Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4987

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 11 Mar 2022
  • Poruke: 467

Ekonomija ratnog samoubistva Very Happy
Fragment AIM-120 projektila NASAMS sistema kojim je gađano "jato" Gerana iznad Kijeva

https://twitter.com/LogKa11/status/1604858720172871681

Ukoliko je istina da su Rusi poslali 35 Gerana u sinoćnjem napadu, njihova cena bi trebala biti oko 700 hiljada dolara.
Cena tog JEDNOG AIM-120 je 1,24 miliona dolara. I na kraju je naravno nešto od tog jata prošlo i uništilo ciljeve, a Ukrajinci ili NATO operateri su ispalili projektila koji koštaju kao Svetog Petra kajgana i na kraju su nisu uspeli da odbrane sve ciljeve.
1,24 miliona za PVO raketu srednjeg dometa koja je znatno manji od Buk M3.
Za cenu jednog AIM-120 kupiš 62 Geranijuma.


Ukoliko se linija fronta ne pomeri, imam istinski strah da Donjeck čeka sudbina slična Bejrutu za vreme Izraelske opsade kada nije ostala netaknuta zgrada u gradu od tadašnjih 1,7 miliona stanovnika.
Ovo šta rade Ukrajinski Nacisti je očigledan ratni zločin koji na neki volšeban način mimoilazi sve zapadne medije koji su toliko posvećeni realnom informisanju javnosti.

Takođe interesantna informacija koju opet gle čuda zapadne dezinformacione propagandne tvorevine nisu prenele je da je Ukrajina i zvanično postala zemlja sa najnižim prosečnim platama u Evropi.
308 Evra bejbi, idemo!
Čak su i na svetskom nivou krahirali, i ukoliko im BDP padne za planiranih 40-50% idu na nivo Gane i Bangladeša.

Što se nekih ofanziva tiče u glavi mi je ostala izjava generala Surovikina da mu je očuvanje života prioritet.
To mi je nekako nekompatibilno sa ogromnim ofanzivama.
Ako bih baš morao da dam svoj predlog, meni bi najlogičniji pravac bio da krenu od Vovčanska na jug duž Severskog Donjeca i da ugroze odsecanjem od snabdevanja onu grupaciju koja napada liniju ka Svatovu.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 30 Mar 2022
  • Poruke: 94
  • Gde živiš: Beograd

Krvava Devetka ::
Vidim da se Babarogi vratio optimizam;
Krvava Devetka nije siguran, ali pretpostavlja da ce posle rata i dalje biti oko 1000 Aleksandrivki i nekih 100- 200 Oleksandrivki ili kako se vec zovu na Ruskom. Urnisu me ta imena.


A Kriglord je siguran da može biti i AleksandrIvki i OleksandrIvki, ali Bahmuta sigurno više biti neće.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2121

Evo obećanih fantazmagorija. Nastavak (mog) prethodnog posta.

Dakle, pitao sam se zašto Ukrajinci svoje udarne jedinice guraju prema Svatovu i naizgled bez potrebe trpe gubitke. Onda sam ponovo pogledao mapu gasovoda u Ukrajini, ovu:

Primetićete da se gasovodi ukrštaju kod mesta po imenu Novopskov.
Jedan ide iz Rusije za Rusiju ali preko teritorije Luganske oblasti i pre 2014. snabdevao je i Donbas. Verovatno je ponovo aktivan.
Drugi ide na zapad, do mesta koje sam već pominjao a zove se Šebelinka. Skoro pa ravno:

U Novopskovu i Šebelinki nalaze se važne kompresorske stanice. Ne znam koliko su zaista važne jer se slabo razumem u gasovode, ali znamo da se baš na tom potezu nalaze velika gasna polja i podzemna skladišta gasa. A znamo i ko ima vlasništvo i mesto u upravnim odborima ukrajinskih gasnih kompanija. Jbg, možemo mi guslati o patriotizmu, geopolitici i strategiji ali u svakom ratu neko mrda neku lovu.
Vojnih rešenja ima više. Ukrajinci imaju sasvim dovoljno vojnih razloga da guraju ovaj pravac a ovo sa gasovodima samo je začin. Sve i da nema finansijskog interesa (a ja ne tvrdim da ga ima, samo naglašavam koincidenciju), Ukrajincima bi bilo zgodno da Donbas liše snabdevanja i istovremeno da prinude Ruse na korišćenje dužih komunikacija i pride da izvuku i prodaju gas iz skladišta. Čak je i teren zgodan za rad manjih i visokomobilnih sastava, poput onih koji su jurcali od Balakleje do Kupjanska. To je nešto što već imaju, upravo ove jedinice koje kidišu na Svatov.

