsticanju svoje populacije i pristalica na revolt koji bi izazvao vojnu intervenciju Rusije?

Prica o demokratiji i slepilu zvanom EU u Ukrajini ce se zavrsiti pre i kasnije a najkasnije za 10 godina. U tom periodu sve lazi koje mogu biti izrecene protiv Rusije i svi postupci koji mogu biti izvedeni rezultirace preokretom cak i u glavama onih fasista koji sada otvoreno prete Rusiji tj. njihove pretnje postace smesne i oni sami ce moratio potraziti nove ciljeve odnosno novi predmet mrznje kao sto su na primer u Madjarskoj evidentno dosli na vlast oni koji nisu u preteranoj "ljubavi" sa EU ili u Grckoj pa i Britaniji i Francuskoj su usponu oni koji su otvoreno protiv EU.

Britanci ili Englezi trenutno daju sve vecu podrsku UKIP partiji koja je strogo protiv EU i koja kaze da je Ukraijna u EU katastrofa za UK te da pored pridoslih Poljaka i ostalih zasigurno im ne treba armija gladnih Ukrajinaca da oduzme belcima posao(tako sebe cesto nazivaju a iz konteksta da su zbog dosta crnaca iz Afrike naseljenih u UK belci u UK izgubili mnoga zaposljenja)...UKIP ce prema svim ocekivanjima postati parlamentarna stranka i to sa solidnom podrskom na novim izborima. Samu Britaniju najverovatniej ceka novi referendum o EU. Ukrajina sa svojom populacijom bi uvecala populaciju EU za 8-9% sto je ogromno uvecanje koje se gleda veoma negativno u Britaniji jer su jednostavno receno siromasni i ne zele da zamisle da ti milioni krenu ka Britaniji.

Da zakljucim za Britance Ukrajinci u EU nisu nista drugo nego novi crnci i opasnost za radna mesta.

Da li je tih maksimalnih 10 godina vredno cekanja za Rusiju? Da li 10 godina cekanja vredi vise ili manje nasuprot kraceg perioda sa izazivanjem sukoba u odnosu na dobrovoljni razvoj svesti gradjana Ukrajine da EU je velika sarena laza tj. priblizavanju vecine umova Rusiji a u suportnosti sa trenutnim stavovima o EU i evidentnoj trenutnoj rusofobiji?

Danas u Ukrajini gledano trenutno ne vide EU kao izvor problema nego kao spasenje, isto tako i u Srbiji su u trenutku na EU vecinski gledali pre decenije ali vec sada Srbija vecinski menja misljenje i svata da ulazak EU je nece po automatizmu uciniti boljom, pametnijom ili bogatijim nego sto je jedna Bugarska ili Rumunija. Do 2024 uz minimalnu stopu rasta od 1-2% godisnje Rusija ce biti Velika Britanija za Ukrajinu tj. zemlja snova sto danas 3 miliona Ukrajinaca koji rade u Rusiji vec misle a kojima su takodje ponudjeni pasosi tj. Rusko drzavljanstvo.

Radi nekog dodatnog poredjenja vezano za EU u Srbiji je na primer evidentno smanjena podrska pristupanju danas na oko 40% u odnosu na oko 70% pre 10 godina od cega svega bi oko pola sigurno glasalo za ulazak a podrsak institucijama tj. postupcima EU je na svega oko 20% sto pokazuje da su za ulazak u EU pre svega i dalje oni koji uzaludno misle da ce biti neke velike licne ekonomske koristi od toga. Za razliku od Ukrajine Srbija nema direktnog suseda ekonomske i vojne snage kao sto je Rusija sa kojim je saradjivala na nacin na koji su to cinile Rusija i Ukrajina. Vec sada u Ukrajini opada podrska ulasku u EU sta ce tek biti za 10 godina kada se svati u potpunosti i u onom delu koji sada daje podrsku da od cele laze nema nista cak nema ni posla u UK.

