Rakete V-V

206

Rakete V-V

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12487

+ G opterecenje i raketeDa se sad vratimo na Su-57 i tvoje pitanje.

Pa to je zvanicno rekao Vympelovac za Su-57, da R-37 ide na spoljni nosac verovatno da bi sto pre integrisali je sa svim teskasima predpostavljam da Su-30, Su-34, Su-35 i Su-57 imaju iste spoljne nosace.

Takodje ako raketa ide u spremnik to zahteva ozbiljne testove lansiranja iz istog nije to jednostavno ko sa spoljnog nosaca.

A posto znamo da se Izd. 810 razvija za Su-57 onda je gubljenje vremena da testiraju R-37 kad ce zamena vrlo brzo.

Dodatna prednost velikih V-V raketa je tragac, znatno veci tragac se spakuje u takve rakete koji omogucava npr zahvat stelta sa daljine od ~15km, poredjenja radi tragac u AIM-120 moze da zahvati 5m2 na ~15km.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 10240
 • Gde živiš: U sremu voljenome...

Као што је меан рекао, велики пречник ракете омогућава дупло већи трагач, а то је битно за напад на авионе са смањеним радарским одразом, јер исти може да захвати са некер пристојне удаљенсоти, што није баш могуће са овим малецним ракетама. Не чуди управо то што се за Су-57 развија слична ракета, а ево и јенкији раде неку своју изведбу АИМ-54 финикса, која би требала да мења АИМ-120, а биће позанашних димензија изгледа...НЕ без разлога...offline
 • Pridružio: 13 Jan 2012
 • Poruke: 595

sremac983 ::Као што је меан рекао, велики пречник ракете омогућава дупло већи трагач, а то је битно за напад на авионе са смањеним радарским одразом, јер исти може да захвати са некер пристојне удаљенсоти, што није баш могуће са овим малецним ракетама. Не чуди управо то што се за Су-57 развија слична ракета, а ево и јенкији раде неку своју изведбу АИМ-54 финикса, која би требала да мења АИМ-120, а биће позанашних димензија изгледа...НЕ без разлога...

aim 120 ce menjati aim260 koji ce biti otprilike istih dimenzija.

offline
 • Pridružio: 31 Mar 2017
 • Poruke: 754

mean, procitah, hvala.

Sto se Izdelie 180 tice za Su-57, nisam mislio da je iste kategorije kao R-37M uopste.
Pretpostavljam da je ipak domet R-37M daleko veci ali da Izd 180 ima bolje manevarske sposobnosti nesto kao Meteor ili Aim-120D mozda sa malo vecim dometom, ali ne mnogo izndad 150km
Po velicini i obliku mi bar deluje da je u njihovoj klasi.


offline
 • M.B.
 • Pridružio: 02 Jun 2011
 • Poruke: 92
 • Gde živiš: Beograd

Dobro veče, nisam uspeo da uhvatim ranijeg vremena i nastavim jedan deo koji sam izostavio, a sem toga u jednom od komentara sam napravio grešku, koju bih želeo da Vam kažem da sam pogrešio za obim rakete. No, idemo dalje...

Dodatnom analizom sam ustanovio neke nove detalje koji ukazuju da nova raketa Izdelie 270 ne samo da postoji i da je u serijskoj proizvodnji već i da ima nesto veoma zanimljivo...Raketa Izdelie 270 nema veci precnik od raketa Izdelie 170 ,170-1 i 171-1 /samo za Su-57S / vec je ona što je interesantno izradjena od sklopova izvozne Izdelie 190 tj R-77E !

Evo nekih detalja vezano za to : dve sekcije sa oplatom bele boje jesu upravo sekcije od rakete Izdelie 190. Prednja sekcija sa blokom bojeve glave, računarskim blokom, blokom INS, blokom laserskog blizinskog upaljaca, kao i zadnji blok kao blok komore raketnog motora. Dakle izmedju te dve sekcije je umetnuta sasvim nova sekcija a to je sekcija komore sa dva gas-generatora za bočno usmeravanje rakete nakon odbacivanja i tokom manevrisanja.

Na fotki je školska raketa Izdelie-"170UR" (uchebno-razreznaya) i strelicom sam oznacio mali trouglasti detalj koji stoji ispred rešetka-stabilizatora. Ovaj detalj imaju Izdelie 170 i exportna Izdelie 190 tj R-77 i R-77E .Ovaj detalj nemaju Izdelie 170-1 i 171-1. Potrebno je najpre i da obratite pažnju na natpise "KONTROLJ i VOZDUH".


