Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4912

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 5389

Na osnovu čega zaključuješ da je lažno ili kako veliš fejk (fake)

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3109

https://twitter.com/copemuch/status/1601632263179231235

GP":Zelenski kaže da je najteža situacija za Oružane snage Ukrajine sada u Bahmutu, koji je gotovo uništen, kao iu Soledaru, Marjinki i Kremennoj. Dan ranije Zalužni ga je izvijestio o mogućem taktičkom okruživanju Bakhmuta,"

offline
  • Pridružio: 13 Jun 2007
  • Poruke: 2289
  • Gde živiš: South of Heaven

^
Možda po meteo-senzoru, čini mi se da je kao ruski...

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2121

stegonosa ::@kunktator
Takva mozganja o pravom trenutku za napad su uvukla svet u oba svetska rata.
Ni II svetski nije počeo odmah punim svetskim sukobom već objavom rata nakon invazije na Poljsku, odnosno, dobrih godinu dana se na frontu nije dešavalo ništa. Ali kad se jednom pređe taj Rubikon nema nazad. I svima bi bilo bolje da apsolutno na takvo nešto ni Rusija ni iko drugo ne pomišlja.

Upravo tako. A valjalo bi svi malo da stavimo prst na čelo i zapitamo se "a šta posle". Šta kad se ovo u Ukrajini završi, na bilo koji način? Misliš li da će svi mirno sačekati kraj i razići se kao posle utakmice? Neće. Čak može biti i gorih nenuklearnih scenarija od ovog, prethodno opisanog.
Dakle, gledajmo malo strateški aspekt e da bismo bolje shvatili ono što se sada dešava na terenu.

dragon986 ::- Da li Rusija posle ovog rata može sebi priuštiti još jedan konvencionalni rat. Da se razumemo Estoniju ma i ceo Baltik mogu da sravne, ali šta ako NATO ne odluči da pusti Baltik niz vodu. Pošto znamo da se nikome ne ratuje, šta bi se desilo sa savezom i SAD ako bi se dozvolilo da makar jedna i najmanja članica bude puštena niz vodu, pa zna se raspao bi se, kako NATO tako i celokupni bezbednosni koncept SAD. A jel mislimo da bi to SAD dozvolila ili da li bi dozvolila Rusija da je na njenom mestu, naravno da ne bi. Zato se Rusija i ne bavi tim mozganjima i nema nameru da rizikuje napadom na savez, uostalom to je Putin i rekao.
Ukratko, to ne bi bio "još jedan" konvencionalni rat već ekstenzija ovog rata tj eskalacija SVO. Što se NATO-a tiče, već im se klima jedinstvo. A eskalacija bi svašta pokazala u toj "čvrstoj" strukturi. Rusija se i te kako bavi ovakvim mozganjima pa čak i luđim i neverovatnijim. Prosto mora se baviti. Baš zato što situacija opasno podseća na onu pred Veliki rat (prvi svetski).

dragon986 ::- Drugo pitanje, slažemo se svi da su konvencionalni kapaciteti zapada drastično smanjeni kako proizvodjnje tako i samih OS usled nestajanja SSSR sa političke scene. Ali sa druge primećujem da i dalje gledamo na Rusiju kao na veliki SSSR i to iz vremena drugog svetskog rata, kao industriju tog kapaciteta da može da bukvalno štanca tenkove , avione i generalno svu opremu i da bude nepresušni izvor. Zašto se ne zapitamo koliko će Rusiji trebati da obnovi svoje kapacitetete na predratne, a pritom rat nije još ni gotov, te još ni račun ovog rata nije urađen završni.
Potpuno se slažem. I hoću da se zapitamo. Rusija nije SSSR i zato je ovde tajming kritičan. Već mnogo toga zavisi od trenutka kada se nešto radi. Što me, uzgred budi rečeno, pomalo i plaši. Jer strategije u takvim okvirima obično podrazumevaju i visok rizik.

