Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4846

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5231

Leonov ::
To kužim ako se vraća nazad, ali ako je poslan samo u jednom smjeru, koliku preciznost imaju u tome gdje žele da padne ili je sve puka sreća?


Striž je generacija protivbrodskih raketa koje su tih godina razvijane u SSSR u korišteni su isti elementi u autopilotu i isti algoritmi , Preko Pittot cijevi je mjerio brzinu leta i davao gas motoru da održi zadanu brzinu, ako bi mu puhao vjetar u nos on nije znao koliko je od tog tlaka dobio od vjetra, a kiloko od stvarne brzine leta. Integrator puta je množio taj tlak ,odnosno brzinu leta sa vremenom i kad bi dobio zadani broj vršio je neku radnju.

Da sad netko ne bi pomislio da je tu bilo neke digitalije , neko računalo , nije bilo ničega od onoga što se danas ući u školi. Bio je analogni integrtor , to jest trofazni sinhroni elektromotor ( nešto kao današnji steperi ) i on je dobijao takt preko zvučne viljuške , ton a1 sa 440 Hz, to je bila vremenska baza . dinamički tlak sa pittot cijevi se pretvarao u napon koji je proporcinalno pomjerao klizać tarnog prijenosa , tako da bi veća brzina davala veći napon , a taj veći napon je pomjerao kuglicu ili valjak na veći radijus vrtnje te bi se on brže vrtio . umnožak brzine vrtnje onog prvog motora i ovog malog valjka je u biti bio umnožak brzine leta i vremena te se samo trebalo izbrojati broj okreataja malog valjka . Da bi si pojednostavili zadatak konstruktori su to sve vrtili unatrag od nekog unaprijed zadanog broja okretaja do nule , do nekog šlica na disku koji da kontakt i upali radar ili okretanje Striža za 180 stupneva.

Kad je u pitanju protubrodska raketa sa radarom ili IC glavom greška od par kilometara nije bitna, kod Striža isto nje bila bitna jer je njegova kamera hvatala 60 km širok pojas.

u Zagrebačkom slučaju je sve puka slučajnost , mogo je on kresnut u Sljeme ili Turopoljsku šumu i romi bi to prodali pod otpadni aluminij , osim ako nije netko u integrator stavio GPS ili ako na pravcu leta nije bio radio far njegove bazne stanice i autopilot je "mislio " da je došao doma i krenuo u manevar prizemljenja , naime on je napravio sve manevre po proceduri za slijetanje i spašavanje kamera odnosno filma.


Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 5365

bojank ::ali Sovjeti sigurno nisu stavljali te maske, pa jos sa egzoticnim filterima tek tako.


Cijela ta paleta bezpilotnika barem što se pogona (motor) tiče ne bi trebala imati nešto što zahtjeva posebne mjere zaštite. Jedino što mi pada na pamet je rashladni sistem i kojekakvi freoni u spremnicima. U nosu, u samom prednjem dijelu tih letjelica su uglavnom ti spremnici

offline
  • hyla  Male
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 524

@Raketaš
Koliki je taj radio far koji obeležava mesto sletanja? Jel moguće da ga je neko prošvercovao u HR i namerno doveo dron do te lokacije? Na kraju dron je krenuo u manevar sletanja, izbacio je padobran... Nije samo ostao bez goriva i tresnuo o zemlju

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 2966
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

А зашто Загреб а не Беч, Берлин, Праг, Будимпешта, Варшава? Да се комшије не увриједе али не мислим да су посебно атрактивна мета за чарке Русија-Нато..

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3003

hyla ::Koliki je taj radio far koji obeležava mesto sletanja? Jel moguće da ga je neko prošvercovao u HR i namerno doveo dron do te lokacije?
Misliš kao kada je Del Boj maznuo "satelitsku" antenu sa aerodroma?

+ Del's Dodgy Satellite Dish Attracts A Plane!

Mr. Green

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19031

Drug pukovnik ::...
Cijela ta paleta bezpoletnika barem što se pogona (motor) tiče ne bi trebala imati nešto što zahtjeva posebne mjere zaštite. Jedino što mi pada na pamet je rashladni sistem i kojekakvi freoni u spremnicima. U nosu, u samom prednjem dijelu tih letjelica su uglavnom ti spremnici


Za freone ide ili obican vojni ili filter za organske supstance. Mora biti nesto na bazi amonijaka, samo sta?
Sada bih voleo da nadjem gde sam iskopao podatak, ali nema sanse da se setim. Sad
Sa tim koliko se secam, ne ide komplet zastitno odelo, samo maska, tako da sigurno nije pretakanje stotina litara u pitanju.

Mozda neka mala kolicina hidrazina, ili mozda za neko odrzavanje gde se koristi nesto sa amonijakom ili derivatima istog?