Ispod je fotka nove Izdelie 270 na montažnom stolu i možemo videti zadnju sekciju komore motora a na kojoj na engleskom pise "CHECK i AIR SUPPLY"!


Da je komora motora za Izdelie 270 drugačija ukazuje nam otvor, tačnije prostor za gas-ganerator. Dakle, Rusi su od sklopova izbvozne Izdelie-190 napravili novu Izdelie 270 sa novom aktivnom RGSN, ostavili dve sekcije od Izd 190, a izmedju njih integrisali novu sekciju sa blokom nove komore koja ima GG.Kako prepoznati Izdelie 270 : kraća je od raketa porodice R-77, kraća je čak i od raketa porodice R-73/74. Nema ona četiri pravougla duga krila na sredini tela i ima komoru motora sa "GG"-oplate crvene boje.

O raketama klase V-V se dosta pisalo u poslednje vreme koliko možemo da primetimo, ali malo toga je relevantno. Rakete V-V kao i svaki vazduhoplov imaju svoje uzdužno i poprečno opterećenje. Veoma je zanimljivo navesti da rakete porodice R-77 imaju i danas najveće mak.poprečno opterećenje koje iznosi 50G kako u aktivnoj fazi leta, tako i u pasivnoj. Štaviše, ona ima veće poprečno opterećenje od R-73/74(maks.40G uzimajući u obzir razlike u masama pomenutih raketa). Aktivnoj nakon lansiranja i dok traje ubrzavanje do maksimalne brzine rakete od 5Maha kao i u pasivnoj nakon izguravanja goriva, tačnije dostizanja "Vmax" i zatim usporavanja, tj. leta po inerciji. Tom raketom se mogu gadjati ciljevi koji manevrišu do 12G sopstvenog opterećenja, bilo da ona leti u aktivnoj ili pasivnoj fazi. Naime, rešetkas-stabilizatorima postignut je pun pogodak u smislu otklona rakete po pravcu. Ona može da izveze zaokret pri 150°/s, a ako bi je poredili sa raketama porodice "AMRAAM" i novim "Meteor", pomenute dve imaju najveće poprečno opterećenje 30G i najveću brzinu skretanja 100°/s. Najveći napredak kod raketa Meteor je učinjen praiktičnom primenom kombinovanja vazdušno-raketnog pogona čime se dobila prava krstareća V-V raketa sa dugotrajnom krstarećom brzinom od 3-4Maha. Takvom raketom mase oko 200kg imate maksimalne daljine gadjanja na nivou jedne dosta teže rakete R-27R1/(izvozne), a koja je mase oko 250kg, što je nekih 100km za gabaritnije ciljeve u VaP u PPS, na visinima većim od 10km. Medjutim, Ona manjka na polju manevarskih sposobnosti i tu ne može da parira ruskoj R-77-1, takodje mase oko 200kg, kojom se lovci u PPS mogu gadjati sa maksimalno 50-60km na višim visinama. Rusi po ovom pitanju imaju novu Izdelie-180.

Dakle, Su-57S ima sledeće nove rakete V-V : Izdelie-180, 810, 171-1, 760, 270. Za gadjanje gabaritnih ciljeva u VaP sa velikih daljina ima Izdelie-810(8 raketa maksimalno po avionu) i tu F-22A nema ništa slično. Za gadjanje lovaca sa većih daljina ima Izdelie-180(10 raketa po avionu), velika krstareća brzina sa zadatkom da se do udaljenog cilja stigne što pre naročita ako cilj okrene za 180°, a F-22A nema ništa slično tome. Za gadjanje srednjih ciljeva-lovaca, sa srednjih daljima ima Izdelie 171-1(6 raketa po avionu). Na toj konfiguraciji poredjenja F-22A ima AIM-120D, ali sa dosta, dosta lošijim manevarskim sposobnostima. Za gadjanje ciljeva u bliskoj borbi imaju stariju Izdelie 750 sa IC i novu 760 sa aktivnim radarskim samonavodjenjem(Maksimalno 4 i 6 po avionu). Tu-F22 parira jedino sa raketom AIM-9X. Ono gde apsolutno ne može da parira, jeste pojava nove Izdelie-270 kojom se mogu gadjati ciljevi u bočnom, kosom i zadnjem rakursu, tačnije oni ciljevi koji dolaze sa ledja. Tačnije, u bliskoj vazdušnoj borbi najveća prednost Su-57S će biti onesposobljivanje protivnika da uopšte vodi blisku borbu pomoću dva modula sa laserima kojima će zaslepljivati protivnika, njegove rakete sa optičkim sklopovima kao i optiku na samom avionu.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 4283

