Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4966

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2614
  • Gde živiš: Beograd

Napisano: 17 Dec 2022 14:22

Krvava Devetka ::
Ne bih rekao da su Ruske snage u defanzivi, deluju na svoj uobicajen nacin sto bih ja nazvao "kvrckanjem", i imali su manjih uspeha koja na prvo oko ne deluju nesto zabrinjavajuce za VSU no rekao bih da to nije tako vec da ih Ruske snage polako stavljaju u nezgodnu poziciju i pretpostavio bih da ce VSU morati da izvrse nekakvu kontru da potisnu Ruske snage jer u suprotnom ce morati da se nesto povuku i izravnaju liniju.


Зато сам и напоменуо да мислим да су у дефанзиви ''стратешки гледано'', иако на доста делова фронта врше мање нападе. Мислим да Руси и даље више стрепе од неке велике украјинске офанзиве него што Украјинци стрепе од руске. Делује да Руси и даље купују време за нешто, за шта, ко зна, али надам се да је исплативо и да ће наступити у долазећим месецима.

Dopuna: 17 Dec 2022 14:26

Ehinacea ::

Evo pukušaću ja da dočaram situaciju. Od nestalih prorusa sa ovog foruma (po sećanju) Brada i gibanica, Jovan i nenad, Upitnik, S2M, Slobodarko, you slobodno name it, je ostao babaroga i frunze ali (možda grešim) frunze deluje uštogljeno piše kao da piše nešto u šta u stvari ne veruje tj kao u igri dobar loš policajac... A ko fali (osim Limana) sa druge strane koja je dapače isto proruska ali oni vole više istinu.


Моје лично мишљење је да се доста тих екстремних оптимиста просто ''сломило'' јесенас кад је ''пукла брука'' на фронту и и њима постало очигледно оно што је некима очигледно још од марта. Па су постепено напустили форум услед разочарања ситуацијом у рату.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 15 Maj 2019
  • Poruke: 1510

A sad malo i čika Radovan o situaciji u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2335
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Конашенков каже данас: У јучерашњим нападима уништена 4 скривена украјинска радара С-300, наводећи и локације. Каже и да су употребљавани мамци за ПВО.

offline
  • Pridružio: 19 Dec 2015
  • Poruke: 274

Prva faza bitke za Bahmut-verden donbasa je zavrsena.Sad kreće druga faza koja će biti ili ukrajinski Staljingrad ili ruski Kijev.Hvala Srle993 na postavljenoj mapi da i drugi forumasi mogu da prate.

Ukri su tu vrlo jednostavni sto se tiče strategije.Naterati ruse da udju u grad i tamo „krvare“.Jer kao sto je i ovde na forumu prenesena poruka ukrajinskog drzavnog vrha oni imaju dva cilja.

A) braniti svaki pedalj donbasa jer će im posle u budućoj kontri to iziskivati veće snage i još veće žrtve.

B)Braniti dok ne dodje pravi tren za kontru kao sto su sovjeti cekali novembar 1942 za operaciju Uran kad su skupili tehniku i rezerve.Zato je onaj general cmizdrio da mu treba 300 tenkova,5000 topova i ostale opreme.

Rusi su tu malo komplikovaniji.Mora se pre svega odati priznanje komandi ovog sektora(dal komanduju wagnerovci ili neki general RF to nemam pojma).Mala rekapitulacija.

1)Posle pada severnodonjecka i lisicanska dosta nas je (ukljucujuci i mene) verovalo u opkoljavanje i prodor ka seversku.To su i ukru ocekivali pa su postavili zestoku odbranu kod soledara.Tad je ekipa juzno od bahmuta pocela polako da trosi neprijateljske malobrojne snage od ne vise od 2-3 brigade malo po malo.

2)Prvi efekti se vide u tome sto su povukli istrosenu 72 br,a umesto nje stize samo 5 puk.Razlog tome je fokusiranost na Herson.U novembru i te snage su iznurene i padaju mayorsk,kudrimovka i razvija se opasnost od prodora ka torecku ili konstantinovki.Ovo se poklapa sa ulaskom u Herson i time dobijamo ironičnu situaciju da je osvajanje ovog grada samo otezalo transport trupa ka donbasu jer je neohodno duze putovanje,a Surovikin pocinje bombardovanje elektromreže.

