Srednjovekovni Srpski vojnici

4

Srednjovekovni Srpski vojnici

offline
 • Pridružio: 30 Apr 2008
 • Poruke: 1572

Za prvu sliku sam naveo da je Paja Jovanovic a za drugu stvarno ne znam.Sto se tice stitova siguran sam da je taj stit koristen uglavnom samo na turnirima zbog izreza za koplje.E sto se tice njegovog porekla verovatno varira od izvora do izvora,ali sve je moguce jer je tada Sveto Rimsko Carstvo drzalo pola Italije.Verovatno potice iz Lombardije pa se prosirio i na celo carstvo,a do nas je dosao preko Venecije.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 5669
 • Gde živiš: Tamo gde je Mišić zgazio Poćoreka 1914

Uvoz iz Nemacke Smile,kao Hameri danas iz SADoffline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 20030
 • Gde živiš: Petrovgrad

Tesko je naci slike srednjovekovnih vojnika(tad su im bile slabe slike,slaba rezolucija foto aparata Very Happy ...salim se naravno),ali nema ni slika i restauracija kako bi to trebalo da izgleda i kako je izgledalo ali zato evo nekih podataka usko vezanih za nasu srednjovekovnu vojsku.

Zasto su Venecijanci smatrali da je Srpski mac najbolji.

Postojalo je aktivno i pasivno oruzje,aktivno oruzje sluzi za napad i regulisanje protivnika,a pasivno
u koje spada stit,slem,oklop radi odbrane i zastite viteza od napadaca.

Aktivno oruzje su: macevi,koplja,sablje,batine,stapovi, palice,partizana,buzdovan, bojna sekira,luk i strela dzilit.
Postojale su dve osnovne vrste maceva koje su vremenom i praksom trpele odredjene korekcije. Prva vrsta su dugacki teski macevi koji se koriste sa obe ruke. Druga vrsta su tanki i manji macevi koji se koriste sa jednom rukom i pogodniji su za blisku borbu.

Od pocetnog kratkog i sirokog, megdani i tuce su ga korigovale u sve duzi i uzi,naostren sa obe strane i prilagodjen vise bodenju nego secenju.U doba Nemanjica su koristeni dugi teski macevi,veliki macevi koji su drzani sa obe ruke a jabuka na kraju drske maca je sluzila da mac ne ispadne i ne isklizne iz ruke.

Mac modela "Skijavone"(Slovenski mac) je bio omiljen u Evropi u 16. veku nosila ga je garda mletackog duzda.Odlikuje ga balcak koji se zavrsava sa "macjom glavom",stitnik za celu ruku,i uski zljebovi po sredini.Mac je jednosekli,a pri vrhu obostrano naostren.Ovo oruzje nastalo je od maca koji je kovan i "dizajniran" u Srbiji.Srpski stitnik je bio jednostavniji,krstast,povijenih krakova na dole.

Pretpostavka je da je mac nastao od noza.Produzavanjem noza,jer su anticki macevi bili kratki.U srednjem veku u Srbiju su stigli dugi germanski macevi koji su se koristili sa obe ruke,te maceve su doneli najamnici(placenici-placeni vojnici).Imali su ugraviran crtez vuka sto je zastitni znak nemacke radionice iz grada Pasau.Tom tipu maca su pripadali i macevi tipa "Sempax",koji su na drskama imali jabuku trouglastog oblika.Tada su srpski vojnici i vitezovi bili opremljeni macevima nabavljanim iz Venecije,odnosno Mletacke Republike.Vremenom je proizvodjac poceo da fusari tako da su u Srbiji pocele da rade prve kovnice maceva.Poznat je srpski mac sa okruglinom na drsci.Decanska hrisovulja govori o nekom majstoru koji pravi maceve a zove se Bogdan Macar,i pripadao je decanskom vlastelinstvu.Drugi majstor je bio Dojak Macarevic,u Prizren, 1332. godine,dolazi dubrovacki macar Martolo koji je takodje bio pripadnik vlastele dubrovacke.Macevi koje su oni pravili bili su u mediteranskom stilu sa jabukom na kraju drske,koji se moze cesto videti na nasim slikama i freskama.

