Rečna Ratna Flotila-perspektive i razvoj

15

Rečna Ratna Flotila-perspektive i razvoj

offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 7306

Pa ako budem mogao da ih ponesem kući, pošto je on živeo u Bg-u, a i tu moram malo više potražiti i preronjati....

offline
 • KUZMAR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 25 Feb 2011
 • Poruke: 5351

Clanak iz Politike.

Citat:Kasarna na vodi
Sedam decenija komandnog broda „Kozara”rečne flotile Vojske Srbije koji su svojevremeno koristile nemačka i američka vojska


„Kozara” u bazi na ušću u Beogradu (Foto L. Vuletić)

U uskom rukavcu Dunava između keja i Malog ratnog ostrva ljuljuškaju se divlje patke, rečno rastinje, mali alaski čunovi i – ogromna kasarna na vodi. Brod posebne namene „Kozara” najstarije je plovilo rečne flotile Vojske Srbije –15. septembra napuniće sedam decenija postojanja. Toliko je, naime, leta prohujalo od daleke 1939. godine, kada su talasi u Lincu prvi put zapljusnuli metalna rebra tada komandnog broda nemačke flotile „Krimhild“.

Kada je Vermaht kapitulirao, „Krimhild” je postao ratni plen SAD i prekršten je u „USS Oregon”. U međuvremenu je ova lađa, koja se danas uglavnom može videti na ušću Save u Dunav u Beogradu, bio i hotel a ime „Kozara” nosi od 1961. godine kada je brod ustupljen oružanim snagama tadašnje SFRJ. Izvesno da će na inicijativu Muzeja nauke i tehnike uskoro biti stavljen pod zaštitu države, praktično kao nacionalno tehničko blago.

Plamenac, tanka crvena zastavica, koja se vijori na najvišoj koti lađe, signalizira da je prvi čovek „Kozare” na brodu. Komandant broda je poručnik fregate Darko Stričić.

– Tokom proteklih 70 godina, „Kozara” je korišćena u razne svrhe. Bila je i ostala matični brod za manje jedinice, koji može da ponese 45 tona goriva za brodove, 30 tona vode i onoliko hrane koliko je potrebno za dvonedeljnu plovidbu 200 ljudi. Na palubi je moguće postaviti prenosnu baro-komoru, pa se lako i brzo pretvara i u bazu za prvu pomoć roniocima. Sve to vreme, „Kozara” je bila i komandni brod komandanta Rečne ratne flotile – objašnjava Stričić za „Politiku”.

On je i školski brod za obuku kadeta i slušalaca škole nacionalne odbrane. „Kozari” predstoji generalni remont, posle kojeg će ispuniti međunarodne standarde bezbednosti plovidbe i zaštite životne sredine, ali i ostvariti bolji energetski učinak. Brod pokreću dva snažna dizel motora od po 400 „konja”. „Kozaru”, sa pramca, brani trocevni protivavionski top kalibra 20 milimetra. Čudo tehnike u kormilarnici, japanski radar nabavljen pre manje od godinu dana, budno skenira površinu vode i stara se o tome da se ništa ne ispreči na „Kozarinoj“ putanji. U njegovoj blizini je autentično drveno kormilo. Duh tradicije i najsavremenija tehnologija se savršeno uklapaju.

Kako ističe komandant „Kozare” poručnik fregate Darko Stričić, Srbija posvećuje premalo pažnje svom hidro-čvoru - jednoj od najvećih koncentracija plovnih puteva u Evropi. Nasuprot tome, većina država Evrope obilato koristi rečne plovne puteve, spajajući ih kanalima. Velika važnost pridaje se teretnom i putničkom saobraćaju na rekama i naravno bezbednosti na tim vodenim putevima.

Rečna flotila Srbije danas ima rang brigade, sastoji se iz dva rečna odreda i jednog pontonirskog bataljona, sa bazama u Beogradu, Novom Sadu i Šapcu. U svom sastavu ima rečne minolovce tipa „Neštin” (kakve ima i Mađarska), desantno-jurišne čamce, patrolne čamce… Njeni pripadnici danas čuvaju tradiciju vojnog brodarstva začetu u Srbiji još u Prvom svetskom ratu. Ponosni su na osao koji obavljaju ali bi voleli da sadašnje maskirne uniforme, tipične za kopnenu vojsku, zamene praktičnijim (šorcevi, majice) mornarskim uniformama koje su ranije nosile i posade rečnih vojnih brodova.

