Energija i energenti kao strateško oruđe odvraćanja

40

Energija i energenti kao strateško oruđe odvraćanja

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2014
 • Poruke: 530

Danska je specificna ...pa cak i tamo to sto se "masta" nece uspeti - jer su povezani na Evropsku UCTE mrezu ....sto bi znacilo da bi svi drugi morali da idu u korak sa "Danskim Planom" koji je vecinom baziran na Vetrenjacama. One su vec jednom shebale mrezu u Evropi - i mrak je bio. Ako bi se tako guralo sa vetrenjacama ....to bi bio cest dogadjaj u Evropi (mrak!).

Nemoj me pogresno shvatiti - plan zvuci "krasno" ...ali nije realnost i nije izvodljiv ...zbog mnogo faktora (po mom skromnom misljenju) ... da ne smorim sada.

Sto se tice Srbije ....nema sanse. Ja bih bio presrecan samo da se manje gubi energije - dakle da se ne otvaraju prozori u sred zime jer je previse toplo (radiatori rokaju a ventil zapeko!!)

Posto si spomenuo Dansku ....evo malo od Bore Corbe (nije direktno povezano za temu ali...)
https://www.youtube.com/watch?v=8B3evSHqS2ARegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 20 Sep 2011
 • Poruke: 220

Citat: cene kuruza otisle "u kosmos
Proizvode godisnje 75 milijardi u kukuruzu a 20% je izvoz ! Bushel neka je 8$ dodje mu pound 0.14 centi. Jeftinije ne moze da bude!offline
 • Pridružio: 12 Jan 2014
 • Poruke: 530

Kolega - pogledaj graph ...u zadnjih 8-10 godina cena kuruza je porasla 300% (sada je cena 400% one od 2005) - eksponencijalan rast. Sve to procentualno vuce druge stvari. Treba da gledamo efekt na makro-ekonomskoj slici a ne na kilo.Nema veze ... ajde da se slozimo da se ne slazemo. OK?

offline
 • Pridružio: 20 Sep 2011
 • Poruke: 220

Napisano: 23 Apr 2014 2:07

Ok,a rastuca srednja klasa u Indiji i Kini.

Dopuna: 23 Apr 2014 2:24

Market struktura i potraznja su sa nekoliko ali velikih kupaca. Proces odlucivanja je vise kompleksni, vise formalan, a prodavac i kupac su vise zavisni.
p.s marketing u globalnoj ekonomiji

offline
 • S2M  Male
 • Legendarni građanin
 • Ein Albtraum für eine Sushi-Herde.
 • Pridružio: 21 Nov 2009
 • Poruke: 5102

Analiza: Europska "Energetska Unija" protiv ruskog plinskog monopola - što točno predlaže Donald Tusk?
Poljski premijer Donald Tusk postaje sve izraženiji akter u kontekstu aktualne Ukrajinske krize. Bio je najglasniji u traženju dodatnih NATO trupa na prostoru Istočne Europe, a sada predlaže formiranje tzv. "Energetske Unije" koja bi, prema njemu, trebala prekinuti europsku ovisnost o ruskom plinu. Tusk navodi kako će Europa biti "slaba" sve dok bude ovisila o ruskim energentima.

Svoj plan detaljno je opisao u tekstu koji je jučer objavljen u listu The Financial Times. U tekstu pod naslovom "Ujedinjena Europa može okončati ruski energetski stisak" Tusk ističe: "Bez obzira kako se situacija oko Ukrajine razvijala, jedna lekcija je jasna - pretjerana ovisnost o ruskoj energiji čini Europu slabom, a Rusija ne prodaje svoje resurse jeftino - bar ne svima. Ovo je, dakako, osnovna ekonomija. Dominantni dobavljač ima moć podizati cijene i smanjivati ponudu. Ova tržišna distorzija je može lako ispraviti. Europa se treba suprotstaviti ruskom monopolizmu s jedinstvenim europskim tijelom koje će kupovati plin".

Ističe kako EU kreira bankarsku uniju te kako blok od 28 članica zajedno kupuje uran za svoje nuklearne elektrane. Tvrdi kako bi isti pristup Europa trebala zauzeti i kada je riječ o ruskom plinu.

"Ja stoga predlažem energetsku uniju. To će Europski projekt vratiti njegovim korijenima. Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog Vijeća, rekao je danas kako je ovaj izazov sličan kao i problemima prije 60 godina kada je stvorena Europska Zajednica Ugljena i Čelika", piše.

Plan Donalda Tuska odlično se uklapa u planove veće integracije Europske Unije. Formiranje "Sjedinjenih Europskih Država" već je dugo važna agenda istaknutih EU dužnosnika koji u ovom procesu vide europsku budućnost, a energetska unija mogla bi postati važan korak prema ostvarenju tog cilja. Toga je Tusk itekako svjestan te zna kako će ovaj njegov prijedlog dobro rezonirati kod spomenutih.

