Energija i energenti kao strateško oruđe odvraćanja

42

Energija i energenti kao strateško oruđe odvraćanja

offline
 • Pridružio: 10 Jan 2012
 • Poruke: 1697
 • Gde živiš: U koloniji po imenu Republika Srbija

ЕУ преиспитује Јужни ток кроз Србију
http://www.novosti.rs/вест.....roz-SrbijuRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • S2M  Male
 • Legendarni građanin
 • Ein Albtraum für eine Sushi-Herde.
 • Pridružio: 21 Nov 2009
 • Poruke: 5102

Solarni paneli u Perovo-Krim!offline
 • Pridružio: 12 Jan 2014
 • Poruke: 530

Napisano: 24 Apr 2014 19:57

virked ::ЕУ преиспитује Јужни ток кроз Србију
http://www.novosti.rs/вест.....roz-Srbiju

Jel EU finansira Juzni Tok? Jel EU namerava da plati Bugarima, Madjarima itd. (clanicama EU) odstetu za njihovu pokornost?

Ljudi - Bugari, Srbi i svi drugi koji imaju KORIST od Juznog Toka moraju da gledaju SVOJE interese ...inace ce doci da ce Svabe i Francuzi samo da ih gledaju kako gladuju ..i umiru ..i da kazu "Bas zalosno, zar ne?" ...i onda nazad da gledaju njihovu prciju!

Zamisli ovaj scenario ..Gazprom napravi Juzni Tok ...EU se ne prikljuci ...Ruje zatvore slavinu Severnom Toku ....sta mislite da ce EU da uradi prvo?

Dopuna: 24 Apr 2014 20:00

Ovi iz EU vec misle da komanduju Srbiji ..koja jos nije ni preismredela EU. To nas ceka u nekom slucaju da stvarno ta nevidjena stvar se desi - tj. Srbija u EU! Mamu im hjihovu....

offline
 • S2M  Male
 • Legendarni građanin
 • Ein Albtraum für eine Sushi-Herde.
 • Pridružio: 21 Nov 2009
 • Poruke: 5102

Лукави план Туска: Европа без руског гаса

25.04.2014. -

Ангела Меркел је заинтересована. Доналд Туск је успео да привуче пажњу немачке канцеларке. Премијер Пољске је предложио формирање европског енергетског савеза и да се стави тачка на зависност Европе од руског гаса. Два лидера ће 25. априла у Берлину разговарати о овој радикалној идеји Туска. Да ли постоје изгледи за успех европске "борбе са зависношћу"?

Енергетски "савез против Москве", по мишљењу пољског премијера - једини је начин да ЕУ смањи своју енергетску зависност од Русије. Доналд Туск сматра да ова организација треба да буде нешто налик на европску банкарску унију. Она ће више гаса куповати у САД и Аустралији, и развијаће сопствене алтернативне изворе енергије - угаљ и гас из шкриљаца.

На данашњи дан, испоруке из Русије покривају трећину укупних потреба за нафтом и гасом ЕУ. У последњих неколико година, руководство уједињене Европе измишљају разне шеме - наводно бринући о европској енергетској безбедности, морају да смање зависност од руских енергената. Ти планови имају више политичку неко економску основу. А сада премијер Пољске предлаже стварање јединствене структуре, која ће бити одговорна за набавку гаса за свих 28 држава-чланица ЕУ. Упркос чињеници да је Москва раније саопштила: институције ЕУ - на пример, иста та Европска комисија - нису купци. Уговори руске компаније "Гаспром" закључени су са сваком државом посебно - и са њима ће се разговарати о свим питањима.

Туск није случајно поменуо угаљ. То је и разумљиво: идеја премијера, пре свега има за циљ подршку пољске индустрије, директор Фонда за енергетског развоја Сергеј Пикин.

- Пре свега, он говори о неопходности да се развија индустрија угља. Као што знате, Пољска је један од главних извозника угља у Европи. Током година побољшања еколошке политике у уједињеној Европи, угљу је поклањана мања пажња него другим изворима енергије. Плус Пољска купује гас од Русије по једној од највиших цена. Сходно томе, циљ савеза није да се смањи зависност од Русије, већ да се покуша да се изврши притисак на Москву и да се смањи цена гаса.

Стручњак је нагласио да Пољска нема много простора да преговара о ценама гаса: земља не купује велике количине природног гаса у поређењу са немачким компанијама. Зато треба смислити "пан-европски" интерес.