dragon986 ::E sada kada damo odgovore na moja i tvoja pitanja da li misliš da li bi Rusija rizikovala eventualnim napadom na članicu NATO, a pritom se uzdajući u to da "verovatno" NATO neće reagovati, pošto nema konvencionalnih kapaciteta pritom se najviše misli na kopneni element. A šta ćemo sa vazduhoplovnom komponentom, koliko ona može da kompenzuje nedostatke prevashodno u brojnosti kopnenih oruđa?
Niko se nikad ne uzda u slučaj i golu sreću. Svaka odluka donosi se na osnovu snažno utemeljene obaveštajne procene pa sad ako si se z onda si se Z.
A moj odgovor na boldovano pitanje je - nemam pojma. Napisao sam malo provokativniji post baš zato da bismo malo raspravili taj strateški deo priče. Mnogo smo se zaglavili na Bahmutu, Ugljedaru, Svatovu i granicama oblasti. To je sve od danas do sutra. Manje da brojimo šrafove a više da gledamo šta nas sve očekuje u sledećoj godini. Jer nije naivno.

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Дакле посада уђе у тенк. Онда седе и чекају док им заваре поклопце. Онда иду у акцију и ако претекну врате се и они им отворе поклопце?

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3803

[quote="kunktator"][quote="stegonosa"]@kunktator



Citat:Ukratko, to ne bi bio "još jedan" konvencionalni rat već ekstenzija ovog rata tj eskalacija SVO. Što se NATO-a tiče, već im se klima jedinstvo. A eskalacija bi svašta pokazala u toj "čvrstoj" strukturi. Rusija se i te kako bavi ovakvim mozganjima pa čak i luđim i neverovatnijim. Prosto mora se baviti. Baš zato što situacija opasno podseća na onu pred Veliki rat (prvi svetski).

Ajd da probamo ovako. NATO i njegovo jedinstvo jedino trenutno da kažemo drma javno Mađarska, mada više je to plod njegove teatralne politike za domaću predstavu ali tako je kako je. A u slučaju eskalacije i samog prenošenja rata na sam savez, nisam siguran da bi Orban ostao na svom stanovištu koju ima trenutno. U slučaju napada i da ne postoji jedinstvo SAD bi morala da štiti svoj obraz i "svoj" svet koji je stvarala posle 45, a nastavljen posle 91. Niko ne očekuje da Slovačka, ili Danska ili Španija bude stožer odbrane, pošto oni ne gube ništa bio Baltik u NATO, ili ne bio, već SAD. Ona bi u tom slučaju intervensala sama uz koaliciju voljnih, Poljska VB... A kada se zagrebe da bi time i sam evropski koncept odbrane bio u opasnosti i da bi svoju ideju o evropskim silama morale da čuvaju i FRA i GER, imao bi vrlo brzo ozbiljan sukob. Nisam siguran da u Rusiji postoji neko ko bi smeo da preuzme odgovornost na sebe da zarati sa celom evropom, iskustvo govori da to nije pametno. Kao što niko nije toliko lud da uđe na teritoriju UKR i umeša se u rat direktno, pa sve da se ruska zastava zavijori u Kijevu.
A ako se vratimo na prvi svetski rat setimo se pisama, koji su razmenjivali carevi...niko nije hteo rat ali ako je ulog veliki za SAD kao što bi bio u slučaju napada na NATO, ne bi imali kuda.


Citat:
Niko se nikad ne uzda u slučaj i golu sreću. Svaka odluka donosi se na osnovu snažno utemeljene obaveštajne procene pa sad ako si se z onda si se Z.
A moj odgovor na boldovano pitanje je - nemam pojma. Napisao sam malo provokativniji post baš zato da bismo malo raspravili taj strateški deo priče. Mnogo smo se zaglavili na Bahmutu, Ugljedaru, Svatovu i granicama oblasti. To je sve od danas do sutra. Manje da brojimo šrafove a više da gledamo šta nas sve očekuje u sledećoj godini. Jer nije naivno.



