Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4760

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7071

TOS 1 odnosno njegove modifikacije su jurisno orudje, ne toliko artiljerijsko. Nesto poput starih inzinjerijskih merzera. Brzo izlazi na vatreni polozaj sa pjesadijskom jedinicom, sukne te prepakovane Uraganove rakete sa termobarikom i vraca se nazad. Ekipa koja ga prati, u Groznom su to bili "kontraktnjiki" duzna je da ga u nekom precniku od 300 metara stiti od RPG strijelaca. Sam lanser je oklopljen i za zrna PAMa do 12,7mm. Po ruskim iskustvima u tim napadima na naseljenama mjesta, utvrdjene punktove, utvrdjena naseljena mjesta pratece orudje pesadije gadja najvise na dometima od 5km, sve preko toga je tesko organizovati pogotovo po ispresijecanom terenu. To pruza priliku da se smanjeno pogonsko gorivo rakete iskoristi za povecanje kapaciteta bojeve glave, a termobarik je u mnogim prilikama daleko efikasniji od trenutno - fugasne. Na tijelu tenka pak ima zastitu koju je u datom trenutku najvise moguce pruziti + pokretljivost. Mislim i da je TOS znatno jeftiniji osim sto je u pojedinim uslovima efikasniji od ispravnog T 80 + obucena posada. A opet neki savremeni PORV koji unisti TOS unistice i T80 sa gardijskom posadom.
Sto se tice tenkova, svakako treba jeftiniji tenk za popunu oklopnih bataljona u mehanizovanim pa i motorizovanim brigadama. Premijum tenkovi su za oklopne brigade pred koje se postavljaju premijum ciljevi. Mada Rusima je za sada dovoljno samo da propisno skladiste i cuvaju naslijedje iz vremena SSSR u vidu T 64, T 72 i T 80 tenkova.
Jedan T 64 sa Ajron Fist ili Tropi APS + SUV sa termovizijom + Vehicular C4 aplikacijama i "kondicioniranom" posadom u "nastelovanoj" oklopnoj brigadi je premijum tenk za premijum ciljeve.
Jedan T 80 bez toga je dobar za motopehotu sa Baofenzima i rezervnim kapetanima za jednostavne radnje.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 11 Nov 2022
  • Poruke: 365

procesor ::

FBIH ima jaku namjensku industriju sa ozbiljnim izvozom.Ko kaze da je moralo da se direkt iz BiH posalje za Ukrajinu.Zar nije neko treci mogao da kupi pa preproda?


Tako je vjerovatno i bilo sa napomenom da naravno to je Americka vjerovatno narudzba placena preko posrednicke firme te tako i izvezena.Sigurno je da namjenska industrija iz FBiH nece nista pokloniti jer nema tog luksuza.

Citat:Može se to zaključiti iz podataka Vanjskotrgovinske komore BiH, prema kojoj smo u proteklih sedam mjeseci izvezli ukupno 116.685.260 KM oružja i streljiva te njihovih dijelova i pribora, od čega oko četvrtine u Saudijsku Arabiju – 27.451.831 KM.

Na drugom mjestu su Sjedinjene Američke Države s vrijednošću bh. izvoza od 26.583.307 KM, a na trećem Turska u koju smo prodali oružja i streljiva za 15.272.632 KM.

Kada je riječ o carinama koje se odnose na eksplozive, izvoz BiH od januara do jula iznosio je ukupno 28.806.183 KM, a SAD je najvažnije tržište.

Tako je ukupan izvoz namjenske industrije za sedam mjeseci iznosio 145.491.443 KM. Promatramo li prvo polugodište, izvoz je bio težak 127.927.608 KM, nekoliko miliona manje nego u istom razdoblju prošle godine, ali znatno više nego u prvom polugodištu 2018., 2019. i 2020. godine

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 96683

Ima na drugoj temi o tome. Navodno su kupili poljaci pa poslali ukrima.

online
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19187

Napisano: 20 Nov 2022 15:41

Simon simonović ::...Za ovakav rat koji zahteva ogromne količine oklopa, jedino rešenje su jeftini tenkovi, koji se relativno jednostavno održavaju
...
nije ni čudo što se suzdržavaju da šalju Abramse, Čelendžere ili Leoparde.