Rusija karatkororcno je vec dobila Krim, srednjorocno moze da bude nemi posmatrac 10 godina situacije u Ukrajini koja ce na kraju raditi za nju a dugorocno je sigurno na globalnom dobitku gde ce umesto o EU koja ce se sama daviti morati da razmislja pre svega o Kini.

Sto se USA tice ona ce i dalje kako 1995 godine izjavio drzavni podsekretar Strobe Talbott smatrati Ukrajinu za: “the linchpin of the new post-Cold War Europe” sto u sustini znaci da ne mogu da predvide desavanja iako ce pokusati da na njih uticu...

-------------------------------------------

Kao sto sam vec ranije pisao Juzni tok ce imati najverovatnije ici blize ka Krimu i vec se razmatra da jedan krak tamo zavrsi radi bolje energetske diverzifikacije Krima tj. izgradnje el. energana a u buducnosti sa povecanom eksploatacijom gasa i nafte na i oko Krima mozda viskovi budu izvozeni upravo kroz Juzni tok. Ako nista drugo Krim moze postati veoma vazna usputna stanica i skladiste gasa prema jugu Evrope koja je Rusiji sada na svega oko 750km od Krima sto je bitno kako ekonomski tako i vojno u nekim drugim razmatranjima.
---------------------------------------------

Kada se spominju demonstarcije na jugu Ukrajine one nisu nista manjeg inteziteta po broju nego one u Kijeveu u odnosu na velicinu gradova proporcionalno gledano i posebno aspekta da su u Kijev u trenucima dosli mnogi sa strane sustinska razlika je samo sto niko organizovano ne finansira satore, prevoz, hranu i sve ostalo sto treba da se pretvore u svakodnevno posedanje trgova kao sto smo videli u Kijevu. Najinteresantnije je da u trenutku svrgavanja sa vlasti Janukovica u periodu 19-22 februara bilo daleko manje ljudi nego sto se mnogim drugim danima skupljalo tj. bukvalno najradikalniji elementi koji su bili i manjinski su "pobedili" sto naravno sada nosi svoju cenu....

Trg u Kijevu 21 februara i "masa" koja je smenila predsednika:Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 06 Avg 2013
 • Poruke: 1708

markus ::Mr. GreenAJoooooj. Markus, niko me skoro nije nasmejao ovako.
Sto se tice analizaca gasa. Evropa nema zamenu za ruski gas. Americki gas prvo mora da se pretvori u tecan pa onda da se transportuje(jer ne postoji gasovod), i kao takav po ceni ne bi bio ni priblizno isplativ. Norvezani su, na 90% svojih kapaciteta te nemaju mogucnosti da vise snabdevaju gasom evropu(to je rekao norveski ministar energetike).
Sve su to lepo ekonomisti FSB-a izracunali. Takve akcije(kao sto je pripajanje Krima), se rade iskljucivo sa pokricem i dobrim informacijama

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12534

Nije poenta da Amerika zameni celoukupan ruski gas vec da zameni dobar deo ruskog gasa u zemljama koje zavise od gasovoda kroz Ukrajinu i u samoj Ukrajini. Citajte malo sta se sad desava u Kongresu.

Nemci imaju svoj severni tok i odlicnu cenu ruskog gasa. Ako Ameri postanu konkurencija Rusima u ostalim zemljama Evrope Nemci ce opusteno da traze jos nizu cenu gasa jer ce prakticno ostati jedine prave ruske musterije.

Gasovod ka Aziji treba da bude gotov 2017 ali je tu profit daleko manji.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25285
 • Gde živiš: I ja se pitam...

irkutsk ::Ljudi ljudi - isfalivali ste se pošteno ... Katar nemože isporučivat prirodni plin jer nema cjevovod ... on može isporučivat samo LNG koji je ukapljeni plin čija je cijena 50ak % veća od Ruskog a dodatna loša okolnost za Europljane je šta je u Aziji cijena LNG-a viša zbog čega se Kataru i neisplati isporučivat u EU ... dalje je problem i sama infrastruktura ....

kako got Rusi sa energijom imaju ogroman upper hand nad svima


Кратко јасно. Отприлике да краће и јасније не може...Гас као оружје и ресурс, односно енергија као средство одвраћања. Могли бисмо да отворимо засебну тему...

