Mitraljezi i Puškomitraljezi (koji nemaju sopstvenu temu)

11

Mitraljezi i Puškomitraljezi (koji nemaju sopstvenu temu)

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25513

Napisano: 30 Apr 2013 20:49

Neznam na osnovu čega bi M60 bio malo doterana verzija MG-42 kad on radi na pozajmici a MG na trzju cevi i zatvarača ,šta im je zajedničko spoljnji dizajn.Ja sam pogrešio kada sam postavljajući Minimi to napisao mislio sam da je on nastavak usavršavanja i tog M60 a naravno i FN MAG.Nisam imao namere da stanem i okačio bi svakako večeras i druge iz te plejade al sad ako je baš stalo evo i PKM al i on je nastao iz PKT dodavanjem nišana,rukohvata,nožica,mehanizma za okidanje a isti im je i tatko i ovo sam na jednom drugom postu detaljno razuverio neke koi su za PKM pisali da mu se municija uvodi sa desne strane a PKTu sa leve pa evo i tih slika.i još nekih...
PKT (Pulemjot Kalašnjikova Tankovi) sa priključkom za okidanje i u originalnoj verziji kakvu je pravila i Zastava .

PKM ...Pulemjot Kalašnjikova Modifirovanij.

RPK sa dobošem od 75 metaka.

RPK sa okvirom od 40 metaka.


Dopuna: 30 Apr 2013 20:51

RPKs.Kupljen za zamenu STG 44 u 63 padobranskoj .


Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5864

voja64 ::Je zna neko nacin da puca ovom masinom ukoliko se shebala elektronika ?? (o da, da, postoji i takva mogucnost Wink )
Ja sam na taj nacin i uvezbavao gadjanje na stelistu (bila ubrzana obuka, pa morali smo da se snalazimo). Very Happy Very Happy

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25513

Trpe ja se sećam da je u uputstvu za PKT i na T55 a i na BVP M80 i na tenkovskom uputstvu od M84 to zasigurno pojašnjeno .I ja sam imao pitanje na Pasuljanskim Livadama kad smo išli na gađanje kod sličnog zastoja šta se radi a bio sam rukovaoc municije i hteo sam da uđem unutra pa da i ja sa mesta nišandžije u 84 i na BVP ispalim koi metak al sam malko detalje zaboravio.Svidelo mi se pucanje sa NSVom i sa DŠKmom na zemaljske ciljeve i deluje stvarno impresivno a i glasno...sad da vidiš sliku koju sam već kačio al na drugoj temi kako se snalaze pojedinci pa ko Vuk Mandušić nabudžiše PKT za upotrebu iz ruke.Na temi o M84 se polemisalo neki od zadnjih postova.pogledaj...

offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5864

Kaziprstom i prstenjakom se podigne ovaj zastitnih koji je postavljen oko oroza, pa se onda srednjakom povuce poluga oroza.
Poprilicnoje zabavno sve to uraditi u tesnoj kupoli BTR-a. Very Happy Very Happy

offline
 • Recce 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 18 Apr 2011
 • Poruke: 6240

voja64 ::Neznam na osnovu čega bi M60 bio malo doterana verzija MG-42 kad on radi na pozajmici a MG na trzju cevi i zatvarača...
Mislio sam na kompletan razvoj M-60. Taj mitraljez je razvoj zapoceo kombinovanjem konstrukcija MG-42 i FG-42 za metak 30-06. Prve serije tih piskomitraljeza oznacene sa T-44 kasnije su konvertovane na 7,62x51mm NATO i oznacene sa T-52... Iz njih je razvijena citava porodica M-60 sve do verzija E4 i Mk.43 Mod.0 i Mod.1

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25513

Napisano: 30 Apr 2013 22:49

Ni na drugim kupolama nije više mesta i samo moli boga da su svi prsti na broju.
http://www.mycity-military.com/thumbs2/192952_tmb_.....20vuka.jpg
Evo ga ovde sam okačio ovog što sa pkt puca iz ruke na Zastava oružje -novi proizvodi zbog rasprave oko uvođenja municije...

