Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1276

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6286

I šta bi sa onim Tupoljevima?Jesu li bombardovali ili ne?

U Sumiju i Nikolajevu odjekuju eksplozije.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7982
  • Gde živiš: Zagreb

RobinHood12 ::
Mahom se svi i razumemo, problem je samo u terminologiji.

Upravo sam to htio napisati. Ne bi se sad (za promjenu) htio praviti pametan, ali čitao sam o tome prilično i nacionalizam je konvencionalno prihvaćen termin za ono što govorim, a meni je jasno da vi svi koji se time dičite na to gledate potpuno drugačije - terminološki.

Populistički političari kod nas su uveli tu "novu" terminologiju na Balkan, a ja mislim da nam je ona uvaljena u sklopu zavađivanja, jer glavni cilj je Zapada danas to da se osigura da se mi nikada ne približimo u nikojem smislu, ni trgovačkom, ni ekonomskom, a kamo li nešto više. Iako govorimo isti jezik i zapravo smo isto. U tome su potpuno uspjeli.

Voljeti svoje nije isto što i izdizati ga od drugih.
Izdizati sebe, to je nacionalizam u konvencionalnoj terminologiji. Netko će reći - pa ja ne mrzim!
Ok, ne mrziš, ali si nadmen. Time generiraš mržnju kod drugoga. Toga je bilo i u ex-yu ratovima ali nećemo o tome da nas ne izbace iz kafane.

offline
  • Pridružio: 21 Jun 2021
  • Poruke: 197

Слонић, брате, али људи овде написаше силне редове да објасне да ако волиш своју нацију или државу, у најздравијем смислу, ти нећеш то износити на начин да унизиш друге.

То што ти спомињеш је шовинизам, а може се своје волети без да икоме желиш зло или да себе сматраш супериорнијим. Ја бих то подвео као љубав према својој породици, само у апстрактнијем смислу, где је емоција чиста и без икакве задње намере.

Моја љубав према Србији је неизмерна, као и према свом народу, али исто имам друга на кога гледам као брата који је Сефарди, бићу венчани кум муслиману из Пријепоља, а у недељу идем на Васкрс код колеге који је католик. Наш однос не може бити бољи, јер љубав и поштовање између нас су засновани на правим вредностима.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7982
  • Gde živiš: Zagreb

A.R.Chafee.Jr. ::Građanski nacionalisti ne izdižu svoju naciju iznad drugih, nego čuvaju svoj indetitet i poštuju tuđi. Ne smatraju svoj indetitet za superiorniji o drugih, niti svoju naciju za "bolju" u nečemu o drugih. I potpuno im je normalno da da deo njihove nacije budu ljudi drugih vera, običaja, jezika, boje kože.
to što ti zoveš "građanski nacionalist" ja zovem čovjek.

ok, znači sve je ipak samo u terminologiji.

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6286

❗ Снажне експлозије у Кировоградској области (код Александрије) и у Полтавској области.
У Харкову експлодирају артиљеријске гранате.
У регионима централне Украјине узбуна за ваздушни напад.

Ode Kalibar negdje.....
Коротко и ёмко о пролёте Калибра над украинским селом.
https://t.me/opersvodki/3366
VIDEO

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3803

Citat:
Biti nacionalista i voleti svoju naciju, dičiti se njenom istorijom kulturom, isticati njene osobenosti, slaviti svoje hrabre pretke...nema ničega lošeg u tome. Ne vidim na koji način bi moj komšija bio ugrožen zbog ovoga, tim pre, što ja prihvatam da se on na isti način odnosi prema tome.


Nema ništa loše ako je tako, ali istorija pokazuje da je retko tako. Te tvoje dika prema svojoj naciji izaziva revolt i nagon za samoodržanjem onog drugog. Zašto on smatra da bi bio ugrožen je pitanje koje se teško može dati odgovor ali u većini slučajeva potiče od porodice i učenja i iskrivljene istorije koja polazi od toga da su oni drugi uvek ugnjetavali nas. Svako ko je živeo u multietničkim zajednicama je imao tog iskustva.


Citat:Na kraju, to mu ni u čemu ne smeta da, kao patriota, voli zemlju u kojoj živi i zajedno sa mnom radi na njenom boljitku i napretku i da je na kraju, ako ustreba, zajedno sa mnom brani.

Trebalo bi da je tako ali opet u većini slučajeva nije. Pošto gotovo uvek postoji neka većina i neka manjina. Pa tako manjina kaže da je ugrožena od nacionalizma većine, i onda stvara totalno drukčiju svest o patriotizmu prema toj zajedničkoj državi.

