Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4940

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 12561

@raketas

Ko upravlja himarsom meni je totalno nebitno. Tih sistema nato ima daleko vise nego sto je dato Ukrajini dakle to je sistem koji bi nato koristio u ratu protiv Rusije pa samim tim cija je posada u himars je totalno nebitno ali non stop se potencira to ko neki veliki bonus za Ukrajinu? Zato to pomenuh ko i razne zapadne veterane plaćenike, generale u bunkerima Azovstala itd.

Cak i da ih ima i da ih je mnogo to nista spec ne znaci jer je to samo delic onoga što nato bi koristio protiv Rusije. Ako taj delic je razlog sto Rusi nisu pobedili pa nesto je bas trulo u Rusiji.

@Skakac7

Pun mi je kufer vas padobranaca koji ste na forumu upali samo zbog ove teme i onda mislite da možete da procenite ko voli Rusiji ili ne od nas matorih članova isključivo na osnovu togs da li deli vase iluzije o ratu ili ne. Da si duze na forumu ili da si barem pogledao sto mi pise u potpisu zakljucio5bi koliko se lozim na zapad.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3018
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

У "недостатку" доказа понекад треба укључити здрав разум.
Дакле, украјинска војска која готово 8 година није на крај могла изаћи са војскама ЛНР и ДНР је неким чудом преко ноћи стекла толики борбени потенцијал у командом, тактичком и техничком смислу да се носи и успјешно парира војсци Руске Федерације? Све то јадна сама уз помоћ запада која се искључиво огледа само у слању пара и оружја. Западне владе шаљу милионе долара и тоне оружја без икакве даље контроле, осим што политичари твитују о подршци Украјини? Једна Америка која је својевремено прислушкивала канцелара свог вјерног савезника (афера са Ангелом М.) нема "чизму" у Украјини да све држи под будним оком? Исти ти Амери чији амбасадори широм свијета у својим канцеларијама рибају предсједнике држава, министре и политичаре, су једној Украјини у сукобу овако великих улога дали потпуну слободу у дјеловању и одлучивању, запљуснили их ловом и оружјем и сад сједе скрштених руку надајући се најбољем исходу?

offline
  • Pridružio: 13 Sep 2010
  • Poruke: 2401

U kom smislu to 8 godina nije mogla izaci na kraj sa LNR i DNR?

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32579

Ovo uzeti sa debelom dozom propagande Mr. Green
Пољаци беже из Пољске након најаве мобилизације 200 хиљада људи "за војне вежбе"
Видео је послао претплатник са границе Пољске и Немачке.
https://t.me/SrbijaRusija/12667

Fantom računaj da je front skoro bio zamrznut sedam godina da su se samo vršila granatiranja i sanjaperska dejstva sa obe strane tu i tamo bi ukri pokušali sa mnajim grupama da izvide i to je to.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1477

dragon986 ::Denaya

Zvaničan podatak

https://mil.in.ua/en/news/ukraine-has-700-000-sold.....-zelensky/

Kolika je granica koju moraju da brane? Koliko je pozadina logistika od toga?
Koliko je snaga koje moraš rotirati sa prvih linija…ukr jedva da imaju 100-150 k snaga koje mogu upotrebljavati u ofanzivne svrhe na celoj liniji a ona je koliko km?


Članak koji je napisan 21.05.2022. A mi pišemo 14.12.2022. celih 6+ meseci posle..... Biću slobodan pa izraziti sumnju u istinitost intervuja koji je dao Zelenski. Neka bude i tačan podatak, koliko je u ovih 6+ meseci trajno ili privremeno izbačeno iz stroja.

Hvaliti se u to vreme da su zaustavili Ruse. Pa koliko je bilo angažovanih Rusa u tom periodu. Neke prognoze do 150k. A Rusi su još uvek imali uspehe u napredovanju. Meni nikako te izjave ne piju vodu. To je ogroman broj u odnosu na ono šta su Rusi imali u nekim trenutcima u Ukraini. A opet taj ogroman broj nije doneo neke značajne uspehe. Harkovsku oblast je čuvalo malo Rusa, mnogo malo za onoliki prostor. Tako da tu Ukrainci nisu imali problema stvoriti značajniju brojčanu prednost.