3)Snage Kijeva žure da popune rupe u odbrani. Južno od grada stizu :
-Iz pravca Harkova 30 meh br
-iz pravca kijeva 241 To,125 To,62 meh br,4 br nac garde,1 br nac garde( u toreck).

4)Rusi sad usmeravaju fokus ka samom bahmutu i mestima optnoe i podgornije da skrate svoje linije i sprece ukrajinsku kontru u pozadinu svog fronta.Kao posledica toga 93 meh br ukrajinske vojske ima teske
gubitke i povučena je sa fronta.

5)Dolazi prva tura hersonskih jedinica
-24 meh br oko soledara
-57 moto br u bahmut
-71 jeger/laka br u bahmut.Ova jedinica nije dosla iz pravca hersona već je branila jakovljevku.

6)U protekla 24h obe strane su objavile da je jakovljevka u ruskim rukama i da su napredovali pomalo u soledaru.To nam govori da su pratili rusi situaciju na terenu i cekali trenutak da se potez severno od soledara oslabi sto se vidi i na mapi.Taj deo fronta sad drži samo 24 mehanizovana.

Ocekujte da će narednih 24-36h biti ključno za moguće ruske planove na tom segmentu fronta(bilo da osvoje selo vesele,idu severnije do reke bahmutovke ili prići soledaru sa njegove istocne strane)o čemu su kolege kunktator i denaya već pisali.

7)Pre dva dana dovlače ukrajinci jos brigada sa hersonskog poteza.
-46 vdv br u rejon bahmuta
-28 meh br oko konstantinovke.Od nje se očekuje da bude udarna pesnice u budućoj kontraofanzivi

8)Sta mogu ruje da urade da bi se protivnicke snage proredile?Pomalo ispod radara je prosla da u poslednjih 2-3 dana snage ldnr testiraju neprijateljsku odbranu oko naselja oleksandropil/alesandropolje(nalazi se na mapi jugozapadno od nju jorka ili istocno od mesta keramik).

Ako njega zauzmu ugroziće istovremeno i avdevku i toreck.Verujem da će ako krene ozbiljniji napad tuda neostaje nista drugo ukrajincima nego da oslabe bahmutske snage.Biće da to rusi čekaju da bi krenuli ka konstantinovki.

Za kraj zakljucak situacije.
Lepo je flash12 rekao da je ideja ruske komande da bas kod Bahmuta vežu što je više moguće neprijateljskih snaga i spreče napade na drugim frontovima.Sećate se kako smo nagađali kad će ukro kontra ka marijupolju ili nuklearnoj elektrani zaporozje.Da se primetiti da se sad vise i ne priča o tome.

Ipak ne sme se podceniti ukro komanda.Sa druge strane Dnjepra imaju jos kompletne ili skoro formacijski kompletne sledeće brigade(59,60,63,61,128 i 17 tenk).Dodajmo njima i jedinice sa ofanzivnim kapacitetom van hersonske oblasti
-77vdv br (obučeni u Uk)
-47 br (nastala unapređenjem 47 puka)
-67 br ( jedinica desnog sektora pod upravom kopnenih snaga ukrajine)

Mada za razliku od fleša ja ne bih ovo nazvao defanzivnim drzanjem rusa.Ovo je vise prva faza ofanzive gde se branioc iscrpljuje.Ocekujmo uskoro i drugu fazu koja će biti vise klasicna .

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8444
  • Gde živiš: pecina stroga

Ehinacea ::
Evo pukušaću ja da dočaram situaciju. Od nestalih prorusa sa ovog foruma (po sećanju) Brada i gibanica, Jovan i nenad, Upitnik, S2M, Slobodarko, you slobodno name it, je ostao babaroga i frunze ali (možda grešim) frunze deluje uštogljeno piše kao da piše nešto u šta u stvari ne veruje tj kao u igri dobar loš policajac... A ko fali (osim Limana) sa druge strane koja je dapače isto proruska ali oni vole više istinu.