"План Туска", такође, подразумева и стварање посебног механизма којим би се обезбедио континуирани проток енергената. "Без обзира на то како ће се развијати догађаји у Украјини, једна лекција је већ научена: прекомерна зависност од руских енергената чини Европу слабом" - пише Туск. Треба напоменути да о енергетској безбедности Старог Света још увек највише брине Русија: за ову намену су и планирани Северни и Јужни ток - гасоводи којим се заобилази Украјина. Брисел чини све напоре да блокира изградњу Јужног тока. Позиција изгледа неразумна са економске тачке гледишта: јер што више гаса, мањи је ризик за његову испоруку и лакше је преговарати са Русијом о цени. Али Европа, под вођством "старијег" брата богатог гасом из шкриљаца једноставно је изгубила логику, сматра шеф аналитичког одељења Фонда за националну енергетску безбедност Александар Пасечник.

- Туск иде на руку Вашингтона, као и обично. Сада се активно води дискусија о напуштању руских енергената и њиховом максималном заменом. У стварности, тај програм није остварив. Као што знате, они већ пет година активно раде на замени "Гаспрома" на тржишту Старог света. Али, у 2013 је постављен рекорд по испоруци руског гаса. Европа без руског гаса не може, напротив - тренд је обрнут. Сви диверсификациони програми не раде, колико год им се то не свиђало.

Ови програми не раде из простог разлога: домаћиих извора енергије на које би се могла подкључити европска привреда, једноставно нема. Ту је Норвешка, чији је експорт величине "Газпрома". Али, у Ослу су већ изјавили да они не виде разлог за повећање производње. Што се тиче куповине течног природног гаса, његова вредност на излазу, са испоруком у Европу, је приближна оној цени коју ЕУ сада плаћа - око 380 долара за хиљаду кубних метара. Аустралијски гас са испоруком може бити и скупљи. Дакле, изјава да "савез Туска" може да реши проблем зависности Европе од руског гаса, најблаже речено је далеко од реалности.

Руски стручњаци, у недавно објављеној "Прогнози развоја енергетике", тврде: заустављање испорука руског гаса ће имати болне последице за европске потрошаче. Европа ће мората брзо да се поткључи на угаљ и скупе нафтне деривате. Цене гаса на европском тржишту ће се у исто време удвостручити - на 800 долара за хиљаду кубних метара. У неким земљама ЕУ ово одлично знају. На пример, у Бугарској и Аустрији: међувладини споразуми са руским партнерима за Јужни ток, за њих су, очигледно, важнији од утопијских планова Брисела.

Игор Силецки,

Извор: Глас Русије, фото: RIA Novosti/Алексей Никольский

Русија се враћа у Финску

25.04.2014. -

Акционари финске компаније Феновојма донели су коначну одлуку да подрже изградњу руско-финске атомске енергетске станице Ханхикиви1. Уговор о изградњи станице уз учешће руске фирме Росатом Оверсиз- подружнице државне корпорације Росатом и Феновојма, био је потписан још прошле године.

Данас Росатом остварује, односно спрема се за реализацију неколико пројеката у смислу изградње атомских станица у различитм државма. Довљно је поменути Мађарску, Турску, Бангладеш. Свака од ових држава има своје особености. Јединственост Финске је у томе да ће то бити једини атомски пројекат који ће Русија реализовати на територији ЕУ, говори директор Фонда енергетског развоја Сергеј Пикин.

- Ако смо у другим државама имали несталну ситуацију, Бугарска је одустала а и у Мађарској такође није све јасно и једноставно, онда се може рећи да је Финска једина држава која наставља да развија атомску енергију и води се не политичким већ економским разлозима. Економија је за њих на првом месту. Управо зато избор је пао на Росатом, а не на француске или америчке компаније које се заиста јесу трудиле да изврше притисак на финску владу.

Росатом је победио зато што је понудио најнижу цену изградње и суфинансирање датог пројекта. Станица ће бити „исплаћена“ односно инвестиција ће се вратити, најпре због тога што ће цена добијања електричне енергије вероватно бити фиксирана на дуже време. Управо зато новац ће се и враћати инвеститорима- Росатому и финској страни.