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 24371

^

I da dodam tu i nase Kosovo ( zna se zbog cega kad su velike energetske zalihe u pitanju..)

A evo sta kazu oni isti koji u tome manjkaju pa kradu po belom svetu

Keri: Ne koristiti energente kao oružje

Citat:BRISEL - Američki državni sekretar Džon Keri je danas u Briselu izjavio da energenti ne treba da se koriste kao oružje, nakon što je juče Rusija značajno podigla cijenu prirodnog gasa za Ukrajinu.
Keri je istakao da zalihe nafte i gasa širom svijeta moraju da budu obezbjeđene tako da bude spriječeno da se one koriste kao politički faktor ili oruđe agresije, javila je agencija AP.
Nijednoj državi ne bi trebalo da bude omogućeno da energente koriste za "gušenje težnji naroda", rekao je Keri danas na sastanku Savjeta za energetiku SAD i Evropske unije u Briselu.


Arrow http://www.nezavisne.com/posao/trziste/Keri-Ne-kor.....38335.html

Bajden: Energenti nisu oružje

Citat:Potpredsednik SAD Džo Bajden kaže da će sarađivati sa Ukrajinom i saveznicima kako bi se sprečilo da zemlje poput Rusije koriste energente kao političko oružje.

Arrow http://www.b92.net/mobilni/biz/832889

Uostalom sta je sve tu i novo ? Ratovi su se oduvek vodili zbog teritorija ( religije, pitanje nacija i nekog uredjenog drustva itd su samo bili izgovor ) i sve ono sto neka teritorija nosi sa sobom tj u sebi ( dakle prirodna i rudna bogatstva ,energenti i sve ostalo .. )

Komsije su napisale jednu knjigu na ovu temu

GEOPOLITIČKI ASPEKTI NAFTE I VODE

Citat:Gospodarski razvitak traži sve više energije, a ona se i dalje najvećim dijelom dobiva iz ograničenih i ekološki problematičnih fo silnih izvora. Oko dvije trećine energetskih potreba u svijetu podmi ruje se trošenjem nafte i plina, u čemu nafta sudjeluje s oko 40 posto. Potrošnja nafte raste, a brojni stručnjaci najavljuju problem njezina iscrpljivanja koji bi već u bliskoj budućnosti mogao prouzročiti pad proizvodnje i tako daljnji porast njezine cijene. Već samo ta činjenica može, osim svojih dalekosežnih ekonomskih posljedica, izazvati nove političke suprotnosti i sukobe.
Nafta je u XX. stoljeću preobrazila promet, promijenila industriju, ratovanje i oružja te tako preobrazila i sam način života. Naftu je na energetskom tržištu pratio prirodni plin koji je danas drugi po važnosti izvor energije, s time da njegova važnost sve više raste i po udjelu u energetskoj potrošnji približava se nafti. Time su nafta i plin presudno utjecali na stvaranje tehnoloških pretpostavki za gotovo neograničenu ekspanziju industrijalizacije, komunikacija i globalizacijskih procesa. Međutim, taj kolosalni rast stvorio je i brojne probleme, od prekomjer nog onečišćenja okoliša do geopolitičkih napetosti vezanih uz energi ju i neograničeni rast velikih gradova, koji potiče daljnju neracionalnu potrošnju energije i onečišćenje okoliša.


Arrow http://www.superknjizara.hr/?page=knjiga&id_knjiga=25587

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12534

Napisano: 05 Apr 2014 10:18

Bilo bi zanimljivo videti koliko se profit planira od sibirskog gasovoda, da li ce taj profit moci da kompenzuje potrest koji ce nastati ulaskom severne Amerike na evropsko trziste energenata.

Dopuna: 05 Apr 2014 10:29

Americki terminali za tecni gas, oni koji su izgradjeni, koji su odobreni i predlozeni:
http://www.cpast.org/Articles/Artfiles/000/000/102/102_html_m76907484.png

offline
 • Pridružio: 29 Feb 2012
 • Poruke: 349

Mislim da je bolje da se tema prekrsti u 'Resursi'.