T. Bojković

offline
 • Pridružio: 30 Dec 2008
 • Poruke: 558

Mare_m76 ::

ja se slazem da nama trebaju brzi patrolni camci za kontrolu granice,i nista vise... moje misljenje.


Vec smo ranije imali takve male patrolne camce ali je danas suludo ulaziti u borbu cak i u miru protiv dobro naoruzanih terorista sa njima. Iako nasa mornarica i policija od borbenih delovanja na rekama najvise uvezbavaju upravo protiv teroristicku borbu nasi postojeci brodovi za razliku od rumunkih uopste nisu projektovani za takva dejstva. Na prvoj slici se nalazi rumunski oklopni brod u vezbi oslobađanja putnickog brodu koga su zauzeli teroristi. Kao sto se vidi brod poseduje pored glavne kupole sa topom kalibra 100 mm i mnostvo drugih kupola sa naoruzanjem tako da cak i u slucaju da terorista uspe da pogodi brod ili unisti glavnu kupolu sa protvoklopnim sredstvom brod i dalje moze da nastavi borbu.Ma koliko patrolni camac bio brz on mora pri obavljanju patrolnih zadataka da uspori i priđe brodu koji kontrolise a tada je njegova posada izlozena vatri protivnika. Sa ove daljine na slici je nemoguce promasiti i samo jedan terorisata naoruzan kalasom bi verovatno bio u stanju da pobije ili rani sva cetiri clana posade patrolnog camca. Danas kada se oklop ugrađuje i na vojne autombile i civilne jahte nevidim prepreku da ga ugradimo na nase brodove i tako zastitimo nase mornare od vatre streljackog naoruzanja. Ovo su neki od patrolnih camaca opremljeni jednim mitraljezom kalibra 12.7 mm koje je korististila nasa mornarica cisto sumnjam da su policijski gumeni camci puno bolje naoruzani. Uzgred u jednoj vezbi teroristi su bili naoruzani sa cak 10 teskih mitraljeza kalibra 12.7 mm tako da mozete zamisliti sta bi u realnoj borbi uradili malim patrolnim camcima

mali41 ::

offline
 • Pridružio: 26 Dec 2005
 • Poruke: 4709

Ovi patrolni čamci (ČMP) više se ne nalaze u sastavu RRF. Predati su policiji u sklopu polsa "ustupanja" poslova obezbedjenja državne granice. I da ne zaboravim, to su patrolni čamci.

offline
 • sebab 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 19 Dec 2007
 • Poruke: 4233

Mare_m76 ::rade012 ::Znači da nema potrebe za brodovima na Dunavu.

@all
da zaključam temu, pošto nema svrhe dalje da se raspravljana ovu temu...?


dodao bi da su sve zaplene koje su izvrsene na ovom delu granice izvrsile policiske kopnene patrole, a ni jednu (ili bar ja ne znam za nju,a informisao sam se od ljudi) nisu izvrsile jedinice recne policije,jer pogledajte koliko je lako se sakriti u sumu,cekati da oni prodju,i preci dunav.....

rade012 tebi na volju,ali ne bi ja zakljucavao temu, mozda neko izadje sa jakim kontraargumentom, ukaze na nesto sto sam ja prevideo, a i svejedno neka zivi tema,mozda neko nesto konstruktivno napise....


cekaj, polako... a sta ako i policija ili vojska na dojavu o nelegalnom prelasku u bilo koje svrhe cekada uhvati prestupnike/krijumcare? sta ako krijumcari pokusaju da pobegnu od patrole policije sa kopna, preko reke na drugu stranu, cime ces ih hvatati na reci?

licno, svidja mi se ideja o iskoriscenju tenkovskih kupola, a takvi brodovi bi mogli da imaju i rakete b-v. svi vazniji ciljevi su na rekama, od gradova, preko fabrika, elektrocentrala i dr. zasto se ne bi i sa maskiranog broda pruzala eventualna pvo? isti brod, drugaciji lanseri - umsto raketa pvo, recimo bespilotne letelice za kontrolu drzavne granice, borbene bespilotne letelice, rakete klase alas.

koliko se secam, dosta tomahawka je islo iznad dunava, a tu bi takav brod mogao da bude jako koristan.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14956

Sebab,
Mare_m76 je banovan već tri meseca.
Teško da ćeš sa njim stupiti u nekakvu diskusiju...

