Energija i energenti kao strateško oruđe odvraćanja

22

Energija i energenti kao strateško oruđe odvraćanja

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2014
 • Poruke: 530

@nemezisx je barem stavio Mr. Green Mr. Green ....moze biti al ne mora. SmileRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 14175

vlada123 ::Ako gajis uljanu repicu tu povrsinu ne mozes da koristis za uzgoj hrane. Obradiva povrsina je ogranicen resurs, vise uljane repice manje hrane.
To nije problem. Pogledaj Indoneziju i Maleziju zbog palminog ulja, i Brazil koji pretenduje da postane br. 1 izvoznik kukuruza u svetu. Eto odakle biomasa za biogas. Pored toga, Ukrajina i Rusija su potencijalni atraktivni izvoznici biomase za EU. Zivelioffline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4984

Sumnjam da profesionalni predstavnik pogotovu u Srbiji još monoplističkog servisa proizvodnje struje uopšte može da pristupi bez emocija i etički čisto, razgovorima o alternativnim izvorima energije.
U prirodi je čoveka da brani svoju veliku zaradu i monopolistički položaj. To i jeste jedan od problema razvoja u alternativnim granama energetike, čak i kada bi nešto bilo jako isplativo a ipak tražilo naprezanje mišica i vijuga mozga, monopolista bi ga opet negirao, jer mu je tako lakše, a to je u prirodi čoveka, barem u jednom smeru...
Tako da jedan od najvećih problema alterantivnih I NOVIH izvora energije jeste upravo sam energetski sektor.

Tako ste vi *ugljari* pokušali da zadržite i ne dozvolite razvoj *nuklearaca*, ali eto nije uspelo sada su oni *svoj klan*. Sada čovečanstvo ima na vratu i vas ugljare i nuklearce i naftaše i svi vi vrlo efikasno radite na sprečavanju pojave bilo čega novog što bi ugrozilo vaše pozicije. Toliko ste opasni po pojedinca da su zapravo same vlade država morale da stanu iza *alterantivnih* da bi se uopšte nešto radilo. Sasvim sam siguran da su u tim raznim sukobima i pre aleterantivaca i ljudske glave letele samo da bi se zadržali monopoli. U krajnjoj meri prvi sukob je bio između *jednosmeraca* i *teslijanaca*.

Tako je to. Takvi su ljudi. Ne pomažu tu ni Mojsije ni Isus ni Mohammad. Uglavnom.

Svaki početak je težak, u tehnici zasnovanoj na bazičnoj fizici su takvi počeci verovatno i najteži.

Međutim, za razliku od ZAGRIŽENIH PRAVOVERNIH ALTERANTIVACA, ja ne mislim da su oni uopšte u pravu u GENERALNOJ POSTAVCI, odnosno smatram da u razvoju čovečanstva ništa ne može da zameni uranijumski ili torijumski ciklus, osim pojave komercijalne fuzije. Takođe ne negiram ekstremnu važnost koju ugalj ima i sada i u narednih nekoliko vekova možda čak i ceo milenijum, nadam se i duže ali ko zna ...
Dotle ćemo se valjda POPRAVITI KAO RASA mada tu ima mnogo sumnji ...

Upravo u TAČNO I PRECIZNO ODABRANIM ALTERANTIVNIM IZVORIMA, ja i vidim najbolji način za smanjenje pritiska na glavne izvore energije.

ŠTO JE DŽABE I BOGU JE MILO !

Ali mora da se odradi tako da bude džabe i tu se alterantivci previše često zaleću kao Don Kihot pa tako i prolaze ...