Na forumu se slabo spominje voda, a ko prati situaciju sa Nilom, Jordanom, Sir Darjom i drugim tokovima zna koliko ce stvar postati urgentna za koju godinu.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 24371

mean_machine ::Nije poenta da Amerika zameni celoukupan ruski gas vec da zameni dobar deo ruskog gasa u zemljama koje zavise od gasovoda kroz Ukrajinu i u samoj Ukrajini. Citajte malo sta se sad desava u Kongresu.

Nemci imaju svoj severni tok i odlicnu cenu ruskog gasa. Ako Ameri postanu konkurencija Rusima u ostalim zemljama Evrope Nemci ce opusteno da traze jos nizu cenu gasa jer ce prakticno ostati jedine prave ruske musterije.

Gasovod ka Aziji treba da bude gotov 2017 ali je tu profit daleko manji.


Ovo stoji donekle ,jeste interes SAD je da po pitanju gasa urade isto ono sto su uradili i po pitanju nafte odmah nakon pada B.zida tj. propasti SSSR i VU ( kako su samo `navalili` sa svojim benz. pumpama i svim ostalim po zemljama I. Evrope a tek po zemljama iz samog ruskog okruzenja tj bivsih SSR Azerbejdzan ponajpre zbog Bakua i dr. ) ...

Ovo za Nemce je ispravno ( pa zato Merkelova i nije za sankcije ) ali za buduce gasovode ka Aziji ,hm ...

Tamo su Japan ,NRK, J.Koreja ,Indija sve zemlje odlicne` platise` tj zemlje velikog privrednog i ekonomskog rasta tako da ce i tamo biti odlicnog profita za RF ako se to i realizuje ...

RF po tom pitanju ima alternativu tako da nema brige za buduce poslove ...

Uostalom ovo sve govori pa se postavlja pitanje onda a odakle ce Amerima dolaziti taj gas kojeg ce oni kasnije da prodavaju Evropljanima ,uostalom najvece rezerve gasa su upravo u RF .

Citat:Russia has by far the largest proven reserves ...

Arrow http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_natural_gas_proven_reserves

( pogledajmo ko je na drugoj poziciji/ uz to tamo su i velike rezerve upravo vode / i zasto su se Ameri tako silno trudili proteklih godina da i toj drzavi naude kao sto su mnogima ) ...

Citat:Sibir je najvece svetsko nalaziste... gotovo svega. Procena je da se 99% elemenata iz periodnog sistema koji mogu da postoje u prirodnom stanju, mogu naci u Sibiru u nekom obliku. Problem je sto ne postoji infrastruktura, gradovi po Sibiru su potpuno nepovezani putevima i zeleznicom. Jedina veza sa ostatkom sveta su telefoni, internet i avio-saobracajem (nekad samo helikopteri).

i za narednih vekova i vekova ce biti u zizi energetskog ( geo-politickog i vojno-strateskog ) interesovanja naravno zapadnih zemalja a mozda i po koje azijske ?

