Časovi iz aerodinamike

5

Časovi iz aerodinamike

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

Ova tema je davno zapoceta i evo vec godinu dana se zanemaruje a mogla bi biti itekako aktuelna s obzirom da se na mnogim temama komentarise upravo ono sto bi trebalo biti na ovoj ..

Posto je zapoceo kolega `Leonardo` ... njegov komentar

Leonardo ::

Jethro ::corner speed = угаона брзина
instatenous, sustained turn = неустаљени, устаљени заокрет (бар је до сада тако било)

Instantaneous je forsirani zaokret. ltcolonel je napisao definiciju, a evo i na eng.
Citat:Instantaneous turn-rate describes turns which are above the maximum sustainable-load. These turns can have a very small turn radius, but cause a loss in energy, either in the form of speed or altitude.


Predhodni komentar kolege `ltcolonel` , isto sa teme MiG-35 .

Citat:Postoje tri vrste zaokreta u horizontalnoj ravni:
- ustaljeni (stacionarni) zaokret je zaokret pri kome brzina na putanji i ugao nagiba imaju stalnu vrednost za celo vreme izvođenja zaokreta
- neustaljeni (nestacionarni) zaokret, za efikasnije izvođenje manevra poželjno je da se usporenje aviona izvodi istovremeno sa zaokretom zbog čega će kretanje aviona biti neustaljeno
- forsirani zaokret koji svi manje više preskačete ili ga pogrešno interpretirate. Forsirani zaokret je zaokret sa smanjejem brzine i poluprečnika a izvodi se sa dopunskim sagorevanjem.


Arrow http://www.mycity-military.com/Avioni/MIG-35_183.html#p1816904


i ovi detalji ...

Zaokreti u horizontalnoj ravni :

`Ustaljeni tj stacionarni` / na engl. sustained / .. konstantna brzina/visina ,ugaona brzina zaokreta ,nap. ugao, koeficijent g -opt itd ...

`Neustaljeni -nestacionarni` / instantaneous / ...parametri tj faktori koji su predhodno navedeni su promenjivi .

na ruskom se ovi zaokreti zovu `polni virazh` ( virazh je naravno fr. rec - `virage` ) a odnosi se na izvodjenje punog kruga od 360° .

`Forsirani zaokret` za 180° / tight turn na engl. ,na ruskom `virazh`/forsirovani virazh / ,zaokret na forsazu sto ukazuje i sam naziv za pola kruga i tu kako je navedeno ne moze biti smanjenja brzine jer lovac to izvodi na forsazu tj uz dodatno ubrzanje .

Koliko je ovo zadnje navedeno tacno ? Da li su ustaljeni i neustaljeni te forsirani zaokreti zapravo vrste borbenih zaokreta ? Na ruskom se za zaokret cesto kaze i `razvorot /bojevoj razvorot` a po nekim izvorima se ti izrazi koriste za vertikalne manevre/petlje sa min. radijusom

Evo malo gradiva na engl.

Arrow http://people.clarkson.edu/~pmarzocc/AE429/AE-429-12.pdf

Arrow http://www.dept.aoe.vt.edu/~lutze/AOE3104/turningflight.pdf

Posto je kolega `Jethro` pomenuo izraz `corner speed` evo i pojasnjenja

Citat:Turn performance

Both turn rate, (degrees per second), and turn radius, (diameter of the turn), increase with speed, until the "corner speed" is reached. At this point, the growing turn radius begins to decrease the turn rate, so the aircraft will reach its best turn performance at its particular corner speed. Corner speed is defined as the minimum speed at which the maximum sustainable g-force load can be generated .


Dakle ugaona brzina je zapravo `turn rate` a poluprecnik zaokreta je `turn radius` .

izvor :

Osnovni borbeni manevri

Basic fighter maneuvers (BFM)

Arrow https://en.wikipedia.org/wiki/Basic_fighter_maneuversRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13358
 • Gde živiš: Apsurdistan

@ray ban11
Unosiš zabunu oko osnovnih stvari. Corner speed i turn rate uopšte ne predstavljaju iste fizičke veličine. Corner speed ili kako ste preveli ugaona brzina, nema veze sa kružnim kretanjem i ugaonom brzinom iz fizike ω, već joj je to samo ime. Na eng. ne može da dođe do zabune jer je omega kod njih angular velocity. Dakle corner speed u km/h, predstavlja najmanju brzinu pri kojoj se postiže maksimalno održivo g opterećenje. U pitanju je brzina aviona i oznaka V (m/s).