Ali ima koncepata koji su polako došli na realni plato.
Eto za početak Izrael i paneli za zagrevanje vode, uostalom i drugde su rašireni možda ne toliko.
Drugo španski koncept vetrenjača kao izvora struje.
Treće, digestorisanje fekalija KAO SAMODRŽIVI KONCEPT NE ENERGIJE NEGO ZAHVALJUJUĆI PROIZVODNJI ENERGIJE SAMODRŽIVOG PREČIŠĆAVANJA OTPADNIH VODA.
Četvrto, koncept digestorisanja biljnog otpada.
Peto koncept energana na biljni i komunalni otpad kao SAMODRŽVI OBLIK UKLANJANJA SMEĆA.
Šesto koncept vetrenjača KAUBOJSKOG tipa za neprekidno crpljenje VODE ZA NAVODNJAVANJE.

Ostali oblici, od kojih su bar dva, sa možda ograničenim ali ipak potencijalno dobrim izgledima, su upravo solarne elektrane u žarkim oblastima sa parabolama i tečnim ciklusom soli kao radnog fluida primarnog kola i veštački izazvano geotermalno zagrevanje vode.
Priznajem da su oni sa mnogim upitima pogotovu ovaj drugi.

Sa tvojim mišljenjem o tome da su alternativni izvori potpuno nepotrebni se POTPUNO ne slažem a da je uranijum-torijum jedina stvarna dugoročna snaga se ti i ja KOINCIDENTNO slažemo.

Ovo je izvanredna tema za tehnička lica ali samo ako joj mogu pristupiti hladne glave i etički čisto.
Pogotovu za Srbiju gde su te alternative svedena na mnogo manji broj opcija, pogotovu MANJI BROJ POČETNIH OPCIJA, ALI JE STRATEŠKA GREŠKA ZANEMARITI IH POTPUNO i time izgubiti mogućnost da se na taj način dobrim delom rastereti glavna energetika.

Ja sam personalno *ukinuo* jednom varijantu upotrebe fotovoltažnog sistema kao predloženu u jednoj privatnoj kompaniji.
Ali podržavao sam varijantu digestorisanja i nisam bio u pravu, strani partner je odustao usled male cene struje kod nas.
Meždu nami, kada bi se *pročešljao* recipijent i onda *odvalila* kazna zbog *zagađivanja*, bilo bi možda drugačije ... U Austriji sasvim sigurno ...
Većina voda ide kroz aerobne cikluse ali svako ozbiljno postrojenje ima i velike anaerobne delove koji se SAVREŠENO UKLAPAJU a suštinski ŠTEDE energiju.

Emulzija ugljenog praha sa vodom pod velikim pritiskom u vihorne komore, optimizacija parnih turbina i separatora pare, to ste vi već isterali da se teško može videti neki veliki korak dalje. Ustalom ugalj je na duže potpuno neobnovljiv resurs.

RPV + KANDU da izgore ostatke od prvih, i to je to. I to je ograničeno.

Dakle mora se što više usporiti trošenje istog dok ne zalepršamo bar do bližih planeta.

CINIZAM JE DA BI ULAGANJE U DOBRE PROZORE I TERASNA VRATA NA KRATKI ROK DONELO VIŠE KORISTI NEGO SVA ALTERNATIVA jer se na njih gubi 51 % energije u zagrevanju na primer.

Ali treba sveobuhvatno pristupiti temi.

U prirodi je čoveka da ne gleda samo okvire svog tela i svog vremena već da stremi ka zvezdama i živi bez straha i bez sebičnosti, da živi i razmišlja kao da nije smrtan. To je božansko u čoveku.

Sa druge strane Šejtan mu podmeće puteve na kojima će se na kraju udaviti u sopstvenim govnima.
Najbolji saveznici na tom putu su mu sebičnost, lenjost, glupost, kreativna jalovost.

Kojim ćemo putem krenuti ?

Kako sad stoji, Iblis se smeška ...

Ali Zemlja se ipak okreće, reče osnivač Mašinstva kao nauke. Beše *monpolisti na istinu* tada htedoše da ga spale ...
Treba *živeti* tehniku kao Hemingvej život.
U ljubavi, ratu i tehnici, kojoj je Svemir sam konačnica, BOLJE JE JEDAN DAN BITI LAV NEGO CEO ŽIVOT OVCA.

