Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1972

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2119

vlad4 ::-Југ и веза са копном тј коридор ка Криму су услов број 1 за успех СВО.
Ovo me podseti da dodam još nešto.
Dakle, jug jeste bio najvažniji i zato je bilo važno odvući što više protivničkih snaga na sever. Da sa Hersonom i Melitopoljem nisu onako jeftino prošli, Rusi bi bili prinuđeni da se za njih bore! Isto kao i za Mariupolj. Jednostavno ne bi smeli da ih ostave samo okružene ili poluokružene (kao Harkov ili Černigov).
A kako bi to izgledalo i koliko bi koštalo?

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 31 Mar 2017
  • Poruke: 1625

Markoni29 ::

Извор за оборене бајрактаре је ваљда МО РФ.
Да занемаримо бројеве. Али сталне пошиљке и мали број снимака са истих нам указује да их Руси скидају.


Hvala.
Nista me ne bio obradovalo vise neg da vidim snimke oborenih Bajraktara od strane Pancira, ili od strane Su-35 na primer. Fali toga ovde. Znam da su dobili vise Bjaraktara nego sto su imali do pre Marta, ali ipak nemamo nikakve konkretne informacije osim onih 7-8 olupina.

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1077

slonic_tonic ::
nema potrebe gušiti cijeli spektar nego samo frekvencijski pojas na kojem uređaji rade.
GPS radi na poznatim frekvencijama, kao i komande dronova više-manje.

nego problem je jednostavno u gustoći energije u prostoru. Dakle, morao bi zračiti enormnom snagom ako hoćeš neusmjereno (omnidirekcionalno) pokriti pristojnu udaljenost.
kad usmjeriš snop, onda možeš s nekakvom praktično dostupnom snagom dobiti dobar domet.
(slično kao sa svjetlom kad imaš reflektor u uskom snopu)


Pa nisam ni mislio na cijeli radio spektar, nego na tih 24MHz širine kanala. Imam nešto malo iskustva sa emisionom tehnikom (1.2GHz linkovi, samogradnja prije 20+ godina)
Slažem se da takav poduhvat zahtijevao ozbiljnu snagu ali logično bi bilo za pretpostaviti da su Rusi morali razviti neki odgovor na prijetnju koju excalibur i slični sistemi donose.

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7981
  • Gde živiš: Zagreb

Ma lokalno se to može. Problem je u tome što imaš ogromnu površinu a nikad ne znaš gdje i odakle će doći prijetnja. Inače dronovi ne bi uopće bili nikakav problem, naciljaš ga sa jako usmjerenim snopom i emitiraš šum u freq. pojasu koji se koristi.

Međutim, snaga koju bi trebao emitirati ako hoćeš na određenom dometu pokriti kompletnu polusferu od 360° ti je možda milijun puta veća nego ako hoćeš pokriti samo snop širine 1°
(ovo sam samo lupio, ako te zanima točan broj imaš u trigonom. tablicama formule za kuglin odsječak i površinu kalote pa računaj odnos)

Rezultat toga je da ti u praksi prvo padne raketa na glavu, pa se ti onda tek pitaš gdje je dron.

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7981
  • Gde živiš: Zagreb

Rocker ::logično bi bilo za pretpostaviti da su Rusi morali razviti neki odgovor na prijetnju koju excalibur i slični sistemi donose.
ne mora na sve postojati odgovor.
npr. neprijatelj ima mitraljez 14.5mm. Ti se dokopaš jednog metka, možeš ga do mile volje mjeriti, proučavati sastav, gledati i pod mikroskopom - ali nećeš naći lijek za njega (što se pješaka tiče bar)

odgovor na stvari za koje nemaš odgovor je da ti koristiš to isto, pa kom opanci, kom obojci

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2338

Zar nisu Krasnopolj I Excalibur pandani? Ok dobro GPS/inercijalno protiv laserskog oznacavanja (mada I Excalibur ima verziju laserskog vodjenja) razlika ipak postoji iako je sustina tu negdje. Domet je na strani Excalibura takodje al ne pije vode americki marketing tako da...reduce Rusi problem Excalibura cak I ako ga Ukrajina uopste dobije.

