Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4984

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 10 Mar 2022
  • Poruke: 612

Kazahstan u UN-u glasovao protiv povlačenja ruskih snaga iz Ukrajine

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8444
  • Gde živiš: pecina stroga

Neutral-M ::Kad razmisljam o poznatoj Bismarkovjoj izreci " da se ne isplati ratovati sa rusima, jer nikad ne znas kakvu ce glupost uciniti ", uvek zakljucim da se to odnosi na paljenje Moskve pred Napoleonom, ali to mozda nije jedini razlog.
Mozda neki kolega zna jos jedan drastican primer koji bi mogli oznacit kao drugi razlog za Bismarkovu izreku?


Ne znam na sta je mislio Klauzevic, ali ima taj kulturoloski "bias", pristrasnost i predrasuda, na zapadu kad su u pitanju Rusi.

Koji se bazira na dubokom nerazumjevanju osnova Ruskog identiteta, a dalje koji polazi sa ideje supremacije zapadnog socoloskog, kulturoloskog i intelektualnog sklopa. U sustini to nerazumijevanje je proizvod arogancije i ignorancije par ekselans, ali zato i ratuju protiv Rusa svako malo, pa ih ovi svakih par decenija nauce pameti. Prosli put prije skoro osamdeset godina. Izgleda da je doslo vrijeme za jos jednu lekciju.

Evo kao ilustracija takvog razmisljanja uvodni dio iz teksta - analize "Peculiarities of Russian Warfare" - "Osobenosti ruskog ratovanja". Analizu je napisao 1948 Wehrmacht Generaloberst Erhard Raus, a po narudzbini USA vojne obavjestajne agencije, dok je bio u zatvoru poslije rata. Raus je proveo rat na istocnom frontu, i to kao komandant 6. oklopne divizije Wehrmachta od 1941, da bi od 1943 komandovao Prvom oklopnom armijom, i kasnije pred kraj rata grupom armija.

Naravno, zbog mnogih referenci u tekstu na komunizam i komesare i postupke i metode koji su bili tipicni za Crvenu Armiju na istocnom frontu, djelovi teksta su danas anahroni i mozda irelevantni, ali ako se ignorisu ovi pasusi, siguran sam da tekst sazima i danasnji odnos vojne misli "zapadnih demokratija" prema Ruskom vojniku i nacinu na koji Rus ratuje.

https://en.wikipedia.org/wiki/Erhard_Raus

Tekst na engleskom

elem, google translate

Citat:7. Нико ко припада западној сфери културе никада неће моћи да разуме Руса у потпуности, нити да анализира карактер и душу овог Азијата који је одрастао на другој страни границе Европе. Рус је недокучив. Он се љуља из једне крајности у другу, а да ми не можемо да препознамо разлоге његовог понашања. Из искуства је могуће предвидети како ће се практично сваки други војник на свету понашати у датој ситуацији — али никада Рус. Особине руског војника, као и његове огромне земље, су чудне и пуне противречности. Постојале су јединице које су једног дана са примерном храброшћу одбиле снажан немачки напад, а следећег су се потпуно разбиле. Било је и других који су једног дана изгубили живце када су прве гранате експлодирале, а следећег су дозволиле да се, човек по човек, буквално исеку на комаде. Рус је генерално отпоран на кризе, али може бити и веома осетљив на њих. Он се не плаши претње по боковима, али у исто време може бити најосјетљивији по боковима. Он занемарује сва стара устаљена правила тактике, али се држи апсолутног слова сопствених правила.

8. Кључ овог чудног понашања налази се у карактеру руског војника, који као борац не поседује ни перцепцију, ни способност самосталног размишљања. Он је подложан расположењима која су за нас несхватљива; он делује инстинктивно. Као војник, Рус је примитиван и скроман, храбар због природне склоности, али мрзовољно вегетира у групи. Ове карактеристике чине Руса у многим аспектима супериорним противником у односу на самоуверене и захтевне војнике других армија. Потоњи могу и морају својим физичким и менталним квалитетима постићи не само једнакост, већ супериорност, како би се успешно супротставили руском војнику.