Termin "pod oružjem" koji si ti upotrebio i termin mobilisano u vojsku je razlika. Koliko tu ima civila, koliko pozadinaca koji neće videti prvu liniju nikad a možda ni tad. I radno angažovani u fabrikama koje su direkto podređene MO, radnici u TRZ su mobilisani, delatnosti i usluge vojsci. Sve to potpada pod mobilisani.

Možda pogrešno ali pojam "pod oružjem" smatram, onaj deo vojske koji je direktno povezan sa prvom linijom. Da li je to logistika prve linije (kuvari,medicinari,vozači itd), pružanje artiljerijske i raketne podrške, skupljanje i pruženje informacija prvim linijama. Naravno da ogromna većinu tih "pod oružjem" je na prvoj liniji. Oni nose oružje, oni ga koriste, njima je to neophodan deo opreme.

Onaj tamo neki ćata u Lvovu koji je mobilisan i piskara u kancelariji, koji neće u životu videti prvu liniju, ne mogu smatrati "pod oružjem". Nije bez veze uveden taj pojam i treba biti obazriv kad se koristi.

online
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19186

Napisano: 14 Dec 2022 17:31

ivanb ::
Ako pita neko odakle meni (po neki) dokazi, eto upoznah slucajno covjeka iz vojske koji je bio u Pavkovicevom obezbjedjenju na Kosovu.


To se zove svedocenje, ne dokaz.

Dopuna: 14 Dec 2022 17:36

fantom_S ::Дакле, украјинска војска која готово 8 година није на крај могла изаћи са војскама ЛНР и ДНР
Da se ne lazemo, zgazili bi oni DNR/LNR 2014/15 ali se Rusija direktno umesala, slanjem tehnike, dobrovoljaca (i "dobrovoljaca") i na kraju i artiljerijskim udarima po ukrajinskim formacijama u dometu.

Ti ides sa idejom da je ukrajinska vojska stajala u mestu 8 godina. OK, tvoje pravo da verujes sta hoces, ali to je jedno od razmisljanja koje je dovelo i do one blamaze od bezanije kod Izjuma i Harkova i povlacenja i Hersona.

Evo ja cu da kazem otvoreno - u ovom sukobu invalida koji ratuju uglavnom kao da je 1914. ukrajinska vojska se pokazala kao manji invalid, jer je uspela ono sto niko nije ocekivao od nje (ako nista drugo da opstane 10 meseci bez ozbiljnih znakova raspada), dok ruska vojska nije uspela skoro nista sto se ocekivalo od nje, ukljucujuci i da drzi odbranu protiv Ukrajinaca i da napadne avijacijom ukrajinske kolone u pokretu, po putevima u sred dana.
Da, mozete da to pravdate sa "NATO, odredi smrti, strani placanici i domaci izdajnici itd", ali to su u sustini lazi koje pricate sami sebi.
Da ukrajinska vojska nije bila u znatno boljem stanju (sto tehnickom, sto resursnom sto sa moralom) nego 2014. - 24.2 bi bio jedan od najvecih uspeha Rusije i ovaj rat bi bio vec poodavno zavrsen, u najgorem slucaju sa par odvojenih uporista poput Mariupolja koji bi potrajali mesec-dva-tri.
Ali nisu stajali na mestu i j*** ga, ko je racunao da jesu zajebao se za sve pare, i sada smo tu gde smo.

Drugim recima, u "5 stadijuma tuge" opet ste se vratili na prva dva, poricanje problema i bes.

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1310

Руски војни авион А-50 стигао је у Белорусију и то може значити могућност скоријег удара на Украјину.
https://t.me/SrbijaRusija/12672

„Већ сам рекао да се тамо воде крваве борбе. Непријатељ пружа отпор на нивоу који, можда, још није виђен у историји прошлог века.