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2004
  • Poruke: 1229
  • Gde živiš: u svom mestu

Milos1977 ::+ citat
Čija je ovo trvrdnja ?

Jel se ovde ovakav post podrazumeva da je zvanična vest, ili da ne kažem šta?
Ako je ovo prvo, koji su pravi izvori?

Izvinjavam se ali nemam telegram i tviter i ne nameravam da ih imam. Vidim samo balončić i tekst u njemu iz Ratnihnovosti. Zvuči kao najjeftinija propaganda. Balončići i makar čiji komentari u njima nisu vesti. Sve i da je predsednikov nalog... pa videli smo vec zadnjih godina kako ih pisu sa WC šolje..



Ovo je tvrdnja coveka koji uredjuje ovaj telegram kanal, isto kao sto su ostale vesti od ljudi koji uredjuju svoje telegram kanale i koriste razne izvore informacija. Tako je i ovaj, koji uredjuje svoj telegram kanal, ovu informaciju pokupio iz izvora sa kojih se snabdeva informacijama. To sto ti ne koristis telegram, tviter, ili neki treci izvor informacija je samo tvoj problem, jer svi sto ovde postavljamo vesti sa nekih kanala, to radimo dobrovoljno i iz namere sto mislimo da mogu da budu interesantne ovde. Sve ove vesti sa raznih telegram kanala, tvitera, youtuba ... treba uzimati sa rezervom, jer su sve nezvanice informacije, poluinformacije, neretko i dezinformacije.

Ne znam cemu toliko iscudjavanje na ovu vestu, kad je rusko MO davalo gotovo identicne podatke o unistenoj ukrajinskoj tehnici, ali zato ne smeta kada liman, ZoranB. i jos po neki, postave reciklirane vesti iz ukrajinskih izvora i to po vise puta istu vest?!

Bolje se ragistruj na telegram, ili tviter, ili ... (registracija je vrlo jednostavna) pa sam kopaj po vestima, nego sto ovde bezveze gubis zivce na vesti koje ti iz samo tebi znanih razloga ne odgovaraju.

offline
  • 187 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 02 Feb 2017
  • Poruke: 2114

Sto se tice ometanja GPS signala ,to je rijeseno odavno.primjer je grad Kairo ,veliki grad ,koji je vec nekoliko puta blokirao GPS signale iznad cijelog grada a na krovovima zgrada PvO cevke .....
Ja licno mislim da Rusi namjerno ne blokiraju GPS jer ga i oni korisite .Pa da ga sve koriste samo na onim malim ali expres dronovima sto koriste za koorekciju vatre i osmatranje pitanje je da li im se isplati blokirati GPS a vidjeli smo da koriste isti taj GPS na suskama za navigaciju pa i na nekim Mil helicima ,problem je sto ruje ne haju mnogo za glonas i zavrsili su skoro projekat lansiranja svojih satelita iskljucivo zarad navodjenja raketa.

Sire mase u RF nemaju mnogo cipova u svojim tel,tabletima ii td kao i algoritme koji mjere vrijeme od satelita do uredjaja ...jednostavno koriste sve tudje da ne bi uloagali novac za sada.Sto se tice preciznosti civilne upotrebe ,molim vas ko ima tel sa mogucnoscu biranja GPS /Glonas neka provjeri brzinu otkrivanja dovoljno satelita potrebnih za pozicioniranje tj otkrivanjea vase trenutne lokacije .Ako vec nemate tu mogucnost idite na YT pa odgledajte snimke .

offline
  • Pridružio: 19 Dec 2015
  • Poruke: 274

Pošto se što se tiče ruskih planova napredovanja slažem sa „kolegama iz generalštaba“(Denaya,Kunktator,Babaroga), ajde sad da vidimo koje mogućnosti imaju ukri.