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2247
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Наравно да се дешава, сваки дан. Последњих дана излазе само снимци буквално сравњених насеља са земљом. Первомајск у ДНР: https://t.me/rt_russian/138909

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5231

hyla ::@Raketaš
Koliki je taj radio far koji obeležava mesto sletanja? Jel moguće da ga je neko prošvercovao u HR i namerno doveo dron do te lokacije? Na kraju dron je krenuo u manevar sletanja, izbacio je padobran... Nije samo ostao bez goriva i tresnuo o zemlju


U jednoj od varijanti korištenja bilo je predviđeno da po povratku sa zadatka Striž dobije "rep" odnosno pratnju neprijateljskog lovca , te bi slijetanje na istu livadu s koje je lansiran moglo ugroziti lanser i svu onu opremu u par kontejnera , tako da je razvijena kanta sa radio farom veličine one radio stanice iz JNA koju je vojnik nosio na ramenima i mogao se maknuti desetak ili više kilometara od lansera, i prizemljiti letjelicu.

Teško je to na bazi onoga što znam o strižu i informacija prikupljenih iz javnih medija i priče uz kafu rekonstruirati događaj . Sa autopilotom on je mogao bez problema doći do Save i snimiti stanje na mostovima , pa za to je i bio razvijen za duboki prodor u neprijateljski teritorij , zato je i bio rađen od kompozita , a najveći problem je zadavala radarska vidljivost prvog kola kompresora turbo - fan motora, i to je riješeno ali ne znam kako.

U varijanti da se vrača doma , u točno određeno vrijeme Striž upali radio prijemnik i "čuje" prepoznatljivu frekvenciju radio fara, on pali transponder i prelazi na poluautomatski režim leta , moguće ga je bilo preuzeti i dovesti na neku livadu , ili bi on sam letio prema radio faru , tu mi fale detalji , Striž u letu prema radio faru zna samo pravac leta ali ne zna gdi je u odnosu na radio far , pretpostavljam da bi operater na zemlji po zvuku ili vizualno uočio Striža i dao mu komandu za slijetanje.

Sama procedura slijetanja ili samouništenja je skoro potpuno ista , on pravi polupetlju , diže se vertikalno u zrak izbaci pri tom gorivo i rashladnu tečnost , na tjemenu polupetlje kad je vertikalna brzina vrlo mala i kad leti na leđima izbaci mali padobran , koji ga potpuno uspori i on pići prema zemlji sa nosom naprijed , na programiranoj visini odbaci mali padobran i ako ide na samouništenje stabilno pići ka zemlji. Ako slijeće "doma" otvara veliki padobran i visi natri sajle potpuno horizontalno , na metar dva od zemlje kad jedna od nogu dotakne tlo pali se retroraketni motor između letjelice i padobrana koji ga potpuno uspori i on aterira sa metar visine na tri noge.

Ta fora sa retro raketom je bila na svemirskoj kapsuli Vashod , Na Vastoku se kosmonaut katapultirao , a na Sojuzu su retro rakete u strukturi kapsule.

Po ovome opisu moguće da ga je radio far naveo iznad Sveučilišne sa ciljem da se strmopizdi na nju ali je prekasno data komanda za samolikvidaciju , a bomba u njemu ima svoj upaljač inercijalnog tipa i on puca na jak udar o tlo.

U uvjetima da je zalutao i nije osjetio radio far , ili ga je netko poslao na put bez povratka on leti ravno po zadanom azimutu i kad mu senzori jave da više nema goriva ide na manevar polupetlje i samouništenja , pri tome eksplozivna naprava uništava upravo taj modul za komunikaciju sa baznom stanicom , a ostatak opreme se uništava udarcem u tlo.

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Frunze
"Наравно да се дешава, сваки дан. Последњих дана излазе само снимци буквално сравњених насеља са земљом. Первомајск у ДНР: https://t.me/rt_russian/138909"

Мој начин да суптилно скренем пажњу да се не дискутује о дешавањима на фронту. 😉

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1271

Napisano: 02 Dec 2022 18:43

Citat:🇷🇺🇺🇦 The commander of the neo-Nazi Svoboda battalion, Petro Kuzik, whose unit is trying to hold Bakhmut, told Western media that the fields and forests around are littered with the corpses of Ukrainian soldiers, and they have to defend themselves in extreme cold and knee-deep in water.

"They [the Russians] sensed a weakness in our defenses because there are units that are less motivated than ours. And yesterday they slightly weakened our defenses in the area immediately around Bakhmut. Some units could not withstand this artillery onslaught and retreated."

Asked how serious the loss of life is, he said: "They are colossal. We don't even count the bodies."


https://t.me/intelslava/42171

Dopuna: 02 Dec 2022 18:51

Jesu ovo iste one ruševine od pred koji tjedan? I dalje se opako tuku tamo

Citat:🇷🇺🇺🇦 The battles for Pervomaiskoye continue.

The infantry of the 11th regiment of the NM of the DPR, with the support of tanks, is conducting offensive operations on the eastern approaches to the village.



https://t.me/intelslava/42178

Dopuna: 02 Dec 2022 18:54

Udarni dronovi rabotaju

Citat:🇷🇺🇺🇦 The crew of the Forpost-RU UAV near the settlement of VOLCHANSK destroyed a checkpoint with 4 servicemen of the Armed Forces of Ukraine.

https://t.me/intelslava/42186

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 452 korisnika na forumu :: 10 registrovanih, 1 sakriven i 441 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Ageofloneliness, babaroga, Kichma, laurusri, Milometer, Nobunaga, ruma, SlaKoj, voja64, zziko