Evo ti je veza između veličina:https://bs.wikipedia.org/wiki/Ugaona_brzina

Variable koje će te naći u eng. literaturi:
V = true airspeed in knots
R = turning radius in feet
θ = bank angle in degrees
ω = rate of turn in degrees per second
https://en.wikipedia.org/wiki/Standard_rate_turn

Na osnovu onoga što je napisao ltcolonel i eng. definisanja različitih zaokreta ja stojim iza onoga što sam napisao. Razlika između ustaljeno i neustaljenog zaokreta ti je u brzini sa kojom ulaziš u isti, odnosno kod neustaljenog moraz izvršiti usporenje kako bi se postigla corner speed, te pri kojoj ćeš imati najmanji radius zaokreta i naveći broj stepeni po sekundi. Ovde sam sve pokušao objasniti:
http://www.mycity-military.com/Avioni/MIG-35_182.html#p1816746

Ovde neka budala poredi F-22 sa ruskim avionima i proglašava ga za pobednika. Dok Rusi izvode ustaljeni zaokret, sa F-22 se izvodi forsirani od 33 ili 36 */sec. Jasno se vidi kako gubi przinu prilikom tog zaokreta.


--------------------

Evo opet grafika Su-27P ili SK, gde je na jednoj osi V (m/s) i drugoj osi ω (*/s). Corner speed iznosi 620 km/h.offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

^

Ne unosim ja nikakvu zabunu ,imas o tome pojasnjenje u komentaru .. kakva zabuna ... zabuna moze nastati u vezi komentara kolege `ltcolonel` koji je napisao da u forsiranom zaokretu dolazi do smanjenja brzine a ja pitam kako kad pilot ukljucuje forsaz ( `forsirani zaokret` se i zove valjda zbog ukljucenog forsaza a koji ce uzgred receno biti ukljucen i u slucaju ustaljenog i neustaljenog zaokreta ??? )

Smajli

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13358
 • Gde živiš: Apsurdistan

Forsirani zaokret imaš kod elisnih aviona.

Koliko ja vidim koristi se na svim demonstracijam forsaž kod ustaljenog zaokreta. Samo verovatno ne u meri u kojoj kod forsiranog zaokreta.

Meni nije jasno kako vam nije jasna razlika između ustaljenog i neustaljenog zaokreta.

Na snimcima svaki put vidimo MiG i Suhoj da prave usteljani zaokret od oko 18 do 20 sekundi uključen je forsaž. Barem ja tako stičem utisak.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

^

Fino pise u mom prvom postu razlika izmedju ta dva zaokreta ...

Mozemo i ovako ..evo da sve to fino preformulisemo uz pitanja ..dakle , sta je to tacno ustaljeni a sta neustaljeni zaokret i sta je tacno forsirani zaokret da li je on polukruzni ( 180° ) ili kruzni ( 360° ) ...


I da ...da se malo ispravimo ,ovo nisu `casovi iz aerodinamike` vec `mehanike leta` ...

Smajli

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 2945

Ajde sada kao amater za avijaciju možda da pomutim stvar ili pomognem. Elem ono što se pominje kao corner speeed treba definisati kao brzinu pri kojoj (ili većoj od nje) nijedna pomična površina koja učestvuje u upravljivosti letilice se ne može dovesti u položaj krajnje defleksije jer bi isto dovelo do momentalnog oštećenja strukture vazduhoplova. Ona je definisana od strane konstruktora aviona. Izraz se koristi i u kontekstu manevrabilnosti letilice u vazdušnoj borbi. Eng. Air combat manoeuvring

Jedna envelopa leta (F-104) gde je Vs stall speed, Vc corner speed, ili maneouvring speed, Vd dive speed.Možda bi se termin mogao prevesti kao krajnja brzina manevrabilnosti (upravljivosti) aviona.