Dopuna: 30 Apr 2013 22:57

Recce ::voja64 ::Neznam na osnovu čega bi M60 bio malo doterana verzija MG-42 kad on radi na pozajmici a MG na trzju cevi i zatvarača...
Mislio sam na kompletan razvoj M-60. Taj mitraljez je razvoj zapoceo kombinovanjem konstrukcija MG-42 i FG-42 za metak 30-06. Prve serije tih piskomitraljeza oznacene sa T-44 kasnije su konvertovane na 7,62x51mm NATO i oznacene sa T-52... Iz njih je razvijena citava porodica M-60 sve do verzija E4 i Mk.43 Mod.0 i Mod.1

To što si ti sve nabrojaomeni je malo mnogo izmena.
Ključna stvar je sam princip rada i kad nešto radi na jednom principu može i da bude nečiji naslednik a kad radi na drugom to mi nedeluje da je naslednik.Ja sam lepo napisao da M60 radi na principu pozajmice barutnih gasova slične mnogima iz te kategorije, da ih ne nabrajam jer će opet biti razloga za nepotrebno dopisuvanje.Serija MG i naš M53 rade na principu kratkog trzaja cevi i dugog trzaja zatvarača.Mislim da bih ga i sada nakon dvadesetak godina mogao bez problema rasklopiti i sklopiti do najsitnijeg detalja.
Mnogi su kopirali sistem za uvođenje metaka od Mga i to je evidentno na mnogima kada se otvori poklopac na uvodniku redenika al to neznači da je nastalo od njega ili neki drugi sitniji detalji u vidu obloga cevi i slično.

offline
 • Pridružio: 30 Maj 2013
 • Poruke: 51

Ruski "Minimi" - PU-21 kalibra 5.45x39 , na njemu su zajedno radili Dragunov i Kalasnjikov, nije nikada usvojen u naoruzanje.
russianguns.ru/?p=4368

samostrel.h15.ru/pu21.html

offline
 • Pridružio: 14 Jul 2013
 • Poruke: 183

lav ::mihajilo ::
Mitraljezi se najčešće, s obzirom na težinu, domet ili kalibar dijele na:

* lake ili puškomitraljeze;
* srednje (ponekad nazvane mitraljezima opće namjene);
* teške
* superteške, najčešće korištene kao protuavionska artiljerija.

Posebna vrsta mitraljeza su:

* tenkovski mitraljezi
* avionski mitraljezi


Да се мало надовежем на ову подјелу. Лаки митраљез и пушкомитраљез није једно те исто, Мада ако се дословно преведе са енглеског, тако испада.
-Пушкомитраљези су одељенска оружја/оруђа која дејствују са ножица. Можемо их подијелити на класичне и лаке. Класични су ЗБ-26, Брен, ДП-27 итд. пуне се оквирима, добошима или имају магацин кои се пуни санжерима (Бреда мод.30). Први је био Мадсен из 1902.године. Данас су углавном потиснути од лаких пушкомитраљеза и митраљеза опште намјене. Лаки пушкомитраљези су РПД, РПК, ФН Мини итд. и користе средњу пушчану муницију 7,63х39; 5,56; 5,45. Први је био РПД-44.
-Лаки митраљези су олакшани тешки митраљези и дејствују са лаког постоља. Појавили су се у 1.СР и први је био МГ-08/15. Били су намијењени за подршку пјешадијских водова и чета. Послије 1.СР су потиснути од пушкомитрањеза.
-Митраљези опште намјене (негдје се називају средњи) могу се користити са ножица као пушкомитраљези или са постоља као митраљези. Појавили су се 30... први је био МГ-34. Данас су широко распрострањени: МГ-3, ФН МАГ, ПКМ, М-60 и др.
-Тешки митраљези дејствују искључиво са постоља, први ''прави'' је Максим. Данас су углавном потиснути од митраљеза опште намјене, мада се још користе СГ-43, СГМ, Браунинг М1919А4. У ову категориу могу се уврстити и стари митраљези кои користе муницију на црни барут калибра преко 8мм, док је за муницију на бездимни барут горња граница 8мм.
-Великокалибарски (противавионски) митраљези су калибра од 12,7мм до 20мм. Данас су нај распрострањенији: Браунинг М2ХБ, ДШКМ, НСВ и КПВ.
Као што Михајило наведе постоје и тенковски и авионски митраљези.
Da više ne idemo u Off na temi štaje automat, a šta karabin, evo jedna detaljna podjela mitraljeza.
S tim što mitraljez opšte namjeni i srednji mitraljez nisu sinonimi. Srednji mitraljez je bukvalni prevod sa engleskoz za sve mitraljeze koji koriste jači puščani metak, pa bili to mitraljezi opće namjene (MG-34) ili po našem teški mitraljezi (Maxim).