Babaroga nije za Ruse, Babaroga je za pravdu. Na Ruskom "pravda" = istina.

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 4927
  • Gde živiš: Novi Sad

ОД САДА ПА НА ДАЉЕ, ЛИЧНЕ ПРОЗИВКЕ И ТРПАЊЕ У ТАБОРЕ РУСОФИЛ/НАТОФИЛ ПОВЛАЧИ БАН НА 7 ДАНА

Докле више мајку му, као деца у обданишту сте.

Такође, уколико имате неке примедбе на модерисање, имате тему за жалбе

Критике на модерисање

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2021
  • Poruke: 1241

1) Citat:Војни комесар Московске области, Михаил Фотин, изјавио је јутрос да ће од пролећа 2023. године регрути ОС РФ војни рук служити уместо годину дана - годину и по, а од јесени 2023. чак - 2 године, што би био повратак на модел пре 2008. године.

Такође, Фотин је изјавио да делимична мобилизација није завршена - већ тренутно обустављена!

Према његовим речима, продужење војног рока, што је тема о којој се расправља већ пар месеци у руским политичким круговима, је потребно због нарастајућих капацитета НАТО и боље обуке регрута.
https://t.me/GeopolitikaNaoruzanje/5709

2) Citat:Мање од сат времена након објављивања говора и чланка Фотина у државној штампи Подмосковља - исти је обрисан.

Фотин сада, што је помало и смешно, тврди да је говор монтиран. 😅

извор: Военный Осведомитель
https://t.me/GeopolitikaNaoruzanje/5710


3) Citat:Говор наравно да није монтажа, а изјаве Фотина, које су више требале да буду порука грађанима градова за које је надлежан, имале су доста већи одјек од очекиваног.

Новинари и грађани цело јутро "не дају мира" војним комесаријатима широм државе са питањима, а запажен је био коментар Јурија Лимара, војног комесара Крима:

"Оваква одлука је била очекивана. За сада нема званичних информација и упутстава Министарства одбране, а рекао бих да је војни комесар Фотин деловао мало неозбиљно и унапред, па се излануо."
https://t.me/GeopolitikaNaoruzanje/5711

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3053

+ E, koji sam baksuz...

Nego, sad ozbiljno, pitao sam kad su dejstvovale 31-ce iz Belorusije protiv ukrajinskih 29-ki. Propustio sam a zanima me zbog nečega.

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8444
  • Gde živiš: pecina stroga

Georgius ::ОД САДА ПА НА ДАЉЕ, ЛИЧНЕ ПРОЗИВКЕ И ТРПАЊЕ У ТАБОРЕ РУСОФИЛ/НАТОФИЛ ПОВЛАЧИ БАН НА 7 ДАНА


Sedam dana je malo. Jer radi se o klasicnom etiketiranju, ad hominem. Predlazem ban do kraja SVO.

Inace, poslije sedam dana eto ih opet, taman da shebu temu za slijedeci vikend.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7966
  • Gde živiš: Zagreb

Luka ::+ E, koji sam baksuz...

Nego, sad ozbiljno, pitao sam kad su dejstvovale 31-ce iz Belorusije protiv ukrajinskih 29-ki. Propustio sam a zanima me zbog nečega.

mislim da nisu 31-ce, nego 35-ce.
koliko se sjećam u dva navrata su rušili nekakve daljinske rekorde uništenja zrak-zrak.

bilo je to dosta davno, još u vrijeme "1. faze SVO"

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 809 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 7 sakrivenih i 755 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, Brana01, BraneS, BRATORIII, Caruga5, ccoogg123, Centauro, dane007, doloress, DonRumataEstorski, dragoljub11987, Duh sa sekirom, hyla, jackreacher011011, Joja, jukeboxer, Karla, Krusarac, Kubovac, Leonov, Luka Blažević, Marko Marković, Metanoja, milenko crazy north, Mixelotti, moldway, MrNo, nemkea71, Oscar, pein, RecA, robert1979, Rogan33, S2M, Smiljke, sokars, sokojet, stalja, VJ, voja64, VP6919, vukdra, vukovi, W123, wizzardone, zillbg