Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1273

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 30 Dec 2011
  • Poruke: 129

Nekoliko zadnjih dana pratim situaciju i citam sta kolege imaju na repertoaru i bogami ima tu svega i svacega za procitati pogledati, rispekt kolege.
No da i ja prozborim koju dok ne pocne da se naplacuje Smile
Vidim dosta clanova smatra da ce Rusi sa zauzimanjem Donbasa i ovog dela na jugu tamo do Hersona, da zavrse pricu, a ja mislim da bas nece. Mislim napravili su dosta gluposti do sada, nesto svojom krivicom, nesto i jer nisu ni mogli bolje, ali ako su pokrenuli ovoliku pricu i okrenuli manje vise svet naopako, natovarili ceo zapad sebi za vrat (dobro oni su njima svakako uvek za vratom, ali sad se igra otvorenim kartama) i sad da se posle svega zaustave na Donbasu, onda bi se ja u tom slucaju zapitao dobro u vezi mentalnog zdravlja u Kremlju.
Ovde kraj moze biti samo na poljskoj granici i nigde vise, pa sta kosta da kosta. Uostalom usao si u kolo, sad moras da ga igras do kraja.
Na kraju krajeva, meni je jako zao tog ukrajinskog naroda, koji je ovoliko izmanipulisan sa zapada, a vodi ga(bolje receno vuce za nos) jedan retard, sad da li zbog toga sto sumu se svidja ili su mu jaja u stegi, je manje-vise nebitno, ali da ce ukrajinski narod postradati strasno, to je sad vec izvesno. Postradati ce na zalost i mnogo ruskih vojnika, ali to je valjda neka cena svega ovoga. Mnogo ruzno uopste i zvuci kad se ovako o ljudskim zivotima prica ko o suvim sljivama, ali jbg. realnost je takva.
Jedino se nadam da ce Rusi prestati da prave ovakve gluposti kao sa ovom Krstaricom i jos bezbroj drugih manjih pre toga. Dobro ja ne znam, sta je prava istina u vezi tog broda, ali s obzirom na karkteristie istog i namenu, jednostavno nije ima sta da trazi u dometu bilo cega sa ukrajinske strane, pa neka se i zapali i potone ali ne tako da ovi majmuni to mogu sebi pripisivati, bas kao i ono povlacenje na severu, koje je sa zapadne strane dozivljeno, prokomentarisano i predstavljeno kao poraz Rusa, tj. oslobadjanje od strane Ukra, mada svi znamo da to nema veze sa zivotom.
Sve kazem sebi, necu dugo, ali ispadne obratno, izgleda da cu morati da se aktivno ukljucim u diskusiju da skratim komentare Smile
Pozdrav saborcima

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 12560

Neko napisa da posle Moskve nista gore ne mogu da izgube, a evo citam bombarduju Mariupolj strateskim bombarderima, sumljam da koriste prastari Tu-95, dakle mozda zvekne o ledinu i neki beli labud Sad

Nista me vise od Gerasimov doktrine ne moze zacuditi.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7958
  • Gde živiš: Zagreb

vranjanac29 ::Slomcic Toncic
Nacionalizam kao i religija ima svoje ektremne frakcije iz koga je kasnije nastao nacizam i fašizam.
Da nije bilo nacionalizma nikada ne bi postojale nacionalne države. U svom osnovnom i izvornom obliku predstavlja onog koji voli i poštuje svoj narod i čiju su interesi draži nego li tudji. Znači da je bezopasan, ali se javlja kao prepreka komunizmu a sada i globalizmu. Često se meša sa šovinizmom koji ima sasvim drugačije značenje.
Generalno gledaj na nacionalizam kao na patriotizam jer im je znčenje isto.

Pazi, to je jedna jako opširna tema izvan domene ove teme pa i foruma i o njoj bismo mogli ohoho... Ali probat ću ukratko.

Dakle, nije isto nacionalizam i patriotizam, a ključna razlika je što se kod drugog izdiže patria, tj. domovina, otadžbina - kako sama riječ kaže. Patriotizam je pozitivna i produktivna pojava, a nacionalizam proizvodi ponižene ljude, pa makar i mali broj i tako će biti sve dok SVE države ne budu 100% čiste nacionalno, dakle nikad. Uvijek će manjina osjećati to da ti sebe izdižeš, pa makar ti to i ne primjećivao (što i je najčešći slučaj).

Kod nacionalizma se izdiže i favorizira nacija. Ti sad možeš pitati "pa šta je loše u tome da ja svoju naciju favoriziram"?
Protupitanje je - a da li je loše kad bijelac favorizira svoju rasu?
Problem je u tome što je favoriziranje, izdizanje, protežiranje - uvijek na uštrb onih drugih.
Ako izdižeš bijelce, znači da s visine gledaš na crnce.