Napisano: 16 Feb 2021 8:10

Puno drugačije od ovoga ne može biti i ne bi trebalo bitiAparaturni odsjek, Autopilot, Nekontaktni upaljač, Bojeva glava, Sigurnosno-startni mehanizam, Raketni motor, Gasgenerator, Elektrogenerator, Upravljačka mašina, Strujna cijev.
I to je to, kakav vražji gasgenerator za obrtanje rakete po lansiranju.

Dopuna: 17 Feb 2021 21:44

Možda nisam bio dovoljno precizan u opisu ove kompanovke, ovo što sam označio sa GG (nije “golo govno“ kako se zna reći za neke drek materijale) već gasgenerator, generator kinetičke energije plinovima izgaranja baruta iliti raketnog goriva. Starijim raketama (i ne tako starima) su se ti plinovi razvodili cjevčicama do mašina za upravljanje aerodinamičkim površinama, a ovdje ako tih GG ima, a sigurno ih ima, oni služe da hrane turbinske elektrogeneratore čijim produktom se upravlja kormilima elektro-mehaničkim putem.
Višak, nazovimo tako, struje možda ide vanjskom kanalicom prema prednjem aparaturnom bloku, autopilotu i radarskom sklopu, ili možda tamo ipak postoji dodatni izvor električne energije u vidu neke baterije. Tko će ga znati.

U svakom slučaju link od autopilota prema kormilima mora postojati, i on je tu, zaobilazeći i bojevu glavu i raketni motor, koji zauzimaju puni volumen gledano po poprečnom presjeku.

Što se tiče preopterećenja rakete, treba biti odmjerljiv pri iznošenju raznih cifri. Taj broj nije ukovana vrjednosti stalnog karaktera, nije nimalo stalan, varijabla je po svim karakteristikama. Da bi uopće došli do eventualne mogućnosti procjene raspoloživog preopterećenja rakete, to je onaj famozni g (ili n po ruskom) broj prvo treba spoznati kompanovku rakete, procijeniti joj položaje točke centara mase startne i po odrađenom motoru, pa onda procjenjivati momente inercije, pa za kraj joj odrediti točke fokusa uzgonske (poprečne) sile u funkciji brzine. E tek onda se može početi razgovor o tim brojevima i kada i koliko bi oni mogli biti za tu ili takvu raketu. Bez toga je sve jalova priča i vjeruj ili nevjeruj šta je netko negdje napisao.

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 75200


Rafael marks another milestone in the development of the I-Derby ER Air-to-Air Missile
Citat:Rafael Advanced Defense Systems Ltd. has completed the development of the ground-based Air Defense version of the I-Derby ER (Extended Range) air-to-air missile.
Arrow https://www.edrmagazine.eu/rafael-marks-another-mi.....ir-missile

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 25895
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Čini mi se da je na slikama klasičan Derby, jer je novi izgleda izgubio blizinski optički upaljač.

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 75200

Francuzi pazare 367 MICA NG
France orders air-to-air MICA NG missiles to MBDA
Arrow https://airrecognition.com/index.php/news/defense-.....-mbda.html
Citat:During the weekly press briefing on March 18, the spokesperson for the French Ministry of the Armed Forces highlighted the order for 367 New Generation Combat and Self-Defense Interception Missiles (MICA NG).

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 75200

11 drzava pazare AMRAAM
Raytheon gets $518.4M for AMRAAM sales to 11 nations
Citat:The US Air Force Life Cycle Management Center has awarded Raytheon Missiles and Defense a $518.4 million contract for Advanced Medium Range Air-to-Air Missile (AMRAAM) sales to 11 nations.
The latest contract for Lots 35 and 36 follows a larger $768.3 million order from December 2019.
As part of the latest contract modification, the company will deliver AMRAAMs to Bulgaria, Canada, Denmark, Indonesia, Japan, Portugal, Qatar, Saudi Arabia, Slovakia, South Korea, and Qatar.

Arrow https://defbrief.com/2021/03/27/raytheon-gets-518-.....1-nations/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 554 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 1 sakriven i 546 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Altay, Botovac, gorantrojka, ILGromovnik, laki123rambo, mercedesamg, nuke92