PARS 9K37 BUK-M (SA-11 Gadfly)

28

PARS 9K37 BUK-M (SA-11 Gadfly)

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1533
 • Gde živiš: Beograd

Da više ne ulazimo u prepucavanje oko toga , samo jedna napomena čisto da se zna kakva je strategija upotrebe BUKa u rusiji, ili tačnije bivšem SSSR. Buk se koristi u okviru brigade koja raspolaže sa jednim divizionom sistema S300V i sa 3 diviziona sistema BUK. Divizion, to je ono što vi vidite kao maksimalnu jedinicu pri opisivanju tih sistema na netu. Pored toga postoji jedan broj baterija za terminalnu zaštitu tih jedinica. Dakle, ni on nije namenjen za samostalno dejstvo kako mnogi zamišljaju ovde.

@sebab:

Treba pri razmišljanju o tome zašto su VBRovi na točkašima uzeti u obzir i podatak o tome kolika je brzina kretanja kopnenih jedinica po kojima oni dejstvuju i kolika je brzina kretanja aviona po kojima dejstvuju PAR sistemi, i možda se tu nađe razlog zaštoi su oni mogli da se naprave kao točkaši.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • sebab 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 19 Dec 2007
 • Poruke: 4327

@vasiljevic

odlicno, onda da batalimo sve pvo sisteme jer im brzina nije u skladu sa brzinom cilja. svasta - pa valjda postoji raketa koja treba da stigne cilj.

tockas je brzi od gusenicara, naravno gde je putna mreza razvijena - sto god mislili o nasim putevima, oni jesu poprilicno razgranati i nema nikakve potrebe ici na gusenicara.

buk ne moze da se koristi samostalno jer ga rusi tako ne koriste? odakle ovo? mozda ni pancir ne moze da se koristi samostalno? mozda ni igla?offline
 • Pridružio: 13 Jun 2007
 • Poruke: 1732
 • Gde živiš: South of Heaven

sebab ::buk ne moze da se koristi samostalno jer ga rusi tako ne koriste? odakle ovo? mozda ni pancir ne moze da se koristi samostalno? mozda ni igla?
Verovatno je hteo reci da hijerarhiski divizion i jedinicu koju on brani,stite sretstva sa manjim dometom,poput Tor -a,i od letelica i od raketa-projektila kojima se gadja hipoteticka branjena kopnena (i PVO) jedinica.
Svako se sredstvo moze samostalno upotrebiti,svakako,to svi znamo,ali ako si pratio postove sa teme o Strela-1 sistemu,tamo su kompetentni ljudi takodje govorili da je za to (kao i svako drugo) sredstvo, predvidjena taktika masovnosti i kombinovanja razlicitih sredstava,unutar iste jedinice (konkretno tamo Strela-1 za dolazne,Strela-2 za odlazne i Shiljka za neposredne ciljeve).
Verovatno je Vasiljevic na to i mislio,cim je spominjao S-300V (srednja i velika daljina dejstva),pa Buk (srednja) i td,a ti 'zape' oko banalnosti u samostalnim dejstvima..
'Hebe*ti i tockove i gusenice,nepokretna postolja (kao kod Neve i Dvine) su najbolje resenje za Buk u Srbiji (posto necemo nisakim da ratujemo,po generalnoj politici i doktrini drzave Wink ).

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1533
 • Gde živiš: Beograd

@sebab:

Jedinice mehanizovane pešadije u ratu, pod borbom prelaze u toku dana maksimalno 40-50km. Lovac te daljine prelazi za minute. Dakle, vreme reakcije za sisteme tipa VBRa se meri u satima, dok se vreme reakcije za sisteme PAR meri u minutima. U skladu sa time VBR može da bira rutu kretanja a PARS ne može. Na to sam mislio. BUK mora da bude bliže jedinicama koje brani, on nema luksuz manevra kako kome padne na pamet. Niko nije pomenuo da raketa ne može da stigne cilj. Sigurno može, mada kod Buk sistema u praćenju to je nešto ograničena brzina cilja po kom može da dejstvuje. Zato je i pomenut S300V i zato ga i Rusi imaju u svom sastavu. Pokrivene sve mogućnosti.

