Rečna Ratna Flotila-perspektive i razvoj

13

Rečna Ratna Flotila-perspektive i razvoj

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 24027
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

@Mare
i dalje insistiram na činjenicama. Ovo je podforum o mornarici a ne RV i PVO. Zašto troluješ, a pri tom insistiraš na korektnom odgovoru?

Citat:znas li kako je upravo ta obala dunava izgledala 91 ? malo je reci da je bila cev do cevi a obali.
a tek drugi odgovor na moj citat ti je takav, da da je bilo ko drugi to napisao sto si ti napisao, bilo bi obrisano od strane moderatora, kao remecenje rasprave. Ponasaj se kao dobar domacin,i ne radi od foruma ono sto ti prvi sa pravom zabranjujes drugima da rade.

Da li ti misliš da će se taj zanos ikada više ponoviti? Moj odgovor ti plastično objašnjava da neće, ali opet nisi shvatio šta sam hteo da kažem. Biće malo vojnika na raspolaganju i zato zaboravi na koncepciju opštenarodne odbrane.
Ostatak tvog citata nije za javno komentarisanje.

offline
 • Pridružio: 20 Sep 2008
 • Poruke: 781

aramis s

ja nisam taj koji je pomenuo rv i pvo prvi,vec reagovao na vase postove.


nema opstenarodne odbrane, ali ako dodje do ugrozenosti drzave, i to bilo koje na svetu, rezultat je poznat,mobilisu se svi. to vazi i za ameriku, oni su uveli cuvenu ''lutriju'' kada nisu mogli da popune ljudstvom potrebe u vijetnamu,pa su srecni dobitnici slati u isti. Tako se ponasa svaka drzava koja je neposredno ugrozena.... Imali smo mi vojnike prvog poziva 1914, ali je vrlo brzo doslo do toga da je ustanovljena vojska 2 poziva,zatim i treceg poziva. dakle stvari su jasne,profesionalna vojska je dovoljna dok je dovoljna,kada prestane biti, vrsi se opsta mobilizacija,i to radi i radila je svaka drzava na svetu,cak i amerika,drzava se brani svim raspolozivim silama.

vratimo se brodu, taj tok dunava,granica prema hrvatskoj (dakle naj bitnija vodena granica koju imamo) je takva ,da ja stvarno nebi dao nikakve sanse brodu, ne znam dali znas kako izgleda ta obala, ali celim tokom ima izuzetno veliki nasip, sa njega se dunav vidi ko na dlanu, mozes samo da izviris, ispalis sta god oces,i sagnes glavu,ne moze ti niko nista,sa dunava cak ni minobacacem se ne moze tuci suprotna strana nasipa,jer je velika razlika u visini, a mala u razdaljini...prosto ja ne vidim kako bi uopste taj brod egzistirao tuda,osim ako nije jako brz. Brodovi su dolazili tu za vreme rata i ejstvovali,ali iz razloga sto su imai takvu podrsku sa kopna,da ih niko nije mogao gadjati, ali opet im je jako suzen prostor gde mogu dejstvovati, jer je odma uz obalu suma, i slabo se sta vidi,a iza je nasip.

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 8071

Jedno dvadesetak ovakvih sa topovima od 40 mm, bi bilo sasvim dovoljno. Brzi gliseri ili omanji brodovi kao ovaj na slici (uz mogućnost krcanja jednog odelenja žandarmerije) za kontrolu šverca i trgovine ljudima. A u mirnodopskim uslovima da na njih mogu da se ukrcavaju i spasilačke ekipe i ronioci za spasavanje utopljenika ili kad neko sleti sa nekog mosta.

U nekom sukobu ti više trebaju inžinjerijska sredstva za prevoz preko reka nego brodovi. I dva ili tri veća minolovca/minopolagača u slučaju miniranja reka.

Danas je kontrola reka i granica u rukama policije a ne vojske.