Maceve su nosili svi od pastira do cara,razlika je samo u kvalitetu maca,zato su macari bili posebna vrsta majstora i zanatlija.

U prvoj polovini XIV veka,kada su srpska masta i iskustvo usavrsili proizvodnju maceva,u Dubrovniku se spominje "srpski mac".Pominje ga macar Dobric."Srpski mac" je imao bocna ulegnuca po ivicama i gornjoj povrsini a na sredini je bio prosiren.Na drsci je imao ovalnu jabuku,a krsnica je blago povijena nanize.Posle pada Srbije krajem XV i pocetkom XVI veka,proizvodnju ovih maceva preuzimaju u malo izmenjenom obliku Venecija i gradovi u dalmaciji,a nose ih svi stanovnici istocne obale jadrana.Najlepsi primerci danas mogu da se vide u Duzdevoj palati u Beneciji kao cuveni i popularni"skijavone"-slovenski,odnosno srpski mac.

Sablja:pojavljuje se znatno kasnije,posle maca,njome se borile jednom rukom,bila je laksa od maca a krivina je bila prilagodjena za secenje a ne za ubadanje.Zbog tanje ostrice morala je da bude izuzetnog kvaliteta da se ne bi slomila.Cuvena sablja dimiskija-poreklom je iz Damaska.Sablje su bile obelezje plemstva,porekla,tradicije.

Koplje:je bilo prvo oruzje u upotrebi vitezova i postojale su dve osnovne vrste.
Dugacko do pet metara,za odbijanje protivnika,rusenje sa konja i probijanje oklopa,sve zavisno od toga sta mu je bio stit,odnosno kako je bio okovan.
Druga vrsta je kratko koplje za bacanje.

Odbrambena oruzja viteza su bila stit,slem i oklop.Oklop je bio napravljen od pravougaonih plocica postavljenih kao crepovi na krovu i oblozenih tkaninom.Spominje se da su oklopnici despota Stefana Lazarevica u bici kod Ankare,1402. godine,nosili crvene oklope.Vizantinac Duka opisuje srpske trupe u crnim celicnim oklopima.Oklopnici su morali da budu izuzetno veti snazni i dobro navezbani ljudi.

Stit je pravljen od drveta i okivan metalnim oplatama,a kasnije i potpuno izradjeni od metala od okruglih i malih stigli su do dimenzija da pokrivaju gotovo polovinu borca.Caru Dusanu je Mletacka republika dozvolila da izveze stitove izradjene na slovenski nacin,a to su bili stitovi koji su pravljeni u Srbiji.Slemovi su dopunjavali gvozdeni sjaj vitezova i mozemo ih videtina grbu kneza Lazara,na njegovom novcu,nakitu a u XV veku slem se nalazi i na pecatima despota Stefana i despota DJurdja.

Buzdovani:Buzdovan je unapredjena batina.Buzdovan je napravljen od drveta sa metalnim ojacanjima,mada postoje i buzdovani napravljeni od metala cija je glava oblozena kamenom,bakrom,bronzom ili celikom.
Drugi naziv za buzdovan je topuz ili topuzina.
Glava buzdovana je istog ili veceg precnika od drske.Napravljena je u obliku izbocine ili cvora sto omogucava vecu probojnost kroz oklop. Duzina buzdovana moze biti razlicita pesadija je imala krace a konjanici duze buzdovane.Postojali su i dugacki dvorucni buzdovani cak veci i od konjickih.