9. Небрига за људска бића и презир смрти су друге карактеристике руског војника које су нам у толикој мери несхватљиве. Руски војник се потпуно равнодушно и хладнокрвно пење преко тела стотина палих другова, да би на истом месту кренуо у напад. Са истом апатијом по цео дан ради сахрањујући своје мртве другове после битке. Са истом резигнацијом гледа на сопствену смрт. Чак и тешке ране га импресионирају релативно мало. На пример, Рус који је седео усправно са стране улице, упркос томе што су му обе потколенице биле одстрељене, са пријатељским осмехом је затражио цигарету. Руски војник са истом смиреношћу подноси хладноћу и врућину, глад и жеђ, влагу и блато, болест и гамад. Са његовом једноставном и примитивном природом, свакакве невоље изазивају само мало рефлекса у његовој души. Његове емоције крећу се од животињске жестине до крајње љубазности; одвратан и окрутан у групи, пријатељски настројен и спреман да помогне као појединац.

10. Нема сумње да збир ових најразличитијих карактеристика чини Руса супериорним војником, који под вођством разумног вође постаје опасан противник. Била би озбиљна грешка потценити руског војника, иако се он баш и не уклапа у слику модерног ратовања и савремених бораца. Снага западног војника је свесна акција, контролисана сопственим умом, која чини чуда. Ово самостално деловање, свест која прати импулс, не налази се код Руса. Али не сме се занемарити чињеница да се и у овом погледу дешава промена. Чак је и разлика између руских јединица у Првом светском рату и оних у Другом светском рату била значајна. Док смо у ранијем рату били суочени са мање-више аморфном масом, непокретном и без образа, духовно буђење кроз комунизам се јасно осетило у последњем рату. Број неписмених је био мали, у великој мери за разлику од ситуације у време Првог светског рата. Руске масе су стекле образ, или су бар на добром путу да га стекну. Рус почиње да постаје свесно људско биће, па самим тим и војник који је у стању да стане на своје ноге. Број добрих подофицира још увек није велики, а руске масе тек треба да превазиђу своју тромост, али њихово буђење више није далеко. Још увек се не може утврдити да ли ће то ићи у корист или на штету њихових војничких квалитета. Заједно са свешћу цветају критика и тврдоглавост. Самовољно запошљавање маса помирених са својом судбином постало би теже, а главни фактор у типично руском начину вођења рата био би изгубљен. .... Рус је у основи неполитичан; бар је то тачно у случају сеоског становништва, које сада као и увек – али колико још? – снабдева већину војника. Он није активни комуниста, није политички ревнитељ. Али он је — .... — свесни Рус, који се само у ретким случајевима бори за било какве политичке идеале, али увек за своју отаџбину.

11. Процењујући основне квалитете Руса, треба додати да је он по природи храбар, што је добро показао током своје историје. Године 1807. руски војник је први пут, код Ејлауа, стао против Наполеона после његовог победоносног марша кроз Европу; штанд који се може назвати готово епским.

12. У складу са буђењем руског војника, политички комесар је у Низ унео још један одлучујући фактор — неквалификована послушност. Проведен до последње речи, од сирове масе војника направио је прворазредну борбену машину. Систематска обука, вежба, непоштовање сопственог живота, природна склоност руског војника ка бескомпромисној потчињености, и, не мање од свега, непогрешива дисциплинска овлашћења која комесару на располагању, су темељи ове гвоздене послушности. С тим у вези, такође се мора имати на уму да је Русија аутократска држава са апсолутним Фуехрерпринзип-ом, који захтева и, у случају потребе, приморава потпуну подређеност појединца. Та слепа послушност маса је тријумф комунизма, главни извор војске и основно објашњење њених успеха. Војске са мање стриктним концептом послушности и дисциплине могу врло лако бити друге најбоље у надметању са овим трупама.

