Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4742

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 11 Nov 2022
  • Poruke: 365

mgolub ::
Verovatno su ih imali za bacanje, pa ih na kraju i bacili. Uniformu ne možeš da konzerviraš kao oružje i municiju, posle dužeg stajanja više nije ni za šta. Ko je nekad ušao u neki vojni magacin, taj zna o čemu pišem. Prvo što osetiš je memla.
Pretpostavljam da je količina uniformi koja je bila u opticaju bila predviđena za postojeći kadar + određeni procenat za zamenu i obnavljanje.
A uniforma nije tenk, pa da ti treba ne znam šta da pokreneš proizvodnju. Više se isplati krenuti sa šivenjem kad zatreba.
Druga stvar je sa pancirima. Moguće je da su od Iranaca uzeli pancire i šlemove kao deo "ja tebi, ti meni" dogovora. Ako su dobrog kvaliteta i rade posao, što da ne? Pazariš sa strane i imaš jednu brigu manje.

A što se tiče čarapa, nema boljih od naših debelih seljačkih od domaće vune. Na bosu nogu, koga bocka mora da istrpi par dana, posle je OK. Izvinite zbog ovog OFFa


Ne znam kada si sluzio i gdje ali moram ti reci da se vremena mijenjaju.Uniforme kao i oprema (panciri posebno) se mogu konzervirati na duzi period.Kod Francuza naprimjer se vakumira u plastiku i stavljaju one silicijumske kesice za vlagu.Ako je uniforma kvalitetna trajat ce ti godinu pa i na terenu - to iz licnog iskustva (ako se podere malo ili sta tu je pribor za sivanje) Uniforme za po kasarni ce trajati i duze.
Sad se pravimo predpostavkama ali gdje je onda planiranje - ako na zemlju velicine Rusije nemas uniformi,pancira,sljemova viska za bar 500 000 ljudi (posto imas veliku vojnu rezervu) ocito da postoji problem u ogranizaciji.Cak ako ides tako i cirkularnu upotrebu onda mozes da imas po skladistima veci broj opreme u visku koji ces da konzumiras na nacin da se odatle snadbijeva vojska a nove kolicine se skladiste tj. najstarija oprema iz skladista ide prva regularnoj vojsci koja ima godisnju konzumaciju.

Uredu je to ako radi zasto da ne - nego je pitanje kako se vojnoj sili tipa Rusije moze desiti da treba da narucuje/kupuje/uzima opremu od drugih iako nije uopste ni doslo do masovne mobilizacije (nisu mobilisani milioni).

Nisam nosio vunene carape ali sam recimo probao onaj stari Ruski nacin sa pamucnom krpom i umotavanjem na trokut koje mi je kolega pokazao - i mogu reci nakon pocetne skepse pokazao se kao veoma efikasan nacin , komfor mozda malo manji od kvalitetnih carapa za planinarenje ali kad stegnes cizmu ionako ne osjetis vise nista Mr. Green - glavnu prednost sam vidio u lakoci pranja jer naslazes 4-5 pari krpica moze lako da stane u ruksak te imas zamjenu uvijek - kad treba oprat cas posla te susenje mnogo brze od carapa Smile

Sve napisano oko opreme u Ruskoj vojsci opet nije nikakav "defetizam" niti "okretanje protiv Rusa" naprotiv to je konstruktivna kritika (nadam se konstruktivna jer kao sto vidimo otprilike regruti se zale na iste stvari) sta treba da se popravi u Ruskoj vojsci, prepoznati problem i raditi na tome da ga popravis je prvi korak - izgovori i kako se moze je laksi nacin koji je cesto stetan.Sramota je za Ruse da izlaze na ratiste ovako "pokrpljeni" pa '42 su bili vise uniformni.Nego ocito industrija postoji,kapaciteti postoje,pare za to imaju pa daj opremi ljudstvo propisno da Ukrajinci budu ti koji lice na vrece.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 12 Jan 2012
  • Poruke: 131

babaroga ::
Meni kad je mater dosla na zakletvu donijela dva para vunenih carapa. I potkosulje debele dugih rukava. I gace dugacke bijele, isto debele. Isto par komada. Stazo nije imao nista protiv, itd.