Velika kriza uvijek je prostor za napredak pojedinih agendi ili ostvarenje ciljeva. Pogledajmo samo financijsku krizu koja je započela 2008. Ona se pokazala kao nešto savršeno za sloj ultra-bogatih koji su svoja bogatstva uvišestručili, a i banke su putem političkih marioneta usisale novac radnog naroda u sebe kroz proces "nužnog spašavanja banaka".
Ukrajinska kriza je također velika kriza pa se sukladno tome može očekivati ostvarenje raznih ciljeva i agendi u njenoj sjeni. Ova priča oko energetske unije ne dolazi bez veze i pitanje je da li je Tusk jedini arhitekt ovog plana.

U svom tekstu Tusk ističe kako bi ta energetska unija zasnivala na 6 osnovnih principa (skraćeno):
1) Formiranje mehanizma za zajedničko pregovaranje oko energetskih ugovora s Rusijom. Europska Unija bi sudjelovala u svim pregovorima.

2) Solidarnost u slučaju prekida isporuke, kao u "hladnoj zimi 2009" kada je Rusija prekinula isporuku nizu EU članica zbog spora s Ukrajinom. Europa mora biti sigurna da ima dovoljno plina, da su zalihe znatne i da je njena plinska mreža neprekinuta.

3) EU mora izgraditi adekvatnu energetsku infrastrukturu. Danas najmanje 10 EU država ovisi o samo jednom dobavljaču - Gazpromu - za više od pola vlastite potrošnje. Neke su u potpunosti ovisne u ruskom državnom gigantu.

4) Europa mora maksimalno iskoristiti svoja dostupna fosilna goriva, uključujući ugljen i plin iz škriljevca.

5) Trebamo pružiti ruku partnerima izvan Europe. Jedan od potencijalnih dobavljača je SAD gdje je zadnjih godina ubrzana proizvodnja plina iz škriljca. Drugi kandidat je Australija koja sve više izvozi tekući prirodni plin.

Ovakav nastup Donalda Tuska se mogao i očekivati. On, koristeći se krizom u Ukrajini, širom otvara vrata američkom plinu iz škriljevca - o toj temi smo već intenzivno pisali (vidi: Energetska pozadina krize u Ukrajini: između iluzije i stvarnosti - plin iz škriljevca, europska ovisnost o Rusiji i američke plinske bajke koje se prodaju Kijevu).

Kompaktna i ujedinjena Europa, u kojoj zemlje članice više ne mogu krojiti vlastitu energetsku politiku i koja se okreće prema novo nabavljenom američkom plinu (neki ističu kako će SAD sam sebe uništiti plinom iz škriljevca te taj proces nazivaju katastrofom) je nešto što Washington može samo poželjeti. To je u suštini zasigurno jedna od agendi koju Tusk ovdje nastoji prodati u vrijeme napete situacije oko Ukrajine.

Za takvu agendu već postoji sluha u Europi, sve zemlje Starog kontinenta nipošto nisu ujedinjene po tom pitanju, no za očekivati je kako će ova ideja u ovoj kriznoj situaciji biti sve agresivnije promovirana (opširnije o temi: Analiza: Kakva je budućnost Europe? George Soros i Viviane Reding poručuju "Moramo stvoriti Sjedinjene Europske Države ili će se Europska unija raspasti!").

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 14175

Napisano: 23 Apr 2014 18:38

suza123 ::Danska je specificna ...pa cak i tamo to sto se "masta" nece uspeti - jer su povezani na Evropsku UCTE mrezu ....sto bi znacilo da bi svi drugi morali da idu u korak sa "Danskim Planom" koji je vecinom baziran na Vetrenjacama. One su vec jednom shebale mrezu u Evropi - i mrak je bio. Ako bi se tako guralo sa vetrenjacama ....to bi bio cest dogadjaj u Evropi (mrak!).

Nemoj me pogresno shvatiti - plan zvuci "krasno" ...ali nije realnost i nije izvodljiv ...zbog mnogo faktora (po mom skromnom misljenju) ... da ne smorim sada.

Govorio sam o mnogim problemima kroz moje poruke, odnosno da je Danaska u pogledu vetrenjača jedinstvena. Većina zemalja ne može postići 100% iz obnovljivih u narednih 40 godina, odnosno ako postignu do 50 % biće fenomenalno. Ovo sam postavio kako bih pokazao šta se razmatra kao rešenje. Primena napredne merne infrastrukture, naprednih (pametnih) brojila, sistema za menadžment potrošnje u domaćinstvu, dinamičnog formiranja cena, zatim demand responese, i drugih energetski efikasnih rešenja i određenog stepena inteligencije na svim nivoima EES tek je na početku implementacije.

Dopuna: 23 Apr 2014 18:44

Koliko ja vidim Rusija i pored značajnog učešća na tržištu nema monopol u EU, niti je izvoz značajno porastao zadnjih godina. Svakako, zarada je veća u EU, nego kad se gas izvozi u Kinu i neke druge zemlje. Samo neka traže alternativu. Kanda neko radi za nekoga posao, a kome je do 'fajta' sa Rusima. Samo nešto ne istupa sam u prvi plan, već iz pozadine finansira Laughing . Predlog da svi dobijaju gas po istoj ceni je razuman, ali sve zavisi ko pravi kakav profit na toj trgovini Very Happy .