Evo, tebi se koncept "umjerenog nacionalizma" čini prihvatljiv, ali da te pitam je li OK "umjereni rasizam", vjerojatno bi na to gledao s gnušanjem. A princip je potpuno isti, uzdizao ti naciju ili rasu, uvijek to možeš raditi jedino na uštrb nekih drugih nacija ili rasa.

I to sve govorim za društvo gdje taj nacionalizam čak ne poprima ekstremne i nasilne oblike, a o tom drugom slučaju tek ne treba ni raspravljati.
Kad državu baziraš na nacionalizmu (bilo kakvom, ne mora biti ekstreman), ti automatski sve one građane svoje države koji nisu tvoje nacije stavljaš u drugi plan i činiš da se oni ne osjećaju dobro.

I što je najparadoksalnije, ljudi koji favoriziraju svoju naciju čine svojoj naciji vrlo loše (premda sebe vide u sasvim drugom svjetlu) i to u dva aspekta.
Prvo, njihovo društvo neće napredovati onako efikasno kako bi trebalo jer dio društva tu državu ne doživljava kao svoju. A drugo, njihova nacija koju oni navodno toliko "vole" doživljavat će recipročni status u drugim državama gdje je ona manjina. Dakle (da se odmaknemo od zabranjenih paralela) možeš ti u Etiopiji smatrati Somalce nižom vrstom, ali time ćeš staviti Etiopljane u Somaliji u istu poziciju, gdje će oni zbog toga patiti. Dakle, sada se postavlja pitanje koliko ti zapravo "voliš" svoju naciju, ako njezinim pripadnicima činiš zlo zbog svojih parola... samo tamo malo dalje, iza granice?

Ja razumijem šta ti hoćeš reći i znam da nemaš loše namjere, ali to je po mom mišljenju rezultat jedne maliciozne retorike koja je na Balkan injektirana i udomaćila se s početkom ratova devedesetih.
Isti ti koji nam to uvaljuju, nemaju kod svoje kuće nacionalnu, nego građansku državu i to je jedna jedina stvar koja u njihovoj državi valja.

To je plitko i kratkovidno razmišljanje, ali na žalost široku populaciju država treba odgajati jer nije sposobna ili je nezainteresirana da razmišlja o konceptu. Pa ako država bude dobra odgojiteljica, imat ćemo pristojne ljude, a ako ne, imat ćemo... heh, to što imamo.
SFRJ je u tom smislu bila dobra, šta god lokalno po bivšim republikama danas o tome govorili.
Eto npr. kod nas u Etiopiji, često se može čuti - "nismo smjeli pjevati etiopske pjesme!" A to je čista laž i ja imam dovoljno godina da to dobro znam! Smio si ti pjevati koliko hoćeš etiopskih pjesama, samo nisi smio pjevati šovinističke etiopske pjesme, koje prikazuju Somalce u inferiornom svjetlu ili nedaj bože čak pozivaju na ružan tretman Somalaca - i dobro da nisi smio, kamo sreće da je i danas tako!

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2682

Pa nešto ruskoj vojsci nisu brodovi bili glavni prioritet, pored svega šta im je falilo. Bitno je bilo održati flotu ledolomaca. I podmornice.
Oligarsima su jahte bile na vrhu prioriteta. Sada neka nabave ledolomac da sjevernim putem krstare Smile

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7070

Drug pukovnik ::Da li može jedan primjer iz civilizacije da nacionalizam (patriotizam) nije sa korijenima mržnje prema drugom nukleusu

Neki stvarni ili zamisljeni neprijatelj je dobra stvar. Tjera te da budes bolji nego sto jesi, drzi te na okupu i u treningu. Pri tome mislim da mrznja ustupa mjesto zelji za otimanjem. Nego neka moralno - rodoljubiva - ideoloska oblanda ljepse zvuci nego jednostavna proklamacija tipa dosao sam da ti se uselim u kucu.
Kad su crnce iz Crne Afrike odvodili u roblje zvanicno objasnjenje bijelaca je bilo da im time cine uslugu. Par vijekova kasnije tvrdili su da rad krijepi. I tako od vremena do vremena od institucije do institucije.

offline
  • Pridružio: 05 Nov 2008
  • Poruke: 292

danijell ::Pa nešto ruskoj vojsci nisu brodovi bili glavni prioritet, pored svega šta im je falilo. Bitno je bilo održati flotu ledolomaca. I podmornice.
Oligarsima su jahte bile na vrhu prioriteta. Sada neka nabave ledolomac da sjevernim putem krstare Smile