----

Što se tiče tenkovskih kupola, ideja nije loša.
Rusi u Amurskoj flotili imaju monitore sa kupolama od T-55.
Ovo što su Rumuni uradili je očigledno olakšana kupola od T-55, sa kupolama sa BTR sa strane. To mi se čini kao bolje rešenje, jer nema potrebe za teškim oklopom na kupoli kad je ostatak broda slabo zaštićen.

offline
 • sebab 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 19 Dec 2007
 • Poruke: 4233

uh, nisam ni gledao datume, a bas sam se radovao dobroj diskusiji Mr. Green

nego, da je pameti kao sto je nema, oni t-55 bi bili vrlo lepo iskorisceni iskoriscenjem naoruzanja u kupolama a trupova za teske oklopne transportere.

koristili su rusi i kupole sa t-34/85, a isto je vazilo i za jos neke pametne drzave. i tih kupola smo imali napretek, ali je sve izgleda pretopljeno, ne znam ni u sta... GUZ - Glavom U Zid

inace, ok je ovaj zastavin top 30 mm i on bi se dao iskoristiti, mada bih ja tu isao na povecanje kalibra na 40 mm i za bvp i za brodove.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14956

Ako si već za diskusiju...

Nisam siguran kako ide montaža tenkovske kupole na brod. Ostaje problem valjanja broda, verovatno bi trebalo napraviti posebnu montažu. Takođe, pitanje je, posebno za morske brodove, zaštita od korozije.

A gore sam pomenuo, bilo bi interesantno da se na brod postavi jače naoružanje, tipa 152mm, na primer u 2 dvocevne kupole.
Tako bi se ostvarila jaka art. podrška, i to na većim daljinama.
Čini mi se kao bolja ideja, ne znam koliko je dobro da brod priđe blizu cilju, ipak je ranjiv i na lako oružje.

offline
 • sebab 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 19 Dec 2007
 • Poruke: 4233

ja ni ne mislim da brod sa tenkovskom kupolom ne treba da ima oklop, bar protiv streljacke municije. dosta toga moze da se uradi sa perforiranim plocama i/ili mrezama, relativno jednostavno i jeftino...

uz dobar suv za indirektno gadjanje, ne mislim da je valjanje broda neki nepremostiv problem, kako je to reseno na morskim brodovima, tamo je valjanje dosta vece, a mogu da gadjaju precizno. da ne spominjem vodjenu municiju klase copperhead/kitolov koju bih itekako voleo da vidim i u vs.

offline
 • Pridružio: 30 Dec 2008
 • Poruke: 558

rade012 ::Ovi patrolni čamci (ČMP) više se ne nalaze u sastavu RRF. Predati su policiji u sklopu polsa "ustupanja" poslova obezbedjenja državne granice. I da ne zaboravim, to su patrolni čamci.

Da mi koristimo iskljucivo takva i slicna plovila za patrolne zadatke a susedne zemlje kao rumunija poseduju i patrolne brodove poput ovih.Mihail Kogalniceanu class large river patrol monitors
Displacement: 550 tons
Dimensions: 62 x 7.6 x 1.7 meters
Propulsion: 2 diesels, 2 shafts, 21 knots
Crew: ??
Armament: 2 100 mm tank guns, 2 twin 23 mm, 2 quad 14.5 mm, 2 SA-N-4 Strela positions, 2 40 mm rocket launchers


VB 76 class small river patrol monitors
Displacement: 127 tons full load
Dimensions: 32.4 x 4.8 x .9 meters/106.3 x 15.7 x 2.9 feet
Propulsion: 2 diesels, 2 shafts, 1,700 bhp, 17 knots
Crew: 25
Armament: 1 76 mm SP, 2 dual 14.5 mm, 2 81 mm mortars


Rumuni imaju ukupno 9 patrolnih monitora i 18 velikih patrolnih camaca VB-76 a pored ove dve klase patrolnih brodova rumunija poseduje i monitore klase Brutar I i Brutar II cije karakteristike mozete videti na ovoj internet stranici sa koje sam preuzeo podatke o rumunskim recnim brodovima:
http://www.hazegray.org/worldnav/europe/romania.htm

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 717 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 4 sakrivenih i 678 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., acatomic, AK - 230, aleksmajstor, Atomski čoban, bladesu, cer, cigaliga, comi_pfc, darkangel, darkojbn, Denaya, draggan, havoc995, Istman, Još malo pa deda, kikisp, ladro, MIg, Motocar, operniki, Oscar, Parker, rovac, stankolich, stegonosa, Struna, suton, tomigun, wizzardone, Zvrk, |_MeD_|, šumar bk2, 125