To bi donekle i Rusima odgovaralo. Ni oni ne bi morali da prikupljaju masivne ofanzivne snage za duboke prodore. Dovoljno je da malo puste Ukrajince u nekakav klin prema Novopskovu (kompresorskoj trešnjici na gasnom šlagu). I tu da unište kvalitet OSU u bici za koju treba tri puta manje snaga nego za osvajanje nekog većeg grada. Otprilike ovako:

Ako su Ukrajinci sada na liniji 1, Rusi bi ih mogli pustiti do linije 2. Ukrajinci bi želeli i liniju 3, sa težištem na Novopskovu ali tu bi utrčali u makaze i puffff... front se seli nekoliko stotina kilometara na zapad (ili nastupa potpuni slom).

Ne hvatajte se za detalje kad krenete u kritiku. Ovaj scenario je potpuno hipotetički. Fikcija veća nego ono što sam crtao ranije. Isti takav ili čak realniji scenario mogao bi se napraviti i negde u Zaporožju, kod Donjecka, ili čak kod Sumija. Namera mi je samo da malo razmislimo o toj ekonomskoj, gasnoj komponenti rata i, mnogo važnije, o mogućim scenarijima odlučujuće bitke u kontekstu nemogućnosti obe strane da prikupe pola miliona do milion vojnika e da bi završili rat.
Podatke o gasovodima imate ovde:
https://www.gem.wiki/Category:Existing_pipelines_in_Ukraine
Detaljnu mapu gasovoda na tom prostoru ovde:
https://www.mycity.rs/must-login.png

offline
  • Pridružio: 19 Dec 2015
  • Poruke: 274

Drago mi je da vodimo jednu civilizovanu konstruktivnu raspravu o mogućoj ruskoj ofanzivi.Ajde da i ja kazem koji povodom iste.

Stekao sam utisak(mozda je on pogrešan pa me slobodno ispravite) da se većina predloga svodi na nekakav nokaut koji će ruska vojska naneti protivniku.Nesto tipa skupi Surovikin 150k-200k vojnika odabere se jedan pravac(svako od forumasa kaže svoju želju) i udri.Ako prodje prodje a ako ne jbg više sreće drugi put.

Da mi vidimo sta su potencijalni ciljevi takve ofanzive
1)slamanje ukro vojske
2)zauzimanje donbasa i ostale teritorije koju Moskva smatra svojom
3)prisiliti kijev(realno nato) da pregovore i ispunjenje zahteva.

Kijev ili zaporožje su idealni za to ,al postoji mali problem-ukro snage.U ovom trenutku sa druge strane Dnjepra nalazi se 5-6 regularnih brigada(postoje indicije da je jedna od njih 128 brdska br već na putu za bahmut) i jos bar 3 u ostatku zemlje za problem sa belorusijom.Dodajmo i tome oko 8-10 br To i nac garde kad se od ukupnog broja brigada ovog tipa oduzmu njih 5-6 na liniji sumi-poljska granica.

Računica kaže: 8 do 9 br prvog ešalona+ 8-10 br drugog/trećeg ešalona= oko 100k u punom sastavu.Sto duze se ofanziva odlaže te snage će biti spremnije,a sam njihov broj je dovoljan ne samo da zaustavi ruse već i da mozda negde drugde krenu u kontru.Zato se ne sme govoriti o jednom pravcu i ofanzivi već nesto tipa operaciji „bagration“- vise koordinisanih ofanziva .

Kijev i zaporozje ne treba odbaciti ali tek kad se steknu uslovi za to.Samo kad se prethodno većina ovih ukro snaga prebaci sto dalje na istok tad će biti pogodan trenutak za ofanzivu ovog tipa.

Koje su to moguće pomoćne ofanzive.Jedna je sigurno Bahmut.Ali u tu se mora biti oprezan.Prevelika koncentracija ukro snaga i oni mogu pokrenuti veliku ofanzivu.Ofanziva takvih razmera moze da natera rusku komandu da deo snaga za sopstveni napad zavrsi u defanzivi i umanji sanse za uspeh njihovih planova.