[/quote]

offline
 • Pridružio: 05 Apr 2009
 • Poruke: 199
 • Gde živiš: kod raskrsnice,pa lijevo

Tacno tako,dovoljni su lako naoruzani policijski camci (naprimer za kontrolu trgovackih plovila).Danas mnoge stvari na vodi mog rijesiti i diverzanti ronioci.

offline
 • Pridružio: 30 Dec 2008
 • Poruke: 561

@Vatra jedna od osnovnih uloga nase moranarice jeste borba protiv terorizma, sverca kao i sprecavanje ratnih i civilnih brodova mornarice susednih zamalja da koriste nase teritorijalne vode. Laki recni camac je prilikom pretresa izlozen opasnosti da bude napadnut od strane terorista ili kriminalaca koji bi se nalazili na brodu ( Verovatno ti je poznato da je pri kontroli trgovackog broda koji je prevozio nelegalan teret jedan nas ratni brod napadnut ) Takodje moze doci i do oruzanih incindenata zbog toga sto smo u sporu sa susedima oko granice na dunavu poput onog koji se desio kada je severna koreja izgubila 2 patrolna camca u sukobu sa juznom korejom pre par godina ili onog kada je nas patrolni camac pucao na Hrvatski camac. Posada oklopnih patrolnih camaca je ako nista drugo barem zasticena od dejstva vatre straljackog naoruzanja a sa dodatnim SLAT oklopom koji sam poredlozio bila bi zasticena i od dejstva iz rucnih bacaca. Oklopni camci od 30-60 tona mase nisu veliki brodovi i po imaju slicnu sirinu i visinu kao kopnena oklopna vozila tako da bi se mogli u slucaju potrebe maskirati uz obalu. Zemlje koje imaju najvise iskustva u borbi protiv teroristima poput Izraela i Amerike koriste u te svrhe upravo oklopne camce. Evo jednog lepog malog oklopnog camca sa 5 clanova posade.


Oklopni patrolni camac Gyuraza
Namena
-Patroliranje na granicnim rekama
-Borba sa malim camcima i brodovima
-Obezbedjenje i prevoz malih diverzantskih grupa
-Zastita vitalnih civilnih i vojni objekata na obali
Duzina: 20.7 m
Sirina: 3.9 m
Visina: 2.25m
Masa 34 tone
Naoruzanje smesteno u dve oklopne kupole
Kupola na pramcu top kalibra 30 mm i mitraljez kalibra 7.62 mm
Kupola na krmi mitraljez kalibra 14.5 mm i 7.62 mm

offline
 • Pridružio: 03 Mar 2009
 • Poruke: 109
 • Gde živiš: Beograd

A ja ne znam da li se neko seca one "male" poplave od pre dve, tri godine na obalama reke Tise. Ko je tada spasavao one jadne ljude? Ko ih je prevozio, ko je prevozio hranu...? Ipak je to, vecinskim delom odradila RF i njeno kompletno ljudstvo koje je moglo da se angazuje. Tako da imamo i jednu izuzetnu komponentu sto se tice saradnje sa civilnim stanovnistvom.
Meni samo nije jasno kako niko, pa cak ni na ovom forumu ne prepoznaje kapacitet nasih plovnih tokova. Eto da uzmemo na primer Nemacku. Ona je predlozila da se usavrsi i do kraja izgradi recni koridor sedam, koji ide od usca Rajne do usca Dunava. To je jedan od najisplativijih projekata. Reka je ipak najjeftinija za prevoz robe. U Nemackoj su izgradili kanale u duzinama koliko je maltene i autoban. Ima ih cak i na nekoliko nivoa. Kao ogromni autoputevi. Toliko o tome da se reke ne koriste. A sta mislite da oni nemaju svoju RF. Naravno da imaju. Imaju brodove kao i svaka vojska. Patrolne camce, oklopne camce, a nekolicina plovila je predvidjena kako za reku, tako i za priobalni deo mora. Naoruzanje je razno. Od topava 125mm do mina i ronilica i smatraju reke za jedno od svojih strateskih tacaka.
Dakle, ako ne budemo imali u vidu da je reka nase stratesko polje onda mislim da ni vazduh ni kopno ne treba smatrati za vazno, a samim tim mozemo da ukinemo vojsku u potpunosti i vratimo se na princip policijske drzave.

