Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1274

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 14 Okt 2012
  • Poruke: 2296

Markoni29 ::
Извињавам се на "off-u". Надам се да сам појаснио шта за мене значи национализам тјст. Родољубље.



I meni je nekako bliskiji termin rodoljublje. Možda i zbog vrlo česte pežorativne upotrebe termina nacionalizam, shodno tome, ne želeći da zlonamernicima dam materijala za polemiku, sebe deklarišem se kao rodoljub. No svakako se radi o vrlo bliskim pojmovima, ako ne i svojevrsnim sinonimima.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8473
  • Gde živiš: pecina stroga

kljift ::
Meni nije jasno zasto svu paznju nije dobio pravac napredovanja sa juga, sa Krima kad su svi ostali pravci napredovanja zakocili. Tamo gdje je uspjelo da se probije linija saljes tok pojacanja i rezervi. Odatle je moglo i grupaciji sa Donbasa da se pridje s ledja. Krim je odlicna platforma za prijem i upucivanje trupa, snadbjevanje i rukovodjenje operacijom, a sa tog pravca se ide direktno u trbuh Ukrajine sa izborom daljih pravaca za napredovanje.


Pa nije da nije dobio svu paznju. Naprotiv. Ali nemojmo zaboraviti sta je sve ovaj pravac odradio.

Stigli su iza ledja Mariupolju. I stavili ga u blokadu. Pritom rjesavajuci Melitopolj i Berdjansk. Prodor od 350 kilometara u dubinu.

Pa su onda stigli do Vasiljevke na sjever. Ocistili cijelu lijevu obali Dnjepra od usca do Vasiljevke. Prodor u dubinu od 250 kilometara.

Pa su uzeli Herson. I Kahovku. Presli na zapadnu obalu Dnjepra, i napravili jak mostobran. Pa su onda nastavili na rijeku Bug, na Nikolajev, pokusavajuci i tamo da naprave mostobran. Pa je bilo tvrdo, a oni zaobisli i otisli na Voznjesensk, pokusali da tamo uzmu koji most i da predju Bug. Nisu uspjeli. Jer su Ukri reagovali rezervama.

Od granice Krima do Voznesenjska ima 270 kilometara putem.

Pa su nakon neuspjeha na Voznesenjsku krenuli uz Dnjepar, zapadnom obalom, i po sredini, izmedju Dnjepra i Buga, i stigli do Marjanske.

Ne treba zaboraviti ni Donjecki front. Digli su sto kilometara tog fronta, od Mariupolja do Marinke (uz pomoc jedinica DNR, ali je tu juzni krak specijalne operacije odradio glavni posao, dosavsi Ukrima tu iza ledja).

Onda nastaje zaokret na strateskom nivou. Vrhovna komanda donosi odluku da se ide u drugu fazu specijalne operacije. Izvlace se snage sa obe strane Kijeva, napusta se sjever sve do Harkova, i sprema se nova ofanziva.

Juzni pravac je vjerovatno dobio naredjenje da predje u odbranu na svim svojim pod-pravcima, i da sredi posjednutu teritoriju, i sad gledamo to vec petnaest dana. Ukri nesto pokusavaju prema Hersonu, i kod Gulajpolja, ali nisu cak ni lokalni uspjeh ostvarili nigdje.

A Rusi spremaju fazu 2. Juzni front ce da ima kljucniu ulogu u toj fazi. Kuda, i kako, i kojim snagama, o tome neka glavu razbijaju Zelenski i ekipa. Ali da je juzni front u jako povoljnoj poziciji, i da moze da bira pravce kojima ce da udari u fazi 2, to je vise nego ocigledno.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7985
  • Gde živiš: Zagreb

A.R.Chafee.Jr. ::
Ja nikad nisam stekao utisak da ti mrziš druge, a i nisam stekao utisak da si anacionalan ili ravnodušan prema svojoj državi. Wink

Ponovo brkanje pojmova. Osjećaj "prema svojoj državi" je patriotizam, a ne nacionalizam.
To znači da voliš i cijeniš i svog brata i svoju šljivu i svoju njivu i šarova i onog tamo cigu koji isto živi u tvojoj državi. Da ga ne gledaš kao "prljavog" jer ti si dominantan i ovo je tvoje, a nije njegovo.