Jedan lep i poznat kompleksni manevar.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

^

Dobri detalji za razmatranje ... odlicno .. Smile Sto se manevra sa nazivom `Kobra` tice ,to je manevar tzv `aerodinamickog kocenja` .Izvodi se pri brzinama najvise do 500km/h .

Ima i ovo pojasnjenje


Citat:"Kobra" je manevar koji ima mnogo veće značenje i sastoji se od naglog propinjanja iz horizontalnog leta do napadnog ugla od skoro 120o. Pilot zadržava avion u tom položaju, tako da pri tome ne gubi visinu. Brzina aviona se rapidno smanjuje, a sistem za upravljanje i aktivne upravljačke površine omogućuju pilotu da avion vrati u horizontalan položaj.

Arrow http://www.aeromagazin.rs/arhiva/aero01/c12.htm

i posebna tema

Arrow http://www.mycity-military.com/Kantina/manevar-kobra.html

Manevar je inace javno poznat kao `kobra Pugacova` po pilotu V.Pugacovu iako je prvi probni pilot koji je izveo taj manevar na Su-27 bio zapravo Igor Volk .

Citat:He was the first to perform the high angle pitch control maneuver on the Su-27 prototype known as the cobra maneuver, now known as Pugachev's Cobra after the pilot who first performed it publicly.

Arrow https://en.wikipedia.org/wiki/Igor_Volk

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

Sto se tice pojedinih zaokreta jos je kolega `cezar 35` pisao na temi o osnovnom i figurnom letenju

Ovako

Citat:Zaokret

Horizontalni zaokret je ustaljeno kretanje aviona u horizontalnoj ravni po kruznici stalnog poluprecnika i sa odrdjenim nagibom. U pravilnom zaokretu pravac kretanja treba da bude tangecijalan na kruznicu zaokreta u svakoj tacki zaokreta. Poluprecnik zaokreta zavisi od vazdusne brzine leta, preopterecenja i nagiba aviona.


Ovo je valjda ustaljeni zaokret ...

Cesto se za `forsirani zaokret` kaze i `borbeni zaokret` ? ....(znaci polukruzni zaokret je u pitanju )

Citat:Borbeni zaokret

Borbeni zaokret je manevar aviona sa brzom promenom pravca leta za 180 stepeni van vertikalne ravni za sto krace vreme i sa maksimalnim dobijanjem na visini. Najkrace vreme izvodjenja borbenog zaokreta zahteva sto veci poprecni nagib aviona, a najvece dobijanje visine zahteva sto manji poprecni nagib.Poprecni nagib u borbenom zaokretu zavisi od brzine pri uvodjenju i viska motorske snake.
Brzina uvodjenja u borbeni zaokret je 2,1-2,4Vmin, a brzina vadjenja 1,3-1,5Vmin.


sa :

Arrow http://www.mycity-military.com/Ostalo-3/Osnovno-i-figurno-letenje.html


Evo jos jedne u nizu definicija za borbeni zaokret

Citat:Borbeni zaokret

neujednačen penjući zaokret s promjenom pravca leta za 180° u što kraćemu vremenu i uza što veći dobitak visine i s izlaznom brzinom većom za 30 do 40 %.


a ima i ovo

Borbeni zaokret aviona / Combat turn

Vojnotehnički Glasnik, autor : Miljko Popović (Vojna akademija, Beograd)

Citat:Definicija borbenog zaokreta i jednačine kretanja Borbeni zaokret bez klizanja jeste neustaljeni prostorni manevar aviona, prikojem se menja pravac leta i istovremeno povećava visina. Borbeni zaokret obično
se razmatra kao zaokret za 180°. Ovaj manevar najčešće se koristi u vazdušnoj borbi, kada se nastoji da se protivniku dođe iza leđa, i to, po mogućnosti, sa nadvišenjem. Prednost u visini je gotovo uvek poželjna, jer se potencijalna energija može brzo pretvoriti u kinetičku i tako postići željena brzina.


izvor :

Arrow http://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf/0042-8469/2007/0042-84690703287P.pdf

Upravo ono sto je kolega`ltcolonel` ranije na 183 str teme MiG-35 pojasnio .