Inače, kad već govorimo o tome koja je koja namena, Rusi imaju vrlo složen sistem odbrane, dakle, on pokriva različite visine i daljine i ima vrlo različite namene. NJihova armija KOV ima u svom sastavu jedan puk (ili brigadu, kako ko navodi) raketnih sistema PVO koji sam gore naveo. U tom sistemu, S300V obezbeđuje pokrivanje vazdušnog prpostora na velikim daljinama i visinama, namena mu je da natera protivnika na let na malim i eventualno srednjim visinama, odbrana od balistikih raketa, obračun sa sistemima tipa AWACS i JSTAR koji armiji predstavljaju pretnju. Buk ima namenu da se isturi ka prednjim položajima ( a to je nivo divizije) i da na tim mestima obezbedi pokrivanje malih i srednjih visina. Svaka divizija i njihovi pukovi imaju u svom sastavu potrebna sredstva terminalne odbrane, dakle, od sistema Osa, Strela 1 i 2 (trebalo da se zameni sa sistemom Tunguska) do sistema Igla i topova tipa Šiljka. Kad se pogleda, jedan takav sistem za jednu njihovu armiju je mnogo moćniji nego što je celokupna odbrana naše ili neke druge manje zemlje. Ovakav sistem je namenski rađen od strta, dakle, jedan vrlo kompleksan sistem upravljanja i oružja koje ga prati. To je bila poenta posta, dakle, ako neko pria o sistemu Buk mora da ima sve ovo u vidu. Usput, sistemi Tor tamo brane samo položaje sistema S300V, a razlog je velika mrtva zona tih sistema.

Inače, sam sistem Buk može i samostalno da se upotrebljava, to je jedna od stavki koje rusi dobro paze. Sigurno ne prave sistem tipa Patriot kome baterija ima sektorski nišanski radar a nema osmatrački radar i njeno dejstvo zavisi od primanja podataka od AWACS sistema ili radara van baterije. Tako da ako mora možei samostalno. Ali je najbolje kad je to sistem uvezan i podržan sa drugim sličnim sistemima. Dakle uvezan u neki pukovsko brigadni sistem tipa Poljana čime se multiplicira njegova efikasnost i povećava mogućnost njegovog preživljavanja.

Mada je najviše u pravu ILGromovnik, mi nećemo nisakim da ratujemo, pa nas niko neće napasti jer su dobri i vole nas više od sebe, pa je pitanje da li nama uopšte i treba nešto tako. Mislim, uništavali smo i naše Strele jer su mogle da padnu u ruke teroristima, toliko volimo svetski mir pa šta će nama Buk. Zar ne?

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4985

Sistem S300V je chini frontovsku PVO KoV, obicho brigada sa tri diviziona svaki sa 3 baterije mada je jedna brigada sa 4 baterije
Ovaj sitem ce u buducnosti biti zamenjen sa S400 i u okviru KoV
BUK sistemi su bili u okviru armijske PVO KoV dakle nivo nize
Najnovija pravila o modernizaciji predvidjaju stvaranje meshovitih brigada
S300V dok bude bio u naourazanju BUK i TOR istovremeno
Ukolikoste bash zainteresovani za temu mogu vam ekskluzivo prikaciti slike strukture ruskog PVO KoV u priblizno sadashnjoj varijaniti i priblizno varijanti oko 2016 godine

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12459

vasiljevic ::
Inače, sam sistem Buk može i samostalno da se upotrebljava, to je jedna od stavki koje rusi dobro paze. Sigurno ne prave sistem tipa Patriot kome baterija ima sektorski nišanski radar a nema osmatrački radar i njeno dejstvo zavisi od primanja podataka od AWACS sistema ili radara van baterije.


Khm od kada je to tako? Koliko se secam Patriotov radar je multipraktik Mr. Green

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1533
 • Gde živiš: Beograd

Čuj multipraktik Mr. Green . Ako njih pitaš, Patriot jede malu deecu, od njega nema boljeg u zadnjih 100 godina i neće biti boljeg bar do sledeće njihove generacije, on obara sve na nebu (što je delimično istina, poobara svoje jer ih zna, mada nešto ima problema sa ostalima, šta da se radi, kulturan sistem, nemoj da biješ nepoznate, tvoji ti oproste ...). Njihov radar te mrko pogleda i ti odmah u gaće od straha .....