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 14175

Napisano: 11 Apr 2014 0:52

vrabac ::Sumnjam da profesionalni predstavnik pogotovu u Srbiji još monoplističkog servisa proizvodnje struje uopšte može da pristupi bez emocija i etički čisto, razgovorima o alternativnim izvorima energije.
U prirodi je čoveka da brani svoju veliku zaradu i monopolistički položaj. To i jeste jedan od problema razvoja u alternativnim granama energetike, čak i kada bi nešto bilo jako isplativo a ipak tražilo naprezanje mišica i vijuga mozga, monopolista bi ga opet negirao, jer mu je tako lakše, a to je u prirodi čoveka, barem u jednom smeru...
Tako da jedan od najvećih problema alterantivnih I NOVIH izvora energije jeste upravo sam energetski sektor.

Ovde ti moram odmah nešto napisati. Ja sam inače za obnovljive.

Centralizovani EES (elektroenergetski sistem) je regulisan od strane države. To što su oni monopolisti, ne znači da pružaju lošu uslugu. Zapravo EES se nije ni mogao drugačije razvija i planirati, jer su investicije bile ogromne. Sad kad je sistem napravljen možemo se igrati decentralizovanog sistema, ali to i dalje ne znači da postoje dve prenose i dve distributivne mreže (monopol i dalje ostaje). Postoje pravila prilikom projektovanja sistema za prenos i distribuciju el. energije, a neka od njih su: da ne sme biti diskriminacije prema potrošačima (bez obzira na njihovu udaljenost i položaj); elektroprivreda formira cenu svoje usluge na osnovu svih troškova, s akcentom da se zarada mora kretati u nekoj razumnoj granici (drugim rečima pokri troškove i obezbedi energiju za raju po povoljnoj ceni); itd.

Dalje, neka pravila. Proizvodnja energije je ekonomičnija ukoliko se proizvodi u velikim količinama. Vetrogeneratori su daleko manji, pa je stoga kWh po toni te mašine skuplji. Problemi sa vetrom i suncem je 'sad ga ima, sad ga nema', a proizvodnja mora da zadovolji svoju potražnju. Odnosno, može se desiti da u satima kada imamo puno sunca/vetra potrošnja je mala, i obrnuto. Deo rešenja su skladišta energija, ali se to do sada nije primenjivalo na nekom ozbiljnom nivou.

Itd, itd ...

Dopuna: 11 Apr 2014 1:03

vrabac ::Tako ste vi *ugljari* pokušali da zadržite i ne dozvolite razvoj *nuklearaca*, ali eto nije uspelo sada su oni *svoj klan*. Sada čovečanstvo ima na vratu i vas ugljare i nuklearce i naftaše i svi vi vrlo efikasno radite na sprečavanju pojave bilo čega novog što bi ugrozilo vaše pozicije. Toliko ste opasni po pojedinca da su zapravo same vlade država morale da stanu iza *alterantivnih* da bi se uopšte nešto radilo. Sasvim sam siguran da su u tim raznim sukobima i pre aleterantivaca i ljudske glave letele samo da bi se zadržali monopoli. U krajnjoj meri prvi sukob je bio između *jednosmeraca* i *teslijanaca*.
Ima dosta istine u ovome što pišeš. Međutim, npr. u Nemačkoj bez obzira što jeftina, subevencionisana energija iz obnovljivih obara cenu na berzi, od toga korist ima samo industrija, a koja mora osati konkurentna. Prema trenutnom zakonu običnim građanima računi rastu iz godine u godinu.

U Nemačkoj su premašena očekivanja sa izgradnjom obnovljivih, i već danas se često dešava da skidaju sa mreže (ostaju neiskorišćeni) vetrogeneratori, kada sipaju previše energije u mrežu.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4984

Kod Novog Sada je davno bila izgrađena *KUĆA ZEMUNICA OKRENUTA SAMO JUGU*, da li neko zna šta se desilo sa njom ?