Ovo nastupanje oko Harkova ima višestruki povod za ukr stranu

a)pozitivan uticaj na moral posle „uspeha “ kod kijeva,a i džoker za buduću diplomatsku partiju.

b)Opravdanje zašto pomoć ne stiže saborcima u donbasu i pritisak da što duže izdrže na svom delu fronta,a da nateraju ruse da oslabe snage koje dejstvuju na tom istom području.w

c)Izgovor eu/nato snagama da pojačaju doturanje oružja i da odustanu od pregovora jer u njihovim očima pomoć donosi rezultate na terenu.

Sa vojnog stanovišta cilj ukr je da ugroze logistiku rusa ka izjumu.Za to imaju dve moguće tačke:Vovčansk i put kupjansk-izjum

Ovo kod Harkova treba da neutrališe Vovčansk.Zato pre svega i napredaju duž reke da imaju siguran bok i da priđu navedenom gradu bar tako da može art da deluje.

Što se tiče druge trase kojom se doprema ruska vojska tu mogu da udare sa boka kod Propotovke( već se diskutovalo o tome i šta im se može desiti ako to urade.Ipak po meni postoji i alternativa.Gledajući mapu čini mi se da je mesto Gorohovatka gde je prelaz preko reke ka izjumu potencijalna meta.Sta sve ime ukr u svom arsenalu i sta joj sve stize od pomoći da može da tuče to mesto sa svoje teritorije?

Situacija oko severnodonjecka je interesantna za ukr.Od severska do popasane imaju čak 7 brg(79,128,4 nac gard,27 nac gard,111 To,17tenk,24 meh)čije je stanje upitno.Treba naglasiti da krajnji sever poluokruženja brane teritorijalci i nac garda.

Mišljenja sam da će istočno od lisičanska braniti liniju lisičansk-popasana duž pruge što duže mogu da uspore spajanje rusa južno od severnodonjecka.

Zanimljivo je da dešavanja oko severnodonjecka podsećaju na operaciju uran oko staljingrada.Ako rusi probiju odbranu ukr će verovatno podeliti snage na sledeći način.

Manje sposobni ali fanatičniji (garda,teritorijalci) opkoljeni u gradu gde su u urbanom ratovanju opasniji po ruse.Gde će glavnu ulogu voditi bataljon donbas.

Profesionalci i mobilnije snage juzno od grada najverovatnije duž linije seversk-popasana jer je front najuži tu i daje im dobru poziciju za delovanje po rusima.

Takodje mislim da zbog Marijupolja ukr vojska će probati kontarofanzivu ka severnodonjecku ako padne u obruč.Ta ofanziva može biti samo art udar po zivoj sili i tehnici rusa ili prava ofanziva sa ciljem spajanja,nešto poput Majnstajnove operacije u decembru 1942. Tu vidim i dodatni razlog nastupanja kod harkova.Oslobadjanje snaga koje su ne samo motivisane,nego su i uspešno sprovele kontranapade na rasu pa su stekle neophodno iskustvo.

offline
  • Pridružio: 18 Nov 2017
  • Poruke: 1447

Bilo je snimaka ruskog ometanja ali.su podavili sve od.mobilnih telefona do radio uredjaja...verovatno svojih i njihovih. Cisto ometanje gps signala.je naravno moguce...a koliko su mgoce ostale stvari sa vojnim kodom ??? (Videti sta su radili.na.severu oko Barentsovog mora pre vise godina)
Rusi bi trebali da imaju u svojim prijemnicima gps/glonass (pa i vecina civilnih uredjaja ima ova sistema).
Americki vojni sistemi sigurno samo gps

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 923 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 7 sakrivenih i 877 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Aleksandar Tomić, arton, babaroga, bojanM84, cavatina, darcaud, Denaya, Dimitrise93, Fog of War, h8propaganda, havoc995, Karla, ksyyaj, Kubovac, kubura91, lord sir giga, Marko Marković, mikrimaus, milenko crazy north, Milometer, MiroslavD, mkukoleca, mnn2, nemkea71, nenad81, nextyamb, opt1, robert1979, savaskytec, slonic_tonic, Srle993, stegonosa, StepskiVuk, t84dar, Toper, virked, zillbg, |_MeD_|, šumar bk2