Zato neki major ima stan na Novom Beogradu. Ali nije problem to što si napisao da si nosio od kuće, barem nisi išao u specijalnu vojnu operaciju sa snađi-se-od-kuće opremom. Koliko god opravdali i dovijali se sa "pa šta tako rade x kada je bilo y", jednostavno je sramota na šta su sveli vojsku i uopšte vojnu spremnost čitave armije.

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Ајде не дрви више @ DrugiREI....погледај како је америка ушла у ирак и шта су све војници и дужили а и носили...па онда настави да дрвиш и изиграваш дрвену марију, крот фино умотан коментра који је као фола конструктивна критика..од када си дошао на форум сваки кометнар ти је истог типа...

offline
  • Pridružio: 03 Apr 2008
  • Poruke: 5821

kokodakalo ::
Ne vidim zasto Fon Braun ne bi bio unajmljen, covek je bio samo naucnik, a to nije zlocin, cak ni kad isti pravi oruzje.


Bio je nacista, osvedoceni. Clanska karta, bedz na reveru, radio je uglavnom na preracunu radne snage, tacnije robova iz koncentracionih logora i slicno.
To sto su mu kasnije ameri peglali CV i zaboravljali ono sto su hteli, to je sasvim druga prica.

Sto se odnosi za pancire i sljemove, postoje ono "upotreba do: ", a kada se ista upotrebljava na terenu, upotrebljivost je jos kraca. Ako se ne varam, kod pancira je oko pet godina, za sljemove nesto duze.

babaroga ::

Pred kraj tenk koristi moderni sistem zastite od POVR.



Je, dimne kutije koje ispaljuje sa tenka. Strasno moderna zastita od POVR-a.

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3020
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Какво је стање са зимском опремом, јесу стигле зимске униформе, шта каже телеграм?

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

fantom_S ::Какво је стање са зимском опремом, јесу стигле зимске униформе, шта каже телеграм?

Немају, како јављају добиће их догодине у периоду између Јуна и Августа....

offline
  • Pridružio: 13 Maj 2022
  • Poruke: 458

Visoko tehnološke kompanije napuštaju i Belorusiju.

Лукашенко поздравио најаву да „Мекдоналдс“ одлази из Белорусије: Хвала богу! И ми знамо да у хлеб ставимо комад меса

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8473
  • Gde živiš: pecina stroga

mackenzie ::
Zato neki major ima stan na Novom Beogradu. Ali nije problem to što si napisao da si nosio od kuće, barem nisi išao u specijalnu vojnu operaciju sa snađi-se-od-kuće opremom. Koliko god opravdali i dovijali se sa "pa šta tako rade x kada je bilo y", jednostavno je sramota na šta su sveli vojsku i uopšte vojnu spremnost čitave armije.


Ne. Prica nema veze sa majorom i stanom u Bgd. Prica ima veze sa gusterskom logikom, kad se ide u vojku da ce sve da fali. Guster i jeste guster sto mjesec ili dva dana kuka na sve, sve mu smeta, nista mu nije potaman. Onda legne na rudu, jer drukcije ne moze opstati, pa onda polako guli dok ne predje u stare kuke.

Ali, ovo je visa matematika za one koji su vojsku vidjeli samo na televiziji.

online
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3112

https://twitter.com/200_zoka/status/1593683685349490689

Puno uništene ukro tehnike kod Hersona.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8473
  • Gde živiš: pecina stroga

Trpe Grozni ::

Je, dimne kutije koje ispaljuje sa tenka. Strasno moderna zastita od POVR-a.


Pogledaj video do kraja. Koristi aerosolnu zavjesu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1283 korisnika na forumu :: 61 registrovanih, 6 sakrivenih i 1216 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Petar, Aleksandar Tomić, aramis s, Atomski čoban, Ben Roj, Bobrock1, botta, brundo65, BSD, comi_pfc, dane007, darkangel, delrey, Denaya, DPera, Dukelander, Excalibur13, flash12, gmlale, Istman, jukeboxer, kjkszpj, Koridor, Krusarac, kubura91, kunktator, kybonacci, Litostroton, ljuba, LUDI, Marko Marković, mačković, mercedesamg, MILICAT, Mixelotti, Nemanja.M, nemkea71, nuke92, oldtimer, pein, raptorsi, repac, Romibrat, rovac, sasa87, Sirius, SR-3m, stegonosa, theNedjeljko, tubular, Viceroy, VJ, vladaa012, vladulns, vobo, voja64, wizzardone, wolf431, Wrangler, yufighter