Paraleno sa tokom alternative SUZA123 JE POTPUNO U PRAVU DA SE JEDNAKO AKO NE I VIŠE MORA POTENCIRATI SAMA PASIVNA ŠTEDNJA.

Šta se desilo sa projektom *štedljive kuće* u Kanadi ?

Koliko je ozbiljan prodor toplotnih pumpi za grejanje, sada izgleda sasvim ozbiljan ?

Da li su akumulatori toplote na bazi polimernih pretvaranja došli makar blizu IOC, jedan projekat je sa solarnom parabolom je beše rađen i u Srbiji negde kod Kragujevca od jednog *našeg inženjera* zapravo nemačkog po karijeri ...

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 14175

Koncetrator. Još samo da se uverimo kako zaista može toliko dugo čuvati toplotnu energeji.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6726

Zanimljivo je da su još sedamdesetih brazilski generali pokrenuli projekat uvođenja etanola kao jednog od pogonskih goriva. Danas u Brazilu više i nema lakih vozila koja idu na čist benzin.
Ovo je bitno jer su čuva ekonomija od špekulacija cijenama goriva i poljoprivreda od špekulacija cijenama kultura.

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2014
 • Poruke: 530

Napisano: 11 Apr 2014 2:48

vrabac ::Sumnjam da profesionalni predstavnik pogotovu u Srbiji još monoplističkog servisa proizvodnje struje uopšte može da pristupi bez emocija i etički čisto, razgovorima o alternativnim izvorima energije.
U prirodi je čoveka da brani svoju veliku zaradu i monopolistički položaj. To i jeste jedan od problema razvoja u alternativnim granama energetike, čak i kada bi nešto bilo jako isplativo a ipak tražilo naprezanje mišica i vijuga mozga, monopolista bi ga opet negirao, jer mu je tako lakše, a to je u prirodi čoveka, barem u jednom smeru...
Tako da jedan od najvećih problema alterantivnih I NOVIH izvora energije jeste upravo sam energetski sektor.

Tako ste vi *ugljari* pokušali da zadržite i ne dozvolite razvoj *nuklearaca*, ali eto nije uspelo sada su oni *svoj klan*. Sada čovečanstvo ima na vratu i vas ugljare i nuklearce i naftaše i svi vi vrlo efikasno radite na sprečavanju pojave bilo čega novog što bi ugrozilo vaše pozicije. Toliko ste opasni po pojedinca da su zapravo same vlade država morale da stanu iza *alterantivnih* da bi se uopšte nešto radilo. Sasvim sam siguran da su u tim raznim sukobima i pre aleterantivaca i ljudske glave letele samo da bi se zadržali monopoli. U krajnjoj meri prvi sukob je bio između *jednosmeraca* i *teslijanaca*.


Nisam siguran da li je ovo vecinom bilo namnjeno meni - ali se ocecam "prozvan". Very Happy

Prvo da kazem da cenim tvoje misljenje i zivahan nacin prezentacije - ocigledno tema ima vazno mesto u hirejarhiji interesovanja. Da ne bi doslo do pogresnog shvatanja - ako si mislio da sam ja predstavnik tog “monoplističkog servisa proizvodnje struje” u nekoj formalnoj funkciji ...to nisam. Ali karijera mi je bila vecinom u domenu “ugljara” - ako mislis na konvencionalni izvor goriva (i.e. Carbon - ukljucujuci gas, naftu i ugalj) - to je tacno. Fyi - uza grana mi je bila Kombinovani Ciklus (Combined Cycle - CCPP) ....one najvece! Smile