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25513

Count Blood Count ::Ruski "Minimi" - PU-21 kalibra 5.45x39 , na njemu su zajedno radili Dragunov i Kalasnjikov, nije nikada usvojen u naoruzanje.


http://russianguns.ru/?p=4368
http://www.samostrel.h15.ru/pu21.html


Samo radi uspoređivanja ovog modela da dodam izvorne slike -RPK novije proizvodnje sa PSO nišanom.

-RPK novije proizvodnje sa PSO nišanom i dobošem.

-RPK novije proizvodnje sa PSO nišanom i dobošem leva strana.

Starije verzije sa preklopnim kundakom u verzijama sa dobošem i okvirom od 40 metaka.RPD zajedno sa RPK u sredini uočljivo je da je sistem za pozajmicu barutnih gasova obrnuto postavljen i to ga odmah izdvaja a poznat je bioi po svojoj dužini od 100cm pod imenom "stotinaš" u ruskom govornom području.

Šteta što iz ove dve legende među puškomitraljezima u klibru 7,62x39 mm nije došlo do usvajanja ovog gore pominjanog rada dva velikana oružarstva..

offline
 • Pridružio: 14 Jul 2013
 • Poruke: 183

Sa teme šta je automat, a šra karabin
@ercov
Gledam ova ubedjivanja da li je M84 PM ili MT. U VS postoje obe verzije, kako i u JNA, a razlika je samo u opremi, shodno taktickoj upotrebi i nameni, tj na kom nivou se dodeljuje.
Po taktickoj podeli PM se dodeljuju na nivo odeljenja, za osnovnu podrsku odelejna, za vatreno pokrivanje medjuprostora izmedju odelenja i vodova i tako dalje. Shodno tome odredjivao se i b/k (600 kom)
MT je orudje koje je obezbedjivalo vattrenu podrsku jedinicama u odbrani i napadu, za zastitu bokova i medjuprostora izmedju ceta, za dejstvo preko sopstvenih jedinca i tako dalje. Iz tog razloga on ima postolje, kojim se postize, mislim da se zvala sektorska paljba, po pravcu i dubini, i stime se obezbedjivala vatrena podrska. Zbog toga MT, za razliku od PM, ima postolje, vise cevi rezervnih, na nivou odelenja 1 od 3 MT je imao i optiku, pa se to posle davalo i PM, vise municije, (1500 kom b/k). Ti MT su se nalazili na nivou bataljoina, kod pratece cete, ili cete za podrsku, i rasporedjivali su se po odluci k-ta bataljona.
Tako je bilo u onim koncepcijama koje su podrzavale frontovsku borbu, siroke frontove i sl.
Sada toga manje vise nema, tako da PM preuzimaju primat nad MT. Svedok toga je i IRAK, Afganistan. Ameri sa onim svojim prdavcima M241, na bazi 5,56, ne mogu da mrdnu kada ih talibani poklope sa vatrom iz PKT, pa su prinudjeni da zovu podrsku iz vazduha ili artiljerije


Nije problem u lakim puškomitraljezima koji koriste srednji puščani metak (ti spomenu 5,56mm). Danas se ide na mehanizovano pješaštvo, a tu svaka desetina ima svoj OT/BVP koji na sebi ima i mitraljez u jačem puščanom kalibru (7,62x51 ili 7,62x54R mm).

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 415 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 1 sakriven i 407 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, bojank, Bubimir, Frunze, ILGromovnik, sabros, sneki357