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2011
 • Poruke: 563

Rusija je odavno najavila da će od 2016. svoje energetske interese usmjeriti ka istoku tj. Aziji, prvenstveno Kini, Indiji i Japanu, kao najvećim potrošačima, jer će se 2016. godine mnogo toga promijeniti na tržištu energenata i to Rusi znaju. Do tada će iskoristiti svoj položaj monopoliste i uzeti maximalno koliko mogu. Te 2016. godine SAD će agresivno ući na svjetsko energetsko tržište. Tada će se otvoriti ne samo terminali LNG u SAD, nego i Brazilu i Australiji (američke kompanije su suvlasnici). Ponuda LNG na svjetskom tržištu će se utrostručiti. Te godine će punim kapacitetom proraditi rafinerije za preradu nafte iz pijeska u SAD i oni će od najvećeg uvoznika nafte postati izvoznici. Rusi će morati ući u tržišnu utakmicu, odnosno ponuditi Evropi znatno povoljnije cijene plina, da bi opstali kao dobavljači. Nabavna cijena plina će pasti i evropske ekonomije će imati koristi od toga, ali najveći profit od eksploatacije i transporta će pripasti američkim kompanijama. I ruskim,naravno.
Evropske države i njihove kompanije nisu uspjele osigurati dotok plina iz Azerbejdžana, sirijskog priobalja( što je bio prvenstveni cilj u podršci pobune protiv Asada) kao ni katarskog ( problem transporta preko Sirije). A malo je naznaka da će se nešto promijeniti u skorijoj budućnosti. Zato će u budućnosti Evropa birati između LNG iz SAD, Brazila, Katara i drugih zemalja, i ruskog prirodnog plina. To će ovisiti od cijene.
Ali, ne treba zaboraviti da su i današnje cijene energenata špekulativne. NPR. nafte na svjetskom tržištu ima više nego je potrebno, a ipak se cijena drži na oko 100+ $US. Viškovi se skladište da bi se održala cijena. Mnogi moćnici predobro zarađuju. Uglavnom, najveće žrtve će biti zemlje EU, a najveći dobitnik SAD...Zašto nisam iznenađen?

offline
 • Pridružio: 02 Nov 2010
 • Poruke: 1279

Ovde je poređenje cena uvoznog gasa u SAD. Ima i katarskog tečnog gasa (LNG)
http://www.eia.gov/dnav/ng/NG_MOVE_IMPC_S1_A.htm
Pazite - ovde su cene u $/1000 kubnih stopa
1000 kubnh metara = 35314.7kubnih stopa
Katarski LNG u SAD na neku foru dođe samo 121$/1000м3 (i ubedljivo je najjeftiniji od svih LNGova). Mora da su u pitanju neke koncesije gospodarima.

Rusija: trenutna proizvodnja izvoz i rezerve gasa
http://www.eia.gov/countries/country-data.cfm?fips=RS
Katar: trenutna proizvodnja izvoz i rezerve gasa
http://www.eia.gov/countries/country-data.cfm?fips=qa
Po ovim podacima Rusija izvozi 4x više gasa od Katara iako ima samo 2x veće rezerve. Dakle ima prostora za povećanje proizvodnje u Kataru.

Poređenje cene ruskog gasa sa indonežanskim LNG
http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=r.....atural-gas
Po ovome ruski gas košta oko 380$/1000m3, a indonežanski LNG je 80% skuplji, ali zato ruski dođe 3x skuplji od katarskog LNG u SAD! A po povećanim cenama za Ukrajinu od 485$/1000m3 ruski gas dođe i 4 x skuplji.
http://www.gazprom.com/press/news/2014/april/article187802/

Ova situacija mi jako liči na carinski rat između Austrougarske i Srbije pred balkanske ratove. Antanta nas je podržala iz strateških razloga jer su hteli da podriju Austrougarsku pa smo izašli kao pobednici - cenim da zapad ima mogućnosti da na sličan način pomogne istočnoj evropi da se iščupa iz ruskih energetskih kandži. Mada potrebno je vreme da se izgrade potrebna postrojenja za prijem tečnog gasa u istočnoj Evropi. A i to samo dok ne završe gasovode od Katara Azerbejdžana i Saudijske Arabije koji su u planu da budu gotovi za 5 godina. Treba takođe nove zemlje snabdevači da povećaju proizvodnju.

Tako da će za nekoliko godina ruski gas ili morati da pojeftini ili će izgubiti tržište.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 914 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 5 sakrivenih i 880 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Aleksandar Tomić, Atomski čoban, Bahuss, ccoogg123, CikaKURE, croato, dankisha, darkangel, Denaya, Duh sa sekirom, galerija, ikan, Lieutenant, LynxKV, Marko Marković, mercedesamg, minmatar34957, miodrag, Misirac, Mixelotti, Outis, Parker, S-lash, Srle993, Stojković, vathra, Vlad000, wulfy, Yi Sun-sin