Naravno da ozbiljne zemlje ne prave politiku na principu slučajnosti i sreće, zato sam i uvek govorio da je krivac za SVO i za sve ovo što se dešava i dešavalo plod loše odrađene obaveštajne procene , i loše simulacije precenjenosti sopstvenih snaga, potcenjenosti UKR i ono najvažnije reakcije zapada. Sve je to predstavljeno VVP i on i establišment je doneo odluku na osnovu njih, a ne tako što je VVP ustao jedno jutro i rekao napadamo UKR bez ikakvih konsultacija, i bez uveravanja od strane vojske da su sposobni da odrade operaciju onako kako je politički vrh tražio.
Strateški gledano dok se rat ne završi teško je predviđati kako će Evropa izgledati. Prvo ne znamo šta je RUS a šta UKR minimum, odn šta bi bilo dovoljno za Rusiju da pokaže da je pobedila, a sa druge strane šta je to na šta bi UKR bila spremna da da Rusiji, a da ne bude totalni poraz.
Ono što je sigurno resetovanje odnosa Zapad i Rus kako sam pročitao al sam zaboravio ko je autor, jedino je moguć posle odlaska sa scene Putina, do tada odnosi će biti na veoma niskom nivou. A da li će naslednici Putina i Zapadnih država ići stopama kojim idu sada, ili će revidirati odnose isto zavisi od ishoda ovog sukoba i štete koju će ovaj sukob na kraju prouzrokovati, po EU, USA i po Rusiju.

offline
  • Nemanja
  • Gradjevinski Inženjer
  • Pridružio: 27 Maj 2022
  • Poruke: 98
  • Gde živiš: Beograd

Ljudi, meni ovo mnogo liči na rat u Siriji i Rusko Iransku strategiju tamo. Naime front se prilično iskristalisao i sad kreće polako polako guranje. Ukrajinci bran Bahmut i Soledar, pitanje koliko će moći. Ja se sećam koliko je godina front stajao kod Palmire i Alepa. Pa su Rusi godinu i po ratovali za Alepo, kad je on pao, pala je cela Sirija. E tako će biti i ovde. Kad jednom pukne front, nema zaustavljanja, pogotovo što Rusi imaju još cca 250 000 vojnika u rezervi koji mogu napasti bilo gde sa severa, a lično mislim da će deo ići opet na Kijev.

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 4934
  • Gde živiš: Novi Sad

357magnum ::"Na snimku se vojnici žale kako nema organizovanog transporta za izvlačenje, nego su morali da pešače 7 kilometara."

Jebem li ti sunce vojnici pesacili 7 kilometara. Jos ako su sami nosili svoje puske celim putem treba im ordenje podeliti


Кад си два месеца напољу на температурама око и испод нуле, кад ти је исхрана редукована, ноге мокре недељама и додај на све то хроничну неиспаваност због константних борбених дејстава онда је и 500м пуно а не 7км.


offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3017
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

А ко је могао 1914. или 1941-42 са сигурношћу да предвиди како ће Европа изгледати послије рата? Да ће у првом пропасти 4 царства која су постојала вијековима, да ће у другом једна Њемачка која је држала читаву Европу пасти? Ја нисам сигуран да је такве памети тада било, као што је нема ни сада. Ми смо по свему судећи на почетку једног таквог тектонског поремећаја и бојим се да је само губљење времена бавити се тиме шта ће бити јер је толико различитих исхода у игри.

offline
  • Pridružio: 14 Mar 2017
  • Poruke: 2482

Drug pukovnik ::Na osnovu čega zaključuješ da je lažno ili kako veliš fejk (fake)

meteosenzor tenka je DVE-BS, prisutan samo i isključivo na ruskim tenkovima.

Mada dobro, nije da se Ukrajinci nisu nakupili ruskih tenkova.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 938 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 2 sakrivenih i 930 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Areal84, Djole, Milos82, novator, nuke92, shaja1