Citat:Postoji svakako esktrem i u tom pravcu i tu se slažem. Ali, postoji ekstrem i u suprotnom pravcu. Kada se svaki vid isticanja nacionalnog tretira kao uvreda i ugrožavanje onog drugog. Dokle to ide? Da zbog opasnosti da se neko ne oseti ugroženim (ja ili komšija) dolazi do gušenja ne samo nacionalnih, već i verskih osećanja. Onda moj komšija za Kurban Bajram krišom kolje ovna, jer pobogu (neko je to izmislio) to može da izazove negativnu konotaciju kod mene. A ja se osećam neprijatno kada mi on dođe na kafu a na zidu mi slika Njegoševa jer je on (opet izmišljotina) pravoslavni fundamentalista i šovinista. I tako obojici život prođe u gušenju i skrivanju dok se, zarad nekakvog reda mira u "građanskoj državi" ne pretvorimo obojica u dve bezlične mase koje ne znaju ni odakle su došli ni kuda se pošli.

Zato se i kaže da su nacije i nacionalizam jedna izmišljen društveni konstrukt, koji stvara više problema nego koristi u multietničkim državama, a i probleme između suseda. Evo primer rata UKR i Rusije, gde jedan totalno iskrivljen nacionalizam kod UKR ide u ekstremizam, a takvih primera je i na našim prostorima čak i u našoj zemlji.
Problem je u učenju i samo u učenju gde se daju mitomanska nacionalna obeležja, gde se za pojedina dešavanja ne krive pojedinci već cela etnička grupa, gde se verska netrpeljivost širi kroz prizmu, on je mog boga ubio, ili on nije pravi vernik, on je u zabludi, njegov Bog je ovo ili ono, sve su to dogme za sve pripadnike različitih etničkih grupa (naroda), u koje se ne sme dirati baš zbog povrede tih nacionalnih osećanja.
Građanska država je nužda a ne nekakav evolutivni iskorak. Ona je odgovor na talase iskrivljenih nacionalizama koje su u Evropi pravile strašne ratove.
Da li možete oboje isticati svoja nacionalna obeležja, a da se neko od vas ne oseti ugroženim, moguće je ali su šanse vrlo male.




Citat:Hitlerov nacizam nikako ne smemo mešati sa nacionalizmom. Onda kada zlonamernici žele da nacionalizam upotrebe u peđorativnom obliku, vezuju ga za Hitlerov nacizam.

Itekako možemo samo je on njen najekstremniji oblik.

offline
  • Pridružio: 06 Apr 2013
  • Poruke: 30

Ја се заиста надам да је ова социолошка расправа завршена.

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6286

dozorni ::https://twitter.com/The_Real_Fly/status/1515018185111752708

Citat:
REPORT: RUSSIA TO FORMALLY DECLARE WAR ON UKRAINE IN RESPONSE TO SINKING OF MOSKVA, WHICH WILL INCLUDE MASS CONSCRIPTION AND MOBILIZATION OF RUSSIAN MILITARY *


Ovaj Real Fly je baš respektabilan izvor informacija.

offline
  • Pridružio: 14 Feb 2022
  • Poruke: 339

@slonic_tonic

To je upravo ono što sam i napomenuo. Terminologija je nametnuta. I tu se slažemo.
Ali se ne slažemo u sledećem:

slonic_tonic ::
Voljeti svoje nije isto što i izdizati ga od drugih.
Izdizati sebe, to je nacionalizam u konvencionalnoj terminologiji. Netko će reći - pa ja ne mrzim!
Ok, ne mrziš, ali si nadmen. Time generiraš mržnju kod drugoga.


Uzeo bih primer Bosne, odnosno republike Srpske koji je za udžbenike u ovoj priči.
Ne izdižem Srbe ni u odnosu na Hrvate ni u odnosu na Muslimane ali ne smatram da su Srbi u republici Srpskoj "problem" Bosne i Hercegovine. Smatram da je život i dobrobit Srba iz Bosne (kao zapravo i iz bilo kojih drugih delova SFRJ koje su istorijska autohtona teritorija srpskog življa) stvar kojom Srbija kao matica mora da se bavi. Na kraju krajeva i ja, Beograđanin od oca Beograđana i majke Beograđanke.

Zato što su oni moji.

EDIT: Praštajte za off, evo ja završio.

offline
  • Pridružio: 07 Jul 2014
  • Poruke: 276

Jesu li Rusi razvili sistem za lansiranje Kalibara sa kopna ili koriste samo lansirane sa mora?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1144 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 7 sakrivenih i 1091 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., antonije64, Areal84, bozo13, celik, cikadeda, crnitrn, dragoljub11987, Duh sa sekirom, dushan, flash12, FOX, Griffon vulture, hooraay, janbo, Karla, kjkszpj, krkalon, Krvava Devetka, laganini123, laurusri, Leonov, Lieutenant, mercedesamg, Metanoja, milenko crazy north, milutin134, ninareflex, Oscar, Parker, pavlo, pein, ruger357, Sirius, stalja, stegonosa, Trpe Grozni, uruk, Valter071, Vlad000, Vladko, VP6919, Webb, wolf431, yrraf, žeks62