Али чак и ако наши борци ослободе насеље, прво треба да преузмемо пуну одговорност и да се постарамо да Опитное остане територија Русије, коју ћемо бити спремни да бранимо. Не говори "хоп" док не скочиш.

Јуришни одреди ПМЦ „Вагнер” имају правило – заузели су насеље, никоме не причају о томе дан-два. Издрже све непријатељске контранападе и тек након тога пријаве ослобађање и подигу руску заставу, а заставу Вагнеровог ПМЦ-а носе близу срца.”

Евгениј Пригожин о тренутној ситуацији у селу Опитное.
https://t.me/SrbijaRusija/12666

РИА Новости први пут објављују снимке рада борбеног возила за подршку тенкова „Терминатор“.

На снимцима дронова којима располажемо, војници руске групе армија „О“(Одважни) одбијају украјинске нападе на линији Сватово-Кременнаја у ЛНР. На снимку се види и рад артиљерије и тенкова.
https://t.me/SrbijaRusija/12665

🇷🇺 Борци ПМЦ "Вагнер" пуцају директном ватром на положаје украјинских милитаната у стамбеним зградама Артемивска

Како се наводи, борбе воде из југозападног дела града. Оружане снаге Украјине заузеле су положаје на улазу са стране насеља Красное и Константиновка.

Закључујемо да је пут за Константиновку и Часов Јар под потпуном контролом наших трупа.
https://t.me/SrbijaRusija/12662

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3803

Napisano: 14 Dec 2022 17:41

Phantom

Zdrav razum ok!

Znači racionalno je zaključiti sledeće: da ameri- zapad ratuje i da oni čine taj tas na vagi koji ne da da pretegne na stranu Rf. Znači šaka zapadnjaka pa čak i na najbitnijim položajima je u stanju da zaustavi armadu RF? Pa šta su oni robokapi? Ili imaju neke spec moći da obuče i od rezervista Ukr naprave tek onako vojnika.
Jel iko od vas pratio reformu Ukr vojske. Od poraza 2014 do 2022? Ja jesam iako nisam očekivao rat. Jel ti ovi vojnici računaj samo regularni sastav liče na one iz 2014? Šta misliš zašto su Ukr vojnici oficiri i podoficiri masovni slati na školovanja na zapad. Zašto je na desetine vežba sa NATO organizovano? Zašto se vrlo brzo posle 2014 penzionisalo podosta oficira starije dobi, i krenulo se u pravljenje nove generacije, koje su spremne da odustanu od nasledjene SSSR doktrine. Ako si ti pavijan nema te pomoći koju može Zapad da ti da, a da ti ispadneš vojnik.
Shvatili su da će morati da ratuju, isto kao što smo mi bili svesni da je rat sa NATO neminovan, i dobro se spremili za njega, uz veoma veliku pomoć Rusije i njenog nemuštog rata.
Problem je u percepciji i kompleksu, što je karakteristika velikih sila.
Pa se sada krenulo ma ukr ne znaju ništa njima komanduje NATO. Pa ako je tako i NATO ovo može sa ovim što UKR ima pa šta bi onda bilo da je rat sa SAD i saveznicima.
Nema tu zdravog razuma već problema da neko može da vodi ozbiljan rat i da neko je pokupio iskustva.
Tako je i NATO po štampi trabunjao 99 njima je Rusija napravila sistem PVO ruski operativci rukuju njima itd. A istina je da je Kubovac ( njega sam za primer uzeo) sam i još hiljade njegovih saboraca samo imalo jedno na umu odbrana države i preživaljavanje. Veliko potcenjivanje Ukr je i dovelo do ovog stanja na frontu i na forumu.
Klasičan alibi. Samo je NATO imao samu Srbiju bez ikoga a Ukr ima ceo Zapad iza sebe, pa se da kažemo mnogo lakše završio sukob.