Drugo - da izjavim da sam i ja apsolutno za upotrebu alternativnih i novih izvora energije - kao nacin da se smanji potraznja za “ugljare” i “nuklerake” - tamo gde ima smisla i gde je kol’ko-tol’ko podnisljivo sto se tice analize troskova i koristi (cost-benefit). DRZAVA mora da podrzava taj program - najbolji nacin verovatno po mom misljenju je nametnuti konvencionalnom “monopolistickom proizvodjacu struje” da odredjeni procenat struje koju proda mora da bude od alternativnih izvora energije (ne % kapaciteta!! - jer onda oni naprave/kupe nesto i onda to sedi jalovo). Treba ipak biti realan sa tim procentom. smešak

Moj druze vrabac, drzave moraju da stanu iza alternativne energije zato sto nije konkurentna u ceni-kostanju i profitu sa konvencijalnim izvorima energije. Zemlja se i dalje obrce - to je tacno - ali “money makes the world go ‘round” (pare vrte kuglu u krug!) - na zalost svih nas koji smo bez para! Shocked Surprised Sad Licno znam ljude koji su investirali stotine miliona zelenih u energetiku - i jedino sto znaju je NPV (Net present Worth - Sadasnja Neto Vrednost) investicije i period otplate investicije (payback period) ....glupi k’o duduk za bilo sta tehnicki vezano! Tako u Americi, u Spaniji ...u Rusiji isto (novo-komponovane polu-privatne OGK firme). A oni Arapi iz KSA su ti POSEBNA VRSTA!!!

vrabac ::....za razliku od ZAGRIŽENIH PRAVOVERNIH ALTERANTIVACA, ja ne mislim da su oni uopšte u pravu u GENERALNOJ POSTAVCI, odnosno smatram da u razvoju čovečanstva ništa ne može da zameni uranijumski ili torijumski ciklus, osim pojave komercijalne fuzije.

Ne gajim nadu za komercijalnu fuziju ...ali nikad se ne zna tacno sta ce sutra doneti. Nisam entuzijasta za “nuklearke” - verovatno sto kao masinac imam problem sa onim materijalom koji moze da me ubije na nevidljiv nacin (OK ima tu alarm - ali mozak i dalje ne stima!). Uvek sam se tako osecao i sa ovom hebanom strujom - jos od faksa. Ali - posle 30+ godina “zivota” sa tom strujom srednjeg i visokog napona dobio sam diplomu od mog bivseg Glavnog Inzinjera Elektro-Tehnike ... i postao pocasni Sparkie - a ne samo masinac (a.k.a. Gearhead). Previse godina smo se zajedno rvali sa svakojakim problemima .... Jbg. pa valjda sam i zasluzio. Laughing

vrabac :: Ali ima koncepata koji su polako došli na realni plato.
Eto za početak Izrael i paneli za zagrevanje vode, uostalom i drugde su rašireni možda ne toliko.
Drugo španski koncept vetrenjača kao izvora struje.
Treće, digestorisanje fekalija KAO SAMODRŽIVI KONCEPT NE ENERGIJE NEGO ZAHVALJUJUĆI PROIZVODNJI ENERGIJE SAMODRŽIVOG PREČIŠĆAVANJA OTPADNIH VODA.
Četvrto, koncept digestorisanja biljnog otpada.
Peto koncept energana na biljni i komunalni otpad kao SAMODRŽVI OBLIK UKLANJANJA SMEĆA.
Šesto koncept vetrenjača KAUBOJSKOG tipa za neprekidno crpljenje VODE ZA NAVODNJAVANJE.


O tvojih 6 primera koje treba forsirati:

1. Paneli za grejanje vode (Izrael) - apsolutno ..ima smisla i topla voda moze da se odrzava u rezervoaru preko noci za upotrebu preko dana. Gde ima smisla ..i sunca ...apsolutno treba podrzati.