Drugo moguće žariste je avdevka.Problem je blizina bahmuta te je transport trupa odatle ka avdevki dosta lak.Druga mana je sto iz pravca vodane za sad pretnja i nije toliko velika.

Velika novoselka je sledeći predlog.Rusi već pritiskaju marinku,na jugu je ugledar kao operativno -stratesko mesto kog se kijev neće odreći.V. novoselka bi bila za ukre logično mesto iz sledećih razloga.
a)transportno čvoriste
b) „tvrdjava“ koja brani opkoljavanje. Ugledara
c)prva linija od prodora u dubinu donjecke oblasti

Novoselka mora postati bahmut 2.0-umesto brzog i direktnog prodora napad okolo na manja naselja uz dosta artiljerije i taktiku koju primenjuje wagner.Jedino tako će se ukri naterati na dovlačenje značajnih pojačanja.

Vovčanski pravac-mozda malo neočekivano ali ofanziva na tom delu harkovske oblasti sve do linije kupjansk-stari slativ uz reke oskol i sev donjeck pruza značajne koristi

1) dobru defanzivnu poziciju uz obalu sto će olaksati situaciju regrutima koji ostanu da brane potez.

2)strah kod ukrajinske komande da je napad usmeren ka hrakovu preko balakleje.Dodatni problem im izaziva i činjenica da ne smeju povući veće snage iz pravca svjatovo-kremena da ne ugroze liman.Tako da su im neophodne dodatne trupe i za harkov(od koga za sad nema nista) i za sprečavanje opkoljavanja kupjanska

3) udaljavanje neprijateljske art od belgorodske oblasti i samog belgoroda.

4)ispravljanje greske prema lojalnim lokalcima povlačenjem pred naletom kijevskih snaga.Da im ovaj put stave do znanja da ostaju i mozda moguće formiranje hrakovske republike i uz neki novi referendum i pripajanje. Da Zelenski i ekipa shtvate da sto duze ratuju sve će apetiti rusa biti veći.

Ovaj napad bi isao zajedno sa pomoćnim nastupanjen ka kupjansku da bi se doslo do reke ,a komanda ukro snaga natera na povlačenje ili da bar izazove razdor izmedju vojnih i civilnih predstavnika rezima u kijevu.

Sto se tiče okvirne satnice do februara ruje bi trebalo da urade sledeće:
-nastave sa bahmutom
-aktiviraju vovčansk-kupjansk pravac
-pojačaju pritisak kod avdevke
-krenu u izvodjenje plana v novoselka=novi bahmut

Ako se do tad ostvari glavni naum - prebacivanje ukro rezervi od februara do prvih kisa diže se ulog i tad kijev il zaporozje

Sto se tice sastava trupa logično je da neće biti svuda isti broj i struktura snaga ruske vojske.Tamo gde je manje pesadije kompenzovati sa jačom art podrskom.Obezbedi u rezervi dovoljan broj dronova razne vrste da ako se ukri povlače ima st da ih zasipa.Na harkovskom potezu bi dobro bilo da to budu nekakve lake jedinice sa dosta brzih vozila za prodor u dubinu i manjih izvidjacko-diverzanstkih grupa.

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 669
  • Gde živiš: United Kingdom

Kunktator, prvo moram da se zahvalim na dosta iscrpnom razlaganju, trebalo je vremena i truda da se sve to odradi, trenutno je vreme za spavanje tako da cu tek sutra to prouciti, meni ti tvoji (a i drugih kolega) dosta pomazu da svatim situaciju (ja zapravo i nemam mnogo vremena tokom dana), cak i planovi koji se ne ostvare ipak su korisni, "pogoditi" ishod bitke je neverovatno tesko jer je jako puno varijabli i nekih ponekad i nebitnih stvari koji mogu da totalno promene ishod bitke, a bitke cesto po vise puta "vise o koncu" i tek neka sitnica odluci ishod, a to je gotovo nemoguce predvideti, tako da ko ti zameri na nekom detalju nek prvo sedne za stol izvadi mapu pa nek izvoli, jedino krajnje nezahvalan covek moze zameriti zbog nekog detalja coveku koji je proveo sate i ulozio i vreme i trud da bi nama objasnio neke stvari.

offline
  • Pridružio: 25 Jun 2022
  • Poruke: 151

@Nobunaga 
A zato da tih 150 do 200k vojnika ne krene recimo na Zitomir iz pravca Belorusije,koje to snage ukri imaju na tom pravcu da ih zaustave? ?