"anacionalan" znači ne biti svjestan svoje nacije. Nacionalno svjestan tj. nacionalan i nacionalist nije isto. Nacionalist izdiže svoju naciju i kao što sam već rekao to je uvijek loše.

Kad su Nijemci za vrijeme Hitlera izdizali svoju naciju i smatrali je superiornom i nadljudskom, to nam se nije svidjelo. Sada je to odjednom dobro, kada hoćemo to za svoje nacije.

al ne da mi se više objašnjavati, završavam s temom, misli šta hoćeš.

offline
  • raykan 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 15 Feb 2016
  • Poruke: 624

Patriotizam i nacionalizam su sinonimi. Bar su nekad bili,sad su političko-novinarskim manipulacijama veštački razdvojeni. Tako je amer patriota,nije nacionalista. A Putin je nacionalista. Valjda je sad jasno poreklo te "podele", kao i svrha

Inače, ja bih da mi neko objasni šta je to ekstremna desnica. I kako ekstremna levica recimo nije problem a pobila je stotine miliona ljudi,a ekstremna desnica je problem bez presedana

U prevodu, ljudi,ne nasedajte na političke priče.

online
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14802

Brada i Gibanica ::Pokusana neka akcija proboja blokade Azovstalja. Odakle su dosli jbt?
Могу бити:
- остаци јединица из завода Иљича,
- јединице са десне обале града, изнад луке.[/quote]
Разјашњено - покушај је био удаљенији, из Приморског краја (изнад луке).
Колона није прошла.

online
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6288

raykan ::Sve ispod deklarisanih Putinovih ciljeva pre početka rata je poraz. Ovde se piše da su ciljevi operacije nejasni-ciljevi su jasni kao dan. Ono što je nejasno je kako misle to da postignu...nikako ako uzmu samo Novorusiju

Ponekad se moram i sa raykanom složiti u mišljenju Ziveli
I da dodam.Dunav je ključna imenica za nas.

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2341
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

mean_machine ::Neko napisa da posle Moskve nista gore ne mogu da izgube, a evo citam bombarduju Mariupolj strateskim bombarderima, sumljam da koriste prastari Tu-95, dakle mozda zvekne o ledinu i neki beli labud Sad

Nista me vise od Gerasimov doktrine ne moze zacuditi.


Možeš da "sumLJaš", ali koristili su Tu-22m3 danas u Mariupolju:

Tekst za link


Vjazma, Smolenska oblast danas:

Tekst za link

offline
  • Pridružio: 02 Mar 2022
  • Poruke: 332

pa vec su napravili zaokret. denacifikacija je znacila izbacivanje ove idoelogije iz ukr. drustva, a sada se svodi na unistenje nac. bataljona Smile


mislim da ce ovo biti odustanak od pocetnih ciljeva, jer njihova vojska sa ovim malim trupama ne moze to da izvede.

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

mean_machine

Реци ми друже колико подморница су Руси направили у последњих 20 година?
СССР је био суперсила. Онда је пропао. На тим развалинама остала је Русија. Русија која се дигла из пепела.
А када једном САД доживи судбину СССР-А да ли ће се икада дићи из пепела? Нешто сумњам.

offline
  • dac 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 20 Jun 2020
  • Poruke: 735

Nadam se da će dići Tupoljeve više nego na snimcima kako preleću Rusiju.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1234 korisnika na forumu :: 58 registrovanih, 6 sakrivenih i 1170 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Sale, A.R.Chafee.Jr., Areal84, babaroga, Bobrock1, bojankrstc, Boris90, dankisha, darcaud, DejanSt, dekan.m, deLacy, Denaya, DENIRO, djboj, Dorcolac, dragoljub11987, Georgius, gomago, GORDI, gorican, goxin, h8propaganda, HogarStrashni, HrcAk47, hyla, Istman, Ivica1102, kikisp, Kubovac, kunktator, kybonacci, ljubacv, Marko Marković, Mercury, milenko crazy north, Milometer, nebkv, nemkea71, oganj123, Panter, Parker, procesor, raptorsi, raso7, Ripanjac, RJ, robert1979, Romibrat, S2M, Sirius, SlaKoj, vathra, Vlad000, voja64, Wrangler, šumar bk2