PS:nadam se da je dosta dojadilo mi da kucam Cool

offline
 • Pridružio: 30 Apr 2008
 • Poruke: 1572

Пешадија опремљена наоружањем у које спадају:

Мач-кратки
Мач-дуги
Мач-дворуки
Сабља
Бодеж
Нож-било какав
Јатаган
Секира-лака једносекла
Секира-лака двосекла
Секира-тешка једносекла
Секира-тешка двосекла
Маљ
Малет
Млат
Топуз-бодљикави
Топуз-чист
Буздован-бодљикави
Буздован-шестоперац
Волжа
Халебарда
Била
Била са куком
Виле
Копље-кратко
Копље-дуго
Чекић-једноруки
Чекић-дворуки
Лук-кратки
Лук-дуги
Самострел
Арбалет
Мотка-свих величина и облика бодљикава или не
Ланац са куглом
Мотика
Срп
Коса
Колац

Пешадија опремљена одбрамбеном опремом у коју спада:

Грудни оклоп-кожни
Грудни оклоп-верижни
Грудни оклоп-крљушт
Грудни оклоп-метални делови
Грудни оклоп-метална плоча
Штитници за руке,ноге,врат,главу-кожа,метал,шкрге,карике,тврдо штепана тканина
Штит-дрвени округли,овални,шпански,француски
Штит-метални округли,овални,шпански,француски
Шлем-кожни: крсташки,нормански,барбут
Шлем-метални: салет,барбут,басцинет,пуни,крсташки,нормански,викиншки

Sto se tice oruzja za one koji ne znaju:

Volza-oruzje slicno halebardi.U osnovi koplje sa sekirom na vrhu,u ovom slucaju ta sekira vise podseca na "sataru".Nesto kraca od halebarde.

Bila-slobodan prevod sa engleskog Bill.Vrsta koplja srednje duzine.Koristena je za borbu protiv konjanika.Sa njom bi se konjanik takoreci skinuo sa konja.Kasnije je usavrsena doradjivanjem kuke na vrh.

Arbalet-vrsta samostrela, nastao u kasnom srednjem veku.Glomazniji od samostrela.Natezao se veoma sporo sa dve poluge i cekrkom na kraju.Za ispaljivanje je koristena sajla a luk je bio izradjen od metala.

Malet-dosta slican malju samo sto umesto regularne glave(kao cekic) ima okruglu glavu.

Mlat-buzdovan sa lancem i kuglom.

Vrste kopalja:


Vrste halebardi:


Vrste maceva i njihoce duzine:


Shema samostrela:


Svinjoliki bascinet cesto upotrebljavan u Srbiji:


Obican bascinet:


Puni slem:


Salet:

offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7561
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

E ova zadnja slika me podseca na Dart Vejdera Laughing sta cu kad me asocira sa ovim slemom na taj lik.

U svakom slucaju bilo je jako interesantno citati ovo sve o opremi vitezova i pojasnjenje o srpskom macu. Ja sam to sasvim slucajno jednom procitao na jednom sajtu i bio sam jako iznenadjen, pogotovo jer se tako kasno pojavljuje. Srpski mac se ne pojavljuje u zlatno doba srednjovekovne Srbije, kada je Srbija bila carstvo vec kasnije kada je prakticno bio kraj srpske drzave jer Srbiju pregazilo Otomansko carstvo.

offline
 • Pridružio: 30 Apr 2008
 • Poruke: 1572

Evo zastave Nemanjica i zastava istih samo stilizovana:
offline
 • Pridružio: 04 Avg 2008
 • Poruke: 64

Постоји много заблуда о средњем веку уопште, да не говорим о средњовековној Србији.