Претпоставља се да ће Росатом Оверсиз за станицу Ханхикиви поставити реактор снаге 1200 мегавати. У Финској добро знају шта је руска атомска технологија. Већ много година у Финској ради атомска централа Ловиза, говори Андреј Гагарински, саветник директора Руског научног центра Институт Курчатовски:

- Са Финском имамо добро искуство. Још 70-тих година била је изграђена атомска централа по руском пројекту. То је био први излаз Совјетског савеза иза гвоздене завесе у смислу атомске енергије. Ова станица- централа до данас одлично ради, и чак је за 10-так% повећала своју снагу.

Реактор за Ханхикиви, по мишљењу експерата- то је најбољи пројект међу онима које Русија има данас. Он је поуздан, са високим нивоом безбедности који је потврђен и признат у свету. Ради се о пројекту Росатома из 2006,године. Пројект у потпуности одговара стандардима МАГАТЕ и припада генерацији 3+. Он се све време развија, повећава снагу реактора, снижава се потрошња горива и побољшавају се друге карактеристике.

Извор: Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 14175

Napisano: 26 Apr 2014 16:34

Lukav, nema šta Laughing

Dopuna: 26 Apr 2014 16:44

Izgradnja ''Južnog toka'' u Srbiji od leta
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/Ekonomi.....+leta.html

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2014
 • Poruke: 530

Sve to od Poljaka je "lajanje kera bez zubi" - po mom skromnom misljenju. Merkelova "mora da kobojagi podrzi" ideju javno jer suprotno bi se direktno suprotstavili Amerima. Poljak je samo "glasilo" Amerike - koja zele da ugura Evropu u jos veca "g--na" i da Evropa postane zavisna Americkom gasu ili gasu iz Srednjeg istoka koju trasu kontrolise Amerika.

Poljska je toliko zagadjena u nekim rejonima teske industrije upotrebom tog lignita (brown coal) da je to bilo nepodnosljivo. Pitanje je bilo samo kada ce da dobiju finansiranje od EU da ugase sve te "prljave elektrane Ruske tehnologije" i kupe "ciste elektrane na gas" koje su 50% efikasnije od "ugljara" - od Siemensa (Nemci), Alstoma (Francuzi prvenstveno) i GE (Ameri). E sad odjedanput - kobojagi treba se vratiti na ugalj u vecoj meri. Nemci nece tu zagadjenost vazduha i kiselu kisu u "svom dvoristu"!

offline
 • Pridružio: 30 Mar 2013
 • Poruke: 492

Efikasniji je ugalj od gasa. Uostalom kako ces proizvoditi struju uz pomoc gasa koji je sve skuplj i tesko da ce u buducnosti ta cena ici dole.

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2014
 • Poruke: 530

Napisano: 26 Apr 2014 16:11

Najbolje termoelektrane na gas imaju efikasnost od 57%-58% (ISO) ...ima egzoticnih koje su dostigle 60%. U poredjenju termo-elektrane na ugalj su oko 40% ...egzoticne (maksimum efektivno predgrjavanje vode) doguraju do 42%. Razliciti ciklusi rada - jedan je Kombinovani ciklus ...drugi je Rankine ciklus!

Dopuna: 26 Apr 2014 16:14

Cena goriva i raspolozivost goriva su druga prica ....efikasnost je cisto tehnicko pitanje ..isplatljivost je normalno nesto drugo. Zato besplatni vetar i dalje nije svuda iskoriscen .....

offline
 • Pridružio: 30 Mar 2013
 • Poruke: 492

...........

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2014
 • Poruke: 530

..........................................

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 690 korisnika na forumu :: 63 registrovanih, 4 sakrivenih i 623 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., airsuba, amaterSRB, Andrija357, Batinas, Boris90, Boter, branko7, Bubili, bufanje, cavatina, cemix, cetka, cvrle312, Dannyboy, DeerHunter, dekao, Denaya, DH, Dorcolac, FileFinder, francis begbie, Goran 0000, Gosha101980, HrcAk47, hurmiza, Insan, JOntra, kaptain, Konda, kunktator, Lazarus, lidija2011, madza, Milan A. Nikolic, milekNS, milimoj, Miskohd, Mixelotti, mrav pesadinac, nuki1234, opt1, pacika, Pakito93, panzerwaffe, Paor, Pohovani_00, Sale.S, Sirius, solic, Srky Boy, Srle993, stegonosa, suton, Taras, Van, Vatrogasaccc, vsn111, wizzardone, wolverined4, wulfy, zhuki8