Kakvo tržište takva cena. Da li će sa svim izvoznicima energenata ovako pregovarati ili je samo Rusija gurnuta u prvi plan? Very Happy

http://www.eea.europa.eu/data-and-maps/indicators/.....sessment-2

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2014
 • Poruke: 530

@Leonardo
Razumeo sam te dobro o slucaju Danske ....dobar plan za njih ...i tako Danska i treba da gura - da maksimum iskoristi svoju specificnu situaciju. Nisam protiv toga ....ni malo - ali samo dajem dozu realnosti toj celoj "slici". Druge drzave u Evropi koje su na UTCE mrezi su isto u potanju - a te nemaju sepcioficnost Danske. Problem sa vetrenjacama i njihov uticaj na mrezu je dobro poznat - onima koji se interesuju o tome. Tu je gde lezi zec ...nece drugi da "placaju" ili "ispastaju" za dobrobit jednog! Sta ces tako je to sa ljudima! Ziveli

@S2M
Mislim da Poljak malo "kenja" - misli da ce da "uplasi" Ruje da pristanu na gubitak strategijski vazne teritorije. Ako je moja pretpostavka tacna - onda cela hebana Evropa - a pogotovo ove budale sa Istoka (drugo-razredni Evropljani) cisto razmisljaju kao debili ...nazalost! Oni su onda potpuno ludi ako misle da ce Putin da "trepne" - ovo je bre crvena linija koju su presli ..i Poljacima mozda guza malo steze sada - jer ne znaju da li ce Ruje da stanu na granici Poljske!! Ziveli

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 14175

Trenutno ne vidim značajne pomake, a što ne znači da ih neće biti u pogledu implementacije tehnologija koje će omogućiti razvoj u praksi smart grid koncepta. Distribuirana proizvodnja, za tradicionalni tok energije od proizvodnje do potrošnje, je noćna mora, pogotovo u pogledu zaštite mreže. Zapravo mislim, s obzirom na veličinu distributivne mreže i kako je oprema pravljena, da će najveći problemi pogoditi selektivnost i koordinaciju relejne zaštite (releji, rekloseri, osigurača, i dr. opreme). Naravno, održavanje balansa i pouzdanosti je drugi deo priče 'problemi sa distriburanom proizvodnjom'. A tek kad krene pokušaj sa integracijom sitnih proizvođača koji se mere desetinama ili stotinama kW i električnih automobila Laughing .

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2014
 • Poruke: 530

Kolega @ Leonardo ....Sad si ga pogodio tacno u metu! To su bas razlozi zasto ja celo vreme "zvucim" pesimisticno - zasto dajem dozu realnosti. Jbg. morao sam da se zahebavam i imam nocne more oko nacina da se zadovolje tehnicke potraznje mreze ...koje su btw - neostvarive u Evropi sa zakonima uvedenih posle 2006 i onog mraka!! Sad kad u tu "corbu" ubacis desetine nacionalnih mreza koje doprinose UTCE mrezi - svaka sa svojim specificnim situacijama ...koordinacija postane ..... cisto ludilo - ako mora da se reaguje u skladu sa "zakonom".

Integracija Danske u UTCE i zavisnost od te mreze ce doneti "smrt" velikim planovima - nesto skromnije ce verovatno da se iskoristi. Smart Grid koncept je kompleksna stvar i u maloj mrezi - a postaje "800Lb Gorilla koji tiho sedi u sobi" kad se prica o sirem prostoru - i integraciji sa Evrpskom mrezom. Ziveli

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 14175

Distribuirani izvori utiču na amplitudu, smere i vreme trajanja kratkog spoja. Javljaju se problemi selektrivnosti, koordinacije, dosega releja i ostrvski rad. Ostrvski rad je poseban problem ako DER jedinica nastavi sa radom u izolovanom delu mreže. Osim što predstavlja pretnju po ljude, u tom delu mreže kakav je kvalitet napona i frekvencija u odnosu na mrežu... Odnosno, kako će se priključiti ponovo na mrežu? Very Happy

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 712 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 12 sakrivenih i 657 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, _Rade, babaroga, BSD, Bubili, bufanje, dekao, dencorr, Don, dule10savic, Ehinacea, Frunze, goflja76, goran.vvv, Gosha101980, Hektor, HrcAk47, Istman, kaptain, Litostroton, Mali Veseljak, MarKhan, mercedesamg, mile23, MILO-VAN, miodrag, Mixelotti, Nikoloff, NoOneEver Dreams, Parker, procesor, proka89, rikirubio, Ripanjac, savaskytec, sickmouse, Sirius, Toni, Trpe Grozni, wolf431, Wrangler, |_MeD_|, 125