13. Још једна карактеристика руског војника, поред једноставности која одговара његовим ограниченим кућним потребама и његовом примитивном начину живота, јесте његова блиска сродност са природом. Без претеривања се може рећи да на руског војника не утичу сезона и терен. Овај имунитет му даје одлучујућу предност у односу на друге војнике, посебно на руској територији, где годишње доба, температура и терен играју одлучујућу улогу.

offline
  • hyla  Male
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 527

Citat:
@Trutcina
Ako su još aktuelne opklade po meni udar kreće sa juga Herson, Odesa pa redom

I ja bi ušo s' dvaes marke na ovu opciju. Biće maskirovke oko napada na Kijev iz Belorusije, ali pravi udar će biti ka Odesi i Pridnjestrovlju.

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2334
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Ух, волео бих онда да објасните претходно повлачење из Херсона и како ће прећи Дњепар поново (без проливања крви, како каже Суровикин), након сопственог рушења мостова на њему, а такође и мотиве таквог напада (какве ће ефекте имати на остварење циљева СВО).

offline
  • yrraf  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2488
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Cela problematika ovog sukoba dolazi iz elementarnog nepoznavanja istorije i najopštijih odlika ruskog društva. Istorijske okolnosti oblikovale su rusko društvo na jedinstven način i te se okolnosti tako jasno čitaju i danas.
Recimo, malo ljudi shvata zašto je Rusija tako velika površinom. Nije u pitanju nekakav imperijalni zanos, ili želja za eksploatacijom resursa. Resursi Sibira bili su praktično nepoznati do početka 20 veka. Ruski carevi širili su državu na istok iz samo jednog jedinog razloga. Odatle su napadale mongolske horde. Obzirom da nema većih geografskih prepreka gde bi se postavila sigurna granica, Rusi su gurali sve dok nisu došli do okeana, pa čak i njega prešli ekspedicijama sve do Aljaske. Prosto su čistili prostor iz kog vreba opasnost. Geografski, situacija je manje-više ista i na zapadu. Jednostavno Rusija je izložena udarima bez većih geografskih prepreka i zato je uvek pokušavala da odbaci neprijatelja što dalje od sebe.
Mnogi na zapadu su ili zaista izlapeli ili se prave ludi, pa ignorišu ove činjenice. Jednostavno, istorija je surovo naučila Ruse, da kad imaju pretnju na granicama, kad-tad moraju krvavo da plate svoju slobodu. Raspad SSSR-a i agresivno guranje NATO-a na istok, ekstremno iritira Rusiju i to nema veze za VVP ili bilo kim drugim. Taj je problem isto gledao i car i brkati Gruzin komunista i isto će ga posmatrati bilo ko ko je na vlasti u Rusiji i velika većina njenih građana. To je jasno kao dan kroz vekove ruske istorije.
Prema tome, ovo se može završiti ili krahom Rusije što je moguće, ali nas je istorija naučila da nije baš lako ostvarivo, ili uvažavanjem ruskih bezbednosnih interesa, tj. da se od**be od njenih granica sa ofanzivnim potencijalima. Nema tu neke velike mudrosti.
Javnost se na zapadu sada žestoko spinuje, i sve te objektivne okolnosti se proglašavaju retrogradnim glupostima i generalno se plasira nekakav narativ kako je zapad viši stepen civilizacijskog razvoja gde je takvo strateško promišljanje iskorenjeno, a svet se posmatra isključivo kroz prizmu individualnih prava i zaštite sistema vrednosti. Naravno, to su sve nebuloze i svako prosečno inteligentan a dovoljno obavešten to vidi, ali vladajuće elita takvim narativom opravdavaju praktično isto ono što je radio Napoleon ili brkati Austrijski moler. Znamo kako se to završilo. Nadajmo se da neće eskalirati baš do te mere.
Dodatan vetar u leđa ovaj put dolazi i od zablude da je pre 30 godina nastupio "kraj istorije". Olako se na zapadu prihvata narativ da je padom Berlinskog zida svet iskonski promenjen i da su pobednici hladnog rata nekakav ultimativni oblik moralno superiornog istorijskog činioca koji ne može biti poražen i koji je dovoljno moćan da može da ignoriše istorijske lekcije jer je jel "istorija završena". Vrlo nadmen i rekao bih opasan stav.