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13358
 • Gde živiš: Apsurdistan

ray ban11 ::Citat:Zaokret

Horizontalni zaokret je ustaljeno kretanje aviona u horizontalnoj ravni po kruznici stalnog poluprecnika i sa odrdjenim nagibom. U pravilnom zaokretu pravac kretanja treba da bude tangecijalan na kruznicu zaokreta u svakoj tacki zaokreta. Poluprecnik zaokreta zavisi od vazdusne brzine leta, preopterecenja i nagiba aviona.


Ovo je valjda ustaljeni zaokret ...

Ustaljeni zaokret se odnosi na maksimalno održivo preopterećenje i manevarsku brzinu nekog aviona. Horizontalni zaokret se može izvesti pri nekom manjem preopterećenju i drugoj ustaljenoj brzini. Opet ćeš imati ustaljeno kretanje aviona u horizontalnoj ravni.

Manevarska brzina na nemačkom die Manövergeschwindigkeit i engleskom manoeuvring speed ili corner speed.
http://www.smesta.mod.gov.rs/pretraga.9.html?searc.....archLang=2

Recimo za F-16 manevarska brzina se menja od 330 do 440 čvorova ili 610 do 810 km/h.

Nagib aviona i preopterećenje:


Praoračun sile uzgona:

http://www.ppl-flight-training.com/lift-formula.html

L - uzgon
ρ - gustina vazduha
CL - koeficient uzgona
V - brzina
S - površina krila

Iz ove formule, ukoliko se znaju još neke druge, jasno se vidi zašto negativno utiče povećanje mase aviona usled modernizacije. Kako bi održao isti odnos sile uzgona i mase, mora se povećati ili krilo ili brzina. Povećanjem brzine raste radius zaokreta, a što se može kompenzovati samo većim preopterećenjem u cilju očuvanja manjeg radiusa zaokreta. Ukoliko to dozvoljavaju aerodinamika aviona i potisak motora. Ovo je razlog zašto smatram da Su-35S ima veću manevarsku brzinu, jer se ne uočavaju izmene na zmaju i krilu.

Aerodynamics: Turns and Load Factors
http://learntoflyblog.com/2015/03/30/aerodynamics-turns-and-load-factors/

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1049
 • Gde živiš: Kruševac

Pravo je mesto, mada možda ne i vreme za ovo pitanje. Smile Ipak...

Kako funcionišu kanari? Postoje li neki jasni određeni principi, pa se među njima bira jedan ili kombinacija postojećih, ili je pak svaka konstrukcija priča za sebe?

Pokušaću da objasnim pitanje... Gledajući snimke letova primetio sam da se površine kanara najčešće pokreću na najpredvidiviji način: kada se želi da letelica zarotira unazad oko poprečne ose (npr. prelazak iz horizontalnog leta u penjanje) tada kanari rotiraju (ako su celoobrtni) tako da se njihova napadna ivica podiže. Analogno, za rotaciju na dole oko poprečne ose (npr. iz horizontalnog u poniranje) i napadna ivica kanara prelazi u oboreni položaj. Ovakvo je funkcionisanje lako shvatiti i sasvim je očigledno kako takvi kanari doprinose nosivosti aviona.

Ipak, postoji i drugi slučaj. Tu se vidi da kanari iz neutralnog prelaze u položaj sa napadnom ivicom dole tokom izazivanja rotacije unazad oko poprečne ose. Ovo je jasno uočljivo na snimcima Daso Rafala.

Može li neko da prokomentariše kanare a posebno drugi slučaj koji sam opisao? Nekom mojom logikom rekao bih da u pomenutom drugom slučaju kanari prevashodno služe da izazovu željene brzine strujanja – time i ciljane vrednosti pritiska – na delovima glavnog krila, te da tako utiču na veličinu njegovog uzgona i momenata koji se tu javljaju. (Tu bi glavno krilo obavljalo gotovo sav posao a kanari bi više-manje bili svedeni na pomoćne aerodinamičke elemente u njegovoj funkciji. Ili sam nešto pogrešno ukapirao... ?)

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 471 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 2 sakrivenih i 466 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Abdee, Dežurni pod palubom, goxin