Dopuna: 14 Dec 2022 17:43

Ps

Svako prisluškuje svakog. Misliš da BND ne pokriva SAD aha. Pogledaj koliko je Izraelaca SAD pohapsio zbog špijunaže. A teško da ima većih saveznika.

offline
  • Pridružio: 10 Sep 2014
  • Poruke: 915
  • Gde živiš: Republika Srpska

Ukrajinci tvrde da su likvidirali grupu Vagnerovaca, nekoliko tijela na snimku
https://twitter.com/spook_info/status/160302332052....._&ref_url=

18+

offline
  • Pridružio: 24 Mar 2022
  • Poruke: 190

pein ::Ovo uzeti sa debelom dozom propagande Mr. Green Пољаци беже из Пољске након најаве мобилизације 200 хиљада људи "за војне вежбе". Видео је послао претплатник са границе Пољске и Немачке. t.me/SrbijaRusija/12667Да поново замолим колеге са форума, ако имају неке податке о учешћу Пољака у Украјини, као и жртве, да поставе. Овде се понекад без навођења извора помињу петоцифрени бројеви (четвороцифрени за погинуле). Јасно је да неће бити ни минимума слагања око војних ефектива Руса и Украјинаца, па не очекујем ни око овога неку прецизност, али макар неке озбиљније линкове или чланке, штагод то значило... Све је више вести овде (на последњим странама теме) да ратују људи из редовне НАТО војске, да не понављам цитате. Када сам прошли пут исто питао (посебно да ли има доказа на којим су оружјима/оруђима), уз мишљење да се некако игнорише чињеница да НАТО са Пољском у Европи добија још једну земљу са хиљадама војника који су прошли ратно искуство, ако се не варам једини одговор је био:Особа ХУ ::Infatilno razmišaljanje. Šta? Povećava im se XP rate kao u likovima u igrici i svi postaju Džon Rambo. Rat traje i još niko ne razmišlja o posledicama po preživele vojnike s obzirom da učestvuju u ovako intenzivnom i smrtonosnom sukobu.Није ми до "чатовања" нити форумског надмудривања (зато не наводим корисничко име) само да кажем да да - сматрам да армији расте "рејтинг", али не као у игрицама него у стварном животу, јер није исто ако те сутра воде официри који су осетили ратиште, као што није свеједно како би наша војска прошла 1999. на КиМ да је нпр. уместо пок. ген. Божидара Делића (који је био и 1991. на ратишту, као и касније у РС) био неко са канцеларијским искуством ко није омирисао барут, да не идем у off. Пољска је земља у рангу Украјине по броју становника (преко 38 милиона), а за једине многољудније европске НАТО чланице (њих четири-пет: УК, Немачка, Италија, Шпанија, Француска...) много тога ми говори да нису тако добри кандидати за топовско месо у могућој ескалацији сукоба као Пољаци. Зато са пажњом пратим вести у вези њих.

ras007 ::Пре два-три месеца написао сам да у Украјини, под изговором да су добровољци, ратује регуларна пољска војска. У Пољској се праве масовне гробнице.
sveosrpskoj.com/svijet/kod-poljskog-grada-.....-ukrajini/

Успео сам да дођем до оригиналног линка на пољском:
dziennik-polityczny.com/2022/11/23/niechlu.....h-grobach/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1342 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 11 sakrivenih i 1294 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., bankulen, Battlehammer, bojank, cenejac111, Dannyboy, dushan, FileFinder, flash12, FOX, HrcAk47, ILGromovnik, jackreacher011011, kjkszpj, laganini123, laurusri, Marko Marković, MB120mm, mercedesamg, Metanoja, mikrimaus, Milos ZA, milutin134, mocnijogurt, mustangkg, ozzy, Petarvu, procesor, raptorsi, Romibrat, Srle993, TheBeastOfMG, Vatreni Zmaj, wizzardone, Zoca, |_MeD_|, šumar bk2