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2121

Nobunaga ::Stekao sam utisak(mozda je on pogrešan pa me slobodno ispravite) da se većina predloga svodi na nekakav nokaut koji će ruska vojska naneti protivniku.Nesto tipa skupi Surovikin 150k-200k vojnika odabere se jedan pravac(svako od forumasa kaže svoju želju) i udri.Ako prodje prodje a ako ne jbg više sreće drugi put.
Pa ono i jes. Zaista ponekad tako izgleda. Ali to je pojednostavljeni pristup tipa "nisu uspeli da zauzmu Kijev". Ne može se izbeći ali ako nije dominanta nije ni mnogo važno.

Nobunaga ::Da mi vidimo sta su potencijalni ciljevi takve ofanzive
1)slamanje ukro vojske
2)zauzimanje donbasa i ostale teritorije koju Moskva smatra svojom
3)prisiliti kijev(realno nato) da pregovore i ispunjenje zahteva.

Jedna ofanziva sa 200K ljudi ne može postići ništa od ovoga. Ne odjednom. Možda br 1. Ali i to bi značilo slom samo na jednom sektoru, poput ove fikcije koju sam opisao u poruci pre. Ja sam se odavno izjasnbio baš za opciju 1 a kako će se stvarno do toga stići, druga je priča.

Nobunaga ::Zato se ne sme govoriti o jednom pravcu i ofanzivi već nesto tipa operaciji „bagration“- vise koordinisanih ofanziva .
Vrlo verovatno da će tako i biti.

Nobunaga ::Kijev i zaporozje ne treba odbaciti ali tek kad se steknu uslovi za to.Samo kad se prethodno većina ovih ukro snaga prebaci sto dalje na istok tad će biti pogodan trenutak za ofanzivu ovog tipa.
NATO je sad na muci. Šta znači ovo sastančenje u Minsku? Blef? Pretnja? Ako će krenuti iz BR da li će to biti napad za postizanje prednosti ili eksploatacija prednosti ostvarene na drugom mestu. Meni se čini da je najbolje da to i ostane nepoznanica. Još neko vreme.

Nobunaga ::Koje su to moguće pomoćne ofanzive.Jedna je sigurno Bahmut....
Drugo moguće žariste je avdevka.

Ovo se ne slažem. Bahmut i Avdejevka biće i dalje pod konstantnim pritiskom ali to se ne uzima frontalno. Avdejevka sigurno ne.
Ti pratiš kretanja ukrajinskih jedinica, da li su na Bahmutku dovedene rezerve ili se radi nekakva smena jedinica? To bi nam dosta osvetlilo situaciju.

Nobunaga ::Velika novoselka je sledeći predlog.
Ovo je takođe potcenjen i zanemaren sektor. Trenutno nije previše aktivan ali biće, biće. Zanimljivo da niko nije komentarisao ruski gubitak Vremovke?

offline
  • amstel  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 2526
  • Gde živiš: Hiljadu milja od topolivnice

Ван садржаја расправе

Neutral-M ::Kad razmisljam o poznatoj Bismarkovjoj izreci " da se ne isplati ratovati sa rusima, jer nikad ne znas kakvu ce glupost uciniti ", uvek zakljucim da se to odnosi na paljenje Moskve pred Napoleonom, ali to mozda nije jedini razlog.
Mozda neki kolega zna jos jedan drastican primer koji bi mogli oznacit kao drugi razlog za Bismarkovu izreku?


Треба бити опрезан,са тим цитатима.
Писао сам пре годину дана о чувеним бизмарковим изрекама и цитатима.

Историчари,који су се бавили бизмарковим "цитатима",тврде,да су то углавном митови.У својим радовима,они наводе,да су ти цитати настали углавном у доба Вајмарске Немачке за време избора и политичке борбе.
Није изненађујуће што је мит о Бизмарку све више и јасније коришћен за политичко надметање, при чему су Бизмарка као „изборног борца" користиле десничарске странке.И то са поприличним успехом, јер је на председничким изборима 1925. победио 78-годишњи Паул фон Хинденбург , додуше са тесном већином,али се победи не гледа у зубе.
Немачки "национални карактер" волео је патријархално ,како би рекао,устројство и њих више привлачи личност тобожњег спасиоца "Вундернарода".Као у нас Милош Обреновић.