2. Vetrenjace - Spanski koncept .... Samo kao pomocni deo UNUTAR drzavne mreze (da nema uticaja na siru regionalnu elektricnu mrezu). Sve te vetrenjace su shebale konvencionalne centrale posle mraka 2006 godine. Hebani EU politicari su napravili zakon o PFR (Primary Frequency Response) koji niko ne moze u potpunosti da zadovolji. Politicari misle problem resen - zakon donet ...svi cute - malo morgen ...svi cute do sledeceg mraka!! Druga stvar - Spanci nisu samo vetrenjace kupili - ja sam licno vodio projekte sest (6) velikih Turn-Key CCPP centrala u Spaniji od 1999 do 2010 (>4000 MW)! Dakle, opskrbljeni su oni - ne moraju da se oslone na vetrenjace.

3. Digesters - super ideja ...treba na svim velikim stocarskim centrima - to je cisto privatna investicija ...ali opet treba subvencija ...zbog NPV itd.

4. Isto kao br. 3 ...isti problem NPV i isplativosti

5. Smece itd (Power From Waste) - probano pre 25-30 godina i vecinom propalo sto se tice popularizacije. Politicari napravili subvencije nekoliko godina - prosla dzeva ...oni ubrali glasove ...i polako sve ode u “pm” - kad se politicki zaboravi i kad se instalacije pocnu da kvare i zahtevaju “veliki servis”. Licno sam projektovao turbo-generator za takvu instalaciju pre skoro 30 godina! Isto tako je bilo i sa resavanjem starih guma - bilo ...proslo ...zaboravljeno! Opet sve se vrti oko NPV i para!!

6. Vetrenjace za navodnjavanje ....OK - ako ima vetra .... opet pare i isplativost su glavna stvar.

Vidis trend ...zar ne? (ret.) Nece ljudi da “gube” pare danas radi boljeg sutra! Zato drzave moraju da budu iza tih programa - jer oni nece da ozive sami dokle god ima jeftinijeg izvora energije. Dok jednom ne smrkne - drugom ne svane! Taj “monopolista” ce pre da potrosi pare na “ugljare” i zaradi sigurno - ne mora biti mnogo zavisan na politicare, subvencije, specijalne tarife, itd. itd. - i na taj nacin nece da “izgubi” pare. Ljudska cud ti je takva ... a ljudska gramzivost nema kraja!!

Kad pomislim kol’ko milijardi $$ zelenih u vrednosti projekata sam zavrsio zavrti mi se u glavi - ali onda se setim da isto tol’ko (i vise) u vrednosti projekata nije proslo jednostavno zbog finansija - NPV (Sadasnja Neto Vrednost) investicije i period otplativosti projekta ...i u’vati me jeza! Sam si osetio na koji nacin se odluke prave na primeru digestorisanja i odluke investitora da odustane. Kladim se da je opet bio “problem” sa NPV i Payback! Mada mozda je bilo i gomila drugih "problema".

vrabac ::Sa tvojim mišljenjem o tome da su alternativni izvori potpuno nepotrebni se POTPUNO ne slažem a da je uranijum-torijum jedina stvarna dugoročna snaga se ti i ja KOINCIDENTNO slažemo.

To da su alternativni izvori nepotrebni ja nisam rek’o - mozda neko moze da insinuira ..... ali nije tacno. Samo ne treba srljati bez glave. Ajde necemo o tome vise ....

vrabac :: ...ugljenog praha sa vodom pod velikim pritiskom u vihorne komore, optimizacija parnih turbina i separatora pare, to ste vi već isterali da se teško može videti neki veliki korak dalje.

Apsolutno si u pravu za “ugljare” Rankin ciklusa - dogurano je do maksimuma koji ima svrhe. Kombinovani ciklus je tu blizu maksimuma isto (~60% efikasnost CCPP) - sve zavisi od metalurgije i premaza na kriticnim lopaticama i vratilima Gas Turbine - i da li malo vise moze da se “istegne” temperatura sagorevanja ...ali u sustini je skoro na kraju!

vrabac ::Dakle mora se što više usporiti trošenje istog dok ne zalepršamo bar do bližih planeta.