Иначе, скоро је наш археолог, Марко Алексић, издао књигу ''Medieval Swords from Southeastern Europe''. Књигу је припремао 4 године, и стварно је одлично одрађена. Циљ му је био да стручној јавности протури своју идеју о Српском мачу, пошто су неке наше комшије својатале Српски мач (у стручној литератури у Европи су Српски мач неки називали и Хрватски, односно Мађарски). Мада и поред тога што је књига више за оне који су дубље у тој области, могу да је читају и сви остали које занимају мачеви.
Аутор сматра, да је српски мач имао накрсницу у облику латиничног С (S). У златно доба Српске државе, у Душановом царству, када долази до сукоба са Турцима, који су за то доба били непознаница Српским витезовима, јавља се потреба за модификовањем дотадашњих мачева, зато што су Турски ратници, наоружани лакшим сабљама, могли да задају више удараца. Тако се јавља S накрсница, чија је функција била да ''зароби'', тј заглави сабљу. То изгледа овако rastko.org.rs/arheologija/macevi/img/gl_macevi.jpg
Има их у Војном музеју.

offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7561
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

Vrlo zanimljivo Dragonodred. Posto vidim da se dosta bavis tim pitanjem imao bih ja jedno pitanje. Da li se u naoruzanju srpskih vitezova i uopste srpskih vojski u srednjem veku nalazila sablja ili bilo koji oblik sablje. Pitanje dolazi od toga jer sam na jednoj freski video srpskog vladara iz srednjeg veka koji drzi u ruci nesto nalik na sablju.

Zaista me to interesuje pa bih zamolio za sto precizniji odgovor ako je moguce.

offline
 • Pridružio: 30 Apr 2008
 • Poruke: 1572

Ako mogu ja da se ubacim.Sablja u Srednjem veku nije bila u naoruzanju kod Srpskih vojnika sve do dolaska Turaka.Tek negde 1500 godine polako ulazi u upotrebu u bandama nasih hajduka i odmetnika od zuluma.Ta freska je verovatno novije izrade,mozda oko 1600 godine.Takodje se moze povuci paralela i sa nekim slikama nasih umetnika iz 18. 19. veka a i ranije.

offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7561
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

Hvala na odgovoru vazduhoplovac. Jos nesto, neki tvrde da su Vizantijci u srednjem veku kada su se susreli sa osmanlijskom sabljom uvideli prednost sablje naspram macu pa su zbog toga koristili sablje. E sad ti isti ljudi tvrde, posto smo mi dosta preuzeli od Vizantijske kulture, vere pa idu dotle da su verovatno i te sablje tako dosle do srpskih vitezova odnosno vojnika.

Da li je to tacno, mislim na Vizantiju i kolika je mogucnost da su stvarno i Srbi posto su se susretali sa Turcima videli prednost u sablji pa su mozda ne svi ali pojedini bili njome naoruzani.

Ja u to ne mogu nikako da verujem, razlog je jednostavan. Pa dosta su se krstasi susretali sa Saracenima ali nikako nisam video da su zbog toga poceli da koriste sablje.

Ipak, mozda postoje i takvi podaci pa ako neko ima zamolio bih da objavi.

P.S. Sto se tice zastave Nemanjica, nekada davno u jednim novinama sam video dvoglavog orla koji u kandzama drzi zmiju. Mozda pronadjem te novine pa postujem. Vrlo interesantno.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 765 korisnika na forumu :: 65 registrovanih, 6 sakrivenih i 694 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 20:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, Apotekar, blue, Bojan5150, Booster, Boris90, cetvrti.musketir, Cobi026, Cvijo_ue, dane007, dekao, djurdjija, Dovla, dragonserbia, Drug pukovnik, Eyes, Faki-Valjevo, flight_leader, FOX, Gama, goranvas, havoc995, idefix, indja, Insan, j22, JOntra, kolateralnasteta, komkom, lord sir giga, Marko Marković, marsovac 2, Metanoja, miki69, mikrimaus, Milos1977, Miskohd, moldway, mushroom, nemanja.tatic, nenad81, nikoladi, panticstefan53, pedja63, pein, RADOVAN.S, Regrut Boskica, repac, Rote Baron, rovac, scimitar19, SlobaBgd, sokar, Srki94, StefanNBG90, tamburski, tmanda323, trutcina, uros, vathra, vuk_82, W123, weez, wolf431, Zgb