To je moja jedina radost u ovom nesrecnom ratu, kad vec Putin nije smio ili nije htio da stane nogom za vrat oligarsima.
Vidite da se moze i plijeniti i otimati imovina bandi.
Sada jedan Off topic
Uvijek se sjetim jedne trivijalne stvari koja se dogodila u NR Kini. Nekom u CK Kine je palo na pamet da Kina za 20 godina mora biti svijetski prvak u fubalu. taj zadatak je dat nekom multi milijarderu (zaboravio sam ime). Lik je ulozio ozbiljan novac u izgradnju stadiona, skola fubala, dovodjenja strucnjaka, i uspaostavlajnje fubalske lige.
Medjutim opet u CK Kine je nekom kvrcnulo da im to ne treba i javili su tom da badali posao.
Posto je ovaj vec bio ulozio ozbiljne pare nije htio da odustane.
Milijarder je nestao na 6 mjeseci, pojavio se 40 kila laksi i bez malog prsta na ruci.
Eto tako prolaze Kineski oligarsi koji se ogrijese o drzavu i zbog trivijalnih stvari.
A svi znamo kako je bilo i kako jeste u Rusiji

offline
  • Pridružio: 02 Mar 2022
  • Poruke: 332

Neko rece ako zauzmu Donbas i to povezu sa Krimom da je to pobeda? Ne, burazeru. Oni moraju da zauzmu celu Novorusiju, pa da kazes da je neka pirova pobeda. Prava pobeda je cela Ukrajina, na ovaj ili onaj nacin. To je jasno i onima sa crvenim naocarima, ali ne i onima sa belo-plavo-crvenim.

Da ne pominjemo simboliku i geostrateski znacaj Harkova, Odese i Kijeva. Pa cela drzava i narod im nastali u Kijevu, a tu treba Amerikanci da prave antiruse i neko se usudi da kaze da ce Donbas biti pobeda?

offline
  • raykan 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 15 Feb 2016
  • Poruke: 624

Sve ispod deklarisanih Putinovih ciljeva pre početka rata je poraz. Ovde se piše da su ciljevi operacije nejasni-ciljevi su jasni kao dan. Ono što je nejasno je kako misle to da postignu...nikako ako uzmu samo Novorusiju

offline
  • Pridružio: 05 Nov 2008
  • Poruke: 292

kljift ::
Neki stvarni ili zamisljeni neprijatelj je dobra stvar. Tjera te da budes bolji nego sto jesi, drzi te na okupu i u treningu. Pri tome mislim da mrznja ustupa mjesto zelji za otimanjem. Nego neka moralno - rodoljubiva - ideoloska oblanda ljepse zvuci nego jednostavna proklamacija tipa dosao sam da ti se uselim u kucu.
Kad su crnce iz Crne Afrike odvodili u roblje zvanicno objasnjenje bijelaca je bilo da im time cine uslugu. Par vijekova kasnije tvrdili su da rad krijepi. I tako od vremena do vremena od institucije do institucije.


Uvijek se sjetim izjave jedno Alzirca koga je intervjuisala Francuska novinarka u nekom kampu za imigrante.
Na pitanje zasto dolazi kada nije dobrodosao, on je odgovorio da ni Frnacuzi u ALziru nisu bili dobrodosli pa im to nije smetalo da ostanu 150 godina Very Happy

Mladi potentni imigranti, muslimani netaknuti dekadencijom su jedini pravi lijek za zapadnoevropski šljam
Sto se nas Srba ili Balkanaca tice treba da se postaramo da svi imigranti kravavih ruka i nabreklih mosnjica sto lakse i sto prije stignu na zapad.
prije 600 i kusur godina smo ih zaustavljali, pa ne moramo dva puta biti budale, tada smo trebali da ih posaljemo na Bec i Pariz i da im pomognemo

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7958
  • Gde živiš: Zagreb

A.R.Chafee.Jr. ::
Nije tačano. Ovo je vrlo nakaradno tumačenje nacionalizma, proisteklo iz kič levičarskog tumačenja istog. Kao što ni svka levica nije polpotovska, nije ni svaki nacionalizam hitlerovski.

Nacionalizam, kao i bilo koja druga ideologija dolazi u stotinama podvrsta. Devijacija nacionalzma koja je opasna se zove šovinizam, mržnja prema drugim nacijama i narodima. Običan nacionalizam, patritizam bez mržnje prema drugome, nije ništa opasno, ali eto proizvoljno tumačenje može da dovede i pogrešne percepcoje.

Ti to očito ne razumiješ.
Nije potrebno da netko mrzi crnce. Dovoljno je da ih smatra manje vrijednima.

To što ti podržavaš nacionalizam i vjerojatno rasizam je tvoj osobni odabir, to s kičem nema nikakve veze. Kad kažem rasizam, mislim na onaj umjereni.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1051 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 8 sakrivenih i 997 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, babaroga, bigfoot, BlekMen, Bobrock1, bokisha253, cenejac111, CikaKURE, doom83, dragoljub11987, drimer, FOX, HogarStrashni, HrcAk47, ikan, ILGromovnik, Insan, JOntra, Karla, Kibice, kikisp, kjkszpj, kokodakalo, Krvava Devetka, Kubovac, Lucije Kvint, Marko Marković, mercedesamg, Metanoja, Mi lao shu, milenko crazy north, nemkea71, Nobunaga, operniki, opt1, pavlo, rasok, Ripanjac, RJ, Sirius, stalja, stegonosa, suton, YugoSlav, 79693