Jos samo mali dodatak,
Srbija je imala 1914. godine vojsku podeljenu u tri poziva. Postojao je prvi poziv (18-25 godina), drugi poziv (26 - 45 godina) i treci poziv (46 - 56 godina). Postojalo je cetiri divizije, trupe novih oblasti, odbrana beograda i uzicka vojska + konjicka divizija.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 24027
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

@Mare
Ti si reagovao na moj jasno obeležen OT(off-topik) u kome sam @13 uz odgovor pre svega ukazao na temu koja se vodila na temu Nabavke budućeg višenamenskog aviona. To isto sam rekao i tebi. Nije tvoj posao da "reaguješ" na forumu, to radimo mi urednici ili moderatori. Tvoje je da po pravilniku učestvuješ u radu foruma. Još jednom ti ponavljam ne troluj.
Brani se država svim raspoloživim sredstvima, ali njih nema više u broju iz perioda koji ti navodiš, niti obučenih posada za njih.Regionalna kontrola naoružanja je propisala nove standarde. E onda ti preostaje da izvršiš profesionalizaciju i probereš od naoružanja ono što ima perspektivu.
Dunav nije jedini plovni tok, niti je Hrvatska granica jedina vodena koju imamo.

offline
 • Pridružio: 20 Sep 2008
 • Poruke: 781

aramis s

dakle trebao sam samo da stavim OT i sve bi bilo uredu ? :-)

dunav nije jedini, ali to je najveca reka, a i nekako mi se cini, ne znam zasto, da je taj deo nase granice skloniji incidentima,i nekim eventualnim sukobima od ostalih. sto se tice raspolozivih sredstava, kvote i dogovori vaze do pocetka sukoba,a onda sve strane mobilisu i povecavaju svoj vojni potencijal sto je moguce vise. a ne vidim sta se to od tada promenilo,sto nam ne daje mogucnost da taj deo opet hermeticki zatvorimo kao za vreme rata. nisu to sada bile neznam kakve snage,ali dovoljno da nije bilo prolaza sigurno niti jednom brodu,

Sto se tice ove teme, ja samo napadam vase razmisljanje da se recni deo granice u ratnim uslovima moze kontrolistai brodovima. Deo dunava prema hrvatskoj pominjem prvo zato sto je to nasa najveca reka, drugo to je strateski vrlo bitan deo,deo na kome je vec doslo do sukoba, i poslednje to je jedini deo koji dobro poznajem,pa mogu lakse o njemu i da pricam.

na tom delu toka, bilo kom camcu,brodu,koji nece ici izuzetno velikom brzinom, je prilicno lako postaviti zasedu, to moze da uradi troclani tim,maljutka ili bestrzajac bi bilo idealno oruzje,da ne govorimo o nekom savremenijem sistemu,recimo fagot (nabrajam samo ono sto i imamo u naoruzanju) a sta bi tek mogao da uradi veliki broj ljudi koji je i logicno da se nalazi uz reku u bilo kojoj varijatni sukoba. Sigruno je da bi jedan takav brod,ma kako oklopljen bio, prvi platio glavom. i tako celim tokom granice, ja stvarno ne vidim razlog za takav brod, osim u mirnodopsko vreme, da kontrolise granicu.

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 8071

Moraš da imaš nešto čime ćeš prići brodu ili čamcu nasred Dunava ili druge reke. Ne treba ti "nosač aviona" ali brzi gliser ili neki brodić od 20-tak metara koji je naoružan topom od 40 mm i na koji može da se ukrca odelenje žandarmerije ili neke slične jedinice je sasvim dovoljno za kontrolu reka u mirnodopskim uslovima.

U slučaju rata cela priča je po meni iluzorna. Nemaš mnogo mesta za manevrisanje i skrivanje. Lako možeš da budeš uništen sa obale.

Ovaj švedski brodić nije loš ali bih voleo da vidim neki takav brodić sa ravnim dnom (zbog malog gaza a da je brz), koji može da bude višefunkcionalan. I da služi za patroliranje, kao spasilački brodić, a u slučaju poplava da na njemu može da se preveze i neki omanji teret u slučaju evakuacije i sl.

offline
 • Pridružio: 26 Dec 2005
 • Poruke: 4735

Nemojte da mešate dužnosti i nadležnosti policije i Vojske... nema potrebe.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 518 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 1 sakriven i 511 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, Dorcolac, Duško, pbg12345, powSrb, xxxvelja