offline
  • Pridružio: 25 Jun 2022
  • Poruke: 151

Skakac7 ::Imba Dakula

На основу чега закључујеш какав је морал код Украјинаца?
Ја сматрам да је офанзива у Донбасу неопходна. Уствари није нужна офанзива у Донбасу већ ослобађање Донбаса. На првом месту померање украјинске цевне артиљерије ван домашаја Доњецка.
Можда ће офанзива на неком другом правцу резултирати ослобађањем Донбаса?

Срећна слава свима који данас славе!


Nema masovnih predaja , ni prebega ni predaje gradova ili naseljenih mesta.
Ukri se ocajnicki brane, ne napustaju polozaje.

offline
  • Pridružio: 30 Avg 2011
  • Poruke: 723

@frunze pomorski i vazdušni desant sa uzimanjem Odese posle toga Dnjepar će preći sa rukama u džepovima Smile

offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 794
  • Gde živiš: RS/BiH

De ljudi malo realnosti koji crni Herson i Odesa ,cemu ,cime ?

Ako vec mastamo zasto obilazimo Harkov .Taj grad ako mene pitate prvi treba da se vrati matici i da se skine taj balast Ruskim snagama sa vrata.

Opcija 2 je da se gura na Donbaskom frontu najmanje dotle da se artiljerija bar cijevna gurne od Donjecka jer bar toliko je onaj napaceni narod tamo zasluzio.

Ko ce ga znati sta slijedi ali da se kuha kuha se jer se i po Zapadnim medijima gura polako retorika da Ukrajina nema sanse da dobije rat.

offline
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 10916

Citat:Recimo, malo ljudi shvata zašto je Rusija tako velika površinom. Nije u pitanju nekakav imperijalni zanos, ili želja za eksploatacijom resursa. Resursi Sibira bili su praktično nepoznati do početka 20 veka. Ruski carevi širili su državu na istok iz samo jednog jedinog razloga. Odatle su napadale mongolske horde. Obzirom da nema većih geografskih prepreka gde bi se postavila sigurna granica, Rusi su gurali sve dok nisu došli do okeana, pa čak i njega prešli ekspedicijama sve do Aljaske. Prosto su čistili prostor iz kog vreba opasnost. Geografski, situacija je manje-više ista i na zapadu. Jednostavno Rusija je izložena udarima bez većih geografskih prepreka i zato je uvek pokušavala da odbaci neprijatelja što dalje od sebe.

Joj kakva fantazija.

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2682

beowl ::Interesantna fotografija u ovom tvitu, ako je autentična (deluje da jeste). Neka vrsta improvizovane zaštite oko pogođenog transformatora.

https://twitter.com/200_zoka/status/1604787903640801285

Sad, nisam siguran da li je beton ili su ovi blokovi napravljeni od nečeg "laganijeg". Takođe nisam baš uveren da su naređali ove blokove i odozgo, deluje mi više verovatno da su ih postavili samo sa strane. Tako da ih Geran nije baš probio nego se verovatno obrušio vertikalno. Deluje da ona rupa na bloku ide "ka spolja", to jest, da je nastala od nekog rikošetiranja iznutra.


Odavno su na nekim ukrajinskim kanalima spominjali metalnu zaštitu ili metalnu konstrukciju oko trafo stanica. Za zaštitu barem od kosilica. Ali nije bilo slika. Da li je ovo prva slika koja je procurila vezano za to kako pokušavaju da ih zaštite?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 900 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 4 sakrivenih i 869 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bokisha253, croato, goxsys, Lieutenant, lord sir giga, Misha V, mkukoleca, mnn2, Mr. Majevica, mrav pesadinac, nenad81, ozzy, Panter, pein, raptorsi, repac, Rogan33, S2M, savaskytec, Smiljke, Srki94, Srle993, stalja, Trpe Grozni, Tvrtko I, wolf431, zziko