A do kojih planeta ti mislis da cemo da zaleprsamo?? (ret.) Smile Bolje mi da mislimo lepse o ovoj nasoj "lopti" ...jedinoj koja nama valja!! Very Happy

Ti se se potrudio ...pa eto i ja da odgovorim. Ovde treba raditi pametno i smisljeno - jer nista se nece desiti samo od sebe. To je prica mog profesionalnog zivota - vodjenje projekate .....gde se ama nista dobro ne desi samo od sebe!! Laughing Ziveli

Dopuna: 11 Apr 2014 3:00

vrabac ::
Koliko je ozbiljan prodor toplotnih pumpi za grejanje, sada izgleda sasvim ozbiljan ?


Toplotne pumpe (Heat Pumps) su dobro resenje za umerene klime (juzne/toplije) - ili kao sto je ova zima bila u BG! Sve drugo - mislim hladnije - postaje manje ekonomicno jer onda struja postaje dodatni izvor toplote ...dakle postaje skupo/skuplje.

Dopuna: 11 Apr 2014 3:07

kljift ::Zanimljivo je da su još sedamdesetih brazilski generali pokrenuli projekat uvođenja etanola kao jednog od pogonskih goriva. Danas u Brazilu više i nema lakih vozila koja idu na čist benzin.
Ovo je bitno jer su čuva ekonomija od špekulacija cijenama goriva i poljoprivreda od špekulacija cijenama kultura.


Ameri vec godinama stavljaju 10% etanol u normalni benzin. Isto ima gorivo koje 85% etanol - ali vozilo mora imati specijalan "multifuel" motor dizajnovan za to gorivo. Taj auto vise trosi ..ali je gorivo malo jeftinije.

Kuruz je glavni izvor za etanol - tako da je nekim velikim farmerima bas procvetalo. Toliko velika upotreba kuruza je napravilo veliku potraznju - i cene kuruza su skocile strasno u jednom periodu ....mislim 3-4 puta sta je bilo!! Nisam 10% siguran ..ali znam da je bio drastican skok cena .....neki od farmera postali milioneri... i uzivancija. Cene i dalje stoje ,,,skup kuruz.

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 15829

10% etanola imas u euro-benzinima. Poceo da se dodaje josh davno jer zamenjuje uspesno tetra-etil olovo. Mozes ga sipati do oko 40% bez gubitka snage. Moze i vise ali moras onda dodavati neke egzoticne dodatke koji dizu cenu ili pristati na gubitak snage.

offline
 • Sim.a 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 29 Avg 2009
 • Poruke: 2515
 • Gde živiš: Zemlja čuda

@suza123
Ta povećana proizvodnja kukuruza za gorivo je dovela do povećanja cena hrane zar ne?
Isto tako iskrčene su ogromne površine baš u tom Brazilu što je opet dovodi do problema na drugoj strani.
Nema besplatnog ručka Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1007 korisnika na forumu :: 68 registrovanih, 10 sakrivenih i 929 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., airsuba, aleksandarbl, amonsrb, Arsenije, babaroga, brundo65, Bubili, dane007, danilopu, dankisha, darkojbn, Dejan84, dejanbenkovic, Don, Duh sa sekirom, Dzoni90, Frunze, Gama, geo.dule, Georgius, Hitri, ILGromovnik, Insan, ivan979, IvanKotan, JOntra, Još malo pa deda, kairos, kaptain, kosticmilanko, Kruger, kunktator, machak64, mean_machine, mercedesamg, mihajlot2013, Milan A. Nikolic, mile23, Mitraljeta, Nemanja.M, nenad81, nuke92, opt1, Orc from Russia, pacika, panonski mornar, Parker, pein, procesor, promajauglavi, punto, raptorsi, Ripanjac, Rocker, S2M, sabros, Simon simonović, solic, stemark, Stoilkovic, tomigun, vathra, Vladko, vlahale, Wrangler, zdrebac