S300V ima u svom sastavu 3 radara, jedan je čisto osmatrački, drugi je sektorski radar sa mogućnošću vođenja raketa i treći je čisto nišanski radar koji je na lansirnim vozilima. Kako i imena kažu, osmatrački radar j eonaj koji pokriva 360 stepeni, sektorski osmatračko nišanski radari pokrivaju jedan sektor koji im se dodeljuje za osmatranje i u kome dejstvuju, i nišanski radar ima prvenstvenu namenu da navodi rakete. Mada, ima podatak ada ih rusi znaju da upotrebljavaju na malo inovativniji način, pošto komandno mesto može da naređuje direktno lansirnom vozilu, oni koriste nišanski radar za osmatranje dela neba gde ima smetnji jer dotični imaju dosta usmereniji snop pa su manje podložni smetnjama .... Daje ti otprilike ideju koliko može tu da bude raznih načina kombinacija i igara sa radarima u jednom takvom sistemu. Ali ajmo na Patriot: njegov radar je ekvivalent onom u sredini, dakle, sektorski osmatračko-nišanski radar. Problem kod njega je da za razliku od ruskih on je polumobilan, ima manje mogućnosti promene pravca osmatranja, izbacivanjem njega baterija Paatriot prestaje da bude opasnost, ograničen je na jedan sektor koji osmatra (dakle, ne dajje pokrivanje 360 stepeni) ... U tom sistemu, on je slaba tačka. U ruskom, to ne mora da bude. Ako izbaciš osmatrački radar, ostaju sektorski, koji mogu lako da ga zamene sa relativno dobrom organizacijom. Izbaci jedan sektorski, nema frke, komande će ići direktno do lansirnih oruđa koja imaju svoje nišenske radare .... Kod ruskog sistema, najslabija karika je lansirno oruže koje ima rakete koje mogu da obore bilo šta na deklarisanim daljinama. Mnogo žilaviji sistem. Iskreno, mislim da je 300V najžilaviji sistem koji su rusi napravili.

To je prmenejno, delimično i na BUK sistemu. Kod njega je osmatrački radar odvojen i pokriva 360 stepeni, ali svako lansirno oruđe ima svoj nišanski radar koji može da se upotrebi i kao sektorski osmatrački radar. Dakle, u nekom imaginarnom sistemu, koji ima više baterija Buk u upotrebi, komandno mesto itd, izbacivanjem osmatračkog radara baterije lako bi moglo da se komande dejstva po cilju prenesu od komandnog mesta brigade ili višé komande direktno na lansirno oruđe, i da ono uspešno dejstvuje. Sve je višé priča o filozofiji projektovanja sistema. Patriot je rađen sa uverenjem da on ima neprijateljia ispred sebe i da ge neće imati iza. On je rađen da brani baze ne jedinice. On podatke prvo dobija od AWACS sistema i drugih radara i viših jedinica da bi uopšte dejstvovao. Buk i S300V su sistemi jedinica, brane 360 stepeni okolo, jer jedinica može biti i u okruženju. Zato ja i stavljam taj Ptriot radar višé u nišanske nego u osmatračke.

offline
 • Pridružio: 13 Jun 2007
 • Poruke: 1732
 • Gde živiš: South of Heaven

vrabac ::Sistem S300V je chini frontovsku PVO KoV, obicho brigada sa tri diviziona svaki sa 3 baterije mada je jedna brigada sa 4 baterije
Ovaj sitem ce u buducnosti biti zamenjen sa S400 i u okviru KoV
BUK sistemi su bili u okviru armijske PVO KoV dakle nivo nize
Najnovija pravila o modernizaciji predvidjaju stvaranje meshovitih brigada
S300V dok bude bio u naourazanju BUK i TOR istovremeno
Ukolikoste bash zainteresovani za temu mogu vam ekskluzivo prikaciti slike strukture ruskog PVO KoV u priblizno sadashnjoj varijaniti i priblizno varijanti oko 2016 godine

Ako slike obuhvataju i Buk sisteme,kaci brate obavezno!

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12459

@vasiljevic

Khm cemu toliki odgovor?

Jel Patriotov radar ne zahteva input sa strane? Da. To si i sam potvrdio u velikom odgovoru. E sad jel bolje jedan ili pet radara je prica za sebe i nema veze sa temom.

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1533
 • Gde živiš: Beograd

Teoretski, po projektnom rešenju,ne treba. U praksi, treba. Jer mora da zna gde da se usmeri.

Odgovor veći višé zbog drugih da shvate razlike u filozofiji dizajna sistema. I da to primene na Buk. Ne toliko zbog tebe. Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 695 korisnika na forumu :: 15 registrovanih, 1 sakriven i 679 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: darkstar101, draggan, dragoljub11987, Faki-Valjevo, LeGrandCharles, nemkea71, Oxygen, pera12345, r77adder, ruger357, sabros, saputnik plavetnila, sizif, Snorks, ssekir75