Sta ako bih ti rekao da M1 i Leopard 2 traze manje dnevnih sati odrzavanja nego T-72, a da T-72 trazi manje dnevnih sati odrzavanje od T-55? Smile

Problem je u logistici rezervnih delova, a ne u "komplikovanom odrzavanju". Plus Leo 2 i Challenger bas i nema u visku.

Dopuna: 20 Nov 2022 15:43

dragoljub11987 ::...
Глупости. То сигурно није званична донација јер Срби не би дозволили. Ко зна преко којих шверцерских канала је то стигло.


Nista sverc i donacija, samo biznis. Proda se Bugarima/Cesima/Poljacima/Turcima... oni proslede dalje. End user certificate? Sta je to. A kada malo zakopas vidis da i Srbi (izBosne) ubiraju %, jer i oni rade neke stvari za BNT.
$$$, nista ideologija, 21. vek je, nemojte se loziti kao Smederevac kada zagudi.

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3018
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Званично није сигурно јер је наша спољна политика у блокади одавно (као и већи дио "државних" институција). Шверц чисти, што о није чудно за БиХ..

online
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19187

kljift ::...
Jedan T 80 bez toga je dobar za motopehotu sa Baofenzima i rezervnim kapetanima za jednostavne radnje.


I dalje ne shvatate da tenk, za koju god upotrebu da se koristi mora da ima krsten SUV, termoviziju i ostale "gluposti'. Plus sisteme veze/komandovanja i kontrole. A to prokleto kosta. A ako ne platis, jebes se sa Baofengovim djubretom jer je i to bolje od radio uredjaja iz SSSR-a.
Pogledajte video kada Rusi na osnovu toplog vazduha koji izlazi iz kuca sa ljudstvom odredjuju gde su Ukrajinci. Kako ces to da uradis sa IC farom i pojacavacem slike 1. generacije, cak i ako mu cevka nije "izgorela" do sada?

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3018
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Шта ради намјенска из РС за БНТ?

online
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19187

Napisano: 20 Nov 2022 15:51

fantom_S ::...Шверц чисти, што о није чудно за БиХ..

Nije sverc kada postoje zvanicna dokumenta o prodaji Smile
Kao sto rekoh, nije prodato Ukrajini, to je "list na medjunozju" RS. Kao sto Srbija nije prodavala glavoseecama po Siriji nego Emiratima, Kataru, Saudijcima itd.

Dopuna: 20 Nov 2022 15:53

fantom_S ::Шта ради намјенска из РС за БНТ? (Nedefinisane) delove za MB. Bilo je i na forumu pre par godina. Plus BNT saradjuje sa firmama iz Srbije.
Pare nemaju ideologiju, uostalom znas i sam sta je sve bilo za vreme rata, sto ne bi "dilovali" danas?

offline
  • 187 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 02 Feb 2017
  • Poruke: 2114

Tornada S ni Smerca sa navodjenim ni navidiku ....nesto malo sa pocetka iznad Kijeva i tajac a to je upravo ono za cim vapi artiljerija i sto ukri pametno koriste sa americkim dvojcem da ne budu nadjeni i ne ostavljaju tone mesinga za sobom.Neka kupe od istih kojima su prodali licence ako nemaju i ne mogu,nema sramote u ratu.Razvijeno testirano ,predano ministarstvu odbrane ali izgleda sve na papiru .

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3512

procesor ::@dragoljub

FBIH ima jaku namjensku industriju sa ozbiljnim izvozom.Ko kaze da je moralo da se direkt iz BiH posalje za Ukrajinu.Zar nije neko treci mogao da kupi pa preproda?

Наравно али то онда није донација. Овако се (са све Thank you BiH) прави слика да Бих помаже Украјину што није тачно.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1192 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 6 sakrivenih i 1149 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksmajstor, Atomski čoban, Ben Roj, Bluper, bojank, Boris Bosiljčić, Boris90, Bubimir, Buzdovan, ccoogg123, cenejac111, comi_pfc, Demostant, Denaya, doktor1964, Dr.Strangelove, Excalibur13, havoc995, ILGromovnik, Joja, Kriglord, Kubovac, kunktator, laki_bb, MB120mm, mercedesamg, Mixelotti, Mlav, Ne doznajem se u oružje, nenad81, pein, procesor, slonic_tonic, Stoilkovic, Vlad000, YU-UKI, |_MeD_|