Неки од истраживача су Роберт Герварт (Robert Gerwarth - „Der Bismarck-Mythos“) и Урлих Лапенкипер (Ulrich Lappenküper - "Die Mission Radowitz: Untersuchungen zur Russlandpolitik Otto von Bismarcks 1871 - 1875.),су највише помињани,као врсни познаваоци.Бизмарка је више жуљала Француска и Британија,јер је са њимао требао делити колоније по свету.

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1310

„Поклони“ са неба за Оружане снаге Украјине.

На снимку се види рад бораца легендарног 9. пука Народне милиције ДНР на правцу Авдиивка. Оператери мини-УАВ бацају гранате ВОГ-17 тачно у ровове у којима се налазе украјински националисти.

Захваљујући добро координисаном раду артиљеријских и ударних јединица беспилотних летелица, могуће је ефикасно извиђање и утврђивање положаја непријатеља.

Борбе у околини насеља Красногоровка настављена је и данас.
Руске трупе су пре неколико дана преузеле контролу над аутопутем, који је важно стратешко чвориште.
Украјинци су га користили за пребацивање залиха у Маринку.
https://t.me/SrbijaRusija/13169

Калињинска болница је оштећена у Доњецку након украјинског гранатирања, јавља дописник РИА Новости.

Украјинске трупе испалиле су 15 ракета из МЛРС-а на Калињински део града.
https://t.me/SrbijaRusija/13162

Гранате Оружаних снага Украјине погодиле су вртић у Доњецку, рекао је градоначелник.
https://t.me/SrbijaRusija/13163

Нацисти су поново ударили по центру Доњецка и болници. Калинина
▪У 22:33 ОСУ из Н. Нетајлово гађано је на Кујбишевски крај из НАТО хаубица калибра 155 мм.
▪У 22:40 из Ласточино у Калињинском округу: 15 ракета испаљено из МЛРС.
▪У 22:40 испаљено је 6 ракета из МЛРС-а у Лењинском округу
https://t.me/SrbijaRusija/13164

@187
Neka se ne pise 10 strana off topic-a i nece vesti nestati,
drugo,nisam znao da ima neke koristi od toga ko koliko okaci poruka i da mora da se "vija" odredjeni broj,
trece,kacimo par nas samo desavanja na frontu i oko njega. Nekako mi se nece da 10 strana raspravljam o Abramsima(koje ce mozda nekada Ukropi dobiti) ili ekonomiji Ukrajine.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2121

Krvava Devetka ::... proveo sate i ulozio i vreme i trud da bi nama objasnio neke stvari.
Iskreno, i ja sam prilično zauzet (naročito u decembru, mrzim decembar u državnoj firmi) i ne pratim vesti baš detaljno. Ovo mi ne oduzima previše vremena, praćenje izvora je već druga priča. Mape se brzo i lako nacrtaju ako se ne pazi na svaku sitnicu.
Na kraju, ja znam koliko i ostali pa samim tim ne mogu nikom ništa "objasniti". Želja mi je samo da izađemo iz navijačkog okvira i da budemo dobro informisani. To ćemo postići samo zdravom diskusijom. Ništa ja ovde ne tvrdim i ne objašnjavam. Samo dajem šlagvort, nekakve moguće interpretacije. Najbolje što mogu, uzimajući u obzir da imam mali milion drugih obaveza.

Da mi prvo uočimo i opišemo dešavanja i trendove, pomalo da analiziramo a "objašnjavaćemo" kasnije, na kraju.
Ziveli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1181 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 8 sakrivenih i 1136 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: airsuba, amaterSRB, aramis s, babaroga, draganl, HrcAk47, Karla, kikisp, krkalon, Kubovac, ladro, laganini123, Lieutenant, M1los, milenko crazy north, milutin134, MiroslavD, Mlav, mnn2, nemkea71, nenad81, nextyamb, Parker, procesor, royst33, Simon simonović, Sirius, slonic_tonic, suton, tomigun, Trpe Grozni, tubular, vladetije, vladulns, wolf431, YU-UKI, šumar bk2